Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Köszi a választ!!
. A barkácshegesztés c. könyvben olvastam, "hogy az induktív szűrő azaz a folytótekercs csak viszonylag nagy hegesztőáramhoz ez a szűrés elegendő és olcsó. Viszont a kis áramhoz nem felel meg és nem is gazdaságos, erre a célra alkalmasabb a kondenzátoros szűrés. Ez azonban önmagában mégsem alkalmas simításra mert elrontja az áramforrás tulajdonságait , mert elvonja az áramot az ívtől ami miatt az nehezen tartható és hajlamos befulladásra. Ezért a kettőt együtt alkalmazzuk" majdnem szó szerint . Na igen, csakhogy a folytó méretezéséhez nem nagyon értek, valaki írta, hogy 8x8x8-as trafólemezre 20-50 menetszám min. szekunder vastagságúval. Ez egy álatlános és átlagos 230 V-ról működő trafóra jó? vagy mi alapján méretezzem? Üresjáratba 55 voltot ad. Főleg 2,5-ös pálcával használom.
Bocs hogy beleszólok!
A hegesztő trafó ha nem háromfázisú és 3F hídkapcsolású egyenirányítóval van megoldva nem azonos egy dinamóval! (Sőt akkor sem igazán! De használható. Az alap probléma az iv kialvása és újra gyújtása a nullátmenetek közelében, megfejelve a feszültség/áram változásával . Aki hegesztett dinamóval, inverterrel és trafóval is biztosan érzi a különbséget!) Egyfázisú trafó egyenirányítása szerintem nem túl jó ötlet.
Bocs, hogy nem válaszoltam, de nem értem a kérdéseid. A huzalkeresztmetszetet úgy kell megválasztani, hogy 1.: ne melegedjen túl, 2.: elférjen, 3.: be tudd szerezni. Nem tudom, hogy mit akarsz a "kevés menettel". Nem tudom azt sem, hogy mit akarsz csapolgatni és miért. Továbbá ha tudnám, akkor sem lehetne rá válaszolni a vas méreteinek ismerete nélkül. "Kéttenyérnyi?" Akkor 50 lélegzetenként csapold meg a tekercset!
Inkább a légrésmérettel érdemes játszani! Nagyobb áramhoz nagyobb légrés kell.
Helló
A hegesztőtrafó folytó méretezéséről én sem találtam "hivatalos számítást". Ezért én is az ökölszabályát használom. A trafóval mageggyező vaskeresztmetszet, a szekunderrel megeggyező menetszám és huzalkeresztmetszet (vagy vastagabb). A vas I lemez, olyan hosszú hogy a tekercs 3 sorban elférjen. Megcsapolást a fél menetszámnál érdemes készíteni. Mint látod nagyon anyagigényes, ezért nem alkalmazzák gyári hegesztőkben.
köszönöm! Valóban elég anyagigényes , de szerintem beszerzem a hozzávalókat, egyébként tekertem a hegesztőkábelből egy 5x5x15-ös I vasmagra 25 menetnyit, csak próbálkozás képpen, és igaz nem sokkal de kevésbé éget de az ív jóval stabilabb
Szép napot!Kb 5éve ezzel foglalkoztam szinte minden nap.heggesztő gépeket javítottam,készítettem,teszteltem.Maradt is egy pár szimpi diódám igaz talpas kivitelben 200A tud ha érdekel valakit szivesen megválnék tőlük,van még 600A,250A,25A,-es tirisztorom.A jövő szerintem az inverteres gépeké.Pont fejlesztés alatt tartok eggyel/annak idején csak javítottam/ha összejön megosztom a tapasztalatomat.Feri :yes:
Hello
De gondolom az inverteres gépek sokkal bonyolultabbak Házi készítésük nem lenne drágább mint megvenni gyárilag? És egyáltalán lehetséges?
A feszültséged magas ha a váltófeszültséget egyen irányítod és kondenzátort is raksz hozzá, akkor a trafóról lejóvó váltófeszt szorozni kell 1,25 –el.
Ha éget ne a fojtót változtasd, a trafóról lejövő feszt vedd kisebbre.
szevasz:egy rövid kérdés menyiért válnál meg db-játol,egyébként 17-éve co gépeket épitek üdv:lali
Sziasztok! Ezekről a diódákról tudtok valamit? Nem találok sehol infót róluk. Nyitófeszük 350-380 mV.
Beleépithetem hegesztőbe szerintetek? 85x sdb - x50 Ez van rányomva az oldalára. Előre os köszi.
szeretnék kérni egy kapcsolási rajzot einhel 160a 220-380v hegesztőhöz egyenirányitásához és milyen dióda kell hozzá ?
A Graetz hídról halottál már?
Mondjuk a búgófesz szűrése tényleg nem egyszerű feladat. Nekem van egy 0,3F @ 80V-os elkóm (2 db együtt) de nem erre akarom felhasználni. Tud valaki ilyesmi energiájú alacsony feszültségű kondikat olcsón?
helló. grec kötéssel eggyen irányitot heggesztö kondenzátorral való simitásal lehetséges e? van kettö db 63v 4700mf kondim kibirja e a 160ampert?
Persze hogy lehetséges, nekem pl van 2 darab 0,15F / 70V-os elkóm, ezzel pl lehetne simítani. Lehet megválok tőlük majd.. 160A-hoz egyébként édeskevés a 4700uF. Bele se szól az egyenirányításba.
Ezt rosszul tudod. Meg van határozva a kivehető áramerősség is,csak nem irják rá. Nekem tompahegesztőbe való 3400µF kapacitásaim vannak,ezeken még az is fel van tüntetve,hogy milyen időközönként lehet legsűrűbben kisütni őket a túlzott felmelegedés miatt. Össze lehet hasonlitani egy huzallábas és egy csavaros csatlakozású elkót :melyikből lehet rendszeresen nagy áramot kivenni. De ez vonatkozik a fémezett papir kondikra is.
Egyébként meg ha a graetz után még kondenzátort is tesztek,akkor számolni kell a megnövekedett üresjárási feszültséggel-könnyen halálos áramütést okozhat. Nem is találkozni ilyennel gyári cuccban.
Üdv!
Adott egy egyfázisú hegesztrőtrafó. A primer oldalán lesz egy tirisztoros teljesítményszabályozás, a szekunder oldalon van egy graetz egyenirányító. Kérdésem az lenne hogy -ha megoldható- hogyan lehetne az egyenirányítóból "kijövő" feszültség/áram lüktetését csökkenteni, esetleg megszüntetni? Én kondenzátorra és egy fojtótekercsre gondoltam első körben. Ha a fojtótekercs jó megoldás, akkor esetleg valaki meg tudná adni a vasmag méretét, és a menetszámot? A hegesztőáram az kb. 160 A. Előre is köszönöm!
Sziasztok. Én is a napokban alakítottam át a hegesztőmet, de a fojtó tekercsel problémám van, kb. 70uH-s tekercset használnék elég az? Tudnátok -e valami képletet a folytótekercshez? A tekercs tekerési iránya lényeges-e és nem tesz-e kárt az önindukciós feszültség a diódákban?
Itt van ezen az oldalon a jól működő tekercs leirása,3hsz-el visszább.
Szia! Segítsetek megoldani a problémámat! A hegesztőn üresjárásban ezeket mértem: szekunder:47V AC, graetz után: 43V DC . 4 darab 45L120Y-as (150A 1200V) kapcsoló diódát használtam, az ív nem akar begyulladni. Itt van kép hátha valamit rosszul csináltam, (a 3 hűtőborda el van szigetelve).
Üdv!
A rajzon nem látszik a vezetékezés, de ha a középső hűtőborda testje az egyik kimenet, a rézsín a másik, a két szélső hűtőborda testje meg megy a trafóra, akkor jó a bekötés. Így ránézésre kicsinek tűnnek a diódák, de az adatlap szerint 150A, bírnia kellene. Nekem otthon autó generátordiódák vannak benne. Úgyanígy egyfázisú, graetz-be kötve 4×3db dióda. hűtőbordába van belepréselve, ventivel fújatom. Egész nap lehet hegeszteni vele. A generátordiódák jók, mert fordított tokozású is van, egyszerűbb a szerelése.
Az egyenirányítás után a feszültség 1.4*Ube, tehát közel 66V-nak kéne lennie. Az elég különös számomra hogy egy diódán 11V esne. Kérdésem még, hogy a fojtótekercs tekercselési iránya fontos-e mert szerintem más lesz az indukált feszültség/áram iránya, induktivitás értékben tudnátok valamit mondani?, mert korlátozott az elkészíthető tekercs mérete.
Az 1,4 es szorzó csak akkor érvényes ha van rajta puffer kondi is. Hivatalosan a diódákon 0,7V esik kb de a müszered is csalhat annyit amit mértél. Szerintem jót mértél.
Mincs puffered,tehát a gyújtófeszültség csak a szinuszcsúcson lesz közel 66V (amiből még lejön a diódákon eső fesz). A tekercselési irány nem fontos,maximum megcseréled a kezdetet és a véget....
Induktivitásértéket szerintem nem mond senki(nem mérték),de jó az a fél menetszám,fele keresztmetszetű vason....
Összegezve az eddig elhangzottakat:
Egy egyfázisú hegesztőtranszformátort graetz kapcsolással érdemes egyenirányítani, és fojtótekercseket tenni, az áram simítására. Egy darabot a válóáramú részbe még az egyenirányító előtt, és egy darabot az egyenáramú részbe a híd után? Ezt EI vasmagra kell tekercselni, legalább fele akkora keresztmetszetű vasra, mint maga a trafó, és legalább fele annyi menetszám kell mint a trafó szekundere. Továbbá légrést kell hagyni az E és az I között a fojtótekercsen? Mekkorát, és ennek mi szerepe van pontosan? Muszáj laminált vasmagot használni, nem lehet sima kockavasat, vagy valami egyszerűbben alakíthatót használni? Mekkora az ideális szekunder feszültség? Nekem most 24, illetve 48VAC áll rendelkezésre. A 80-140A-es tartományban a fojtótekercs érvényesül, de kisebb áramnál lehet használni kondenzátoros simítást is, de ebbe nem folynék bele, először kipróbálnám a fojtótekercset, de ebben kérném a segítségeteket.
A váltakozóáramú részbe szerintem nem kell folytótekercs. Az ugyanazt a hatást érné el, mint maga a hegesztőtrafó, tehát lejjebb kell helyette tekerni a hegesztő áramát. Persze ha nem hegesztőtrafó van, hanem csak sima trafó, akkor kell a soros tekercs.
A kondenzátor feszültséget simít, a tekercs áramot és hegesztésnél az áramon van a lényeg. A fentiek szerintem tapasztalati értékek a vasmagra és a menetszámra. A légrés szerepe, hogy ne menjen telítésbe a vasmag, mert ha telítésbe megy, akkor olyan mintha ott sem lenne. Kockavas is talán jó lenne, de nagy benne a veszteség, ezért célszerű a lemezelt vasmag.
Köszönöm Mindkettőtök gyors és kielégítő válaszát, tehát nem kell átfedésbe tenni az EI vaslemezeket? A trafóm egy eléggé bivaly hegesztőtrafó, csak a szekundere égett le, én meg szészedtem, és újratekercseltem 2 egymás melett futó 3.25mm^2-el, csak a szekunderre kellett 46 méter (3 kiló és 6e Ft). Két részletben van a szekundern, egyszer 38 és egyszer 48 menet, ezek sorosan vannak kötve. Üresjárati feszültség a hosszabb primertekercsről 36VAC, a rövidebbről 44VAC körül van. Ezt egyenirányítom, már a diódádak felszereltem tisztességes bordákra, a csatlakozások is megvannak, de ahogy írtátok, még talán rosszabb is, mint váltóárammal, sokszor megszakad az ív, nem tudok 2 cm-t egyhuzamban hegeszteni (3.25-ös elektródával, 80A mellett).
Fáziskompenzálást tervezek végezni, ha már készen vagyok a szekunderral, van egy cos phi mérőm, beállítom közepes teljesítménynél 0.9-re.
A szekunderra lenne egy csavaros csatlakozású 22000 µF-os 40V-os kondenzátorom, ezt tenném be, ha már érzem a fojtótekercs hatását, illetve ha meg tudom oldani, hogy ne szálljon el, mert ez tényleg csak 40VDC, ehhez nem lehetne 30VAC-nál magasabb üresjárati feszültség. 15000µF (50V) is van, de az nyákba ültethető, úgy tudom, az nem bírja a strapát (nagy áramú kisütések), meg az kb. méretre 1/4-e a 22e µF-osnak. De először a tekercset készítem el, tulajdonképpen hogy is van ez, a vasmag telítődése? Ahol légrés van, ott a mágneses tér megtörik, és ha most a félhullám jön, akkor nem tud olyan gyorsan felépülni, mintha össze lenne téve? Pont egy jól megépített transzformátor (átfedett, szorosan kapcsolódó EI lapok) ellentétjét akarjuk elérni?
Sziasztok! ven egy Einhell 160/1-F hegesztőm szeretném egyenirányítani 230V rol használom és erre akarom megcsinálni az egyenirányítást. a következők a paraméterei :
Hálózati csatlakozás: 230 V /400 V Hegesztőáram: 55-160 A Elektródák-átmérő: 2-4 mm Üresmenet feszültség: 43-49 V Teljesítmény felvétel 80 A/170 A/230 A : 4 kVA/x/x Biztosíték: 16 A/10 A Valaki meg tudná irni mien hány voltos és mennyi amperos diodával tudnám megoldani. A szürőzhöz hány voltos és hány mikro farrádos kondenzátor kellen. és mekkora ellenállás illetve az hány amperos legyen. Az osszekötést megtudom csinálni a fórum alapján csak mivel nem nagyon vagyok otthon az elektromosság számításaiba. Alkatrészt barmiett tudok szerezni hozzá. Előre is köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |