Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Infra LED-es áramkör + TSOP1730
Témaindító: JohnyBravo, idő: Máj 13, 2009
Témakörök:
Sziasztok!
Végigolvastam jópár topicot, de a kérdésemre nem találtam választ: Van egy TSOP1730 -as IR vevőm. Megcsináltam az adatlapon szereplő kapcsolást egy 4,5 V-os elemmel. Kimeneten 0,36V. Feléirányított TV távirányítóval 1,4V lesz a kimeneten. Eddig OK. Van egy CQY99 IR LED-em Ugyanerről a 4,5V-os elemről 30 OHM-os előtéttel táplálom. Működik, mert digi fényképező TFT-jén látszik. Ha ezt a TSOP-hoz fordítom (mindegy hogyan és milyen közel) semmi nem változik a TSOP kimeneten. Kérdésem: tud-e valaki segíteni a CQY99 adataival kapcsolatban mert ami a csatolt képben van arról nem tudom kideríteni, hogy mennyi a nyitófesz, stb.. A másik kérdésem, hogy a TSOP1730 30KHz-es adata az mit befolyásol. 30KHz-en kellne villognia a CQY99-nek, hogy működjön? Az egyik fórumban valaki a mellékelt 555-ös kapcsolást ajánlotta, de más azt mondta rá, hogy nem működik. Szóval kellene a segítség. Előre is kösz. Üdv: Johny
Kép lemaradt.
Még nem jöttem rá hogy hányszor lehet módosítani egy hozzászólást, de ezt csak egyszer tudtam.
Szia!
Az adatlapban minden bent van, amit tudni kell az infra vevőről. Bővebben: Link Az infra vevő kimenete aktív alacsony szintű, belső felhúzó ellenállással. Ahhoz, hogy valamit is érzékeljen a vevő, ahhoz az infra adó jelét 30 kHz- el modulálni kell. Ezt a modulációt akár az 555- ös IC-vel is meg lehet tenni astabil módban üzemeltetve. Üdv.
Szia,
ha jol ertem az a gondod hogy nem tudod elolvasni az adatlapokat (esetleg nem tudsz jol angolul) mert az osszes kerdesedre az altalad linkelt doksiksikban benne van a valasz. Az infra LED adatlapjaval kapcsolatban anyitofeszultseg 1.7V, tipikus nyitoiranyu aram 100mA (max. 150mA). Ehhez a laposelem es a soros 30 Ohm tulajdonkeppen jo is. Ami vevot illeti kifejezetten impulzusok vetelere fejlesztettek ki, figyelve arra hogy idegen feny ne tudja megzavarni. Tehat ez a magyarazata annak, hogy taviranyitoval ravilagitva "mozog" a kimenet, folyamatos sugarzassal (teleprol mukodtetett infra LED) nem. A vevoben van egy savszuro, ami a nevleges frekvencia tartomanyba eso jeleket engedi at, ez a te esetedben 30KHz +/- 1.5KHz. Tehat igen, 30KHz-el kell villogtatnod a LED-et. Valoszinuleg sok esetben akik arra panaszkodtak hogy nem mukodik a kapcsolas csak annyi volt a problema hogy az ado frekvenciaja nem volt pontosan beallitva es.vagy nem pont a megfelelo tipusu vevo IC-t epitettek be. Udvozlettel, G.
Üdv !
Kétszer módosíthatod a hozzászólást és 10 percen belül. A LED nyitófeszültsége: 1.4V-tól 1.7V-ig, az adatlapban forward voltage néven van, tipikus és maximum érték. Sorban: típus, lencse színe, nyitófeszültség (tipikus, max), áramfogyasztás (tipikus), záróirányú áram, fényintenzitás, csúcs hullámhossz (ezen a legerősebb a fénye), látószög. Az alsó sor a maximum megengedett értékek károsodás nélkül: disszipáció (hőleadás), max áramerősség amit elbír DC-ben vagy kapcsolóüzemben, a fordított polaritású ráadott feszültség, működési hőmérséklet tartományok, forrasztási hőmérséklet és idő. Ha valami nem teljesen stimmel, majd a többiek kijavítanak... Igen, 30Khz-es frekvencián villogó fényre reagál a TSOP, a távirányítók még kódsorokat is modulálnak bele, hogy a gombokat meg lehessen különböztetni.
Szia!
Kisérletezésnél figyelni: A modern fénycsőlámpák, a neon által kisugárzott fény jócskán tartalmaz infravöröset, ráadásul a működési frekvenciájuk is az említett tartományban van. Ilyen fényforrás a vevőt megzavarja. A vevő nem veszi a folyamatosan adott 30 kHz-s modulált jelet. Egy csomag legalább 10 pulzusból kell álljon. Minden 10-70 impulzus után kell legalább 14 ciklus szünet. Teszt áramkörnek a modulátor elé tegyél egy másik 555-öt, amivel periódikusan szaggatod a jelet. A propeller óra topikban van kész 16 gombos távirányító rajz és program. A vevő programja az óra forrásából kinyerhető. Mindkettő jól működik, de 36kHz-es vevőt használ.
Köszönöm az információt. Kipróbálom amit most tanultam.
Nem tudom, mivel, hogy mérted a kimeneten a 0.36V-ot, de üresen ott magas szintnek (közel tápfeszültség) kellene lennie. Amikor veszi a 30kHz-es vivőt, akkor megy le alacsonyba a kimenet.
Köszi a pontot !
Elvileg a TSOP 1-2 lába tápfeszen van és a 3 láb a kimenet (leegyszerűsítve).
A kimenet és az egyik táp-ág (sajnos nem emlékszem + vagy - között mértem a feszültséget. Már annak örültem, hogy van valami. Lehet, hogyha a másik ághoz képest mértem volna más lett volna az eredmény. Hazamegyek kipróbálom. Egyébként egy digi műszerrel mértem. Az is lehet, hogy a laposelemér miatt van a fura érték. Kipróbálom tápról is. Reflektálok. Azt azért tapasztalatként elmondanám, hogy amikor a TSOP-ot vettem az eladó megkérdezte milyet kérek (1730, 1736, 1738). Mondom mindegy ( akkor még nem tudtam, hogy az IR ledet kell meghajtani ezzel a KHz értékkel). Hazavittem, megsütöttem (a TSOP1730-at)... Szóval, a világon nincs 30 KHz-es 555-ös astabil generátor amivel a ledet meghajthatnám. 38 Khz-es az van meg másfajta is. Gondolom ezek is valamilyen szinten jók lennének, de 30 KHz-es kellene.
A gyári távirányítók zöme 36-38kHz között működik, a legtöbbjük 455kHz-es rezonátort használ, és annak a 1/12-ede (37.9kHz) lesz a vivő. Én TSOP1736-okat (mert az volt olcsó) sikeresen alkalmaztam ilyen távirányítókkal is, persze a hatótávolság csökken. Tehát valószínűleg a TSOP1730 is megszólítható a gyáriakkal, de lehet, hogy csak pártíz centi lesz a hatósugara.
Ha valami egyszerűbb, pl. 555-össel épített cuccot akarsz "adónak", akkor is biztosan lejjebb lehet hozni a működési frekit ennyivel. Léteznek egyébként IR adó és vevő IC-k is, én pl. SAA3008-cal építettem adót, vevő oldalon pedig egy TSOP1736 és egy PIC volt, ami értelmezte a parancsokat. De lehet adót is építeni PIC-kel.
Szia!
Ajánlottam a távirányítót a propeller órából. Ott a modulációt a program végzi. Egy kis számítással a modulátort át lehet állítani 30kHz-ra. A pahesmod.c -ben benne vannak a számítások is 36kHz-re. Ha átszámolod, máris kész a program. Amennyiben a kódsorozat hosszát meghagyod (csak a moduláló pulzusok száma csökken), a vevő program képes lesz dekódolni. A fordítás az ingyenes verzióval is megy, hiszen a 16C84-nek csak 1/2 k programtára van.
Arra kijelentesre hogy nincsen olyan 555-os generator amir 30 KHz-et meg tudna hajtani a LED-et csak 38 KHz-es van nem tudtam gorcsot kotni A frekvenciat az az RC idoallando hatarozza meg, azt kell lentebb vinni. Peldaul ugy hogy a rajzon szereplo 1 nF-os idozito kondenzator helyett nagyobbat teszel be, valoszinuleg 1.2 nF megfelel, vagy kothetsz vele parhuzamosan egy 270 pF-os kondenzatort... De novelheted az ellenallast/trimmrt is.
Alapvetően igazad van.
De mivel annyira nem értek hozzá, hogy magamtól kitaláljam 2 eset lehetséges: 1: keresek egy kapcsolást a neten 30 KHz-re: nem találtam 2: vannak progik amikkel ki lehet számolni az R1,R2,C értékeket. Az ilyen progikkal 30 KHz-re kb. 20 féle variációt tudtam összeállítani (melyik a jó?) Ezért írtam: Azért kösz.
Szia!
Számtalan jó megoldás van. Az adatlapon szerepel egy képlet az asabil üzemmódhoz. A kapacitás értékét a meglevő alkatrészeid szerint választhatod kb.10nF. Az ellenállások értékét a képlettel lehet kiszámolni. A kapott értékek általában nem lesznek szabványos értékek. A legközelebbi szabványosra kell kerekíteni. Az így kapott ellenállás értékekkel ki kell számolni a kapacitás értékét. Az eredmény negint nem szabványos érték, össze kell állítani soros - párhuzamos kapcsolással. A diagrammokból is ki lehet olvasni, de az pontatlanabb.
Bocs, feladom...
Kösz! Így egyszerűbb lesz.
Sziasztok!
Most használom először a TSOP1730-as IR vevő-t, rákötöttem egy PIC-re, és a PIC-nek azt mondtam, hogy amikor a bemenet változik, 0 vagy 1 lesz, annak függvényében működjön a rá kötött LED! Kérdésem az lenne, hogy ha nem adok jelet a vevőnek, akkor milyen adatokat küld be? folyamatosan villog a LED, amit Controllnak használok!! Amikor a hozzá készített távirányítóval küldök jeleket, akkor erőteljesen világít, de mikor nem kap jelet, halványan, és néha felvillan teljes fényerővel! Köszi!
A TSOP nyitott kollektoros kimenetű, vezérlőjel nélkül a kimenete lebeg. Ennek megakadályozására tegyél a kimenet és a Vdd közé egy felhúzóellenállást (4.7 k ... 10 k), ami stabil magas szinten tartja, ha nem kap jelet.
Szia!
Igen, ezt tudom, benne is van a rajzban, és a nyáklapon is be van építve egy 10KOhm-os ellenállás! Ugyan a belső rajzán is van egy 30KOhm-os ellenállás, de attól függetlenül is ezt csinálja! Kérdésem még az lenne, hogy ha érkezik egy "csomag" az IC-be, a távirányítóból, akkor mit küld a PIC-nek?! Tehát leszedi a Keretet?! Keret alatt értem a Start-Stop Esetleg Paritás BIT-et! Üdv.
Szia!
Nem vesz le semmit. A hibátlan vételhez be kell tartani néhány dolgot: - A bemenő infra jelnek moduláltnak kell lennie, a frekvenciájának meg kell egyeznie a vevőével. - A legrövidebb küldendő inpulzusnak min. 6 moduláló jel periódusnak kell lennie. - Az adatokat úgy célszerű küldeni, hogy az egyesek és a nullák száma megegyezzen: A vevőben a bejövő jel középértékéhez végzik a komparálást. - A vevő tápját az adatlapban megadott szűréssel kell ellátni. - A kompakt fénycsövek zavarják a vételt. Soros adatátvitelt (8 bit, nincs paritás, 1 stop bit) a legegyszerűbben úgy valósítják meg, hogy az átvitel elején 0x55 vagy 0xAA karakter küldésével beállítják a szintet a vevőben. A további adatokat előbb normálisan majd invertálva is elküldik. Ezzel kb. biztosítják az egyesek és a nullák számának egyezőségét. A csomag hibátlan vételének ellenőrzését valamilyen ellenőrző összeggel átvitelével biztosítják. Szia
Szia!
Ha jól értelmezem, akkor legelőször 10101010 utánna ennek inverterét küldik el, így a vevő be tudja állítani magát!?! Minden adatnál ezt megcsinálják? A 30KHz-es jel az megvan egy Timer segítségével. Nem tudom, hogy "a legrövidebb küldendő impulzus min 6 lehet" ez mit jelent, illetve hogy miért jó, ha a nullák és az egyesek száma megeggyezik... Itt gondolom a Manchaster kódolásra gondoltál? Igazából, ha egy számítógép kommunikációját szeretnénk megvalósítani, akkor fontos lehet az ellenőrző összeg, de egy távirányítónál is fontos?! Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Szia!
Legyen az átköldendő adat a következő két byte 0x31 0x82. Ekkor a csomag 0x55 bevezetés után a 0x31 0xCE 0x82 0x7D adatbájtokat tartalmazza. A vétel során a belső komparálási szint (a jel szűrt középértéke) közel állandó, hiszen a 0 -k és az 1 -esek száma megegyezik. (Ha valamelyikből több lenne a vétel végén a középérték, a komparálási szint eltolódna, a jel felismerése bizonytalanná válna.) A Manchaster kódolás/dekódolás ennél bonyolultabb. A minimális pulzuszám (ld. adatlap) a vevő belső beállási időzítése miatt szükséges. (36kHz moduláció mellett max. 2400 Baud). A csomagok között is ki kell várni egy időt, amíg a belső állapot visszajut az alapállapotba. Valahonnan a távirányítóval irányított berendezésnek tudnia kell, hogy a vett csomag sérült vagy hibátlan. Csak a hibátlan csomagban levő parancsot szabad végrehajtania. Szia
Szia!
Elgondolkodtam, amit írtál, báár félreértettem az elején! Tehát, amit küldenék adatot, azt először elküldöm simán, utánna az Inverterét!! Ezt értem, hasonló biztonsági átviteltechnika, mint a Manchester kódolás! Gondolom én Én egy picit visszább mennék, ha nem gond, hisz én még ott ragadtam le, amit "kobold" javasolt, és a PIC-et arra utasítottam, hogy ami beérkezik a jelenleg RA3-as lábról, azaz a TSOP vezérlőjéről, azt vezesse ki az RA2-es lábra, ahol 2db LED van! Lehet látni, hogy valamit folyamatosan vesz! Nincs a közelben se neoncső, se más zavaró eszköz, max egy izzószálas lámpa, de ha sötét is van, akkor is villog a LED! Most így hírtelen a távirányítót úgy programoztam be fejben, hogy START bitek-ként várjon 4ms-ot, így a START bit 4 ms-nyi ideig tart! A vevőben beállítottam, hogy 1ms-os intervallumban vizsgálja a portot, és ha a számláló elszámolt 4-ig, (1ms-os időnként hozzáadott 1-et) és a port még akkor is AKTÍV volt, kapcsolja be ezt a 2 LED-et! Sajnos, már itt megbukott a kapcsolatfelépítésem! Azért szeretném megérteni, hogy a TSOP milyen jelet ad ki pontosan, amit a PIC-ben fel kell dolgoznom!! Köszi szépen!
Szia!
Beírtam a Gooooogle-ba "infra rc5" és a harmadikként ezt az oldat adta ki... A TSOP áramkörök is ezt csinálják... Szia
Szia!
Hmm, én így még nem kerestem! köszönöm!! Szia!
Üdv mindenkinek!
Szeretnék építeni egy távírányítós kapu nyitót. Infra távirányítóval. Kaptam keresztapámtól egy műhold beltéri egységet távirányítójával mindennel együtt. Namot olvasgattma a témában hogy az infra vevő alap helyzetben a kimeneten 5 V ad gnd hez képest namost ez meg is volna de azt is olvastam hogy amint a gombot megnyomom a kapcsolón a feszültségnek le kellene esnie 0 ra. Nekem ez mindössze 4.5 v ig megy le ha viszont a kimenetet a vcc táphoz nézem akkor 0 ról felemelkedik a feszültség 0.5 0.6 V ra. Namost megolhatnám úgy is hogy ide teszek egy tranyót amit vezérelne esetleg egy kis plusz 0.1 0.2 V-al megsegítve és akkor tuti hogy nyit a tranyó. De viszont nem értem hogy mért működik így ha nem így kellene. Normális dolog hogy ezt csinálja ? Vagy valamit rosszul nézek ? Mert amúgy a beltéri működik minden oké rajta csatornát vált meg 25 30 m erről is ha nyomom a gombot akkor ezek a dolgok vannak. Ha valaki tud tippeket ötleteket, építőjellegű tanácsokat szívesen elfogadok. Köszönöm előre is a segítséget.
Nézz bele egy ilyen infravevő adatlapjába, az ottani ábrákból egyszerűbb megérteni.
Az igaz, hogy amíg a neki való frekvencián modulált fényt látja (magyarul a megadott frekvencián villog az infraled), addig 0V-ra esik a kimenet lábon a feszültség. De a kapcsoló ugye nem simán csak rávilágít, hiszen akkor nem lehetne eldönteni, hogy melyik gomb lett megnyomva. Lényegében a moduláció villogásán felül ki-be kapcsolgatja a ledet; gombonként különböző "ritmusban". Mikor rámérsz, a multiméternek esélye sincs olyan gyorsan váltogatnia a 0 és (kb) 5V között.
És azt honnan tudom meg hogy mekkora frekvencián kell neki villogni hogy le essen nullára a kimenet? Mert találtam rajzot de erről nem írnak . Itt két kép egyik az adó másik a vevő azt mondták hogy nekik működött.
Vélemény róla? Köszönöm a segítséget
Az itteni 555 ic számító segédprogram szerint ez az adó 7 kHz körül villogtat.
A vevőben nem vagyok 100% biztos, de mellékelem, hogy szerintem mi történik ott. Nézd meg>ezeket< (a TSOP kezdetűeket)! Egy ilyen van a vevő elején. A 3 lábból 2 a táp, a 3. pedig a kimenet, ami magasan/alacsonyan lesz. Egy ilyen ad impulzust a flip-flopnak, aminek a kimenete magasan vagy alacsonyan marad, hogy ki/be bekapcsolva tartson valamit. Az adót módosítani kell, hogy ezekhez jó legyen (a frekvencia miatt), de az 2db ellenállás és 1db kondenzátoron múlik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |