Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infra LED-es áramkör + TSOP1730

Témaindító: JohnyBravo, idő: Máj 13, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) JohnyBravo hozzászólása Máj 13, 2009 /

Sziasztok!
Végigolvastam jópár topicot, de a kérdésemre nem találtam választ:

Van egy TSOP1730 -as IR vevőm. Megcsináltam az adatlapon szereplő kapcsolást egy 4,5 V-os elemmel.
Kimeneten 0,36V. Feléirányított TV távirányítóval 1,4V lesz a kimeneten. Eddig OK.

Van egy CQY99 IR LED-em Ugyanerről a 4,5V-os elemről 30 OHM-os előtéttel táplálom. Működik, mert digi fényképező TFT-jén látszik.

Ha ezt a TSOP-hoz fordítom (mindegy hogyan és milyen közel) semmi nem változik a TSOP kimeneten.

Kérdésem: tud-e valaki segíteni a CQY99 adataival kapcsolatban mert ami a csatolt képben van arról nem tudom kideríteni, hogy mennyi a nyitófesz, stb..

A másik kérdésem, hogy a TSOP1730 30KHz-es adata az mit befolyásol. 30KHz-en kellne villognia a CQY99-nek, hogy működjön?

Az egyik fórumban valaki a mellékelt 555-ös kapcsolást ajánlotta, de más azt mondta rá, hogy nem működik.

Szóval kellene a segítség.
Előre is kösz.
Üdv: Johny

cqy99.JPG

(#) JohnyBravo válasza JohnyBravo hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Kép lemaradt.

Még nem jöttem rá hogy hányszor lehet módosítani egy hozzászólást, de ezt csak egyszer tudtam.

infra.gif

(#) El_Pinyo válasza JohnyBravo hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Szia!
Az adatlapban minden bent van, amit tudni kell az infra vevőről. Bővebben: Link
Az infra vevő kimenete aktív alacsony szintű, belső felhúzó ellenállással. Ahhoz, hogy valamit is érzékeljen a vevő, ahhoz az infra adó jelét 30 kHz- el modulálni kell. Ezt a modulációt akár az 555- ös IC-vel is meg lehet tenni astabil módban üzemeltetve.
Üdv.
(#) Gafly válasza JohnyBravo hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Szia,
ha jol ertem az a gondod hogy nem tudod elolvasni az adatlapokat (esetleg nem tudsz jol angolul) mert az osszes kerdesedre az altalad linkelt doksiksikban benne van a valasz.
Az infra LED adatlapjaval kapcsolatban anyitofeszultseg 1.7V, tipikus nyitoiranyu aram 100mA (max. 150mA). Ehhez a laposelem es a soros 30 Ohm tulajdonkeppen jo is.
Ami vevot illeti kifejezetten impulzusok vetelere fejlesztettek ki, figyelve arra hogy idegen feny ne tudja megzavarni. Tehat ez a magyarazata annak, hogy taviranyitoval ravilagitva "mozog" a kimenet, folyamatos sugarzassal (teleprol mukodtetett infra LED) nem. A vevoben van egy savszuro, ami a nevleges frekvencia tartomanyba eso jeleket engedi at, ez a te esetedben 30KHz +/- 1.5KHz. Tehat igen, 30KHz-el kell villogtatnod a LED-et. Valoszinuleg sok esetben akik arra panaszkodtak hogy nem mukodik a kapcsolas csak annyi volt a problema hogy az ado frekvenciaja nem volt pontosan beallitva es.vagy nem pont a megfelelo tipusu vevo IC-t epitettek be.
Udvozlettel,
G.
(#) vizor válasza JohnyBravo hozzászólására (») Máj 13, 2009 / 4

Üdv !

Kétszer módosíthatod a hozzászólást és 10 percen belül.

A LED nyitófeszültsége: 1.4V-tól 1.7V-ig, az adatlapban forward voltage néven van, tipikus és maximum érték.

Sorban: típus, lencse színe, nyitófeszültség (tipikus, max), áramfogyasztás (tipikus), záróirányú áram, fényintenzitás, csúcs hullámhossz (ezen a legerősebb a fénye), látószög.
Az alsó sor a maximum megengedett értékek károsodás nélkül: disszipáció (hőleadás), max áramerősség amit elbír DC-ben vagy kapcsolóüzemben, a fordított polaritású ráadott feszültség, működési hőmérséklet tartományok, forrasztási hőmérséklet és idő.

Ha valami nem teljesen stimmel, majd a többiek kijavítanak...

Igen, 30Khz-es frekvencián villogó fényre reagál a TSOP, a távirányítók még kódsorokat is modulálnak bele, hogy a gombokat meg lehessen különböztetni.
(#) Hp41C válasza JohnyBravo hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Szia!

Kisérletezésnél figyelni: A modern fénycsőlámpák, a neon által kisugárzott fény jócskán tartalmaz infravöröset, ráadásul a működési frekvenciájuk is az említett tartományban van. Ilyen fényforrás a vevőt megzavarja.

A vevő nem veszi a folyamatosan adott 30 kHz-s modulált jelet.
Egy csomag legalább 10 pulzusból kell álljon.
Minden 10-70 impulzus után kell legalább 14 ciklus szünet.

Teszt áramkörnek a modulátor elé tegyél egy másik 555-öt, amivel periódikusan szaggatod a jelet.

A propeller óra topikban van kész 16 gombos távirányító rajz és program. A vevő programja az óra forrásából kinyerhető. Mindkettő jól működik, de 36kHz-es vevőt használ.
(#) JohnyBravo válasza JohnyBravo hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Köszönöm az információt. Kipróbálom amit most tanultam.
(#) szilva válasza JohnyBravo hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Nem tudom, mivel, hogy mérted a kimeneten a 0.36V-ot, de üresen ott magas szintnek (közel tápfeszültség) kellene lennie. Amikor veszi a 30kHz-es vivőt, akkor megy le alacsonyba a kimenet.
(#) vizor válasza JohnyBravo hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Köszi a pontot !
(#) JohnyBravo válasza szilva hozzászólására (») Máj 15, 2009 /

Elvileg a TSOP 1-2 lába tápfeszen van és a 3 láb a kimenet (leegyszerűsítve).
A kimenet és az egyik táp-ág (sajnos nem emlékszem + vagy - között mértem a feszültséget.
Már annak örültem, hogy van valami. Lehet, hogyha a másik ághoz képest mértem volna más lett volna az eredmény. Hazamegyek kipróbálom.
Egyébként egy digi műszerrel mértem.
Az is lehet, hogy a laposelemér miatt van a fura érték.
Kipróbálom tápról is.
Reflektálok.

Azt azért tapasztalatként elmondanám, hogy amikor a TSOP-ot vettem az eladó megkérdezte milyet kérek (1730, 1736, 1738).
Mondom mindegy ( akkor még nem tudtam, hogy az IR ledet kell meghajtani ezzel a KHz értékkel).
Hazavittem, megsütöttem (a TSOP1730-at)... Szóval, a világon nincs 30 KHz-es 555-ös astabil generátor amivel a ledet meghajthatnám. 38 Khz-es az van meg másfajta is. Gondolom ezek is valamilyen szinten jók lennének, de 30 KHz-es kellene.
(#) szilva válasza JohnyBravo hozzászólására (») Máj 15, 2009 /

A gyári távirányítók zöme 36-38kHz között működik, a legtöbbjük 455kHz-es rezonátort használ, és annak a 1/12-ede (37.9kHz) lesz a vivő. Én TSOP1736-okat (mert az volt olcsó) sikeresen alkalmaztam ilyen távirányítókkal is, persze a hatótávolság csökken. Tehát valószínűleg a TSOP1730 is megszólítható a gyáriakkal, de lehet, hogy csak pártíz centi lesz a hatósugara.

Ha valami egyszerűbb, pl. 555-össel épített cuccot akarsz "adónak", akkor is biztosan lejjebb lehet hozni a működési frekit ennyivel. Léteznek egyébként IR adó és vevő IC-k is, én pl. SAA3008-cal építettem adót, vevő oldalon pedig egy TSOP1736 és egy PIC volt, ami értelmezte a parancsokat. De lehet adót is építeni PIC-kel.
(#) Hp41C válasza szilva hozzászólására (») Máj 15, 2009 /

Szia!

Ajánlottam a távirányítót a propeller órából. Ott a modulációt a program végzi. Egy kis számítással a modulátort át lehet állítani 30kHz-ra. A pahesmod.c -ben benne vannak a számítások is 36kHz-re. Ha átszámolod, máris kész a program.
Amennyiben a kódsorozat hosszát meghagyod (csak a moduláló pulzusok száma csökken), a vevő program képes lesz dekódolni.

A fordítás az ingyenes verzióval is megy, hiszen a 16C84-nek csak 1/2 k programtára van.

(#) Gafly válasza JohnyBravo hozzászólására (») Máj 15, 2009 /

Arra kijelentesre hogy nincsen olyan 555-os generator amir 30 KHz-et meg tudna hajtani a LED-et csak 38 KHz-es van nem tudtam gorcsot kotni A frekvenciat az az RC idoallando hatarozza meg, azt kell lentebb vinni. Peldaul ugy hogy a rajzon szereplo 1 nF-os idozito kondenzator helyett nagyobbat teszel be, valoszinuleg 1.2 nF megfelel, vagy kothetsz vele parhuzamosan egy 270 pF-os kondenzatort... De novelheted az ellenallast/trimmrt is.
(#) JohnyBravo válasza Gafly hozzászólására (») Máj 16, 2009 /

Alapvetően igazad van.
De mivel annyira nem értek hozzá, hogy magamtól kitaláljam 2 eset lehetséges:
1: keresek egy kapcsolást a neten 30 KHz-re: nem találtam
2: vannak progik amikkel ki lehet számolni az R1,R2,C értékeket. Az ilyen progikkal 30 KHz-re kb. 20 féle variációt tudtam összeállítani (melyik a jó?)

Ezért írtam:
Azért kösz.
(#) Hp41C válasza JohnyBravo hozzászólására (») Máj 16, 2009 /

Szia!

Számtalan jó megoldás van. Az adatlapon szerepel egy képlet az asabil üzemmódhoz. A kapacitás értékét a meglevő alkatrészeid szerint választhatod kb.10nF. Az ellenállások értékét a képlettel lehet kiszámolni. A kapott értékek általában nem lesznek szabványos értékek. A legközelebbi szabványosra kell kerekíteni. Az így kapott ellenállás értékekkel ki kell számolni a kapacitás értékét. Az eredmény negint nem szabványos érték, össze kell állítani soros - párhuzamos kapcsolással.

A diagrammokból is ki lehet olvasni, de az pontatlanabb.

ne555_st.pdf

(#) Gafly válasza JohnyBravo hozzászólására (») Máj 16, 2009 /

Bocs, feladom...
(#) JohnyBravo válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 16, 2009 /

Kösz! Így egyszerűbb lesz.
(#) robing16 hozzászólása Okt 24, 2009 /

Sziasztok!

Most használom először a TSOP1730-as IR vevő-t, rákötöttem egy PIC-re, és a PIC-nek azt mondtam, hogy amikor a bemenet változik, 0 vagy 1 lesz, annak függvényében működjön a rá kötött LED!

Kérdésem az lenne, hogy ha nem adok jelet a vevőnek, akkor milyen adatokat küld be? folyamatosan villog a LED, amit Controllnak használok!! Amikor a hozzá készített távirányítóval küldök jeleket, akkor erőteljesen világít, de mikor nem kap jelet, halványan, és néha felvillan teljes fényerővel!

Köszi!
(#) kobold válasza robing16 hozzászólására (») Okt 24, 2009 /

A TSOP nyitott kollektoros kimenetű, vezérlőjel nélkül a kimenete lebeg. Ennek megakadályozására tegyél a kimenet és a Vdd közé egy felhúzóellenállást (4.7 k ... 10 k), ami stabil magas szinten tartja, ha nem kap jelet.
(#) robing16 válasza kobold hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Szia!
Igen, ezt tudom, benne is van a rajzban, és a nyáklapon is be van építve egy 10KOhm-os ellenállás! Ugyan a belső rajzán is van egy 30KOhm-os ellenállás, de attól függetlenül is ezt csinálja!

Kérdésem még az lenne, hogy ha érkezik egy "csomag" az IC-be, a távirányítóból, akkor mit küld a PIC-nek?! Tehát leszedi a Keretet?! Keret alatt értem a Start-Stop Esetleg Paritás BIT-et!

Üdv.
(#) Hp41C válasza robing16 hozzászólására (») Okt 25, 2009 / 1

Szia!

Nem vesz le semmit. A hibátlan vételhez be kell tartani néhány dolgot:
- A bemenő infra jelnek moduláltnak kell lennie, a frekvenciájának meg kell egyeznie a vevőével.
- A legrövidebb küldendő inpulzusnak min. 6 moduláló jel periódusnak kell lennie.
- Az adatokat úgy célszerű küldeni, hogy az egyesek és a nullák száma megegyezzen: A vevőben a bejövő jel középértékéhez végzik a komparálást.
- A vevő tápját az adatlapban megadott szűréssel kell ellátni.
- A kompakt fénycsövek zavarják a vételt.

Soros adatátvitelt (8 bit, nincs paritás, 1 stop bit) a legegyszerűbben úgy valósítják meg, hogy az átvitel elején 0x55 vagy 0xAA karakter küldésével beállítják a szintet a vevőben. A további adatokat előbb normálisan majd invertálva is elküldik. Ezzel kb. biztosítják az egyesek és a nullák számának egyezőségét. A csomag hibátlan vételének ellenőrzését valamilyen ellenőrző összeggel átvitelével biztosítják.

Szia
(#) robing16 válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Szia!
Ha jól értelmezem, akkor legelőször 10101010 utánna ennek inverterét küldik el, így a vevő be tudja állítani magát!?! Minden adatnál ezt megcsinálják?

A 30KHz-es jel az megvan egy Timer segítségével. Nem tudom, hogy "a legrövidebb küldendő impulzus min 6 lehet" ez mit jelent, illetve hogy miért jó, ha a nullák és az egyesek száma megeggyezik...

Itt gondolom a Manchaster kódolásra gondoltál?
Igazából, ha egy számítógép kommunikációját szeretnénk megvalósítani, akkor fontos lehet az ellenőrző összeg, de egy távirányítónál is fontos?!

Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
(#) Hp41C válasza robing16 hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Szia!

Legyen az átköldendő adat a következő két byte 0x31 0x82. Ekkor a csomag 0x55 bevezetés után a 0x31 0xCE 0x82 0x7D adatbájtokat tartalmazza. A vétel során a belső komparálási szint (a jel szűrt középértéke) közel állandó, hiszen a 0 -k és az 1 -esek száma megegyezik. (Ha valamelyikből több lenne a vétel végén a középérték, a komparálási szint eltolódna, a jel felismerése bizonytalanná válna.) A Manchaster kódolás/dekódolás ennél bonyolultabb.
A minimális pulzuszám (ld. adatlap) a vevő belső beállási időzítése miatt szükséges. (36kHz moduláció mellett max. 2400 Baud). A csomagok között is ki kell várni egy időt, amíg a belső állapot visszajut az alapállapotba.
Valahonnan a távirányítóval irányított berendezésnek tudnia kell, hogy a vett csomag sérült vagy hibátlan. Csak a hibátlan csomagban levő parancsot szabad végrehajtania.

Szia
(#) robing16 hozzászólása Okt 25, 2009 /

Szia!
Elgondolkodtam, amit írtál, báár félreértettem az elején!
Tehát, amit küldenék adatot, azt először elküldöm simán, utánna az Inverterét!! Ezt értem, hasonló biztonsági átviteltechnika, mint a Manchester kódolás! Gondolom én

Én egy picit visszább mennék, ha nem gond, hisz én még ott ragadtam le, amit "kobold" javasolt, és a PIC-et arra utasítottam, hogy ami beérkezik a jelenleg RA3-as lábról, azaz a TSOP vezérlőjéről, azt vezesse ki az RA2-es lábra, ahol 2db LED van!

Lehet látni, hogy valamit folyamatosan vesz! Nincs a közelben se neoncső, se más zavaró eszköz, max egy izzószálas lámpa, de ha sötét is van, akkor is villog a LED!

Most így hírtelen a távirányítót úgy programoztam be fejben, hogy START bitek-ként várjon 4ms-ot, így a START bit 4 ms-nyi ideig tart! A vevőben beállítottam, hogy 1ms-os intervallumban vizsgálja a portot, és ha a számláló elszámolt 4-ig, (1ms-os időnként hozzáadott 1-et) és a port még akkor is AKTÍV volt, kapcsolja be ezt a 2 LED-et!

Sajnos, már itt megbukott a kapcsolatfelépítésem! Azért szeretném megérteni, hogy a TSOP milyen jelet ad ki pontosan, amit a PIC-ben fel kell dolgoznom!!

Köszi szépen!
(#) Hp41C válasza robing16 hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Szia!

Beírtam a Gooooogle-ba "infra rc5" és a harmadikként ezt az oldat adta ki... A TSOP áramkörök is ezt csinálják...

Szia
(#) robing16 válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 25, 2009 /

Szia!

Hmm, én így még nem kerestem! köszönöm!!

Szia!
(#) Takikaa hozzászólása Jan 10, 2010 /

Üdv mindenkinek!

Szeretnék építeni egy távírányítós kapu nyitót. Infra távirányítóval. Kaptam keresztapámtól egy műhold beltéri egységet távirányítójával mindennel együtt. Namot olvasgattma a témában hogy az infra vevő alap helyzetben a kimeneten 5 V ad gnd hez képest namost ez meg is volna de azt is olvastam hogy amint a gombot megnyomom a kapcsolón a feszültségnek le kellene esnie 0 ra. Nekem ez mindössze 4.5 v ig megy le ha viszont a kimenetet a vcc táphoz nézem akkor 0 ról felemelkedik a feszültség 0.5 0.6 V ra. Namost megolhatnám úgy is hogy ide teszek egy tranyót amit vezérelne esetleg egy kis plusz 0.1 0.2 V-al megsegítve és akkor tuti hogy nyit a tranyó. De viszont nem értem hogy mért működik így ha nem így kellene. Normális dolog hogy ezt csinálja ? Vagy valamit rosszul nézek ? Mert amúgy a beltéri működik minden oké rajta csatornát vált meg 25 30 m erről is ha nyomom a gombot akkor ezek a dolgok vannak.

Ha valaki tud tippeket ötleteket, építőjellegű tanácsokat szívesen elfogadok.

Köszönöm előre is a segítséget.
(#) szkrep válasza Takikaa hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Nézz bele egy ilyen infravevő adatlapjába, az ottani ábrákból egyszerűbb megérteni.
Az igaz, hogy amíg a neki való frekvencián modulált fényt látja (magyarul a megadott frekvencián villog az infraled), addig 0V-ra esik a kimenet lábon a feszültség. De a kapcsoló ugye nem simán csak rávilágít, hiszen akkor nem lehetne eldönteni, hogy melyik gomb lett megnyomva. Lényegében a moduláció villogásán felül ki-be kapcsolgatja a ledet; gombonként különböző "ritmusban". Mikor rámérsz, a multiméternek esélye sincs olyan gyorsan váltogatnia a 0 és (kb) 5V között.

névtelen.GIF

(#) Takikaa hozzászólása Jan 10, 2010 /

És azt honnan tudom meg hogy mekkora frekvencián kell neki villogni hogy le essen nullára a kimenet? Mert találtam rajzot de erről nem írnak . Itt két kép egyik az adó másik a vevő azt mondták hogy nekik működött.
Vélemény róla?

Köszönöm a segítséget

(#) szkrep válasza Takikaa hozzászólására (») Jan 10, 2010 /

Az itteni 555 ic számító segédprogram szerint ez az adó 7 kHz körül villogtat.
A vevőben nem vagyok 100% biztos, de mellékelem, hogy szerintem mi történik ott.
Nézd meg>ezeket< (a TSOP kezdetűeket)! Egy ilyen van a vevő elején. A 3 lábból 2 a táp, a 3. pedig a kimenet, ami magasan/alacsonyan lesz. Egy ilyen ad impulzust a flip-flopnak, aminek a kimenete magasan vagy alacsonyan marad, hogy ki/be bekapcsolva tartson valamit.
Az adót módosítani kell, hogy ezekhez jó legyen (a frekvencia miatt), de az 2db ellenállás és 1db kondenzátoron múlik.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem