Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zajos transzformátor

Témaindító: KisBundi, idő: Jan 27, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) KisBundi hozzászólása Jan 27, 2007 /

Sziasztok. Van nekem egy 1000+1 éves Pioneer erősítőm és a trafó nagyon "zúg" benne. Mik lehetnek a lehetséges okok és hogyan lehet orvosolni?
(#) fureszk válasza KisBundi hozzászólására (») Jan 27, 2007 /

Hello!
1. Mindegyik egyenirányító diódával köss párhuzamosan egy 100nF-es 100V-os kerámia kondenzátort.
2. Rakj be egy zavarszűrő panelt, persze a biztosítékot cseréld ki megfelelőre.
Sok sikert!
(#) erobi82 válasza KisBundi hozzászólására (») Jan 27, 2007 /

Milyen a trafó vasalása??Ha vannak rajta csavarok próbálj rajta húzni!

Valószínűleg csavarok nincsennek rajta meghúzva mert, ha összenyomom a lemezeket rajta akkor halkul.

Akkor hajrá!! Húzz rajta óvatosan
(#) dB_Thunder válasza KisBundi hozzászólására (») Jan 27, 2007 /

Én kiszerelném a trafkát, jól összeszorítanám a lemezeket és lelakkoznám. Ezután biztos semmi hangja nem lenne...

Impregnálásra gondolsz? Csak az a kérdés hogy milyen lakkot használjak!?

pl.:színtelen aril lakk.Spray-s kiszerelésben is lehet kapni festékboltokba.
(#) dB_Thunder válasza KisBundi hozzászólására (») Jan 27, 2007 /

Akár csónaklakkal is, de inkább 2 komponensű parketta lakkal csinálnám .
(#) sixtek hozzászólása Jan 27, 2007 /

Fureszk,

Zugo-morgo trafora az altalad javasoltak kozul egyik sem megoldas! Ne adj felrevezeto tanacsokat a temanyitonak!

Udv.!
(#) Sebi válasza KisBundi hozzászólására (») Jan 27, 2007 /

Az én gyakorlatomban a trafó hangját többnyire a két legutólsó (legfelső) E-lemez középső szárának rezgése okozta. Vékony textilbakelit lemez, vagy fogpiszkáló betolása a cséve és a vas közé megoldja ezt a gondot.
(#) ipu577 hozzászólása Jan 28, 2007 /

Szobai erősítőkben E vasmagos, az oldalán végighegesztett trafómagot használnak. A trafó egy alu köpennyel van körbevéve mely árnyékolja és a felfogatását is megoldja.A mag és a köpeny is adhat hangot sőt még a csévetest is.Lakkozáshoz használhatsz nitró vagy kemencés lakkot.Az utóbbi a nevéből adódóan magas hőfokon keményedik meg amire gondolom nem vagy felkészülve.A lakkot töltsd egy olyan edénybe amibe belehelyezve a trafót azt ellepi.Nitróhigitót használj!Nem kell összeszorítani semmit, a lakk meg fogja találni a légrést.Benne hagyod 10 percre majd kiveszed lecsöpögni illetve száradni.
Ezt megismételed 3-4-szer,el fog hallgatni.
A kivezetéseket ha lehet ne lakkozd le úgy mártsd bele.
Ezeket nagyjából írtam le,ha segítség kell írj
(#) KisBundi hozzászólása Feb 5, 2007 /

Végül is megoldottam. Tényleg a két szélső E lemez rezget. Fogtam két kötegelőt és összeszorítottam vele a lemezeket, így már szinte teljesene csendben van. Kösz szépen fiúk!
(#) elektromania92 hozzászólása Ápr 17, 2010 /

A tápforrásomhoz terveztem egy transzformátort.
Ezt fel is tekercseltem, szépen halkan működött.Csináltam egy ugyanolyat, minden megeggyező, csévetest, vas, huzalok. Menetek +/- egy pár.Ez viszont nagyon hangosan zúg. szinte már kibírhatatlan.Mivel lehet a probléma?
(#) elektromania92 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

A probléma féleg meddig megoldódott.
2 I vas, és szintén 2 E egymáson volt. Ezutan halkult, de még mindig zúgott.Nagy nehezen bedugtam még egy vasat, és már egész jó.Kicsit már hajlottak a vasak és nem mindegyik simul rá a másikra. Ez is okozhatja...
Majd még csinálok vele valamit. A másik, olyan halk, hogy azt hittem nem is működik...
(#) koko33 válasza elektromania92 hozzászólására (») Ápr 18, 2010 /

Helló
Szerintem lakkozd is le. A tekercselőknél szokót lenni lakk pontosan ilyen célokra ha lehetőséged van rá akkor próbálj be szerezni AC43 nevű állórész lakot.
(#) Majnz hozzászólása Nov 4, 2013 /

Üdv! Remélem jó helyre írok!

Lenne egy pár hangfalam ami egy ideje el kezdett zúgni!, szétszerelés után kiderült hogy egy nagy tekercs zúg a belsejében ami átadja a rezgést a fának, ami felerősíti és éjszaka kellemetlen és zavaró.

A fórumokat és az internetet olvasva az impregnálást ajánlották, ami meg is történt, első, második, merítés , szárítási ciklus megtörtént de semmi változás nem történt, a zúgás ugyan úgy fennál... kételkedem hogy harmadszor sikerrel járok de úgy is meg fogom próbálni! szerintetek mit lehetne még tenni? mert a hangfal viszonylag drága de így nem azt mondom hogy használhatatlan de ha már ennyi pénzt kifizettem érte akkor működjön úgy ahogy eddig!. feltöltök pár képet is. esetleg valaki tud segíteni új tekercs beszerzésében? előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2013
(#) kadarist válasza Majnz hozzászólására (») Nov 4, 2013 /

Szia!
Árnyékold le valamilyen mágnesezető anyaggal, mert lehet, hogy a hangszóró zúg a szórt mágneses tértől.

köszönöm a tippet de sajnos nem ez lessz a megoldás!

Ebben az állapotban áram alá helyezve jól hallhatóan a trafó zúg, kipróbáláskor nem lett összeszerelve még csak a közelében sem volt hangszóró!
(#) Ge Lee válasza Majnz hozzászólására (») Nov 4, 2013 /

Azzal semmire nem mész ha lakkba meríted, sőt jól kitoltál magaddal, mert most már szét sem fogod tudni szedni (dicsérd meg őket akik ilyet tanácsoltak).
Először is impregnálni vákuumkamrában kell, és nem úgy hogy már rajta van a primeren a szigetelés és a szekunder is, mert úgy ugye már semmit nem ér... Nagy valószínűséggel a primer zizeg alul (de lehet akár a vas is), azon pedig a merítés semmit nem segít. Le kellett volna szed(et)ni róla a szekundert, ha ez körülményes, vagy sokba kerül akkor cserélni kell, más megoldás nincs.

Akkor a csere marad. a hangfal mási párja is ugyan ezt produkálja! ahoz még nem nyúltunk. az információs cetli alapján hol tudok ilyem trafót rendelni?
(#) pucuka válasza Majnz hozzászólására (») Nov 4, 2013 /

Nem nagyon nézegeted az oldalon, a jobboldali sávban megjelenő hirdetéseket.
Transzformátor rendelés. Ha egyéni igények szerinti trafót szeretnél.
Ha kész trafó is jó, nézz körül pl. itt.
(#) Majnz hozzászólása Nov 5, 2013 /

Találtam énis egy oldalt ahol összelehet állítani egyedi igények alapján, sajnos nem igazán vagyok jártas trafó építésben, max két kábel összeforrasztok ha kell, ha felvan tüntetve melyik kábel melyik ki tudom cserélni de a rendelés lebonyolítása már lehet hogy meghaladná a képességeimet, és nem tudom hogy mi a garancia arra hogy megfelelő trafót rendelek és meg felel az igényeimnek... elég sok variáció és lehetőség közül lehetett választani és még sok kérdés is motoszkál bennem a témával kapcsolatban...köszönöm mindenkinek aki segít!
(#) Ge Lee válasza Majnz hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

Meg kellett volna nézni hogy melyik tekercs mit szolgál ki, illetve áramfelvételt kéne mérni. Nagyon nem értem miért van rajta 2x17V és 2x15V külön. Lehet hogy az utóbbi csak gyengeáramú, és azt a feladatot akár egy olcsó nyáktrafó is ellátná (kb. 1500Ft). Akkor már csak egy 2x17V-os toroidot kellene venni, vagy csináltatni.
(#) BZoli94 hozzászólása Jan 23, 2015 /

Sziasztok! Összeraktam az új TCP pákámhoz a tápot, egy 80W-os toroid kapott benne helyet. A trafó sajnos eléggé zúg, pedig elvileg új. Mit tudnék vele kezdeni? Köszönöm előre is! Zoli (A banándugót majd kicserélem egyszínűre, ha eljutok a boltba. )
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2015

trafó.jpg

(#) ferci válasza BZoli94 hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Tedd hőálló szivacsra, gumibakra és úgy rögzítsd... - nem jellemző, hogy egy gyári toroid zúg..
A doboz átveszi tőle az 50 Hz okozta rezgést és felerősíti a hangot.
(#) Bakman válasza BZoli94 hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

A szekunder oldalra is tegyél biztosítékot.
(#) BZoli94 válasza ferci hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Köszönöm, kipróbálom. Én is gondoltam ilyesmire, csak azt hittem, a toroid alapból teljesen csöndes...
(#) BZoli94 válasza ferci hozzászólására (») Feb 1, 2015 /

Miután módosítottam a befogatást és összeraktam nem tudtam bekapcsolni. Épphogy felvillant a kapcsoló, nyitott is a biztosíték.. Többször is eljátszottam azóta, hol jó volt, hol nem. Kicseréltem a kapcsolót, mivel az egyik lába mozgott.... Szóval beépítettem a kapcsolót, jó volt, összeraktam az egészet, és nem ment...

Kontaktot nem találtam sehol és a mérésekkel a trafón sem találtam hibát, akárhogy nyomogattam közben, szóval nem jöttem rá, mi lehet, de valami csak van vele... Biztosíték egyelőre csak a primer körben van..
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2015
(#) ferci válasza BZoli94 hozzászólására (») Feb 2, 2015 /

3 "alkatrész" van sorbakötve... egy marék drót a trafón, egy bizti és egy kapcsoló...
Aztán ezt írod: Kontaktot nem találtam sehol és a mérésekkel a trafón sem találtam hibát.
( talán kontakthibát? )..
Ha a trafó kivezetési között 10...20 ohm-ot mérsz, akkor abban a pillanatban elvileg jó..
Tedd rá a müszit a hálózati dugóra és mérj ellenállást, ugyanazt kell kapnod. ha nem, akkor tegyél a soros körre 230 voltot és minden elemen mérj váltót - amelyiken 230 van, az a hibás... ha a trafón méred a 230-at, eredetileg is vagy kh-s volt, vagy van benne betekercselt ( fedett ) bizti, aminek annyi már.

Ha semmi értékelhető nincs, az érdekes lenne. Nehogy be se kerüljön 230 a dobozba...
Hány amperes a bizti? Remélem, nem vmi 1 amperessel játszol..
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2015
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem