Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Thomson A3000 Hifi hiba
 
Témaindító: kiriadam, idő: Máj 1, 2007
Lapozás: OK   1 / 2
(#) kiriadam hozzászólása Máj 1, 2007 /
 
Sziasztok,eny Thomson hifinek van valami érdekes problémája,tegnap kaptam javitásra.Nem müködött benne semmi csak a kijelző,de az is homályosan.Szétszedtem és el volt égve benne 1kondi 1ellenállás 1dióda.Ellenálással volt probléma hogy mekkora de cserélgettem és az egyiknél megszólalt,működött a cd,kazetta is.Hallgattam kis kihagyásokkal több órát.De egyszer csak elhalgatott,és megint csak a kijelző volt jó,semmi más,azzal a különbséggel hogy a kijelző müködött.Most semmi leégés +semmi csak nem szól és nem, mükődik a cd,kazetta.Mi lehet?
(#) Gábor488 hozzászólása Máj 1, 2007 /
 
Nekem egy erősítő volt így csak ott éppen a kijelző nem volt jó. Talán egy stab ic-t szigeteltem le és már úgy met is.
(#) patexati válasza kiriadam hozzászólására (») Máj 1, 2007 / 4
 
Először is nézd át a biztosítékokat,hogy jók e,ha jók utánna keress felpuffadt elkókat/szakadt kisértékű ellenállásokat,ha ezek is jók stabilizátor ic-t ha van bent mag kell nézni!Szerintem ha mennek a funkciók akkor a végerősítő rész mehetett el Ha nem találsz rossz biztit és szakadt kiértékű ellenállást lehet,hogy a panelon megszakadt (elégett a fólia zárlat miatt!)Ha ez történt akkor elment a végfok ic (gondolom ic STK,TDA stb)akkor csere!Ha meleg az ic mikor bekapcsolod a készüléket akkor is a végfok mehetett el!Ha jártas vagy ellenőrizd megy e a végerősítő része (kap e feszültséget ami álltalában +-GND,és xfesz,a hangfalra nem megy e ki egyenáram ami kinyírta volna őket bár ez a legtöbb készülékben egy relés védőkapcsolás kontrollálja és bekapcsolás után pár másodpercel kattan fel)Tényleg felkattan vagy elötte emlékszel,hogy volt e kattanás a bekapcsolás után?? Ha vol és most nincs akkor is a végfok köröl kell körülnézni!Látatlanban ennyit ha átnézted írj ha nem megy!Holnap leszek mert megyek majálisozni
(#) Gábor488 hozzászólása Máj 1, 2007 /
 
Általába az erősítőkbe a koppanásgátló nem kapcsol fel ha ki van végfok. Ha kiszeded akko sztem fel kapcsol mert nálam egy ic-s erősítőnél így volt. Lehet hogy az icnek csak a fél oldala ment le de ha ez így tőrténik akko nem sokáig lesz jó a másik oldal se mert le fog égni az is egy kis ídő mulva lehet pont az történt. Sztem szedd ki a végfokot és cseréld ki és úgy nézd meg azt az ellenállást.

Sztem
(#) kiriadam hozzászólása Máj 2, 2007 /
 
Az ic nem melegszik egyáltalán,viszont amikor működött akkor az ellenállás lába és a + között 16-17V volt,most 25V van!Lehet hogy stabilizáló ic ment el?Ez a feszkó a kondival egyezik meg.Van egy ic ami egy vezetéken van,lehet hogy ez a problémás cucc?A baj hogy ilyen ict nem találtam a neten ic neve2012
A válaszokat előre is köcke

DSC00079.JPG
    
(#) Gábor488 hozzászólása Máj 2, 2007 /
 
Sztem próbáld kimérni diódába mert az én stab ic-met ki tuttam vele mérni a 7812-est. Azon a lábkiosztás 1:be 2:test 3:ki
De nem tom hogy azon is így van e de sztem mérj rá és nézd meg hogy nem zárlatos-e, de nekem volt olyan stab ic-m ami nem zárlatot mutatott hanem szakadást.
Sztem azé még kérdezz meg másokat is.
(#) kiriadam hozzászólása Máj 4, 2007 /
 
Nos,átnéztem amit írtatok és érdekes:az ic(2012)3 kivezetéséből az 1.külön van,a 2-3. viszont jelez a műszer hogy összeér,de nem tom hogy ez így jó e?Továbbá kikapcsolt álapotban is megkapja a 24,8V os feszkót még a végfok is!Ez is érdekes sztem,és ha bekapcsolom sem változik a feszkó!Nem tom hogy mi lehet de valami naon nem jó .Na most van még egy furcsaság:vannak ilyen naon pici ellenállások,és elvileg a multimétert ha a két kivezetésére rakom akkor csipognia kéne hogy átvezet nem?Vagy rosszul tom,nem olyan mint a sima ellenállás csak sokkal kissebb? Aztán ha találok vmi furcsát még akkor írok A válaszokat előre köcke
(#) kiriadam hozzászólása Máj 4, 2007 /
 
Néhány képet csináltam,bár sokminden nem derül ki belőle
(#) Gábor488 hozzászólása Máj 4, 2007 /
 
Na azok a kisméretű ellenállások azok ugyan olyanok mint a nagyobbak csak teljesítménybe gyengébbek. Nem biztos csipogni kellene mert lehet h azok az ellenállások nagy az ellenállásuk és ezért nem tudod kimérni multiméterrel. Sztem az nem naon jó h zárlat van a két láb között és azt nézted h melyik láb megy a testre?
(#) Gábor488 hozzászólása Máj 4, 2007 /
 
Ja meg azt elfelejtettem h van neked ellenállás kódfejtő program vagy táblázat? Ha kell szólj és küldök. Amúgy sztem nem baj hogy amikor kikapcsolod akko is van fesz mert lehet hogy a végfok standby-ba van és akko ugyanúgy kapja a feszt és amikor bekapcsolod nem koppan. Én is csináltam régebben hifit csak azzal az volt a baj h rákötöttem a 250-es mélyládát és elszállította benne végfokot még szerencse h az én hifim volt és így meg is csináltam.
(#) titi hozzászólása Máj 5, 2007 /
 
Hali!
Most egész pontosan mi a helyzet?
Ha jól értem, csak a kijelző világít, de nincs hang, és a CD, kazetta se megy. Ezt úgy érted, hogy nem mennek a motorok se, amik a CD-t, kazit működtetik?
Magyarul CD tálca nem nyit ki, nem pörög fel a lemez, nem forog a kazi "tekerő"?
Az "ic"-n nincs más? mondjuk e gy betü? Csak a szám?
Nekem is volt már dolgom hifi-kkel, a tapasztalatom szerin álltalában a végfok megy el.
Ma ballagásra megyek, de ha válaszolsz a kérdéseimre, majd visszatérek a témára, hátha sikerül segítenem.
Üdv, és sok sikert!
(#) kiriadam hozzászólása Máj 6, 2007 /
 
így van,semmi nem működik,nem megy,csak a kijelző mükszik!Én sem naon értem mi lehet ez? Az ic-n talán még vmi 0-D is van.
(#) titi válasza kiriadam hozzászólására (») Máj 6, 2007 /
 
Hali!
Gondoltam, hogy más is van rajta.Szerintem ez nem ic, hanem japán tranzisztor, sejtésem szerint 2SD 2012.
Legalábbis a tokozás ezt sejtette számomra, azért kérdeztem.
Amikor mérted, kiforrasztottad a helyéről?, ha nem nézd meg úgy.
De mivel ahogy írtad semmi sem megy, gyanitom végfokzárlat van.
Ha megtudod állapítani, hogy melyik lábon kapja a végfok a tápot, megpróbálhatod megszakítani, mondjuk átvágva a rézfóliát.(később majd egy kis forrasztással visszaállíthatod).
Szóval ha leválasztod a végfokot a tápról, akkor kiderülhet, hogy a végfok várlatos-e, és ezért nem megy a többi rész sem.
most ennyi, majd később mehetünk tovább.
(#) kiriadam hozzászólása Máj 6, 2007 /
 
Nos,valszeg nem az ic(D2012) a hibás!Kiprobáltam több hasonló ic vel és a feszkó nem változott.Tehát nem is ez állítja be a feszkót? nem tom.Mindenesetre sztem ez is kizárható hiba.Semmi meg sem mozdul,csak a kijelző hitegeti hogy jó.A végfok se hiszem hogy rossz,mert nem melegszik egyáltalán.Azt nem tom, mi állítja be a feszkót,ha nem az ic?
Előre is köcke
(#) titi válasza titi hozzászólására (») Máj 6, 2007 /
 
Most találtam.

2sd2012.pdf
    
(#) titi válasza kiriadam hozzászólására (») Máj 6, 2007 /
 
Az, hogy a végfok nem melegszik, nem jelent semmit.
A tranzisztort pedig forraszd ki és úgy mérd meg diódaállásba legyen a multiméter.
A "feszkót pedig beállíthatja" a tranzisztor.
(#) Gábor488 hozzászólása Máj 6, 2007 /
 
Amúgy milyen típusú végfok van benne?
(#) kiriadam hozzászólása Máj 7, 2007 /
 
TDA7269-es,nem valami nagy teljesítményű
(#) kiriadam hozzászólása Máj 7, 2007 /
 
Megnéztem,levágtam a tápról,de akkor sem működött Már lassan ott vok hogy vissza viszem a gazdijának,és megmondom hogy vigye szervízbe,ott meg sztem kicserélik a lapot jó pénzér és kész
(#) Gábor488 hozzászólása Máj 7, 2007 /
 
Szerintem a végfok zárlatos és kiütött valamit. Ha nem akko nem tom.
(#) szabi83 válasza kiriadam hozzászólására (») Máj 7, 2007 /
 
Idézet:
„levágtam a tápról”


így meg tudod mérni az áramfelvételét.

mérd meg!
(#) Gábor488 válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 7, 2007 /
 
Na most ezt má én se értem ha levágta a tápot végfokról akko mit is mérjen?
(#) szabi83 válasza Gábor488 hozzászólására (») Máj 7, 2007 /
 
a végfok táp vezetékét megszakította, azaz kettő vége lett, erre tegye a multimeter két mérő zsínorját, Amper mérésben.

ebből látni, hogy ha 100mA alatt van a nyugalmi akkor a végfok bekapcsol(t) és "várja a jelet".

ha sok, 100mA -nél több az áramfelvétel akkor tönkre ment végfok ic, (csere). bár nem hiszem, hogy a végfokkal lenne a baj.

jó lenne éles kép a panelről... amiről lehet is kivenni valamit.

meg kell nézni a panelon található icket, ha vannak, azok adatlapjain, melyik lábon kapnak tápfeszt..

ha van tápfesz tovább menni...

üdv
(#) Gábor488 hozzászólása Máj 7, 2007 /
 
Ja má értem me lezár a multiméter ha 10A van állítva és ez valamilyen műterhelés. Lehet hogy nem a végfok volt csak amikor azt írta hogy szólt azután leégett megint az ellenállás amit kicserélt és sztem má vele együtt a végfok.
(#) Gábor488 hozzászólása Máj 7, 2007 /
 
Bocs nem égett le semmi amit beletett és nem szólt akko gondoltam hogy a végfok égett le.
(#) titi hozzászólása Máj 8, 2007 /
 
Hali!
A tranzisztort megnézted?
Próbáltam kapcs.rajzot keresni hozzá, mert így látatlanba elég nehéz a távgyógyítás, de sajna nem találtam, ill. amit igen, azért fizetni kell.
(Esetleg valaki nem akadt rá egy free-re?)
(még 1 dolog, két végfok van benne? a képen amit felraktál látok még egy ic-t, a bordán, az mi?)
Találkoztam már olyan hi-fi-vel, amiben 2 végfok volt, és egy hangfalhoz 4 szál vezeték ment.(aszem. az JVC volt)
"jó lenne éles kép a panelről... amiről lehet is kivenni valamit." szerintem is.
és az is jó lenne, ha a képen bejelölnéd a cserélt alk.részeket
Esetleg nem borsodi vagy? akkor estleg talizhatnánk.
(#) kiriadam hozzászólása Máj 8, 2007 /
 
Szasztok,az a helyzet hogy beszéltem a tulajával és mondta hogy ha nagyon nem megy vigyem vissza,sok probléma van sztem ezzel,ráadásul a nyák is több helyen feljött,megégett,én meg nem akarok ennyit foglalkozni vele,mert közbe csinálok magamnak egy erősítőt.Már össze is raktam.Egyébként a másik ic-t egy borda rész takarja és már nem akartam leszedni róla.Igy is lehet hogy megtom vele beszélni hogy nem éri meg a szervíz mert valszeg panelt cserélnének,és adja nekem valamennyiért,mert alkatrésznek nekem jó lesz.Nagyon szépen köszönöm mindennkinek hogy foglalkozott vele,és keresgélt a neten,de sztem ezenl az alaplaponl már csak a csere segít.Még egyszer köszi mindenkinek.
Egyébként Bicskei vagyok
(#) Gábor488 hozzászólása Máj 8, 2007 /
 
Nekem az erősítőmbe a nyák szar naon még is megtuttam csinálni de abba elés sok mindenit kiszedtem ahol felvált a nyák ott szépen cinnel kihúztam ahol nem tuttam vékony drótot behúztam cinnel aztán meg leragasztottam pillanattam és nem vált fel még amikor mellette cineltem akko se elég jól megfogta.
(#) pasi1985 hozzászólása Máj 25, 2007 /
 
Hali! Remélem él még ez a fórum. Nekem is Thomson hifim van, és nem tudom mi lehet a problémája, még garanciásan volt hibája, megcsinálták, de most megint előjött vmi hiba. Cd-s, kazettás, rádiós. Megnéztem a kondikat, ellenállásokat, szerintem nem hibásak, hát a biztosítékokra nem mernék megesküdni, hogy működnek, de lehet, hogy jók. Én arra gondoltam, hogy a kazettás részénél van egy kis motor, és az halt meg, lehetséges ez?
(#) pasi1985 válasza pasi1985 hozzászólására (») Máj 25, 2007 /
 
Megnéztem a biztosítékokat, mindegyik működik.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem