Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Thomson A3000 Hifi hiba
Sziasztok,eny Thomson hifinek van valami érdekes problémája,tegnap kaptam javitásra.Nem müködött benne semmi csak a kijelző,de az is homályosan.Szétszedtem és el volt égve benne 1kondi 1ellenállás 1dióda.Ellenálással volt probléma hogy mekkora de cserélgettem és az egyiknél megszólalt,működött a cd,kazetta is.Hallgattam kis kihagyásokkal több órát.De egyszer csak elhalgatott,és megint csak a kijelző volt jó,semmi más,azzal a különbséggel hogy a kijelző müködött.Most semmi leégés +semmi csak nem szól és nem, mükődik a cd,kazetta.Mi lehet?
Nekem egy erősítő volt így csak ott éppen a kijelző nem volt jó. Talán egy stab ic-t szigeteltem le és már úgy met is.
Először is nézd át a biztosítékokat,hogy jók e,ha jók utánna keress felpuffadt elkókat/szakadt kisértékű ellenállásokat,ha ezek is jók stabilizátor ic-t ha van bent mag kell nézni!Szerintem ha mennek a funkciók akkor a végerősítő rész mehetett el Ha nem találsz rossz biztit és szakadt kiértékű ellenállást lehet,hogy a panelon megszakadt (elégett a fólia zárlat miatt!)Ha ez történt akkor elment a végfok ic (gondolom ic STK,TDA stb)akkor csere!Ha meleg az ic mikor bekapcsolod a készüléket akkor is a végfok mehetett el!Ha jártas vagy ellenőrizd megy e a végerősítő része (kap e feszültséget ami álltalában +-GND,és xfesz,a hangfalra nem megy e ki egyenáram ami kinyírta volna őket bár ez a legtöbb készülékben egy relés védőkapcsolás kontrollálja és bekapcsolás után pár másodpercel kattan fel)Tényleg felkattan vagy elötte emlékszel,hogy volt e kattanás a bekapcsolás után?? Ha vol és most nincs akkor is a végfok köröl kell körülnézni!Látatlanban ennyit ha átnézted írj ha nem megy!Holnap leszek mert megyek majálisozni
Általába az erősítőkbe a koppanásgátló nem kapcsol fel ha ki van végfok. Ha kiszeded akko sztem fel kapcsol mert nálam egy ic-s erősítőnél így volt. Lehet hogy az icnek csak a fél oldala ment le de ha ez így tőrténik akko nem sokáig lesz jó a másik oldal se mert le fog égni az is egy kis ídő mulva lehet pont az történt. Sztem szedd ki a végfokot és cseréld ki és úgy nézd meg azt az ellenállást.
Sztem
Az ic nem melegszik egyáltalán,viszont amikor működött akkor az ellenállás lába és a + között 16-17V volt,most 25V van!Lehet hogy stabilizáló ic ment el?Ez a feszkó a kondival egyezik meg.Van egy ic ami egy vezetéken van,lehet hogy ez a problémás cucc?A baj hogy ilyen ict nem találtam a neten ic neve2012
A válaszokat előre is köcke
Sztem próbáld kimérni diódába mert az én stab ic-met ki tuttam vele mérni a 7812-est. Azon a lábkiosztás 1:be 2:test 3:ki
De nem tom hogy azon is így van e de sztem mérj rá és nézd meg hogy nem zárlatos-e, de nekem volt olyan stab ic-m ami nem zárlatot mutatott hanem szakadást. Sztem azé még kérdezz meg másokat is.
Nos,átnéztem amit írtatok és érdekes:az ic(2012)3 kivezetéséből az 1.külön van,a 2-3. viszont jelez a műszer hogy összeér,de nem tom hogy ez így jó e?Továbbá kikapcsolt álapotban is megkapja a 24,8V os feszkót még a végfok is!Ez is érdekes sztem,és ha bekapcsolom sem változik a feszkó!Nem tom hogy mi lehet de valami naon nem jó .Na most van még egy furcsaság:vannak ilyen naon pici ellenállások,és elvileg a multimétert ha a két kivezetésére rakom akkor csipognia kéne hogy átvezet nem?Vagy rosszul tom,nem olyan mint a sima ellenállás csak sokkal kissebb? Aztán ha találok vmi furcsát még akkor írok A válaszokat előre köcke
Néhány képet csináltam,bár sokminden nem derül ki belőle
Na azok a kisméretű ellenállások azok ugyan olyanok mint a nagyobbak csak teljesítménybe gyengébbek. Nem biztos csipogni kellene mert lehet h azok az ellenállások nagy az ellenállásuk és ezért nem tudod kimérni multiméterrel. Sztem az nem naon jó h zárlat van a két láb között és azt nézted h melyik láb megy a testre?
Ja meg azt elfelejtettem h van neked ellenállás kódfejtő program vagy táblázat? Ha kell szólj és küldök. Amúgy sztem nem baj hogy amikor kikapcsolod akko is van fesz mert lehet hogy a végfok standby-ba van és akko ugyanúgy kapja a feszt és amikor bekapcsolod nem koppan. Én is csináltam régebben hifit csak azzal az volt a baj h rákötöttem a 250-es mélyládát és elszállította benne végfokot még szerencse h az én hifim volt és így meg is csináltam.
Hali!
Most egész pontosan mi a helyzet? Ha jól értem, csak a kijelző világít, de nincs hang, és a CD, kazetta se megy. Ezt úgy érted, hogy nem mennek a motorok se, amik a CD-t, kazit működtetik? Magyarul CD tálca nem nyit ki, nem pörög fel a lemez, nem forog a kazi "tekerő"? Az "ic"-n nincs más? mondjuk e gy betü? Csak a szám? Nekem is volt már dolgom hifi-kkel, a tapasztalatom szerin álltalában a végfok megy el. Ma ballagásra megyek, de ha válaszolsz a kérdéseimre, majd visszatérek a témára, hátha sikerül segítenem. Üdv, és sok sikert!
így van,semmi nem működik,nem megy,csak a kijelző mükszik!Én sem naon értem mi lehet ez? Az ic-n talán még vmi 0-D is van.
Hali!
Gondoltam, hogy más is van rajta.Szerintem ez nem ic, hanem japán tranzisztor, sejtésem szerint 2SD 2012. Legalábbis a tokozás ezt sejtette számomra, azért kérdeztem. Amikor mérted, kiforrasztottad a helyéről?, ha nem nézd meg úgy. De mivel ahogy írtad semmi sem megy, gyanitom végfokzárlat van. Ha megtudod állapítani, hogy melyik lábon kapja a végfok a tápot, megpróbálhatod megszakítani, mondjuk átvágva a rézfóliát.(később majd egy kis forrasztással visszaállíthatod). Szóval ha leválasztod a végfokot a tápról, akkor kiderülhet, hogy a végfok várlatos-e, és ezért nem megy a többi rész sem. most ennyi, majd később mehetünk tovább.
Nos,valszeg nem az ic(D2012) a hibás!Kiprobáltam több hasonló ic vel és a feszkó nem változott.Tehát nem is ez állítja be a feszkót? nem tom.Mindenesetre sztem ez is kizárható hiba.Semmi meg sem mozdul,csak a kijelző hitegeti hogy jó.A végfok se hiszem hogy rossz,mert nem melegszik egyáltalán.Azt nem tom, mi állítja be a feszkót,ha nem az ic?
Előre is köcke
Az, hogy a végfok nem melegszik, nem jelent semmit.
A tranzisztort pedig forraszd ki és úgy mérd meg diódaállásba legyen a multiméter. A "feszkót pedig beállíthatja" a tranzisztor.
Megnéztem,levágtam a tápról,de akkor sem működött Már lassan ott vok hogy vissza viszem a gazdijának,és megmondom hogy vigye szervízbe,ott meg sztem kicserélik a lapot jó pénzér és kész
Szerintem a végfok zárlatos és kiütött valamit. Ha nem akko nem tom.
Idézet: „levágtam a tápról” így meg tudod mérni az áramfelvételét. mérd meg!
Na most ezt má én se értem ha levágta a tápot végfokról akko mit is mérjen?
a végfok táp vezetékét megszakította, azaz kettő vége lett, erre tegye a multimeter két mérő zsínorját, Amper mérésben.
ebből látni, hogy ha 100mA alatt van a nyugalmi akkor a végfok bekapcsol(t) és "várja a jelet". ha sok, 100mA -nél több az áramfelvétel akkor tönkre ment végfok ic, (csere). bár nem hiszem, hogy a végfokkal lenne a baj. jó lenne éles kép a panelről... amiről lehet is kivenni valamit. meg kell nézni a panelon található icket, ha vannak, azok adatlapjain, melyik lábon kapnak tápfeszt.. ha van tápfesz tovább menni... üdv
Ja má értem me lezár a multiméter ha 10A van állítva és ez valamilyen műterhelés. Lehet hogy nem a végfok volt csak amikor azt írta hogy szólt azután leégett megint az ellenállás amit kicserélt és sztem má vele együtt a végfok.
Bocs nem égett le semmi amit beletett és nem szólt akko gondoltam hogy a végfok égett le.
Hali!
A tranzisztort megnézted? Próbáltam kapcs.rajzot keresni hozzá, mert így látatlanba elég nehéz a távgyógyítás, de sajna nem találtam, ill. amit igen, azért fizetni kell. (Esetleg valaki nem akadt rá egy free-re?) (még 1 dolog, két végfok van benne? a képen amit felraktál látok még egy ic-t, a bordán, az mi?) Találkoztam már olyan hi-fi-vel, amiben 2 végfok volt, és egy hangfalhoz 4 szál vezeték ment.(aszem. az JVC volt) "jó lenne éles kép a panelről... amiről lehet is kivenni valamit." szerintem is. és az is jó lenne, ha a képen bejelölnéd a cserélt alk.részeket Esetleg nem borsodi vagy? akkor estleg talizhatnánk.
Szasztok,az a helyzet hogy beszéltem a tulajával és mondta hogy ha nagyon nem megy vigyem vissza,sok probléma van sztem ezzel,ráadásul a nyák is több helyen feljött,megégett,én meg nem akarok ennyit foglalkozni vele,mert közbe csinálok magamnak egy erősítőt.Már össze is raktam.Egyébként a másik ic-t egy borda rész takarja és már nem akartam leszedni róla.Igy is lehet hogy megtom vele beszélni hogy nem éri meg a szervíz mert valszeg panelt cserélnének,és adja nekem valamennyiért,mert alkatrésznek nekem jó lesz.Nagyon szépen köszönöm mindennkinek hogy foglalkozott vele,és keresgélt a neten,de sztem ezenl az alaplaponl már csak a csere segít.Még egyszer köszi mindenkinek.
Egyébként Bicskei vagyok
Nekem az erősítőmbe a nyák szar naon még is megtuttam csinálni de abba elés sok mindenit kiszedtem ahol felvált a nyák ott szépen cinnel kihúztam ahol nem tuttam vékony drótot behúztam cinnel aztán meg leragasztottam pillanattam és nem vált fel még amikor mellette cineltem akko se elég jól megfogta.
Hali! Remélem él még ez a fórum. Nekem is Thomson hifim van, és nem tudom mi lehet a problémája, még garanciásan volt hibája, megcsinálták, de most megint előjött vmi hiba. Cd-s, kazettás, rádiós. Megnéztem a kondikat, ellenállásokat, szerintem nem hibásak, hát a biztosítékokra nem mernék megesküdni, hogy működnek, de lehet, hogy jók. Én arra gondoltam, hogy a kazettás részénél van egy kis motor, és az halt meg, lehetséges ez?
Megnéztem a biztosítékokat, mindegyik működik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |