Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Előző hozzászólásomban említettem,hogy megépítettem skori által tervezett tápegységet. Mivel csak egy egyszerű multiméterem van,ezért nem tudom leellenőrizni sem a jelalak sem a frekvenciát és még a szórási induktivitást sem.Mind ezek ellenére működik.3darab izzóval terheltem (60watt 220v) 90voltos feszültség mellett. 10perc működés után azt tapasztaltam hogy a trafó is és a fetek (irf740) is körülbelül 40fokra felmelegedtek. Ez normális,nem sok egy kicsit?
Mérd meg a kimeneti feszt és a kimeneti áramod, ebből megvan a kimeneti teljesítményed. Ezek után számold ki ebből a FETeken és trafó drótjain folyó áramot. Majd ezek és FET rdsonja valamint huzalkeresztmetszet alapján becsüld meg a melegedéseket.
Ezek után magad is el tudod dönteni, hogy normális -e a jelenséged vagy nem.
Ahhoz képest, hogy szinte semmit se tudsz mérni, a 40 fok egy tök jó érték. Terhelés nélkül nem melegszik?
Szerintem is minden normális. Amúgy gartulálok
Hálózatból 40wattot emészt fel,terheléssel együtt (3izzó) ,anélkül viszont nem tudtam mérni.Egy pillanatra 200mA-t felvesz,de ez az érték visszaesik 0ra.
Üresjáratban teljesen hideg marad minden. Trafó:EI33,primer 30menet 1mm szekunder 2x10menet 2x0.8mm Esetleg tudsz ajánlani valami jó diódát ami nem durran el fél Amperes terheléstől.Jelenleg Uf600m van benne,de ezzel közel sem vagyok megelégedve. KD mester által tervezett erősítőt szeretnék meghajtani vele,aminek a teljesítmény 200watt körül lenne.
Az értékek megvannak,de ebből én nem tudom kiszámolni,hogy normális vagy sem.Azért tartom kicsit gyanúsnak a melegedést,mert skori szerint 150wattig még hűteni sem kell.Ezt viszont igen!
40W terhelés az a primer oldalon kb 0,35A, ez a FETeken 0,07W disszipációt jelent. Ha nincs borda a FETek kb 60°C/W-al tudnak hűlni, így ez kb 5°C melegedést jelentene, vagyis a kapcsolási veszteségeid számottevőek. Állítsd be a ZVS működést úgy, hogy a skory táblázat alapján a holtidő alatt a mágnesező induktivitás okozta meddő áram feltöltse a FETek parazita kapacitását.
A trafónál a mag meleg vagy a huzal? A huzal nagyon vastag, próbálj több vékony huzalt összesodorni, ugyanis így a huzal keresztmetszetének kevesebb mint fele vezet csak.
Oszcilloszkóp, induktivitásmérő, leválasztó trafó, esetleg frekimérő - kb ezekre lenne szükséged, hogy megtaláld a melegedés okát. Persze lehet vaktában is próbálkozni, csak úgy igen rosszak az esélyek.
A trafó szórótrafónak van tekerve, ill. esetleg van soros induktivitás? Elolvastad az elméletet is hozzá? A vastag huzal eleve problémás lehet, litze vagy több párhuzamos vékony szál kellene.
Sokat tanulmányoztam ezeket a tápegységeket,mire rászántam magam,hogy belevágok egybe.
Ez a kis kapcsolás nem tűnt túl bonyolultnak.Egész komoly teljesítményt is ígért. Kettő dolog van benne amit piszkosul el lehet rontani ,ezek pedig a trafók. Mivel laikus vagyok ezért nem is teljesen értem amit írtál.Az alap kapcsoláson nem szívesen változtatnék,ha csak nem muszáj. Ami eddig világos,hogy a trafót át kell tekercselnem,méghozzá több vékony huzalból. Ezeket a veszteségeket nem lehet a menetszámmal valahogy kompenzálni?
Ha mindkét oldalt csökkented a menetszámot, akkor több rézkeresztmetszetet tudsz bepakolni, így a rézveszteségeid csökkenek, de cserébe nőni fog a vas gerjesztése, és így a vasveszteség. Ha üresjáraton nem melegedett semmi, és terhelve is csak a réz melegedett, akkor csökkentsd a menetszámokat mindkét oldalt:
Használj lehetőleg 0,4mm-nél vékonyabb drótokat, ebből sodorj össze sokat, és azzal tekercselje, ha tudod, használd ki a maximális keresztmetszetet. A skory féle leírásban található a ZVS-üzem. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy beraksz egy nagyon kis légrést (0,01-0,1 mm körülit), így lecsökken a mágnesező induktivitásod. Persze ehhez induktivitásmérő kell legalább. Ekkor megnő az üresjárati meddő áram egy kicsivel, amit ha ügyes vagy arra tudsz felhasználni, hogy a holtidők allatt áttöltsed a FETek parazita kapacitásait (ha ez nem történik meg, akkor a FETek úgy kapcoslnak hogy rajtuk feszültség van, így kapcsolási veszteség keletkezik). Persze ekkor pontos értékre kell belőni a mágnesező induktivitást, ha túl a meddő áram az ohmos veszteségbe megy.
Sajnos most vaktában kell,próbálkoznom.Egy tápegység végett nem veszek egy oszcilloszkópot
A trafót laza csatolásban tekertem,ahogyan cimopata írta a cikkében.Soros induktivitást nem építettem be. A multiméterem mér frekvenciát csak az a bibi,hogy 20kHz-ig.Attól meg többet produkál ez a kis kapcsolás.
Mi alapján lehet kiszámolni,hogy a trafónak mekkora induktivitása legyen?
Ez a trafó eredetileg egy tápegységben volt,ahol 5mH volt a szórása és szorosan volt megtekerve (tehát primer 18menet,utána szekunder és ismét 18menet).
A frekit leoszthatod egy osztó segítségével a negyedére, nyolcadára, akkor már megmérheted...
Az építését egy időre felfüggesztem.Megpróbálok beszerezni egy frekvencia és induktivitás mérőt.
Arra azért még kíváncsi lennék,hogyan kell az induktivitást kiszámolni.
Sziasztok! UC3842-vel szeretném megépíteni ezt a kapcsolást, egy sztereó VF3 erősítőt hajtana meg. A trafót egy monitorból bányásztam ki amiben ez az IC volt. Az lenne a kérdésem, hogy mit kell módosítani a rajzon, hogy +-18V és 2-3A leadjon. FET-nek lehetne használni IRF830-at vagy inkább IRFBC40R? Sajnos se szkópom sem induktivitás mérőm nincsen, csak egy multiméterem van. Válaszokat előre is köszönöm.
Nem csak a rajzon kell módosítani, hanem a trafón is.Mivel bányásztad ezért ismeretlen és újra kell tekerned, a kívánt frekvenciádra és persze új szekunderek is kellenek a +-18Vhoz. Először is tudnod kell, hogy mekkora teljesítmény kell neked, megsaccolni, hogy mennyit bír a trafó, mert általában a monitorokban a kapcstáp(flyback) 50-80W max. Ha ezek adottal el lehet kezdeni az újra tervezést és minden kiszámolását. De egyszerűbb lenne neked is egy rezotápot csinálni, mert egy flyback konvertert nem igazán szoktak erősítőhöz építeni. De ha ragaszkodsz hozzá akkor menj fel a Texas Instruments honlapjára és ott ugyan ezt az IC-t UCC28c42 néven találod meg. Sok sok hasznos információval ami megkönnyíti a tervezés folyamatát. Van fent hozzá szimulációs modell is(tranziens és állandósult állapotokra) TINA-hoz. Na nézz körül döntsd el, hogy maradsz e ennél a topológiánál.
Elsősorban lorylaci-t (és persze minden hozzáértőt) faggatnék, csak egy elméleti kérdéssel:
Laci mini tápját néztem ki magamnak. Arra gondoltam, hogy első körben páka tápegységet készítenék. A cél, az áramkör méretének a minimalizálása lenne. Tehát: Használhatnék-e PC tápból bontott vasat a trafónak? Elhagyható-e a graetz egyenirányítás? Esetleg egy vagy két dióda elég lenne a kimeneten? SL30-hoz vajon mekkora puffer lenne elégséges? Körülbelül milyen menetszámokkal induljak a primer/szekunder oldalon? Lehet-e még valamit egyszerűsíteni az áramkörön? Előre is köszi a segítséget!
Ha segíthetek annak a fórumtársnak, akitől rengeteget tanultam, akkor megmutatnám a "Digitális forrasztóállomás" topikban levő tápot. Azóta is működik.
Kompakt fénycső panel kissé átalakítva és PC táp trafó, változtatás nélkül. Bővebben: Link
Komolyan mondom, hogy ugyanilyet készültem elkészíteni. A tied meg itt van készen... Ez igen, gratulálok!
Átmegyek a topicba és majd ott jól kifaggatlak a részletekről... Nagyon köszi!
Köszi, a program megírását Neked is köszönhetem. Szívesen megmutatom, és válaszolok, ha kérdésed lenne.
Itt találtam egy nagyon egyszerű kapcsitápot, szerinted kezdésnek megfelelne az egyszerűsége miatt? A trifilárisan tekert huzalt azt, hogy kell tekerni?
Természetesen használhatsz, ha megfelelő a mágnesezési és szórt induktivitása. Ha a szórt induktivitás kicsi, akkor soros tekerccsel azon javíthatsz.
De szerintem ilyen kicsi teljesítményre a Lomexban kapható E20 vasmag is elég, egy olyan 50kHz-en lehet működtetni rezonáns módban. Annyi mondjuk biztos, hogy szükséged lesz soros tekercsre. Én nem hagynám el a graetz-et, mert nem szívesen forrasztanék olyan pákával, amiben a fűtőtekercs 50kHzen sugároz. De elég minimális puffer kell hozzá, ezredakkora, mint 50Hz-re kellene. Ha szerencséd van az eredeti trafófelépítést is használhatod, ha nem akkor áttekercs egy 40 menetes primer és egy 7 menet szekunder szerintem jó kiindulás. Ha tudod a csévét alakítsd át osztottra, rakj bele egy pár mm-es elválasztót (hullámkarton epokittel lekenve nagyon biztonságos), hogy megnöveld a szórási induktivitást.
Sziasztok! Van egy TDA4601-es IC-m. Ehhez kellene kapcsolási rajz, illetve a trafó adatai. Menetszámokra gondoltam.. +-30-35V kéne DC-ben.
Köszi!
Üdvözletem!
Azt szeretném kérdezni, hogy a frekvencia növelésével csökkenthetem -e a transzformátorom melegedését? Sikerült 3 pc vassal és irfp460-nal 1300W kiszednem a tápomból, de nagyon melegszik.
Mi melegszik? A mag vagy a huzal? Ha a mag melegszik, akkor nem, ha a huzal, akkor igen.
Ha a mag használható olyan frekvencián, akkor igen, ugyanis csökken a mag telítése, ezzel csökkentheted a menetszámot, ezzel nagyobb huzalkeresztmetszetet használhatsz. De egyszerűbb ha szerzel rendes vasat, és jobb feteket.
Talitól hogy lehet rendelni? Mert nem válaszolnak az e-m@il-emre se. Ott kinéztem magamnak E-vasakat de sajna még az árát se tudom kideríteni.
Ismerni kellene a tápod és a trafód felépítését.
A vasmag melegedhet a túl nagy indukció miatt és a túl nagy freki miatt is. Elvileg elképzelhető, hogy lehet találni egy jobb kompromisszumot, ahol az indukció lejjebb csökken, de a vas még nem kezd nagyon melegedni a nagyobb freki miatt. Nagyobb frekin a trafó szórása is erőteljesebben jelentkezik, tehát a terhelés növelésével a huzal is jobban melegedhet. Ha kipróbálod akkor megtudod A trafóba tekercselt huzal melegedhet a nagy áramerősség miatt, a trafó szórása miatt (örvényáram a huzalban), és a skin hatás miatti kialakuló látszólagos kisebb keresztmetszet miatt. Ha az áramerősség meg is felel a huzal keresztmetszetének, a freki emelése miatt várhatóan nem lesz hidegebb De ha litzéből, vagy viszonylag vékony szálakból tekercseltél akkor a nagyobb freki valószionüleg nem okoz problémát. Tehát tudni kellene hogy a vas, vagy a huzal melegedése a probléma, és esetleg, hogy hogyan méretezted a trafót.
Talitól én sem rendeltem még. Én speckó FDH-tól szoktam, ugyanis Farnell kínálatában szinte minden van, köztük ETD39 N97 anyagban egész jó árban.
Ugye azt már írtam hogy 3 pc trafó van egymás mellé ragasztva. A primer 7 menet szek. 2*4 (+segédtápok). A huzalom az sok elemi szálból van csinálva. De tuti hogy nem a huzal melegedett hanem a vasmagom. 80 kHz-en ketyeg. Ez a melegedés csak akkor jelentkezett mikor raktam a primer oldalra még 1200µF-ot elötte semmi probléma nem volt akkor kb 1000W-ot tudtam kiszedni belőle.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |