Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1363 / 3998
(#) kadarist válasza csabee95 hozzászólására (») Jún 11, 2011 / 1

Szia!
Mindegyik kérdésedre igen a válasz, csak a fázishelyes összekötésre kell ügyelni, mert különben zárlatba kötöd a tekercseket.
(#) csabee95 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 11, 2011 /

Rendben, köszönöm
(#) pucuka válasza csabee95 hozzászólására (») Jún 11, 2011 /

Általában aktív eszközök párhuzamos kötése (így a trafók szekundereinek párhuzamos kötése) mindíg kockázatos dolog. Elvileg két teljesen azonos eszköznél nincs probléma, de ilyen nem létezik. Egy trafó két egyforma szekunderét még csak - csak, de két különálló trafó szekunderét meglehetősen kockázatos párhuzamosan kötni. Kiegyenlítő áram mindig folyik, illetve a terhelés sem egyenlően oszlik meg.
(#) gkari válasza chocob hozzászólására (») Jún 11, 2011 /

Ha az egyenáramú relét (és a megelőző áramkört) akarod védeni, akkor a meghúzótekercssel kell párhuzamosan kötni a diófát, ha a motor egyenáramú, akkor a munkaérintkezőkre is tehetsz, de itt is záróirányba-ahogy kérdezted.
(#) kadarist válasza csabee95 hozzászólására (») Jún 11, 2011 /

És igen, ahogy Pucuka is helyen írja, csak azonos trafókat és azonos szekunder tekercseket köss össze.
(#) qvasz2 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Idézet:
„Általában aktív eszközök párhuzamos kötése (így a trafók szekundereinek párhuzamos kötése) mindíg kockázatos dolog.”

Egy pici kiigazítás: a trafó az passzív alkatrész.
(#) morzsa15 hozzászólása Jún 12, 2011 /

Üdv!
Csináltam egy egy tranzisztoros erősítőt minden jól működik de a hangszóró(k) picit vibrálnak az miért lehet? ötletek?
(#) kadarist válasza morzsa15 hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Szia!
Az normális, ha rezegnek, hisz így adják át a levegőnek az elektromos energiát. Gondolom, dobozba tetted a hangszórókat.
(#) kadarist válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Na most a trafó áramforrás (generátor), tehát eléggé aktívnak tekinthető.
(#) morzsa15 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

De nem mikor nem adok nekik "zenét" már akkor vibrálnak csak áromot adok nekik...

Akkor ez a szűretlen táp vagy földhurok miatti brummogás rezgése. Tehát rendes dobozos hangszóró vagy csak úgy az asztalra van letéve?

Dobozos. Ki próbáltam az összes konnektorba ugyan az még ilyen áramingadozó mentesbe is és az összes földelve van!! Az adapter 3-12v-ig állítható 5e ért vettem.

És hallod is a brummogást? A földhurok nem fog megszűnni, ha másik konnektorba dugod az erősítődet. Változtatni kell az árnyékolt kábelek bekötésén, csillagpontos földelés kell, stb.

Igen, nagyon gyengén lehet hallani.. És akkor most magyarul cseréljem ki az összes kábelt ??
(#) nagy_david1 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Na én most lepődtem meg. Gondoltam én is rákeresek arra, hogy a trafó passzív vagy aktív elem. Hát meglepődtem a guglin. Egyik címen passzív másikon aktív. Még jobban meglepett amikor a dióda ugyan ebbe a helyzetbe került. Egyik oldalon aktív másikon passzív besorolás pontosítások nélkül. Érdemes kipróbálni a gugliban.

Van külön földhurkos topik. Ott nézz szét, hogy milyen szereléssel lehet kiküszöbölni a földhurkot. A fémdobozos erősítőknél fokozottabb a hatás, mert a burkoltban is folynak mindenféle kóbor jeláramok.
HE cikk a témában
(#) zolee1209 válasza morzsa15 hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Idézet:
„Az adapter 3-12v-ig állítható 5e ért vettem.”

Ha ez valami olyasmi erősítő, ami dugasztápról megy, akkor szerintem az a ludas... Nincs kellően pufferelve/szűrve...

Lehet hogy akkor meg van a ludas mert egy alu lapra ven rá szerelve..
(#) kadarist válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Nézőpont kérdése, mert egy adott alkatrészt többféle beállításban is lehet alkalmazni. De egy hálózati táptrafóra generátorként kell tekinteni, hisz ő az energiaforrás, ezért eléggé aktívan beleszól a folyamatokba. Így van a dióda is. Ha csak sorosan bekötjük egy egyenáramú áramkörbe egy fogyasztó mellé, akkor úgy viselkedik, mint egy passzív ellenállás-feszültség esik rajta. De mindjárt más a helyzet, ha kapcsolóként használjuk vagy egyenirányítjuk a váltakozóáramot.

A dióda egyenáramú körben aktív és váltóban passzív, nem? Mellesleg akkor ezek szerint az sem mindegy, hogy a trafót primer vagy szekunder oldalról nézzük. Mondjuk nem mintha olyan sokat számítana most ez mert itt mindenki jól tudja mit, hogyan kell értelmezni. Csak érdekességként.

Nem, váltón aktív.

De hát egyen körben szerepel úgy mint egy feszültséggenerátor. Konstans feszültség van rajta. Ezt a dokumentumot is most kaptam ami szerint egy egyenirányító híd passzív és az márpedig váltakozó áramkör része szerintem. Bár már lassan a fene se tudja ezt a nagyon alap kérdést eldönteni.

eloadas.doc

(#) pucuka válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Ahogy kadarist írja, nézőpont kérdése. Ha arról az oldalról ahonnan nézzük (pl. négypólus kimeneti kapcsai felől) látsz benne energia forrást, áram, vagy feszültség generátort, akkor aktív, ha nem látsz, akkor passzív. Ilyen értelemben nem egy áramköri elem, hanem maga a kapcsolás, mint egy négypólus, hiszen pl. a transzformátor kimeneti kapcsai felől egy ideális feszültség generátor, és egy belső ellenállást reprezentáló ellenállás soros kapcsolásának tekinthető.

Az szerintem egy eléggé aktív szerep, ha a váltakozó áramot egyik irányban átengedi és a másikban nem. De lehet, hogy ez a téma is már hitkérdéssé alakul.
(#) nagy_david1 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Ezt én is így gondoltam, hogy nézőpont kérdése. Mondjuk én eddig valahogy nem ezen akadtam fel és szerintem ti se.

kadarist:
Idézet:
„De lehet, hogy ez a téma is már hitkérdéssé alakul”
Ebben igazad lehet

Önmagában egy dióda passzív elem, párhuzamosan köthető, mert nincs benne energia forrás, az áramok pedig a belső ellenállásuk arányában oszlanak meg kiegyenlítő áramok nem folyak. De egy tranzisztor(os kapcsolás) már aktiv, mert a kimenet felől nézve van benne áramforrás, és ha a két fokozat kimenetét párhuzamosan kötöd, akkor már akkor is folyik kiegyenlítő áram, ha nincs is terhelés a fokozaton. Ezért az aktív elemek (csövek, tranzisztorok, transzformátorok, generátorok) párhuzamos kapcsolását mindig alaposan meg kell fontolni.
(#) nagy_david1 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

A LED is egy dióda és még sem ajánlott párhuzamosan kötni. Szerintem két diódát sem ajánlott akkor ilyen elven. kadarist-nak van igaza abban, hogy ennek itt sosem lesz vége és még változtatni sem fog a világon

De csak azért, mert nem biztos hogy egyforma fényerővel fognak világítani.
(#) Izeg. hozzászólása Jún 12, 2011 /

Sziasztok.
Egy transzformátort tekercseltem(hálózati) mikrohullámú sütő transzformátorának a vasmagjára(8,75cm2, 932 menet primer, 2x52 menet szekunder) A transzformátor vasmagja melegszik. Ez mitől van?

Ezelőtt már tekercseltem egy másik (nagyobb, 11,2cm2730 menet primer 4x 43 menet szekunder) trafót, és annak semmi problémája nincs.
(#) pucuka válasza Izeg. hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Ha üresjáratban melegszik, talán túl van gerjesztve, kevés a primer menetszám, vagy kicsi a vaskeresztmetszet.
Következő: »»   1363 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem