Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   603 / 1388
(#) janikukac hozzászólása Jún 12, 2011 /

Sziasztok.
A nyákgyártáshoz akarok használni egy UV csövet, ami 8W-os, és egy 11W-os kompakt lámpa gyújtószerkezetével akarom indítani.

Mindent bekötöttem, ahogy kell, de nem akar gyújtani..

Képeket adok. A 220 oda megy, ahova a fénycső foglalatjai csatlakoztak, a csövek meg a 2-2 kivezetésre.

A csőre úgy csatlakozik a gyujtás, hogy luszter klemnit (csokit) raktam , és csavarozgattam.

Mennyi idő alatt kell, hogy begyújtson? Én 2-3 másodpercig hagytam, nem mertem tovább.

Jöjjenek a képek.
(#) Ricsi89 válasza janikukac hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Juj azon a vastagon ónozott csupasz vezetéken megy a 230V? Csinálj már egy móricka ábrát, hogy hogyan kötötted be. Valamit szerintem elrontottál.
(#) janikukac válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Ja, mert a végén villásdugó van.

A sárga vonal, piros pötty, oda a 220 megy. Azt oda kötöttem, ahol a lámpa foglalata volt.

A 4 fekete kivezetés, meg a zöld, és rózsa vezetékekre meg a kompaktus kitekatusz volt kötve, és oda a csövemet kötöttem.

A bekötés elvileg jó. A kompakt csövet kipróbáltad szétszedés előtt? Lehet már akkor sem volt jó az egész. A csőre kötött két-két vezeték végén mérj ellenállást, hogy kiderüljön érintkezik-e rendesen a csővel a vezeték. Ha minkét végnél kis ellenállást mérsz, akkor jó.
(#) storm válasza janikukac hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Lehet, hogy nem is a cső rossz, hanem a gyújtó. Kérdezz körbe a családba, hogy nincs-e valakinek rossz energiatakarékos égője.
(#) janikukac válasza storm hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Nem tudtam a csövet előtte kipróbálni.

A gyújtós lámpát újan vettem. Kipróbálni csak egy 36W-os fojtóval tudnám, de nem szabad állítólag..

(#) ODU válasza janikukac hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Próbáld meg összeforrasztani az azonos színűket. Ha nem megy akkor másik kompaktcső belseje kell. (Használt fénycső gyűjtő konténer, bármelyik bevásárlóközpontban van)

Az egy dolog, hogy új. Attól még lehet rossz. Én jártam már így, olcsó lámpával. Betettem a helyére, felkapcsoltam a villanyt és semmi.
A csövet meg tényleg nem lehet a nagyobb fojtóval használni, nem tesz jót neki.

Basszus. (( Milyen gyorsan kell gyujtania?

Ezeknek egyből. Vagy maximum 1-2 mp. Láttál már kompakt fénycsövet, ugyanolyan gyorsan gyújtja az UV-t is szerintem

Egyből be kellene gyújtania. Ez nem olyan, mint a sima gyújtás, hogy kell akár 10mp is mire begyullad a cső.

Basszus. De akkor mi a gond, kimultiztam mindent, de semmi hiba.

Máshogy nem lehet kipróbálni?

Próbáld meg a képen bejelölt piros pont helyére ónt rakni. Forraszd össze a 2-2 csatlakozót.
(#) janikukac válasza ODU hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Ez biztonságos?

Valahol láttam egy lámpába ezt a megoldást. Szóval szerintem megoldhatja a problémát. Én a tönkrement kompakt fénycső elektronikáját szoktam így javítani, sokszor újraéled, van olyan amit több hónapja így használok. De várd meg hogy mit írnak a hozzáértők. 1 próbát szerintem megér, csak az esetleges meghibásodásokról érdemes tájékozódni előtte.
(#) janikukac válasza ODU hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Juteszembe, gyujtó ide nem is kell?

Nem. Hol látsz te a kompakt fénycsőben gyújtót? Mindent az elektronika csinál.

Valahogy nem tudom a gyújtóval elindítani a csövet. Mire való a fojtó elé?

Nem akarok már sokat rá költeni, valami ötlet?

A csövet nagyfeszültséggel kell begyújtani. A csőben van két fűtőszál. bekapcsoláskor ezek felizzanak, a gyújtó megszakítja az áramkört. Ekkor a fojtó egy nagyfeszültségű impulzust ad, ami begyújtja a csövet és ezután már a kisebb hálózati feszültségről is megy a cső. A kompakt fénycsőben csak simán nagyfeszt állít elő az elektronika, amitől egyből begyullad a cső.
Ha megvan még a kompakt fénycső fénycsöve, akkor próbáld visszakötni az elektronikára és próbáld ki eredeti felállásban.

Okés, holnap megpróbálom. Ha nem fog működni, akkor biztos az elektronikája a sz**. Köszi!
(#) janikukac hozzászólása Jún 13, 2011 /

Sziasztok! Nem gyújtja, biztos az elektronika a rossz.

Mindegy, hogy hány W-os kompakt lámpát veszek gyújtásra?
(#) Ricsi89 válasza janikukac hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Hasonló legyen, mint a cső, amit gyújtani akarsz vele. Ha 8W-os a cső, akkor 8-10W-os jó lesz.
(#) janikukac válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

11W-os volt ez, de ez valamiért rossz volt, visszakötöttem az originálra, de nem csinál avval se semmit.

Az baj, ha megint 11-es lesz, vagy vegyek másikat, ami kisebb, de az drágább is..
(#) Ricsi89 válasza janikukac hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Vegyél egy ugyanilyet, blokkot őrizd meg, vagy ott a boltban próbáltasd ki, hogy jó-e. Ha esetleg nem hajlandóak kipróbálni, akkor hazamész, kipróbálod, ha nem jó, akkor mész reklamálni. Vagy ha nem sokkal drágább a másik, akkor vegyél olyat.
(#) janikukac válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

De mondjuk drágább, 100ft-al, azon veszek két kiflit, úgyhogy spórolnék..

Akkor a 11W-os jó lesz?
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Jún 13, 2011 / 1

Most komolyan...! Ne variálj már 100Ft-on... Én a 8W-os csőhöz, 8...9W-os égőt vennék. Ha 11W-ost veszel az sem baj, de túl lesz hajtva. A gyártók meg előszerettel aláméretezik az alkatrészeket. Én 8W-ost vennék. Persze ha rám hallgatsz, azt csinálsz amit akarsz.
(#) J-O-E válasza janikukac hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

vicsys jól mondja, figyelembe véve hogy egy gyári levilágító 190.000.-Ft nem hiszem hogy számít az a 100.-Ft de még egy két ezer sem. Gondolj bele ez egy szerszám lesz, többször használod és rájössz hogy többet ér annál a pár forintnál amit ráköltöttél.
(#) janikukac válasza J-O-E hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Rendben, köszönöm fiúk!
(#) karaszbandi válasza janikukac hozzászólására (») Jún 13, 2011 / 1

Ennyi idő alatt már a paksi atomerőmű rekonstrukciója is elkészült volna.
(#) janikukac hozzászólása Jún 13, 2011 /

Jelentem minden kedves társamnak, jó a levilágítóm.

20CM-ről 8W-os BLB 12 perc alatt éri el, amit 36W-al 15 cm-ről 40 perc alatt értem el.

Tényleg jó! Most vagy az előhívást fogom elrontani, vagy a marást, mert már mind a kettő csigul..
Köszi kaqkk, karaszbandi, vicsys, Ricsi89.
Üdv, Jani!
Következő: »»   603 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem