Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Lapozás: OK   85 / 148
(#) (Felhasználó 46585) válasza thedespot0 hozzászólására (») Máj 18, 2011 / 1
 
Hát, ha tőlem kérdezed, akkor túl sok okosat nem tudok mondani. A kettős diódák többsége közös katódú, közös anódút még nem is láttam, de ez nem jelent semmit. Általában úgy szoktam megtervezni a tápjaimat, hogy beleférjen akár 4 db szingli dióda, vagy egy közös katódú, meg két darab szingli, vagy ha esetleg van, akkor egy közös anódos, meg egy közös katódos is.
(#) Lac364 válasza thedespot0 hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Na igen ilyen problémám nekem is volt szerencsére én a régit tudtam használni.Sajnos még a számát sem tudom leolvasni.
Egyébként 3-ból már össze tudod rakni a greatz-t.Vagy marad a kétlábú Schottky mint pl a MBR760, persze ebből négy.Bővebben: Link
(#) thedespot0 válasza Lac364 hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
És sima dióda híddal nem tudnám megcsinálni ?
(#) Lac364 válasza thedespot0 hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Nem hiszem.Szerintem egymásra nyitnának a diódák vagy ép ki sem nyitnának.Lehet melegednének ,teljesitményt meg nem produkálnának.
(#) Lac364 hozzászólása Máj 18, 2011 /
 
Egyébként én sem látom az adat lapon ,hogy Pl: MBR760 is mekkora freki ig lehet használni ,de lehet én vagyok a vak.
(#) emmzolee válasza thedespot0 hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Nem kell ezt a fordított polaritású dióda dolgot túl pörögni. Be kell tenni bele 4 szimpla Schottky diódát.

Graetzet is lehet bele tenni, csak az a lényeg, hogy Schottky legyen. Kicsi legyen a vissz árama, és kicsi legyen a nyitó feszültsége.
(#) Lac364 válasza emmzolee hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Egyébként ami neked van a kapcsoláson olyan diódát lehet is kapni, mert nekem is azt mondták elektronikai boltba hogy még nem is láttak közös anódos schottkyt .
(#) sprofan válasza Lac364 hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Hát éppenséggel van csak.... Bővebben: Link
(#) Lac364 válasza sprofan hozzászólására (») Máj 19, 2011 /
 
Majdnem arany árával vetekszik De legyen vigasz , hogy a párja már elfogathatóbb árkategóriában van.

Bővebben: Link
(#) sprofan válasza Lac364 hozzászólására (») Máj 19, 2011 /
 
Inkább kirakom 4 diódából, sokkal olcsóbban meg lehet úszni. Bővebben: Link
(#) nagy_david1 hozzászólása Máj 20, 2011 /
 
Üdv!

Miért nem használnak 12V felfele transzformálásakor fél-híd illetve híd kapcsolástechnikát?
(#) emmzolee válasza Lac364 hozzászólására (») Máj 20, 2011 / 1
 
Akkor eléggé gagyi boltban voltál. Azért terveztem ilyen diódához a nyákot, mert én vettem ilyet a HQ Video-ban. 8A 100 ha jól emlékszek.
(#) (Felhasználó 56240) hozzászólása Máj 28, 2011 /
 
Szia emmzolee
Amit használsz MBR10200CT és a MBR10200CTG hol veted, mert még a doksiát sem találom.
A negatívnak az anód van közös kivezetésen, ha jól gondolom?
(#) kadarist válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Máj 28, 2011 /
 
Szia!
Itt és Itt is kapható.
(#) emmzolee válasza kadarist hozzászólására (») Máj 28, 2011 /
 
Kössz a kisegítésért. Bár már le lett írva nem is régen.
Most nézem, hogy nem jó a linked, mert azok nem fordított polaritású diódák.
Én a Lomexben vettem.

Át kell tervezni 4 sima diódásra. Aztán semmi extra nem lesz benne.
(#) (Felhasználó 56240) válasza emmzolee hozzászólására (») Máj 29, 2011 /
 
Szia emmzolee
Pont azért kérdeztem, mert így kevesebb helyet foglal a dióda híd
Akkor pontosítsunk melyik dióda jó a negatív ágra is a CT vagy CTG?
(#) emmzolee válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Máj 29, 2011 /
 
A CTG
(#) (Felhasználó 56240) válasza emmzolee hozzászólására (») Máj 29, 2011 /
 
Szia
Akkor a Lomex lesz az utam
Meg szeretném építeni a 12V 200W kis tápodat
(#) emmzolee válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Máj 29, 2011 /
 
Ott láttál ilyen diódát?
Építsd meg. Föl tettem ide már az összes file-t ami kell hozzá.
(#) (Felhasználó 46585) válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 29, 2011 /
 
Félhidat azért nem, mert csak 2 x 6 V-ot adna a kimenetén, ez azt jelenti, hogy ugyanahhoz a kimeneti teljesítményhez kétszer akkora áram kellene a primer oldalon. A kapcsolóeszközöknek tehát kétszer akkora áramot kellene elviselniük úgy, hogy csak nagyon kicsi feszültség eshet rajtuk. Erre már vannak egész jó FET-ek, amiknek nagyon kicsi a csatorna-ellenállásuk. A másik probléma, hogy a nyákon is kétszer akkora áramok folynak, de a nyákon kialakuló szórási induktivitások ugyanakkorák, tehát, ezeken a szórásokon is nagyobb feszültségek fognak esni, amik levonódnak a 2 x 6V-ból, amik a trafót táplálják, tehát nem túl szerencsés. A trafót is nehezebb megcsinálni, mert annak bár kisebb lesz a szórása a kevesebb menetszám miatt, de a nagy áram miatt azokon is jó nagy fesz. fog esni és ez is csökkenti a tényleges feszültséget amit a trafó kap. A vége az, hogy az ideális esetben a meglevő 2 x 6V helyett, csak mondjuk2 x 4,5 V feszt kap a trafó, tehát, az áttétel jobban kell növelni, mint a kétszeres.
Teljes híd esetében ezek nem jelentkeznek, lévén, hogy ugyanannyi áram fog folyni, mint push-pull esetében. A trafó is egyszerűbb, mert csak egy primerje van. Viszont már problémás, hogy kétszer annyi tranyó van benne, ez mindenképpen kétszer akkora veszteséget eredményez, tehát rosszabb lesz a hatásfok. Nem beszélve arról, hogy nehézkesebb a meghajtás, illetve több alkatrész kell hozzá. Ennek ellenére, ezzel talán érdemes lenne kisérletezgetni, különösen, hogy a trafója jóval egyszerűbb lesz, kisebb szórás, stb.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 29, 2011 /
 
Köszönöm a választ. Én először is azért kérdeztem rá mert felezni szerettem volna a primer tekercset ellentétben a push-pull-al. Legtöbbször az is probléma, hogy nem fér el a csévén a tekercs pedig teljesítményhatáron belül lennénk még. Mondjuk félhídnál ha a vezeték "megvastagszik" a kétszeres áramfelvétel miatt és a szekunderre is több menet kell akkor ugyan ott tartunk valóban vagy még ott se.
(#) Lac364 válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 2, 2011 /
 
Viszonyítás kérdése) Általában minden van persze az sem hátrány ha olyat kér az ember ami van is Pl ferrit magot egyáltalán nem forgalmaznak semmilyen kivitelben. Egyszer tudtam venni 6pár fazékvasmagot de még az is a polc tetején van talán egyszer azt is tudom valamire használni.Potom pénz volt.
(#) Tomi20 válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 12, 2011 /
 
Szia

Ma ráértem foglalkozni a táppal. Megtekertem a primert 2x7menet 0,75-ös drótból tesztelés idejére. A frekvenciát 21,5kHz-re állítottam. (multiméterrel mértem) A táp áramfelvétele 120mA körül volt, fél óra után a mag kb 30 fokra melegedett. Szerintem így jó is lehet. Kitöltést nem néztem, de a potit tekergetve (optocsatoló helyére betettem egy 10k-s potit) nem változott számottevően az áramfelvétel. Egy 12V-os izzóval ellenőriztem, jó a kitöltési tényező állítás is. Ha szerinted is jó lesz így, akkor tudnál segíteni, hogy hány szál primer kellene, hány menet szekunder, és abból hány szál? 0,25-ös drótom van, és kb 400W-osnak kellene megtekerni, hogy legyen benne tartalék. +-25V-os tápfesz mellett. Előzmények innentől olvashatók. Köszi.
(#) emmzolee válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Hello

Akkor maradsz a 21,5KHz-nél? ok.
A 2X7 menet primerrel az indukció 0.18T lesz. (13,8V-nál) Ez rendben is van.

A szekunder menetszámot meg lehet határozni, de több dologtól is függ. Függ a trafó szórási induktivitásától, az egyenirányítótól, a fojtótól, ha van, és a huzal keresztmetszettől.


Egyszerűen úgy tudod meg határozni, hogy kiszámolod a trafó áttételéből. Mivel stabilizált tápot akarsz, azzal kell számolni, amikor az akksiban nagyon kevés a feszültség, mert jól meg terheled. Legyen a feszültség 11.8V
Tehát 11.8V körül lesz az akksiban. Ez 7 menettel elosztva 1,685V menetenként. Azt írtad, hogy a kimeneten 25V kell.
A Cimó féle tápban 2X1 utas egyen irányítás van, ezért 1 dióda nyitó feszültségét ki kell vonni belőle. Az 1V körül van.
Tehát a trafód 26V-ra legyen tekerve minimum.
Azért minimum, mert itt jön a képbe a szórási induktivitás, és az, hogy milyen keresztmetszetben fér rá a tekercs, amiről ki veszed a teljesítményt. Ezt sajna saccolni tudjuk. Mondjuk 30%-ot hagyjunk rá. Ez miatt nem is számoltam a max kitöltési tényező miatti veszteséggel, mert úgy is ráhagyunk rendesen.

Akkor (25V + 30%) + dióda nyitó fesz= 33,5V
(A Cimó féle tápban nincs fojtó. Ezért nem számolunk vele.)
Így lesz tartalékod, és biztos nem fog a táp elérni a max kitöltésre, hogy onnan ne tudjon tovább stabilizálni. Hozzá teszem az se jó, ha a táp max terhreléskor is messze van a max kitöltéstől, mert akkor rosszabb hatásfokkal dolgozik. Majd ha kész a trafód, akkor műterheléssel teszteld le. ha kell, akkor módosítani kell a trafó menetein.

Ha 1 menet 1,685V, és a kimeneten 33,5V kell, akkor 20 - 20 menetet tekerj föl. Ezzel 33.7V lesz. Azt ne felejtsük el, hogy ez a menetszám úgy lett kiszámolva, hogy az akksiban 11.8V van, és meg lesz terhelve a kimenet 400W-al.
Amennyiben nem terheled a tápot, és bent hagyod azt a potit amit behekkeltél, tudod amivel a kitöltést tudod módosítani. Ha maxra tekered, akkor terheletlenül a kimeneten akár 40V is lehet.
Ha meg tekered a trafódat 2X20 menettel, akkor tedd a kitöltés állító potit max-ra, és tegyél rá műterhelést. Nézd meg mennyire esik be a feszültség a kimeneten. ha a 25V fölött marad, akkor ok. Ha alá esik, akkor 2 dolog van. Vagy nem bírja a trafó mert sok neki, vagy több menet kell rá. közben nézd a jelalakot.

A keresztmetszetről nem is volt szó még.

Azt írtad, hogy 0,25-ös huzalod van. Használhatsz hozzá vastagabbat is, mert csak 21.5KHz lesz a freki.
Mindegy.
0.25-ös huzalból 41 szál kell tekercsenként.
Szerintem nem is fog rá férni ennyi. Különben szkeptikus vagyok azzal szemben is, hogy ekkora frekin levehető egy ilyen maggal ekkora teljesítmény.
Nem tudom. Ki kell próbálni mit bír.
Ha 0.75-ös huzalt használsz, akkor elég 4.5 szál, azaz 5 szál tekercsenként. Lehet így el férne.

Ha nem voltam világos, az azért van, mert törni madzsart. Kérdezz vissza, ha nem értesz valamit.
(#) Tomi20 válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Köszönöm, tisztán érthető . Sajnos ma már nem tudok vele foglalkozni, holnaptól meg meló, szóval legközelebb hétvégén érek rá. Először mindenképpen műterheléssel (izzóval) próbálom ki, már csak a melegedés tesztelése miatt is. Van itthon valamennyi 0,75-ös drótom is, majd megnézem, hátha elég lenne. Ezeket a szál darabszámokat a szekunder oldalra értetted gondolom. A primer oldalra hány szál kellene?
(#) emmzolee válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Primernek a 0.75-ösből 2X11szál fog kelleni.

Rá fog férni?

Izzóval óvatosan terhelészd, mert az izzó szál ellenállása hidegen nagyságrendekkel kisebb, mint melegen, ahol ugye a teljesítménye meg van adva. Könnyű vele tönkre tenni a tápot. A Cimó tápban nincs túláram védelem. Használj a tesztelés erejéig biztit a kimeneten. Egy-egy 8A-est a szekunderen.
(#) Tomi20 válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 13, 2011 /
 
Rendben, vigyázok rá. Hát, az majd kiderül hétvégén, nagyon remélem, hogy ráfér. Bár elég nagy a mag, bízom benne. Inkább attól tartok egy picit, hogy nem lesz akkora teljesítményű a mag. Terhelés alatt mi számít még elfogadható hőmérsékletnek?
(#) emmzolee válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /
 
80-100°C Ha be lesz zárva egy dobozba, akkor megy majd följebb is. A meg bírja szerintem a 200 fokot, de a huzalok nem biztos.

Mindenesetre úgy tekerd a trafót, hogy rá tekerszmondjuk 7-7 szálat a primerből, aztán rá tekersz 2-2 szálat a szekunderből, aztán megint 7-7 szál a primerből, és megint 2-2 szál a szekunderből. Aztán megint primer, és aztán a szekunder.
Ez azért fontos, mert így érhető el a legkisebb szórási induktivitás, amitől jól terhelhető a trafó. Aztán meg azért is fontos, mert nem biztos, hogy rá fér a kigondolt mennyiség. Így meg ott tudsz meg állni, ahol már nem megy rá több huzal.
Figyelj oda a szép szabályos tekercselésre, mert a szórási induktivitásba is bele számít, és nem mellesleg több huzal fog elférni a magon.
(#) Tomi20 válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Szia

Szétnéztem itthon, sajnos nincs elég 0,75-ös drótom. Ami trafókból tudnék bontani, azok meg be vannak öntve ragasztóval, és ahogy tekerem le, szedi le a lakkot a drótról... Még annyi kérdésem lenne, hogy 0,25-ösből hány szál kellene primernek? Vagy ha az nem nagy probléma, akkor úgy meg tudnám tekerni, hogy primer 0,75-ös drótból, szekunder meg 0,25-ös. (annyi 0,75-ös talán még van)
(#) emmzolee válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Hello

Már írtam. Nem is olyan régen. Itt.


Mikor lesz fejlemény?
Következő: »»   85 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem