Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   195 / 782
(#) emmzolee válasza ufy92 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Dobhatnál egy rajzot. Mit építettél meg?
(#) Ge Lee válasza ufy92 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Az email-re nem is fognak válaszolni, telefonon kell a Zoltánnal beszélned. Mivel a volt HAGY raktárkészletből árulnak közel sincs akkora választék mint amit a katalógusokban látsz. Nagyjából egy E55 1300Ft körül van, E65 a duplája. Ha rám hallgatsz inkább gyűrűt veszel és nem E magot, sokkal több helyed lesz a huzalnak és jobban is tud hűlni.
(#) ekkold válasza ufy92 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Ok., tehát növelted a pufferkondit és ezután kezdett melegedni? A terhelés eközben ugyanannyi volt? (tehát biztos nem azért lett melegebb mert a terhelés is növekedett?)
Üresjárásban is melegszik ? (terhelés nélkül)
Azt még nem tudjuk, hogy rezonáns tápról, vagy sima pwm félhídról, esetleg más topológiárol van-e szó.

PC trafóból sokféle van, mekkora az össz. vaskeresztmetszet a trafóban (ill. mekkora indukcióra méretezted)?
(#) nagy_david1 hozzászólása Jún 14, 2011 /

Üdv!

Egy konyhanyelvi szintű válaszra lenne szükségem. Tegyük fel mindent kiszámoltunk és kijön a primer tekercs menetszámának egy 1-nél kisebb érték. Ha tekercseléskor egy menetet tekerek akkor miben fog megváltozni nekem a működése? Képletekből én is vissza tudom fejteni de komplex, átfogó eredményre nem jutottam.
(#) lorylaci válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

A vas kevésbé gerjesztődik, így annak melegedése kevesebb lesz, mintha a képzeletbeli tört menet lenne.
Egyébként a működés szinte semmit nem változik.
(de ha acsak nem nagyon kicsi feszültség van, és nagyon nagy mag, akkor kizárt az egynél kisebb menetszemú primer)
(#) nagy_david1 válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Értem. Csak azért kérdeztem rá mert pár menetnél nem tudtam milyen hatása lehet (negativ). Egy hagyományos lemezes trafónál senkit nem érdekel pár menet különbség de itt nem tudtam.
Akkor az a megoldás se jó, hogy fölöslegesen nagy vasmagot használunk a pazarlást leszámítva.
Köszönöm.
(#) ekkold válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Viszont ha a primner 1 menet-re változik az elvileg kiszámított helyett, akkor a szekunder menetszámot is ennek megfelelően kell megválasztani (hogy a trafó áttétele megfelelő legyen)
(#) nagy_david1 válasza ekkold hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Igen, erre gondoltam. Ami a fő gondot jelentette az az, hogy nem tudtam a magra milyen hatással lesz ez az egész. Köszönöm.
(#) TyeDa hozzászólása Jún 16, 2011 /

Sziasztok!
Mi a szerepe a flyback konverterekben lévő nagyfeszültségű kondenzátornak, ami a két oldali földpontot köti össze? Bemenő feszültségem 12V, több izolált kimenet lesz, +-3.3V 200mA pl. Milyen kondenzátor értéket érdemes választani? Tudtok mutatni valami leírást, linket? Köszönöm.
(#) Directors hozzászólása Jún 16, 2011 /

ThomAce

Eddig soha nem mertem hozzákezdeni ilyen tápokhoz mert féltem a tekercsek kialakításától.
Nem tudom hogyan kell ezeket összehozni.TR1 és a TR2-eshez mennyi menet kell és milyen keresztmetszetű huzal? Attól függ mekkora feszültséget és áramot szeretnék kihozni belőle?
Egyébként egy kis vödörnyi ilyen tekercsem.
(#) ThomAce válasza Directors hozzászólására (») Jún 16, 2011 1 /

Szia!

Még én sem építettem meg ezt a PWM-es tápot, viszont van készen trafóm hozzá. Tekercseléssel meg óvatosan kell bánni. Az két tekercs aránya itt is ugyanúgy érvényes, mint az 50Hz-es trafóknál, csupán a különbség itt a frekvenciában van. Meg persze némileg vékonyabb huzalból is meg lehet oldani, a kisebb belső ellenállás miatt. (kevesebb huzal = rövidebb, ami ugye kisebb ellenállást jelent)

Ha elkészül a tápom, akkor tudok majd róla nyilatkozni. Mostanában nem sok időm van építgetni...
(#) Directors válasza ThomAce hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Rendben,köszi.
Esetleg ha van egy jól bevált PWM táp kapcsolásod akkor elfogadom.
(#) zoly15 hozzászólása Jún 17, 2011 /

Sziasztok! Bontottam 400W-os PC tápból magot, arra lennék kíváncsi hogy ebből mekkora teljesítményt lehet kihozni? A mag légrés nélküli EE mag. A méretei a képen fel vannak írva. Előre is köszönöm!

HPIM1778.JPG

(#) lorylaci válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 17, 2011 /

Ez egy ETD34, már csak az anyagát kellene tudni, attól függően 100kHz-en a maximális 400-600W. Ha jó anyagú nagyobb frekvencián akár több is.
(#) peter1995 hozzászólása Jún 17, 2011 /

Hello.Haebben a kapcsolásban a trafót és a FET-eket nagyobbra cserélem ki lehet hozni belőle 200-250W-ot?Vagy ekkora teljesítményhez mást is cserélni kéne?
(#) Directors hozzászólása Jún 17, 2011 /

Üdv!

Ebben a rajzban az SF68-as diódákat mivel tudnám helyettesíteni?
(#) Bassmester válasza peter1995 hozzászólására (») Jún 17, 2011 /

Nagyobb magot használj és IRF 740-eket, akkor még 400-500W is elérhető vele.
(#) peter1995 válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 17, 2011 /

33as PC maggal kb mennyi? Van egy saját csévetestem ami két PC-s csévetestből lett csinálva így két E mag van egymásnak fordítva a több tekercselési hely miatt. Tudom hogy így a teljesítmény marad. Nem kell nekem 4-500W. Hidalt TDA7294hez kell. A mostani trafónak nagyon melegednek a tekercsei meg hamar kezd torzulni. Találtam itt a témában a minirezos tápnak egy másik változatát ahol vissza van ööö hogyis mondják. A rajzról tudod miről beszélek.
(#) zoly15 válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 17, 2011 /

Köszönöm szépen! Az anyagát hogyan tudnám megállapítani? Ha tekerek rá X menetet és megmérem az induktivitását attól közelebb kerülök az anyagához valamivel? No meg mégis milyen nagyságrendű legyen a próba tekercs rajta?

Én nem építenék 33-as PC-maggal tápot. Szerintem gazdaságosabb az 500W-ot megcélozni egy jól megtekert minőségi maggal és em tudom hogy neked mennyi jönne ki az EI 33-ból. Az Al-t mérted? Sztereó 7294 hídhoz rendes táp kell, pl: ETD 49 (N67, N87) vagy 42mm-es toroid (M2TN-C). Én eddig szabályozatlan rezonáns tápokat csináltam, megfelelően túlméretezve. Van ugyan egy nagyobbacska pwm-em ETD 59-ből, de az elég drága a rezonánshoz képest.
(#) peter1995 válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 17, 2011 /

Szóval akkor inkább nagyobb trafó jól megtekerve és akkor nem kell visszacsatolás.
Csak a híd lenne róla hajtva de azt jó lenne csumára hajtani.
Melyik jobb a sima trafó vagy a toroid?Mert szerintem a simát(csévetesteset)egyszerűbb tekerni.
Mondjuk 49es magot honnan szerzek...
(#) zoly15 válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 17, 2011 /

Szia! Találtam egy nagyobb magot megszenvedtem vele mire szétszedtem, de sikerrel jártam. Igaz hogy a csévetest nem használható, mert dupla (egymásba bujtatott csévetestek) van hozzá, ami erősen be van lakkozva, plusz nem hiszem hogy jó lenne a tekercsek csatolása szempontjából. Így csévetestet a holnapi nap folyamán készítek hozzá textilbakelitből. Már csak a mag teljesítményét kéne megsaccolni Annyi van ráírva hogy "N27" a többi adat a képen. Légrés nélküli EE mag. Előre is köszönöm a segítségeket.

HPIM1786.JPG

A Tali Bt-től próbálj magot venni, ott a legolcsóbb.
A torroidot sem nehéz tekerni, talán még könnyebb is mert több drót ráfér.
Ezt a 42-est pl addig tekertem amíg átfért rajta a pp szalag
Rajta is van minden ami kellett, egy ETD 49-re sehogy sem fért volna fel.
(#) Bassmester válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 17, 2011 /

Ez egy 3,57cm2-es mag, erősebb mint az ETD 49. Az N27-es anyaggal még kivitelezhető egy 60-70 kHz-es táp.
Egyetlen hátránya, hogy mérete ellenére kevés drót fér rá, a kicsi ablak keresztmetszet miatt.
(#) zoly15 válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 17, 2011 /

Köszönöm szépen! Valami teljesítmény adatot lehet róla tudni? (ezekben a tápokban még kissé új vagyok )

Az elméleti maximuma az nem kevés, de az is freki függő.
Nagyban függ attól, hogy hogyan van megtekerve.
Akár jócskán 1000W fölött is átvihet ez a mag, de a végeredmény erősen függ a kivitelezéstől.

Hú, micsoda örömhír! Nekem egy erősítőbe kellene a táp kb 2X 300W lenne, 400W/ csatorna tápra gondoltam nekik Így ha 800-850W-ra tekerném meg, akkor elférne a kellő huzal nem?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Bassmester hozzászólására (») Jún 17, 2011 /

Nem igazán lehet azt mondani, hogy egy gyűrűvasra nagyobb teljesítményt lehet megtekerni. Az igaz, hogy több hely van a drótnak, de ez azt jelenti, hogy kevesebb a vasmag keresztmetszete. Szóval, ez nem egyértelmű.

Viszont van egy nagyon jó tulajdonsága: nem kell 8 mm-es kúszóutat tartani a tekercselésben, mert az egyes tekercseket totál le lehet szigetelni akárhány kilovoltra. ( A kivezetésekre meg kell húzni valami komolyabb szigetelőcsövet. ) Ez a kúszóút terület meg elvész az E vasmagoknál.

Hogy felférne e rá a kellő mennyiség? ... talán, ha nagyon ügyesen tekered. Félhídhoz kéne rá kb 20 menet primer 7A-re méretezve 5A/mm2 áramsűrűséggel és kb 2x10 menet szekunder szintén 7A-es drótból (+/-75V DC tápfeszhez). Meg kell próbálni.

A primernek ugye sodortnak kéne lennie? Van 0,4mm es huzalom, abból kb hány szálat kéne rátekernem? Valamint hogy lenne a leg jobb a huzalt rendezni, a primernek hogyan kéne kinéznie? Egy sorban el kéne férnie, vagy hogyan? (Sokat olvasgattam ezekről, de gyakorlatban még nem csináltam semmit) Köszönöm a segítséget!
Következő: »»   195 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem