Fórum témák
» Több friss téma |
Dobhatnál egy rajzot. Mit építettél meg?
Az email-re nem is fognak válaszolni, telefonon kell a Zoltánnal beszélned. Mivel a volt HAGY raktárkészletből árulnak közel sincs akkora választék mint amit a katalógusokban látsz. Nagyjából egy E55 1300Ft körül van, E65 a duplája. Ha rám hallgatsz inkább gyűrűt veszel és nem E magot, sokkal több helyed lesz a huzalnak és jobban is tud hűlni.
Ok., tehát növelted a pufferkondit és ezután kezdett melegedni? A terhelés eközben ugyanannyi volt? (tehát biztos nem azért lett melegebb mert a terhelés is növekedett?)
Üresjárásban is melegszik ? (terhelés nélkül) Azt még nem tudjuk, hogy rezonáns tápról, vagy sima pwm félhídról, esetleg más topológiárol van-e szó. PC trafóból sokféle van, mekkora az össz. vaskeresztmetszet a trafóban (ill. mekkora indukcióra méretezted)?
Üdv!
Egy konyhanyelvi szintű válaszra lenne szükségem. Tegyük fel mindent kiszámoltunk és kijön a primer tekercs menetszámának egy 1-nél kisebb érték. Ha tekercseléskor egy menetet tekerek akkor miben fog megváltozni nekem a működése? Képletekből én is vissza tudom fejteni de komplex, átfogó eredményre nem jutottam.
A vas kevésbé gerjesztődik, így annak melegedése kevesebb lesz, mintha a képzeletbeli tört menet lenne.
Egyébként a működés szinte semmit nem változik. (de ha acsak nem nagyon kicsi feszültség van, és nagyon nagy mag, akkor kizárt az egynél kisebb menetszemú primer)
Értem. Csak azért kérdeztem rá mert pár menetnél nem tudtam milyen hatása lehet (negativ). Egy hagyományos lemezes trafónál senkit nem érdekel pár menet különbség de itt nem tudtam.
Akkor az a megoldás se jó, hogy fölöslegesen nagy vasmagot használunk a pazarlást leszámítva. Köszönöm.
Viszont ha a primner 1 menet-re változik az elvileg kiszámított helyett, akkor a szekunder menetszámot is ennek megfelelően kell megválasztani (hogy a trafó áttétele megfelelő legyen)
Igen, erre gondoltam. Ami a fő gondot jelentette az az, hogy nem tudtam a magra milyen hatással lesz ez az egész. Köszönöm.
Sziasztok!
Mi a szerepe a flyback konverterekben lévő nagyfeszültségű kondenzátornak, ami a két oldali földpontot köti össze? Bemenő feszültségem 12V, több izolált kimenet lesz, +-3.3V 200mA pl. Milyen kondenzátor értéket érdemes választani? Tudtok mutatni valami leírást, linket? Köszönöm.
ThomAce
Eddig soha nem mertem hozzákezdeni ilyen tápokhoz mert féltem a tekercsek kialakításától. Nem tudom hogyan kell ezeket összehozni.TR1 és a TR2-eshez mennyi menet kell és milyen keresztmetszetű huzal? Attól függ mekkora feszültséget és áramot szeretnék kihozni belőle? Egyébként egy kis vödörnyi ilyen tekercsem.
Szia!
Még én sem építettem meg ezt a PWM-es tápot, viszont van készen trafóm hozzá. Tekercseléssel meg óvatosan kell bánni. Az két tekercs aránya itt is ugyanúgy érvényes, mint az 50Hz-es trafóknál, csupán a különbség itt a frekvenciában van. Meg persze némileg vékonyabb huzalból is meg lehet oldani, a kisebb belső ellenállás miatt. (kevesebb huzal = rövidebb, ami ugye kisebb ellenállást jelent) Ha elkészül a tápom, akkor tudok majd róla nyilatkozni. Mostanában nem sok időm van építgetni...
Rendben,köszi.
Esetleg ha van egy jól bevált PWM táp kapcsolásod akkor elfogadom.
Sziasztok! Bontottam 400W-os PC tápból magot, arra lennék kíváncsi hogy ebből mekkora teljesítményt lehet kihozni? A mag légrés nélküli EE mag. A méretei a képen fel vannak írva. Előre is köszönöm!
Ez egy ETD34, már csak az anyagát kellene tudni, attól függően 100kHz-en a maximális 400-600W. Ha jó anyagú nagyobb frekvencián akár több is.
Hello.Haebben a kapcsolásban a trafót és a FET-eket nagyobbra cserélem ki lehet hozni belőle 200-250W-ot?Vagy ekkora teljesítményhez mást is cserélni kéne?
Üdv!
Ebben a rajzban az SF68-as diódákat mivel tudnám helyettesíteni?
Nagyobb magot használj és IRF 740-eket, akkor még 400-500W is elérhető vele.
33as PC maggal kb mennyi? Van egy saját csévetestem ami két PC-s csévetestből lett csinálva így két E mag van egymásnak fordítva a több tekercselési hely miatt. Tudom hogy így a teljesítmény marad. Nem kell nekem 4-500W. Hidalt TDA7294hez kell. A mostani trafónak nagyon melegednek a tekercsei meg hamar kezd torzulni. Találtam itt a témában a minirezos tápnak egy másik változatát ahol vissza van ööö hogyis mondják. A rajzról tudod miről beszélek.
Köszönöm szépen! Az anyagát hogyan tudnám megállapítani? Ha tekerek rá X menetet és megmérem az induktivitását attól közelebb kerülök az anyagához valamivel? No meg mégis milyen nagyságrendű legyen a próba tekercs rajta?
Én nem építenék 33-as PC-maggal tápot. Szerintem gazdaságosabb az 500W-ot megcélozni egy jól megtekert minőségi maggal és em tudom hogy neked mennyi jönne ki az EI 33-ból. Az Al-t mérted? Sztereó 7294 hídhoz rendes táp kell, pl: ETD 49 (N67, N87) vagy 42mm-es toroid (M2TN-C). Én eddig szabályozatlan rezonáns tápokat csináltam, megfelelően túlméretezve. Van ugyan egy nagyobbacska pwm-em ETD 59-ből, de az elég drága a rezonánshoz képest.
Szóval akkor inkább nagyobb trafó jól megtekerve és akkor nem kell visszacsatolás.
Csak a híd lenne róla hajtva de azt jó lenne csumára hajtani. Melyik jobb a sima trafó vagy a toroid?Mert szerintem a simát(csévetesteset)egyszerűbb tekerni. Mondjuk 49es magot honnan szerzek...
Szia! Találtam egy nagyobb magot megszenvedtem vele mire szétszedtem, de sikerrel jártam. Igaz hogy a csévetest nem használható, mert dupla (egymásba bujtatott csévetestek) van hozzá, ami erősen be van lakkozva, plusz nem hiszem hogy jó lenne a tekercsek csatolása szempontjából. Így csévetestet a holnapi nap folyamán készítek hozzá textilbakelitből. Már csak a mag teljesítményét kéne megsaccolni Annyi van ráírva hogy "N27" a többi adat a képen. Légrés nélküli EE mag. Előre is köszönöm a segítségeket.
A Tali Bt-től próbálj magot venni, ott a legolcsóbb.
A torroidot sem nehéz tekerni, talán még könnyebb is mert több drót ráfér. Ezt a 42-est pl addig tekertem amíg átfért rajta a pp szalag Rajta is van minden ami kellett, egy ETD 49-re sehogy sem fért volna fel.
Ez egy 3,57cm2-es mag, erősebb mint az ETD 49. Az N27-es anyaggal még kivitelezhető egy 60-70 kHz-es táp.
Egyetlen hátránya, hogy mérete ellenére kevés drót fér rá, a kicsi ablak keresztmetszet miatt.
Köszönöm szépen! Valami teljesítmény adatot lehet róla tudni? (ezekben a tápokban még kissé új vagyok )
Az elméleti maximuma az nem kevés, de az is freki függő.
Nagyban függ attól, hogy hogyan van megtekerve. Akár jócskán 1000W fölött is átvihet ez a mag, de a végeredmény erősen függ a kivitelezéstől.
Hú, micsoda örömhír! Nekem egy erősítőbe kellene a táp kb 2X 300W lenne, 400W/ csatorna tápra gondoltam nekik Így ha 800-850W-ra tekerném meg, akkor elférne a kellő huzal nem?
Nem igazán lehet azt mondani, hogy egy gyűrűvasra nagyobb teljesítményt lehet megtekerni. Az igaz, hogy több hely van a drótnak, de ez azt jelenti, hogy kevesebb a vasmag keresztmetszete. Szóval, ez nem egyértelmű.
Viszont van egy nagyon jó tulajdonsága: nem kell 8 mm-es kúszóutat tartani a tekercselésben, mert az egyes tekercseket totál le lehet szigetelni akárhány kilovoltra. ( A kivezetésekre meg kell húzni valami komolyabb szigetelőcsövet. ) Ez a kúszóút terület meg elvész az E vasmagoknál.
Hogy felférne e rá a kellő mennyiség? ... talán, ha nagyon ügyesen tekered. Félhídhoz kéne rá kb 20 menet primer 7A-re méretezve 5A/mm2 áramsűrűséggel és kb 2x10 menet szekunder szintén 7A-es drótból (+/-75V DC tápfeszhez). Meg kell próbálni.
A primernek ugye sodortnak kéne lennie? Van 0,4mm es huzalom, abból kb hány szálat kéne rátekernem? Valamint hogy lenne a leg jobb a huzalt rendezni, a primernek hogyan kéne kinéznie? Egy sorban el kéne férnie, vagy hogyan? (Sokat olvasgattam ezekről, de gyakorlatban még nem csináltam semmit) Köszönöm a segítséget!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |