Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Nagyon egyszerűen ki tudod próbálni. Nem kell hozzá más csak négy kapcsoló, de még jobb két darab háromállású kapcsoló. Kösd be a mellékelt ábra szerint és ha kapcsolgatod , ki tudod próbálni és a működését is pillanatok alatt megérted. Ha nem sikerülne a képet csatolnom, megtalálod a http://kkft.bme.hu/~johnny/Szamitastechnika-III-BMEVEKIU305.htm linken. Ott menj a pdf fájlra és töltsd le . Abban részletesebb leírás is van. Ha háromállású kapcsolót használsz, akkor a két baloldali (és jobboldali) helyett úgy kösd be a kapcsolót, hogy a föld megy középre, a tekercs két vége pedig a kapcsoló két szélső érintkezőjére. A "PIC-hez" és a "low side" feliratot hagyd figyelmen kívül, ha nem PICkel csinálod. Ha PICkel, akkor kapcsoló gyanánt használj N típusú FETet. Olcsó és nagy áramot bír. Figyelj rá, hogy L típusú legyen, mert csak azt tudod könnyen PICről vezérelni.
Figyelmen kívül hagytad, hogy bipoláris motort kérdezett.
kösz hogy szóltál nekem fel sem tünt! Szóval akkor a bipolárist senki nem tudja ? vagy nem is lehet vezérelni? Nem lehet játszadozni vele vezérlés nélkül?
azt szeretném még kérdezni utólag! hogy a vezérlőbe hogyan kell bekötni a motort? mind a nyolc vezetékét külön? vagy csak elég ha 4 et viszek el a vezérlőig!!! csak azért kérdezem mert amíg megjön a vezérlő addig kikábelezném és felraknám a helyére a motort!!! lehet hülye kérdés de a lépető mocinak azért kell végálláskapcsolót rakni?
De lehet. A bipoláris négy kivezetését kösd egy-egy háromállású kapcsoló középső kivezetéséhez. A kapcsolók szélső kivezetései közül az egyik a táp pluszra, a másik a táp mínuszra megy. Máris játszadozhatsz vele és meglátod, hogy milyen egyszerű. Tönkretenni kalapács nélkül nem tudod. Ha kapcsolókkal megértetted a vezérlését, jöhet a PIC. Itt annyival bonyolultabb a helyzet, hogy a pozitív oldalhoz való csatolást is meg kell oldanod. Ez már vagy egy erre a célra készített áramkör, vagy PNP tranzisztor, vagy P-FET+pl. BS170. (+ védődióda minden félvezető kapcsoló megoldáshoz) Egyik sem bonyolult, ha előtte kapcsolókkal megérted az elvét.
Ha lesz időm, lerajzolom.
4 tekercs van benne, ezért van 8 vezeték. Azt kasán ki lehet mérni, melyik vezeték melyik tekercsé. Be lehet kötni sorosan és párhuzamosan. Párhuzamosan erősebb.
Rajzot keress, momentán nincs nálam. A sorosnál összekötöd a két tekercset "középen" így egy tekercsed lesz az két madzag, a másik kettőt is összekötöd középen abból is egy tekercs lesz így ott is lesz 2 madzag 2 madzag+2 madzag az 4 madzag. A párhuzamost inkább nézd meg rajzon, mert az bogyeszosabb leírni mint megnézni.
Köszi közben már bekötöttem párhuzamosan! Még egy hülye kérdés és remélhetőleg nem zaklatlak titeket egy darabig( amíg meg nem jön a vezérlő) Végálláskapcsolókat azért tenni kell ezeknek a mociknak is?
Végálláskapcsoló:
Nem árt! A léptetőmotornál csak a pillanatnyi helyzethez képest az elmozdulást tudod megadni. Az abszolút helyzetét sem megadni, sem lekérdezni nem tudod. Ezért ha valami bakit elkövetsz a vezérlésben, a végálláskapcsoló állítja meg. Vezetékek még egyszer: Ha 8 vezetéked van, akkor azt kötheted unipolárisan és bipolárisan egyaránt. Ez benne a jó! Az unipoláris egyszerűbb. Bipolárisnak kötve figyelj arra, hogy az áramerősség a gyári adattal egyezzen meg. A soros, párhuzamos, vagy csak az egyik tekercs bekötése szabja meg, hogy milyen feszültséget kell használnod. Vagy fordítva: a feszültség szabja meg a bekötést. Vannak akik szeretik a gyári adatnál nagyobb ármerősséget, mert akkor erősebb a motor. Én inkább a gyári adatokat tartom be. Léptetőmotornál meg van adva a feszültség, ami már meghatározza az áramerősséget is.
Ó kösz értelek! Szóval ha én bekötöm mondjuk unipolárba akkor a két tekercs együttes áramát felezni kell Pl: ha 1,44v os a motorom akkor 0,7v feszt. kell neki adni! Na de várj akkor mondjuk a tb6560 típusú vezérkőnél lesz feszültség állítási lehetőség? vagy ezt automatán állítja be magának? Tudom hogy ez bipoláris vezérlő csak kérdezem!!! azt hiszem mindenek előtt el kéne olvasni egy használati útmutatót.Nincs valakinek ehhez valami magyar?
Szia
Csak a léptetöre irt árammal kell foglalkoznod a többit a vezérlö tugyja .A 6560-ra 5V/fázisnál nagyobb feszültségü léptetöt nem ajánlott tenni , rángat ) . Ha ugy érzed hogy a mechanikád gyengébb a léptetömotor erejénél akkor használj végállás kapcsolokat min 3 tengelyre .A feladata csak az ütközés meg gátlás , más nincs .Ha akarsz bemenete akkor a referencia ( home ) pontokat inkább mert annak van értelme . A léptetök vezetékeinek azonositása fontos ahoz hogy tudd mit csinálsz , föleg bipolban a 8 vezetékes .
Közben olvasom hogy mit irtál .
Ezek a léptetök abszolult jok egy 3A-es vezérlöhöz aminek a terhelhetösége tengelyenként értendö .
Nem teljesen. Amiket eddig láttam 8 kivezetéses léptetőmotorokat, azokat elsősorban uniplár megoldásra ajánlották, mert az unipolár vezérlése olcsóbb, egyszerűbb, de mindenkinek szíve joga és ízlése, hogy bipolárban használja. Unipolárban a két tekercs megfelelő végeit összekötöd, az lesz a pozitív sarok, a másik kettő közül pedig hol az egyiket, hol a másikat (tehát egyszerre csak az egyiket) kapcsolod a földhöz. Így oldod meg az É-D pólusok cseréjét. Az általam használt motoroknál 12V van megadva. Így unipolárba kötve 12V kell.
Bipolárba: Ha csak az egyik tekercset kötöd be, akkor szintén 12V. Ha párhuzamosan kötöd és 12V-ot raksz rá, melegszik, de természetesen erősebb. Ha sorba kötöd, akkor meg 12V-nál több kell.
Kedves emberek,
lenne egy hatalmas kérdésem. Rendelkezésemre áll egy pár darab 30V-os mosFET-P logikai kapcsolási szintű tranzisztor (M50P03HDL Bővebben: Link), illetve egy pár darab 24V-os unipoláris léptetőmotor. Tudná-e kapcsolgatni a tekercseket ez a tranzisztor? (személy szerint úgy hallottam hogy a feszültséget 2x-ére kell méretezni, ami 48V lenne, viszont jó lenne abból élni ami van) Előre is
Szia
Nem igazán lessz jo ,talán ha 8 vezetékes lenne és párhuzamosan tudnád kötni bipolra . Ha nem akarsz rá költeni cserébe tudok adni IRLZ34-et amennyi kel ( csak cserébe ) .
Úgy tűnik, nem volt elég részletes a korábbi. Nem kell a feszültséget kétszeresére méretezni. A léptetőmotorban alapvetően két tekercs van, amelyekben az áramirányt kel váltogatni. Tehát a tekercs végeit hol a pozitív, hol a negatív pólushoz kell kapcsolni, hogy az rámirányt változtassuk. Ez a bipoláris. Mivel a pozitív pólushoz kapcsoláshoz P típusú, a negatívhoz N típusú FET kell, nem lehet csak az egyikkel megoldani. (Egyébként is, az a P típusú FET amit írtál egy kincs. Hol lehet beszerezni?) Hogy megkönnyítsék a felhasználó dolgát, aki nem relével akarja megoldani a kapcsolást, a következő átalakítást végezték: Mind a két tekercset dupla hosszúságúra rakták és a közepén megcsapolták. Ezt nevezték el unipoláris motornak. ez tehát 6 vezeték, de a két megcsapolás gyakran csak együtt van kivezetve, akkor 5. Néha nem csak a középső megcsapolást vezetik ki, hanem a két tekercsrész mindkét kivezetését, akkor 8. Lerajzolhatná valaki Tehát ha bipolárisban akarjukhasználni, akkor alapvetően valamelyik féltekercset használjuk és nem kell semmi feszültég változtatás. Persze csak akkor tudjuk ezt megtenni, ha 6 vagy 8 madzag jön ki. A más megoldás más feszültséggel, az már a hab a tortán!!
Köszönöm a hozzászólásokat.
Azt az információt, hogy 2x-ére kell méretezni a FET-et egy cikkből olvastam Bővebben: Link. Feltételeztem a tekercsek indukciója miatt vagy Nekem unipoláris motorom van, amit a te leírásodból is úgy vettem ki, hogy N típusú FET-re van szükségem. Kb. Elméletileg csak a Gate-ket rákötöm a PIC-re, a közösített csatlakozóra a +24-re, a többit meg a FET-el földre kapcsolom és csókolom. Nem is kell korlátozó alkatrész semmi?
Szia
Más oldalrol közelitsd meg a dolgot . A vezérlö üzemeltetéséhez elég is lenne ( talán ) a fesz de mikor a tekercs egyikfele aktiv akkor a másikfele feszültséget termel amit a fetnek ki kell birni .Forgass meg egy léptetöt kb 700-1000fordulattal és mérj . A másik dolog hogy sosem épitenék N-P tipusu fettekböl vezérlöt pont a P tipus nagyobb átmeneti ellenállása miatt ami höként disszipál , ugyan olyan terhelhetöségü vezérlö P és N fettekkel komoly hütöbordát igényel mig csak N fettel megépitve nem is biztos hogy szükséges a hütés .A P-s fet amugy is drágább és nehezebben lehet beszerezni .Az eggyetlen unipoláris léptetö az 5 vezetékes mig az egyetlen bipoláris léptetö az 4 vezetékes a többi variácio az bipoban és unipolban is használhato .
Ja , az N és P tipusu fettek eggyüttes jelenléte csak bipoláris vezérlöben lehet .
Az unipolban egy tipust használnak de az szabadon választott , az elöbb leirtak alapján inkább az N fet ajánlot.
Szia
Olyan nagyon sosem értettem hogy miért kell PIC-el vezérlést hajtani de ha már igy lessz akkor az áram pihentetésröl ne felekezz meg , amugy szét fözi a léptetödet a tápfesz .
" az áram pihentetésröl ne felekezz meg"
azt tervezem, hogy időfüggő lesz. Ha áll a motor mondjuk 1 sec-et, akkor kikapcsolom a motort. Nem szükséges a tartás jelenleg, akkor meg fölöslegesen ne fogyasszon. A mozgatása meg potikon keresztül történik majd, amit ugyanazzal a uVez-vel szeretnék feldolgozni.
sziasztok össze szereltem a minibee-t a géppel és a léptető motorommal azt szeretném kérdezni tölletek hogy az normális e hogy a motor 60fokra is fel melegszik akkor is ha nem kap irányváltásra parancsot?
sziasztok érdekelne, hogy egy léptető motor 25v/0.8A menyire melegedhet ? mert én bekapcsoltam és 1-2 perc alatt 60 fokos lett ez normális ?
Sziasztok most olvasom csak hogy mit irtatok... most akkor mit ajánlotok bipolba kössem be őket és jó ez a veztérlő, vagy nézztek valami unipolár vezérlőt, mert az olcsóbb, és jobb is előnyösebb???
A 60 fok valószínűleg nem normális. Amit én használtam, az maximum kézmeleg volt, de lehet hogy motorja válogatja. A 60 akkor is soknak tűnik. Lehet hogy sok a tartóáram nem? És ez magyarázza azt is, hogy indítás nélkül is melegszik.
az áramot már visszább vettem de igy is melegszik még lejebb veszem hátha
amugy a mach3- már tökéletesen irányítja csak ez a melegedés zavaró egy kicsit
Lehet sokkal kevesebb is a lekapcsolás de az elektronika ébredése a lényeg ha programbol futtatod akkor ne legyen lépés vesztés .
Ha lessz olyan tengelyed ami függöleges mozgásu és terhet is cipel ( mindegy mennyit ) akkor ott jobb ha hagysz egy kis tápot a lépetön ( pozicioban tartás ) . |
Bejelentkezés
Hirdetés |