Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Powersafer - Energiaspóroló eszköz. Nem átvágás?
Lapozás: OK   4 / 13
(#) manumanu hozzászólása Jún 19, 2011 /

Lehet COS fi mérőt venni vagy elkészíteni? szerintem ez az alap a kiindulási pont!
(#) manumanu válasza szoto hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Közben levizsgáztam! a 08-as szipka az igen rossz!

szóval termoszstatikus adagoló szelep kell a rendszerbe! előtte folyadékgyűjtő tartály és nedvességszűrő valamint áramlásjelző (az van a rendszeredben lent) a nedvességszűrő és tartály mehet a bojlerekhez.

a kapillárist kell kihajítani és adagolóra cserélni. 2 db normál méretű danfoss elektromos szeleppel 2 db adagoló!
ez felhozza 4,5-5 cop-re!
A gáz nem tágul megfelelően, illetve nagy a hőingás tél-nyár között!
Hol vetted a mérőt 4000.ért? Tényleg számolja a cos fi-t?
(#) nyemi válasza manumanu hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Vegyél egy konnektorba dugós elektronikus villany órát , mert az mutatja.
(#) szoto válasza manumanu hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Sokkal jobb nem is lesz soha szerintem, induktív fogyasztó.

A Lidl-ben anno. Lehet még annyi sem volt.

Igen kapcső kuka, de nem nyúlok hozzá. Beleástam magam a témába,Nem tudsz esetleg tartályt, meg adagolót R410-hez? De ezt már csak emailben, mert már nem ide való.
(#) szoto válasza nyemi hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Ilyen konnektoros van nekem is.
(#) nyemi válasza szoto hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Én is kétezer valahány száz forintra emlékszem. Persze ez egy fázis és maximum 16 Amperig mér.
(#) manumanu válasza nyemi hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

kisebb dolgokra jó lehet, de összértékre?
szerintetek át lehet alakítani? egy kicsit , kivenni a konnektor tokból a söntjét pedig megnövelni, persze lehitelesített etalonnal? kb 32 A-ra kellene!
(#) karaszbandi válasza manumanu hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

A cosfi mindíg 1 vagy attól kisebb szám!
Tehát nem tudja emelni a szorzat értékét!

Egyébként pedig nyugodj bele, nem tudod csökkenteni a villanyszámládat semmilyen hókuszpókusszal sem!
Ami a villanyórán átmegy áram, az meg is lesz mérve, nyugodj bele! A fázisjavító kondi is vesz fel áramot. Meddőt kompenzálhtasz, ezzel az áramszolgáltatónak teszel szivességet, mert nem fogja melegíteni a drótjait annyira. Vagyis kisebb lesz a vesztesége. Ezért kötelezi a nagyfogyasztókat az 1 közeli cosfire. Te akár mit is csinálsz otthon, a mérőd nem fog kevesebbet mérni. Ha ez nem így lenne, akkor már rég termelnéd a villanyt.
(#) nyemi válasza manumanu hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Én nem nyúlnék bele mert elrontod a hitelesítését. Amúgy összehasonlítottam a villanyórámmal (mellé szereltem igaz csak egy pár órára) teljesen ugyanaz mérte .
(#) manumanu válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

egyébként érdekes amit mondasz!
ha az érték kisebb (cos fi) akkor a szorzat is, de fázis javítás nélkül felugrik az effektív áramfogyi!

hogy a számla lesz-e kevesebb?
szerintem, de ez az én saját véleményem:

olyan cuccossal mely a lenz törvényre épül ki lehet játszani, de csak bizonyos körülmények között lehet visszaigazolni.és persze nem 100%-ot. Legfeljebb fázisjavításnyit! (inverteres rendszeralakítással?!)

viszont felvetődött bennem egy jogos kérdés:
saját áramforrás:
300 voltos tárolt egyenáram 32A terhelhetőséggel:
Fet-es 50 vagy inkább 60 herzes szinuszos bevezérléssel elérhető az effektív 230-240 voltos váltófeszültség!
viszont a meddő telj ide is kihat, gondolom én?
a saját rendszeremnél hogyan viszonyul a meddő teljesítmény szerinted? Ha ez ide kihat, akkor viszont minden megoldásban érdekelt vagyok az induktiv meddő teljesítmények csökkentésére! A cél elérni egy saját áramforrás rendszert. (10 k watt szélkerék, min. 200 k wattnyi egyszerre letárolt energia mennyiség, hozzá esetleg robbanó motoros áramfejlesztővel, akár hidrogénes megoldással. de saját forrással! Persze ez nem 300 Ft-os tétel kérdése, de most nem ez a lényeg. A fázis javítása kritikus kérdés saját áramellátás szempontjából?

Ha saját energiaellátást akarsz, akkor mit törődsz a meddővel? Ahoz csak marha sok aksi kell, nagy kapacitással, meg ami feltölti őket. Azért 200kW-ot letárolni nem semmi feladat. Hány évente is veszel majd rengeteg akksit? Vagy miben szeretnéd tárolni a villanyt?

Ha ennyire dolgozhatnékod van, akkor inkább csinálj egy visszatápláló rendszert és nem kell tárolgatnod a villanyt sem.
(#) Ferkógyerek válasza manumanu hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Itt egy link. A pdf 12.-13. oldalán szépen le van írva, illetve rajzolva hogy miként működik ez a meddő teljesítmény.
Azt pedig csak én is megerősíteni tudom hogy a háztartási fogyasztókhoz felszerelt fogyasztásmérők nem mérik a meddő teljesítményt!
Azok a fogyasztásmérők melyek mérnek meddőt is, kivétel nélkül külön mérik a meddő teljesítményt a hatásostól. Magyarul külön számláló van a hatásos illetve az induktív és kapacitív meddő teljesítménynek is. Régebben a digitális mérők előtt, amikor csak mechanikus mérők léteztek, külön meddő mérőket szereltek fel azokra a fogyasztási helyekre ahol ez mérve volt.
(#) nyemi válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Igen .Jó is látni hogy a hűtöm 235Volton 1,35Ampert fogyaszt 0,65 cos-finél és a órám csak 200Wattot mutat.
(#) pucuka válasza manumanu hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Nem tudom, hogy jön ide a Lenz törvény. Egyszerűen tisztán induktív fogyasztónak van impedanciája, és a rajta átfolyó váltóáram a rajta eső feszültséghez képest késik fázisban. Ideális induktivitásnál pont 90 fokot. (cos fi=0) Ilyen azonban a gyakorlatban sohasem fordul elő a veszteségek miatt, és különösen nem fordul elő villanymotorok esetében, mert a tengelyen leadott mechanikai terhelés valós fogyasztást okoz, és a villamos forgógépek hatásfoka elég magas. Úgyhogy a cos fi ritkán megy 0.6 - 0.7 alá- Persze ez igen nagy fogyasztás esetén jelent jelentős meddő teljesítményt, (100 kW felett) amit már kompenzálni kell. A nálad levő felhasznált teljesítmény meg sem közelíti az ilyen értékeket, ettől nem kell félned. Azért az inverter paramétereinél ellenőrizd, hogy mekkora induktív terhelést bír el.
(#) karaszbandi válasza nyemi hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Az a hatásos teljesítményed, ami dolgozik. A látszólagos meg 317W. Tudod, pitagorasz tétel a derékszögű háromszöggel.
(#) nyemi válasza pucuka hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Akkor ahogy értelmezem csak induktív vagy kapacitív terhelést kapcsolva a hálózatra sok energiát meglehet spórolni? Mert ha így van akkor már kötöm is be 1KW-os leválasztó transzformátoromat az órához.

De csak a 200W-ért fizetek nem?
(#) pucuka válasza nyemi hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Ilyet én nem mondtam. A ténylegesen felhasznált energiát ki kell fizetni, a meddőt nem ( legalábbis egyenlőre, háztartásban). Ebből szerintem az következik, hogy bármilyen hókuszpókuszt is csinálsz fázisjavítással, egyenirányítással, a lényegen nem változtat.
[OFF]Nagyon nem lenne jó, ha elmennénk igyenenergiásba

Ha olyan rossz lenne a cosfid, hogy 0,3 akkor csak 95W után fizetnél?

Abban az 1,35A-ban benne van ám a meddő is. És ha te meg tudod mérni, akkor az órád áramtekercsén is átfolyik, ami mágneses teret gyárt.

Az igaz csak az a kérdés hogy abban a pillanatban az órám feszültség tekercsén mennyi a feszültség. Minden félretéve a konnektoros órám csak 200W mutat mint fogyasztás és aszerint számolja a KW/h is.
(#) erbe válasza manumanu hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

Hivatalosan minden 50Hz-es fojtós fénycsőarmatúrában benne van a fázisjavító kondenzátor. A fázisjavításnak is van vesztesége. Régebbi 40 W-os fénycsőnél a fojtó és a fázisjavító veszteségei miatt a tényleges teljesítményfelvétel 63 W volt. !!!
A kompakt- illetve elektronikus előtétes fénycsöveknél nincs szükség fázisjavításra. A csúcsegyenirányítás miatti szinusztorzulást ezen a módon nem lehet javítani. Az elektronikus előtés hatásfoka sokkal jobb, mint a fojtóé és állítólag a fénycső is ~20%-kal több fényt ad a nagyobb frekin.
Terhelt villanymotornak jobb a cosFi-je, mint a terheletlennek. A hőszivattyú meg ugye nem jár üresen, tehát nincs értelme javítgatni. Ilyen szuper "tili-toli" elektronikával szerintem is csak magasabb villanyszámlát eredményezel. A legegyszerűbb módja, hogy megtudd, van-e szükséged fázisjavításra, hogy megméred normál terhelésnél a bejövő áramod, majd addig rakosgatsz rá kondikat, amíg minimálisra csökken az áramfelvétel. Amíg az eltérés nem haladja meg a 20-30%-ot, nincs értelme törni rajta a fejed.
Számolgatod, hogy 10-es kábelen 32 A... Ha 32 A lenne a meddőáram, hol a tényleges? 6 KW névleges árama ~26A. Emellett nem sok meddő fér már bele a 32-be.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

Ami még kimaradt.
Háztartásban a legdurvább fázistoló eszközök, aminek a teljesítménye is jelentős, az üresjáratban brummogó hegesztőtrafó és az üresen futó körfűrész. Mindkettő alkalmilag használt, amikor terhelten már nem olyan szörnyű a cosFi. Hegesztőtrafóban már láttam fázisjavító kondit, de ritka, mint a fehér holló. Körfűrész motor mellett még nem láttam.
(#) Fantasy válasza manumanu hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

Üdv. A PAD9 és PAD10 táppontok mekkora feszt kapnak? Ezek szerint tervben van az elkészítése is? A neten valamikor találtam az eredeti verzióról orosz videót, elméletileg működnie kell.
(#) manumanu válasza Fantasy hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

A pad 1 és 2 a 400 mikró 450 voltos kondi helye, váltóáramú indító kondi megfelel (4 db 100 mikró)
pad 7 és 8 6 voltos váltóáram a trafóból
pad 9-10 28 voltos váltóáram a trafóból
pad 5-6 a trafó tápellátása
pad 3-4 a táp mint bemenet (ez csatlakozik a rendszerhez)
Az alkatrészek orosz kompatibilisek!
Egyébként felvetett bennem egy érdekes kérdést a gondolatmenet.
Ha jobban megnézzük az áramkör végfokozatát egy egyénhídon keresztül záródik a kondi egyenáramra! (elméletileg a tranyó lehetne tirisztor is, csak a kioltást kellene megoldani, hogy ne maradjon zárva a tirisztor.
Működési elve egyszerűnek tűnik: Az egyik kapun van 5 mikrós jelstabilizálás a másikon nincs. a jeltorzulás esetén arányosan tudja a rendszerben a kondi befolyásolni a szabályozást, ezzel is törekedve a helyes szinusz görbére!
Lesz pár napon belül brd fájl is meg PDF is a nyáklapról (félig kész) Ha elkészül ki fog derülni mit mutatnak a fogyasztásmérők is és az eredményem tutira ide fel fog kerülni. Jó lenne addig szerezni ilyen említett Lidl-s merőszerkentyűt. de ma néztem és nem volt, állítólag néha akciós! Ha valaki tudja hol lehet venni jó enne ha jelezné felém!
üdv mindenkinek.
(#) karaszbandi válasza manumanu hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

Bármelyik villamossági szaküzletben kapsz digitális forgó morgót!
(#) bodgabo válasza manumanu hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

Szerintem ezek is megfelelnek:
Bővebben: Link

Nagyobb áramokhoz áramváltóval.

Érzek némi homályt ebben a meddő-hatásos-látszólagos témában...
(#) karpi hozzászólása Jún 21, 2011 /

Ugy tudom hogy a meddo teljesitmeny a halozatot terheli le ,a villanyora meg nem meri. Egy 4µF kondenzatort kapcsolt a haverom a halozatra es mertuk Wattmerovel meg V/A kulon ket muszerrel allitolag a villanyora nem meri ezt a fogyasztast . Nem hallottam semilyen szabalyzatrol ami a haztartasi cuccokat erintene ilyen iranyban.Van sok olyan kutyu ami meddo arammal terheli a halozatot ,nem tudom milyen nagy lehet egy ilyen fogyasztas ...sok kis kutyu azert osszehozhat egy jo kis terhelest.Gondolok a LED -es direkt a haklozatra kotheto cuccokra amiknekl kondenzatorral hataroljuk az aramot .(?)

A nagy ipari fogyasztoknal ugy hallotam eppen ezert kotelezo az "optimalis" cos Fi betartasa mert nagyon nagy a terheles ami a halozatot erinti .

Most ez azt jelenti hogy a vezetekek elfutik ezt az aramot igy a halozatban elvesz az aram es nem tud eleg aramot szolgaltatni mas hasznalonak ( normalis fogyasztonak )?
Az aramszolgaltatonal tudjak merni ? vagy ok is csak eszreveszik hogy nagy a terheles mert nem tartja a halozat a 230V-ot ( vagy az 50Hz-et).

Kaptam ilyen 50Hz-et mero muszereket amik allitolag a szolgaltatoknal vannak felszerelve es ezt figyelik , ha esik a frekvencia akkor tudjak hogy milyen/mekkora a terheles(?).

A neoncsovek jo hatasfokat meg jobba teszik az elektronikus "starter"-el ,nagyfrekvencias konvertorral, elofutessel igy olcsobban "nagy" fenyerot kapunk.
Ugy emlekszem a kaopcsolasban volt egy Cos Fi javito kondi a neoncso nagyfeszultsegu resznel.

Epitettem egyszer egy ilyen cuccot ket IC volt benne ,persze nagyon rosszul es kis hatasfokkal mukodott mert nem voltak megfelelo ferit gyuruim nem mukodtek a kb. 200KHz-en amin kellett volna ,valamint gondolom a tekercselesek kivitelezese se volt olyan amilyen kellene.Igy aztan fel is hagytam a kiserletezest es vasaroltam ilyen "sporolos" ne
onegoket ,most mar lejebb ment az aruk ,Aztan LED-re valtok majd lassan.
(#) bodgabo válasza karpi hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

A kapacitív jellegű terhelések és azok hatása elenyészőek, és pont hogy javítják az inkább jellemző induktív fogyasztók által keltett meddőteljesítményt (ellenkező előjelű a cosfi).
A vezetékek nem fűtenek el áramot. A probléma az, hogy a vezetékeket, biztosítókat és minden szerelvényt a látszólagos áramra (a hatásos és a meddő áram vektori összege) kell méretezni, mivel az folyik rajtuk. Belátható, ha megfelelő fázisjavítással csökkentjük (vagy megszűntetjük) a meddő áramot, akkor csupán a hatásos összetevő fogja terhelni a vezetékeket, így kisebb keresztmetszet is elegendő, vagy ugyanazon a vezetőn több (kompenzált vagy ohmikus) fogyasztó is üzemelhet.
Az áramszolgáltatónak ez a lényeges, mivel drága a rézkábel, és szeretne minél több fogyasztót kiszolgálni.

Gondolom rezgőnyelves frekimérőt kaptál. Mivel a villamos hálózat nemzetközi szinten össze van szó szerint hálózva, és a nagyobb erőműveknél elég nagy figyelmet fordítanak a frekvencia stabilitására, az a műszer -a felbontásából eredően- nem hinném hogy bármi ingadozást is jelezne. Benzinmotoros aggregátor fordulatszámának belövésére megfelelő.

Elektronikus fénycsőelőtétek nem okoznak fázistolást, ezért nem kell beléjük fázisjavítás. Inkább zavarszűrő (x2 jelű) kondik fordulnak elő az AC bemeneten, és 400V körüli elkó a graetz után.
Következő: »»   4 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem