Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma beszerelése, fűtés-hűtés házilag
Lapozás: OK   31 / 107
(#) Busz válasza Haszuboy hozzászólására (») Jún 11, 2011 /

Csak mielőtt jönne a jégeső akkor általában feltámad a szél, vagy jól elborul az ég tehát mielőtt érné a víz vagy a jég azelőtt azért jelentősen csökken a cserép hőmérséklete.
Bár végülis ha jól porlkasztok akkor nem éri akkora hirtlen hidegzuhany a cserepet sem. Mindenesetre majd ezt is kifogom próbálni.
(#) logoutz hozzászólása Jún 12, 2011 /

Üdvözlet.

Mobil split klímát szeretnék csinálni hagyományos oldalfali split kül és beltériből, ehhez viszont a rézcsövek helyett hajlékony (pneu) csöveket használnék, hollanderes csatlakozókkal.
A cső kb. 20 bar nyomást elbír.
Összerakható -e ez így?
(#) nagyi71 válasza Haszuboy hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Hát a szakik válasza elég lehangoló Ezek a mai nevenincs klimák semmirevalók. Nem bírnak 1 évet sem ..................
De ha nincs több pénz neves klímára?
(#) szendi001 válasza klimás56 hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Toshibánál az összesnél. A doksijában benne volt. Yorknál minden rugón áll.
(#) szendi001 válasza logoutz hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

A szervízcsaptelepem csövei 60 Barosak alapból. Az install tuti nem lesz gáztömör hosszútávon, de ha van elég gázod, és nem zavar a nem túl zöld megoldás akár jó is lehet. Ingább pici folyadékhűtő kéne neked, úgy hogy fél colon viszed a hideg vizet. Split kültériből egy hőscerélő segyítségével meg egy expanziós szeleppel lehet ilyet csinálni.
(#) nusi0201 válasza nagyi71 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Kedves nagyi71 vannak olyan cégek, pl ahonnan a klímám rendeletem, van részletfizetés és kedvezmény .... nekem pl úgy ajánlották a szer-vízexpressz.hu-t. de biztosan más cégek is vannak akik ezzel foglalkoznak. ... Ott van erre lehetőség ... érdemesebb egy jobb klímára beruházni, ez tuti!!!
Üdv.
(#) klimás56 válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Üdv! A "csoda" Toshibánál nem gumibakon van a kompresszor? Csodálkoznék és méltatlannak tartanám ha így lenne! A York az meg ... York...
Egyébként a személyes tapasztalatom az, hogy nem a kompresszor közvetlen rezgése okoz hangot , hanem inkább a sűrítésből keletkező zaj jön át rövid csövön.
(#) logoutz válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Köszi a választ.
Mint amatőr "szakbarbár", van néhány kérdés ami nem tiszta, valahol olvastam, hogy a rézcsőre menetet is kell vágni, sőt egy videón LG klímát mutattak, ahol a beltériből egy szimpla peremezetlen cső jön ki, azt valahogy össze is kell kötni (gondolom).
A másik meg a 3 méter hossz, ha én 2 m csővel akarom összekötni, mennyire lesz káros a rendszerre?
Még egy kérdés : a hollandereknél gumigyűrű tömítést alkalmazva nem "eszi" meg a töltet?

szerk: itt a DIY videó
Bővebben: Link
(#) szendi001 válasza klimás56 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Szia Klímás! Éppen azt írtam, hogy alapvetően a gép alá is adtak rezgéscsillapító lábat. Amennyire rémlik a kompresszor alatt is van bak.
Egyetértek abban, hogy zajforrás sok tényezőtől függ, és néha tényleg varázslat a kérdés megoldása. További jó melót, Joe
(#) szendi001 válasza logoutz hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

Gumigyűrű ehhez a típusú kötéshez nem kell, mert ez az un peremes kötés. A réz cső anyaga (ami nagytisztaságú réz , tehát nem vízcső) peremezve adja azt az alakot, amit hollanderrel rászorítva a kúpos ellenpárra gáztömör kötést ad. Jó esetben.
Ugyanis peremet csinálni Tesco gazdaságos peremezővel nem egyszerű, érdemes gyakorolni... az éles vágás elött. Illik nyomáspróbát végezni nitrogénnel, és vákuumozni a rendszert. A töltet benne van a kondenzátor egységben.
Lehet "varázsolni" vákuum szivattyú nélül öblítéssel, de ha elmegy a töltet a mai jogviszonyok között nehezen töltik meg a klímát un. "hivatalos" cégek.
Elsősorban a "gáz" jogi tortúrák riasztják el a népeket a beszereléstől, egy darabnál szerintem megér pár pénzt az egy év gari. Ha egy évet nyűg nélkül elmegy egy ilyen kicsi cucc akkor a 8 évet elérnie 92 százalék esélyed van. Ha nem jó az install az két hét alatt kiderül pikk-pakk. Keress gogliban peremes kötésre, sok rajz lesz fent.
(#) logoutz válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Értem.
Már csak a 2 méter <> 3 méter cső jelentősége érdekelne.
Ja és mi az a gáz jogi "tortúra"??
(#) klimás56 válasza logoutz hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Szia! A 2><3 m cső közti különbséget észre sem lehet venni a hűtőteljesítményben splitklímánál!!

A jogi tortúra? Megpróbálok szalonképes maradni...

Szóval, létezik ma kishazánkban egy szervezet ami kiharcolta /sarcolta/ a jogot, hogy náluk regisztrálni kell a vállalkozást. Ha nincs ez meg, akkor hivatalosan egyik forgalmazónál sem vásárolhatsz hűtőközeget!!
Ja? Hogy ez a regisztráció minden évben 37500 Ft ? Na jóóóó! Brutto...
Kérdéseink ezzel kapcsolatban számosak és kevésbé jóindulatúak...
Csak zárójelben, úgye véletlenül sem merül fel senkiben, hogy ezzel az idióta rendszerrel a fekete gázpiac teljesen eltűnik...

Apropo Szendi kolléga! F1-s vizsga ???
(#) szendi001 válasza klimás56 hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Erre a kérdésre privátban válaszoltam.
(#) logoutz válasza klimás56 hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Így már világos.

Következő kérdésem : vákkumozásnál ugye zárt rendszerben vizsgáljuk a tömörzárást.
Mi van akkor, ha végzek ezzel, és leveszem a szivattyú csatlakozóját? Nem megy levegő a már kiszívott rendszerbe ? Vagy ezt hogy csinálják?

Mégegy : csőhajlításhoz mit használtok? Ezen ami a kezemben van speciel rajta van a hővédő szivacs is.
(#) klimás56 válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

OK! Nem kötözködés volt a kérdés!
(#) klimás56 válasza logoutz hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Szia! A tömörségvizsgálatot elsősorban túlnyomás alatt végezzük ez a nitrogénes nyomáspróba.A vákuum egyébként okozhat huncutságokat, jártam már úgy (jó régen)hogy a vákuum mintegy rászívta a peremezett csövet a csatlakozásra és csak a hűtőközeg lszelep nyitásakor derült ki a rossz kötés.
A vákuumozás a csőhálózatban lévő levegő és ezzel együtt a nedvesség eltávolítása miatt szükséges.
Ha a megfelelő csaptelep és tömlő van felszerelve az említett művelethez és megfelelő rutinnal történik az egész, akkor kizárt a a levegő bejutása...

A vékonyabb csövet simán kézzel is lehet hajtogatni, a vastagabb ha d=10mm és még új cső, akkor még kézzel is meghajlítható. Ha ennél vastagabb akkor javasolom a csőhajlító használatát. A szigetelt csőnél én úgy csinálom, hogy a hajlítás helyétől kb. 10-15 cm-rekörbevágom a szigetelést, majd hosszában is egyoldalon kb.ugyanennyire és félrehajtom. Majd ha kész az ív , akkor szigetelőszalaggal, öntapadós aluszalaggal lezárom a vágásokat.
(#) logoutz válasza klimás56 hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Köszönöm.

Ezek tényleg hasznos tanácsok.
Persze nem a kenyereteket akarom elvenni
(#) Busz hozzászólása Jún 18, 2011 /

Mobil klímánál lehet jobb hatásfokot elérni hogyha a kondenzátort hűtő oldalon csökkentem a légáramlást hogy kevesebb levegő menjen ki a szobából?

Ergó egy kicsit eltömítem a kondenzátor oldal szellőzőrácsát hogy így kevesebb levegő áramoljon ki de ezáltalán forróbb lesz a levegő, a benti levegő meg így lassabban cserélődik és melegszik is fel.

Működhet vagy elvetendő ötlet?
(#) klimás56 válasza Busz hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Szia! Eszedbe ne jusson!! Hacsak nem akarsz idő előtt kompresszort cseréltetni
(#) logoutz válasza klimás56 hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

" Ha a megfelelő csaptelep és tömlő van felszerelve az említett művelethez és megfelelő rutinnal történik az egész, akkor kizárt a a levegő bejutása..."

Ha jól értem vákuumozás után ráengeded a gázt, majd leveszed a tömlőt és elzárod a szervízcsatlakozót?
Nem szökik el ilyenkor túl sok gáz?
(#) klimás56 válasza logoutz hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Nem , mert ilyenkor csak a tömlőben lévő hűtőközeg megy "veszendőbe". Az meg csak pár grammnyi.

Szándékosan írok hűtőközeget,mert ugyebár arról beszélünk. Nem kioktatásról van szó, tényleg nem, csak nevezzük nevén a gyermeket...
(#) logoutz válasza klimás56 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Értem én, de ez többnyire akkor is gáz halmazállapotú

Más kérdés : miért van két óra a szabályzón, piros és kék kör, ez mire kell?

Bővebben: Link
(#) kallai69 hozzászólása Jún 19, 2011 /

Sziasztok! Hogy tudnám a vizet elvezetni ha magasabbra kell szerelnem a lefolyo csövet mint a beltéri? Vagy van benne nyomás? Tanácstalan vagyok. A helység igy adja sehol nemtudok alácsövezni. Köszi!
(#) kaqkk válasza kallai69 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Lehet vásárolni kifejezetten erre kialakított klíma cseppvíz szivattyút . Ezt beleteszed a beltéribe ,és akár 3m magasba is felnyomja a vizet
(#) Haszuboy válasza kallai69 hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

Nincs benne nyomás. Magától folyik lefelé. A csőnek lejteni kell, ha sehogy máshogy nem lehet megoldani, akkor be kell építeni egy szivattyút.
(#) szamóca hozzászólása Jún 21, 2011 /

Klímaszerelő mester urak figyelmét kérném. Érdeklődnék, hogy ez a klima Megfelelő-e egy 38m3-es helyiség hűtésére ahol müa. nyílászáró, (2m2) drivyt külső szigetelés van, és folyamatosan 1-2fő tartózkodik a helységben, melyben egy asztali számítógép termeli a hőt. És típusra jó-e ez a választás, vagy van jobb ettől.
Köszönöm a válaszokat.
(#) szendi001 válasza szamóca hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Mi számít jobbnak? Elég drága ez a kütyü, ha saját célra lesz vegyél helyette valami olcsóbbat, bár szó se róla, ez inverteres meg minden extra. Ha csak hűteni kell, fele ennyi pénzért is elketyeg valami a falon 10 évet.
(#) klimás56 válasza logoutz hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Szia! Mint a képen is látható a kék a LOW Pressure a piros a HIGH Pressure manométer. A kékkel a szívóoldali nyomást mérjük, kisebb a méréshatára is, a pirossal a nyomóoldali nyomást, magasabb méréshatárral.
(#) klimás56 válasza szamóca hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Én csak simán klímaszerelő vagyok, a többi megtisztelő jelző de azért kösz!
Kérdés: jó gépek akarsz normális áron vagy csúcsminőséget nem igazán hétköznapi áron?
(#) klimás56 válasza logoutz hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

A "veszteség" elhanyagolható, semmit sem változtat meg, ha elmegy a levegőbe!
Következő: »»   31 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem