Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   844 / 2499
(#) Turbina33 válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
11-be.Sajna nem tudok/akarok maratással és nyák rajzolással bíbelődni,mert már régen nem csináltam és nincs semmim hozzá.Éleszteni se nagyon akarok/tudok,nem akarok ezekkel foglalkozni,más hobbit találtam...
(#) storm hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Sziasztok!
F5-ös erősítőhöz van valakinek nyákrajza?
(#) lamalas válasza Turbina33 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Szerintem jo lesz az a GPA300M. Beallitani muszaj leszel (nyugalmi aramot es kimeneti ofszetet) de egyeb tevekenysegre a leiras alapjan valoban nincs szukseg ("csak" egy jo tapegyseget kell neki csinalni). Viszont kell a vedelemnek kulon 15V, erre figyelj!
(#) Alkotó válasza Turbina33 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
11.be? Azonnal vedd meg! Ennyít nagyon megér, mert az alkatérszeket sem valószínű, hogy ennyiből kihoznád (igen jó és igen drága végtranyók azok).
(#) emersys hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Megépítettem hát a DOZ,-t tesztelés céljából.
A nyák jónak bizonyul, síri csendben a kimeneten levő hangszóró, a B-C közé a meghajtó tranyón tettem egy 22n kondit, így makulátlan a sinus kép, (előtte is az volt, de láttam néha - néha holmi kis bezavaró "be hullámlást" amit nem tudtam mire véljek, ugyan az lehet a scop zsinórom hibája is persze!
Este majd ha lesz egy kis időm pontosan meghajtom jelgenerátorral, és megnézem a négyszögeséseket is, különféle freki tartományokban!
Pár képet készítettem róla felbordázva, és hogy némi szó essen a hangjáról is: Lágynak hallom, kicsit talán lustának is, nem gyors és érdes a hangképe, nyugodtan kezeli a hangokat és összeszedetten.
Egyszóval számomra megnyugtató érzetet keltenek rajt a zenék hallgatása
(#) emersys válasza Turbina33 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Korcz Józsefet ismerem személyesen aki az üzlet vezető (rengeteg toroidot tekertettem már velük), és nagyon megbízható paneljeik, vannak már összeszerelt állapotukban! Egyik ismerősöm zenegépébe rendelt annó 2-3éve ennél eggyel kisebb modult tőlük, és pillanatok alatt már muzsikált is szépen a beüzemelés után, ami azóta is megy!
Mellesleg, nem vagyok bent biztos, hogy ezt Sokkal olcsóbban kitudnád hozni házilag legyártva és készre szerelve!
[OFF]
(#) Turbina33 hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Köszi mindenkinek,megveszem! Még annyit kérdeznék,hogy elég-e a régi Quad trafója(300W-os toroid,2*36v),és a nyugalmi áram maradhat-e a gyári ajánlás?
(#) J-O-E válasza emersys hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Egy printscreen a végleges panelról esetleg?
Ez már nem tűnik ugyanannak amit az előző oldalon feltettél.
(#) lamalas válasza Turbina33 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Szukosen ugyan de eleg lehet a regi trafo. Hasznalj nagy puffereket mondjuk ugy, hogy tobb kisebbol pakolod ossze oket: pl. 2x4x4700µF low esr kondi szerintem siman eleg.
A gyari ajanlas a nyugalmi aramra valszeg jo, azt allitsd be.
(#) Turbina33 válasza lamalas hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Köszönöm!
(#) emersys válasza J-O-E hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Hali.
Feltöltöm kérésedre természetes!
Az előző oldalon feltüntetett terv nem volt végleges, hisz én leginkább tesztelés céljából , és a hangképének kíváncsiságából álltam neki.
Lamalas-nak több dologban is igaza volt, amit én inkább csak hanyagságomból hagytam el róla, hisz nem egy végeleges nyákterv kihirdetése volt a célom, ugyanakkor amit én itthon légkötésbe lehidegítek az attól még a csatolt nem végleges nyákon nem fog látszani..
Ezért h kompromisszumot kössek a nyákkal kapcsolatosan magammal, átterveztem hát úgy, hogy lehetőleg egy végleges legyen inkább.
Amik változtak: hidegítések belekerülése (tápfesz , meghajtó fokozat->hangra nem gyakorol hatást)
Illetve a becsatoló Bipoláris kondi térbeli elhelyezkedése, (amitől ugyan már az elején sem féltem, hisz én Hangfrekiben becsatolónak csak Wima-szériát használok amit csak egy körbevett rezgőkörrel lehet begerjeszteni leginkább, itt viszont sem induktivitás, sem vele párhuzamosan kötött magasfrekis gerjedés elkerülésére épülő áramkör sincs.)
A kicsatoló kondi a nyákon maradt, nekem csak ez volt idehaza raktáron, bár ez is elég meggyőzően hatott.
Lamalasnak abban is gaza volt , hogy a párhozamosan kötött ( több kisebb) kicsatoló kondi belső kapacitív ellenállása jót tesz a hangnak, de nekem ebből sem volt több sajna itthon..
Mellékelek a saját végfokom nyáktervéről is egy képet, hátha valaki kedvet kap egy ilyet építeni.
(#) emersys hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Még 1 kép lemaradt
(#) tomat5 hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Sziasztok
Van nálam egy erősítő, ami nem szól tökéletesen. Időnként(főleg mély hangoknál) olyan hangot ad, mintha a hangszóró tekercse beleérne a mágnesbe vagy mintha köszörülne benne valami. Én a táp pufferekre gyanakszom, de nem vagyok benne biztos. Tudom, hogy régebben volt itt valaki aki hasonló gondokkal küzdött, de sajnos nem találom a kapcsolódó hozzászólást. Mielőtt megvenném a kondikat szeretnék tanácsot kérni nálam tapasztaltabbaktól.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) emersys válasza tomat5 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Szia,
A-B osztályú a végfokod?
Elképzelhető hogy a keresztirányú torzítás eltolódott (dióda hiba, esetleg tranyó, a nyugalmi áramot beállító fokozatnál).
(#) radocroli hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Sziasztok
Wega erősítőm van, valami lett vele....házibuli...
Szóval a jobb fele (Right) szól de ha felénél feljebb erősítem a hangerőt recseg, kegyetlen. A másik fele (Left) meg se mukkan....süket teljesen.
Valami ötlet? Szétkaptam de nem látok hibát, 4 nagyobb kondenzátornál van valami anyag de azokat mértem fesz. alatt és jónak tűnnek....Help!
(#) emersys válasza radocroli hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Hali ha gyári a végfok akkor az az anyag elképzelhető, hogy a kondikat összefogó ragasztó anyag csak, az sűrűn előfordul gyári végeknél.
Valószínűnek tartom szimmetrikus tápfesze van.
Első körben én ellenőrizném, hogy a földhöz képest meg van-e a +-tápfeszed a végmodulokon.
Ha igen, akkor elvileg a táp problémáját kicsit félre is lehet tenni.
Protect led esetleg nincs ami világítana?
Ha nincs, akkor kapcsold be (persze ha nem füstöl benne semmi, írtad h a jobb oldala megy úgy-ahogy) és a föld illetve a hangszóró kimeneten a végfok panelen mérj dc feszültséget! Ha kint van a tápfesz akkor le kellene kapcsolni, majd mérni Emmiter-Collector közt nincs e zárlatban a végtranyókon ( a bal oldali végfok részen) ...
Első körben ennyit javasolnék.
Ha zárlat van akkor tranyó csere az már biztos, és valószínű az azt meghajtó fokozat is károsodott, de az is lehet hogy a diff erősítőt rángatta meg valami, az pedig ami zárlatban van , attól is szintén kint lehet a kimeneten a tápfeszed!
Képet ha csatolnál is segítene valamelyest..,,
Nem lett véletlenül túlterhelve, vagy hasonlók?, esetleg rövidzár stb..
(#) radocroli válasza emersys hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Kösz a gyors választ. Holnap reggel ellenőrizem a javasoltakat .. de addig is.:
Szimetrikus tápfesz? Protect Led?
A transzfomátort mértem az jónak túnik, 21 V a szekunderén 2x és 2x 1,5 V . Ennek a 1,5 V a Tuner hez van valami köze...
Ha felkapcsolom égnek a ledek az elején a gombokon..
Jaj és nem tudom hol a végfok, 1 tranyót láttam hűtőbordával őt ellenőrizzem??
(#) emersys válasza radocroli hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Egy képet ha mellékelnél az jó lenne mindenképp, főleg arról a tájról aminek a hűtőbordához van köze.
A válaszodból ítélve akkor ez nem Pa végfok hanem egy rádiós erősítőnek tűnik nekem, talán nem is tranzisztoros hanem végfok ic-s.
Azért következtetek erre mert 1 Db-t nem fogatnak fel végtarnyóból, maximum, egy végfok ic-t tudok elképzelni 1db-ra vonatkoztatva ami stereo, és a túlvezérlés hatására elment az egyik fele, a másik meg túl lett erőltetve, azért küszködik nagyobb terhelésre.
Egyéb konkrétumok, és látatlanban (kép ellenében) sajnos nem tudok mást hozzáfűzni.
(#) J-O-E válasza emersys hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Köszönöm a D.O.Z..JPG-et így után lehet építeni a vállalkozó kedvűeknek, talán teszek egy próbát én is.
(#) radocroli válasza emersys hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Lesz kép holnap mindenképp, ha tudsz holnap nézz fel, a délelőtti órákban teszek fel.
Nem nagyon tudom a különbségeket az erősítő fajták között , de szívesen megtanulnám , legalább az alapokat. Annyi biztos hogy nem valami hatalmas erősítőről beszelünk kb 2 X 30 W. Van A és B channel de külön működik kapcsolóval, szóval mintha nem is lenne. Kettő szép IC vel találkoztam,ha jól emlékszem olyan 16 vagy akár 20 lábú is lehet.
(#) emersys válasza J-O-E hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Ha kell felteszem a Lay- nyák tervet is szívesen, és úgy szabja igényeire mindenki ahogy óhajtja
(Én a szabvány alkatrészek rasztereire csináltam, és TO 264 tokos tranyókra!)
(#) J-O-E válasza emersys hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Azt megköszönném, úgy egyszerűbb mint átrajzolni.
(#) emersys válasza J-O-E hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
D.O.Z

D.O.Z.lay
    
(#) Krisz1660 hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Sziasztok. Lehet nem ide való a kérdésem, de vettem 2hete egy Transiwatt 50-es típusú erősítőt. Igaz nem volt jó a bal oldali kimenet azaz recsegett... Elvittem múlt hétfőn megcsináltatni, szombaton szóltak, hogy mehetek érte. Hétfőn mentem el érte, haza hoztam bekapcsoltam, ok volt minden. Este arra lettem figyelmes, hogy amikor jobban meghallgattam a bal oldala még mindig recseg... Nos meg cseréltem a hangfalakat, és ugyan az a probléma... Lekötöttem a jobb oldalit, gondoltam hogy a 2 hangszórót nem bírja el... erre ugyan az még mindig. Írtam a szervizesnek egy sms-t, hogy nem jó az erősítő, még mindig recseg, mondta, hogy vigyem be ma. Jó, be is vittem és ott nála nem recsegett... Vettem egy új kábelt, ami a számítógéptől az erősítőig megy, de semmi... A szervizes még azt is mondta, hogy elkéne hogy vigye a 2x 120wattott.. hát már nem tudom... Nos most arra vagyok kíváncsi, hogy valaki szerint mi lehet a gond?
Ez a fajta hangszóró recseg: Bővebben: M.N.C 120watt

Üdv.
(#) koncsik03 válasza Krisz1660 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Üdv!
Mennyire hangosítod fel?
Próbáltad már nagyobb hangszórókkal?
(#) Krisz1660 válasza koncsik03 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Nem próbáltam még erősebbel. De az a gond, hogy kis hangerősségen is recseg :S és nem tudom mi lehet a baja...
(#) Krisz1660 válasza Krisz1660 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Bocs a duplájért, de meg van a recsegés oka (szerintem) a magas hangom kezd tönkre menni, azaz amikor lefogom a magas hangot akkor nem recseg, szóval lehet hogy az a hiba :wink:
(#) radocroli válasza emersys hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Képek az erősítőről.Ötletek?
(#) Gyozo92 válasza radocroli hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Sziasztok!

Egy kis baleset maradványait láthatjátok a képeken. Eredetileg IRFP9240-240 felépített erősítő. 6 fettel kb 500 wattos teljesítményre képes 8 ohmon megfelelő táppal. Amúgy már szépen működött, de valószínűleg egymásra nyitottak a fetek. Egy se élte túl. :no:
(#) Dióda válasza radocroli hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Eme erősítő az útálatom egy nagy tárgya!
1 pár hangszóró bánta annó mikor volt ilyenem.
Sajnos el kell hogy keserítselek.
Bezony végfok ic csere ha meg akarod a készüléket menteni.
Nekem kimelegedett az stk és ennek a tipusú stk-nak hengeres a lába amit kiforrasztás után forgatni tudtam a tokban sőt volt amelyik lábát ki is húztam simán egy csipesszel belőle.
Következő: »»   844 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem