Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Powersafer - Energiaspóroló eszköz. Nem átvágás?
Lapozás: OK   5 / 13
(#) Fantasy válasza manumanu hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Köszi az infót. Nagyon kíváncsi leszek rá, hogy mit produkál. Az indító kondi helyett talán üzemi kondi kellene, mert az a tartós működtetésre van kitalálva elméletileg.
(#) pucuka válasza Fantasy hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Igen nagy a fantáziátok. Az említett kapcsolásban szó sincs fázisjavításról, egyszerűen a hálózatra visszatáplál egy nagyobb frekvenciás impulzus sorozat csomagokat, a hálózati frekvenciához szinkronizálva, azzal a céllal, hogy a villanyórát megbolondítsa. Az elmélet több ponton is hibás. A legnagyobb baj, hogy a (mechanikus) villanyóra a szerkezeti felépítéséből adódóan észre sem veszi ezeket a "nagyfrekvenciás" jeleket, másrészt a szolgáltatók a hálózatot vivőfrekvenciás vezérlésre is használják, egész pontosan az "éjszakai" tarifájú mérők ki - be kapcsolgatására, a fogyasztáskiegyenlítés céljából. Namost, ha ezt megzavarod, egyrészt egyből rájönnek, másrészt esetleg magaddal tolsz ki.
Az indító kondi, üzemi kondi használata, a motor terhelésének jellegétől függ, attól, hogy mekkora állandó terhelésnél kell üzembiztosan indulnia, és üzem közben változó-e, és mennyire a terhelés.
És csatoltam egy pdf -t, a cos fi mérésére, közönséges multiméterekkel
(#) Fantasy válasza pucuka hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

A magam részéről egy szóval sem említettem meg a fázisjavítást, én kizárólag csak a fórumcím első felére gondoltam. Nálunk az éjszakai előállítása az utcán végigfutó bojlerszálból áll, ennek vezérlése a trafószekrényben elhelyezett még kvarc kapcsolóórával történik, és nem HKV vagy RKV-vel.
(#) saua hozzászólása Jún 21, 2011 /

itt látható, hogy sokan foglalkoznak a témával
(#) karaszbandi válasza saua hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Azt mutassátok már meg, hogy a fogyasztás mérő mér kevesebbet ugyan olyan körülmények közt!
Na ezt még senki sem mutatta be.
(#) bodgabo válasza saua hozzászólására (») Jún 21, 2011 / 1

Megnéztem több hasonló videót is, kivétel nélkül mindegyiken induktív fogyasztó áramát mérik. Átb.szás mind. A suliban is csináltunk ilyen mérést hagyományos fénycsővel és egy 4mikroF-os kondival. A lámábbak hüledeztek hogy milyen nagyszerű, meg kevesebb villanyszámla...
Aztán amikor bekötöttük a teljesítménymérőt is(ami hatásos Watt-ot mér), csak vakarták a fejüket, hogy ezt nem értik. Hogy lehet hogy a fesz. állandó, az áram változik, ráadásul kondival kisebb, a teljesítmény pedig változatlan.
Persze, mert a váltakozó áramú körök lelkivilága picit összetettebb, és ezen "csodaeszközök" készítői kihasználják az átlagemberek ez irányú tudatlanságát.

A körülményeknek természetesen változniuk kell (a feszültség formája, a fáziseltolás a feszültség és áram közt) csak a fogyasztó marad.
Amiért én nem tudom megcsináni nem tartom lehetelennek.
Például egy vadidegen ember laptopján sem tudom bekapcsolni a webbkamerát, pedig azt is lehet.

Például a szolgáltatónak érdeke, hogy minnél nagyobb legyen a feszültség, csak nézd meg egy kis feszültségváltozás mekkora túlfogyasztást okoz.
(#) karaszbandi válasza saua hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Na, mostmár nehogy azzal gyere, hogy bekötsz egy állítható toroid trafót és leveszed a feszt 190V-ra és ettől kevesebb villanyszámlát fogsz fizetni!
(#) saua válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

szó sincs róla! Csak felvetettem, hogy pici feszültségnövekedés kb. 8-10 százalékkal növeli a számlát.
(#) bodgabo válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Ez csupán folyamatosan üzemelő (nem szabályozott) ohm-os fogyasztók esetén igaz, hirtelen a hagyományos izzón kívül nem is jut más az eszembe. A kapcsoló űzemű tápoknak (tv, számítógép, kompakt fénycső ...) a teljesítménygelvétele nem függ a tápfesztől (nagyobb fesz. esetén kisebb áram).
Sütő, főzőlap, villanybojler... amennyivel többet fogyaszt pillanatnyilag, annyival hamarabb fűti fel a felfűtendőt, és ki is kapcsol a hőfokszabályzás.
Az izzó meg fényesebben világít, amire ha nincs szükség, kicseréled kisebb teljesítményűre vagy dimmerrel beállítod.
(#) saua hozzászólása Jún 22, 2011 /

hmmm....vannak a triakos-potméteres fényerőszabályozók (fázishasitás elvén müködnek, a feszültség nem lesz szép tiszta színuszos), de az izzónak főzőlapnak mindegy. Mit fog mutatni az óra?
(#) saua válasza bodgabo hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Szerintem az izzókon kívül a hűtőszekrény, légkondi is többet fog fogyasztani....a szolgáltató pedig ennek örül.
(#) erbe válasza saua hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Nem állítanál ilyent, ha hajszálnyit is ismernéd az elektromos eszközök működését.
(#) karaszbandi válasza saua hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Azért egy villanymotornál, ha emeled a feszt akkor azért az áram csökken és fordítva is. A teljesítményét tartja.
(#) erbe válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Azért ez sem egészen így van.
Emeled a feszt akkor az áram növekszik, mert a meddőáram, átmágnesezési és örvényáramveszteség nő. A leadható teljesítmény is. A veszteségek mérhetően, számíthatóan növekednek.
De nem olyan mértékben, hogy az áramszolgáltató erre alapozva emelje a feszültséget. Mert ezzel arányban a saját veszteségei is nőnek.
(#) saua válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Valóban nem vagyok ász. DE van a tekercs impedanciája és ellenállása, a két soros elem eredő impedanciájában nem jelenik meg a feszültség sehol. Akkor az I=U/Z miért nem nő ha nő a feszültség?
(#) manumanu hozzászólása Jún 23, 2011 /

Wikipédia egyértelműen taglalja, hogy van, létezik meddő teljesítmény!
Idézem:
"Egy állandósult állapotú villamos áramkör teljesítménye az a villamos energia, amelyet a szóban forgó áramkör 1 másodperc alatt termel, vagy fogyaszt. Az energiának váltakozó áramú áramlása során háromféle teljesítményről szokás beszélni, ezek: A P hatásos teljesítmény egysége 1 W (watt) Az S látszólagos teljesítmény egysége 1 VA (voltamper) A Q meddő teljesítmény egysége 1 var (voltamper reaktív). Összefüggésük Pitagorasz-tételével számítható: \bold{P}^2+\bold{Q}^2=\bold{S}^2 Ezek közül a hatásos teljesítmény fizikai valóság az áramkörben (ha az energia, és annak áramlása fizikai valóság).

A meddő teljesítmény, akárcsak a látszólagos teljesítmény, nem valóságos fizikai mennyiség, hanem csupán emberi elképzelés, noha gyakorlati célokra kitűnően alkalmazható mennyiség"
Azaz ezt írja le a Wikipédia! Tehát Létezik a cos fi. a kábelek melegszenek, tehát a Joule mint munka észrevehetően , tapaszthatóan jelen van és dolgozik. A kérdés csupán az, hogy ki fizeti a révészt? Mármint melyik oldal? EOn? Fogyasztó? Hol az igazság? Talán odaát? Szóval ha van fizikailag is érzékelhető meddő teljesítmény elektromos hatása mikor és hol érvényesül? Ha a vezetékek melegszenek, akkor energia többlet folyik rajtuk keresztül. A fáziscsúszások és különböző körülmények miatt viszont felveti a kérdést. Biztosan jól tudjuk, az elvárt ismereteink alapján, hogy a villanyóra pontosan mire is képes? Vagy csak elhisszük, hogy amit állítanak az igaz! Ezért végzek méréseket és egyéb megoldásokkal figyelem az energia mozgását (fogyasztást). Lehet hogy a villanyóra nem fog lassabban menni, de az is lehet hogy talán a fizikai meddő teljesítményt bizonyos alkalmazási keretek közé fogva hasznos teljesítménnyé lehet alakítani!
100 éve nem volt TV, sem mikró, sem pedig telefon. 30 éve még internet sem, sőt a PC-k világában ma már elképzelhetetlen is lenne! Nos keresem a megoldást, és hiszem, hogy a fejlődés nem áll meg. 100 év alatt sok dologra fény derült, miért feltételeznénk, hogy a meddő teljesítménnyel nem lehet kezdeni semmit? Csak megfelelő technológia és ötlet kell hozzá. És olyan ismeret, melyet lehet hogy most még nem ismerünk, vagy nem áll rendelkezésre!
(#) karaszbandi válasza manumanu hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Csak arra vigyázz, hogy át ne írd az elektrotechnikát!
(#) bodgabo válasza manumanu hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Egyszerűen, most már nem tudlak hová tenni. Vagy valamit nagyon nem értesz, vagy rögeszméddé vált ez a meddő teljesítmény.
Nézzünk egy gyakorlatban is előfordulható esetet!
Üzemel egy villanymotor 2kW teljesítménnyel és 0,8-as cosfi-vel egy 50m hosszú 2,5mm2 keresztmetszetű kábel végén. Az egyszerűség kedvéért egy fázisú.
A vezetőn folyó áram: I=P/(U*cosfi)=10,9A. Ha kompenzáljuk a meddőt (cosfi=1), akkor I'=P/U=8,7A. A vezeték ellenállása: R=l*ró/A=0,668ohm (l=100m, mivel oda-vissza 50).
A vezeték által leadott teljesítmény az első esetben: P=I^2 * R=79,4W a második esetben (I'-vel) 50,5W. Tehát ha nem foglalkozol a meddővel, akkor 2,079kWh az óránként fogyasztásod, ha pedig fázisjavítasz, akkor 2,0505kWh (ennyit mér az "óra").
Az a kb 28W-nyi veszteség különbség egy 2kW-os fogyasztó esetén elenyésző. Természetesen ekkora teljesítmény és távolság esetén érdemes vastagabb kábelt használni valamint egy megfelelően leterhelt (névleges terhelés közelében járatott) motor fázistényezője lehet 0,95 feletti is, tehát a különbség még inkább elenyésző.
Ha továbbra is zavar a meddő teljesítmény, szerezz be egy cosfi mérőt, mérd le az induktív fogyasztóidat, és a mérések alapján megfelelő értékű kondenzátorokkal kompenzáld ki őket, hogy csak tisztán hatásos teljesítményt vegyenek fel!
(#) saua válasza bodgabo hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Egy pici dolog csak nem világos.
Mindkét esetben a hálózati feszültség ugyanaz marad. Az óra áramtekercsén átmenő áram a második esetben kb. 2 ampert csökken, tehát a teljes fogyasztáscsökkenés miért nem ezzel arányos?
A 2 amper az annyi mint kb. 4 darab 100 wattos izzó által fevett áram.
(#) bodgabo válasza saua hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Az áramtekercsen átfolyó áramnak -amit egy ampermérővel vagy lakatfogóval mérve kapjuk a látszólagos áramot- nem tisztán ohm-os fogyasztó esetén van egy hatásos és egy meddő összetevője. A hatásos azonos fázisban van a feszültséggel és ezt méri az óra (így van kialakítva), a meddő pedig 90°-ot késik (vagy siet kapacitív terhelés esetén), és ezt az óra nem méri, de mivel ez is folyik a vezetőkön és a biztosítókon, méretezésnél számításba kell venni.
(#) saua válasza bodgabo hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Köszi a választ !
Tehát az óra nem méri a feszültséggel nem azonos fázisban lévő áramot.
Itt találtam egy egyszerü leírást egy hagyományos óra működéséröl.
Még nem világos, hogy honnan tudja az áram hány százaléka van fázisban a feszültséggel, de tanlmányozom a témát.
(#) erbe válasza saua hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

A régi stílusú óráknál erre a legegyszerűbb a magyarázat. Van két tekercs, egyik az áram, másik a feszültségtekercs. A benne lévő alumínium tárcsa motorforgórészként működik. A két tekercs mágneses tere összeadódik és ez hajtja a motort. Ha a mágneses tér nem egy időben keletkezik, azt nem tudja összeadni. Tehát csak a pontosan azonos időben folyó áram és ugyanakkor meglévő feszültség mágneses tere adódik össze. Ezt méri.
Korábban szó volt meddőteljesítmény mérőről. Annak a tekercseinek fizikai elhelyezése olyan, hogy a fáziseltolással érkező áram és feszültség tereit összegzi és méri.
(#) laszlo987 válasza erbe hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Érdekes téma, remélem lesz valami, bár olyan mint a vizzel működő autó....
A régi villanyóra működését jól megfogalmaztad, én is igy tudom.
(#) karaszbandi válasza saua hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Most már csak azt kell megoldanod, hogy szinte tisztán meddő teljesítményt használj és máris sokkal kevesebbet fogsz fizetni a villanyért.
(#) pucuka válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Igen, az viszont meddő munkát fog végezni, ami csak látszólagos, nem valódi. (látod? nemlátod? nalátod.)
erbe. a meddő fogyasztást is ugyanazzal a fogyasztásmérővel mérik, csak a mérőmű más. (áramváltók)
(#) saua válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

OK, értem én a viccet . DE , ha a feszültséggel nem azonos fázisban lévo áram rész nem hoz létre hatásos, használható teljesítményt , hogy terheli a vezetékeket, mert az áramot szállítani kell, tehát a vezetéket csak melegíti.
Tehát nem haszálhatom semmire, elvesződik mágneseződésre, meg miegymásra, de az erőmű csak megtermeli, és küldi nekem?
(#) bodgabo válasza saua hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

A meddő nem terheli a generátort, tehát nem kell annyival nagyobb mechanikai munkát befektetni a generátor hajtásába. Viszont a meddő áram miatt melegedő vezeték melegedése -mivel a vezeték ohm-os "fogyasztó"- már hatásos teljesítményként fog jelentkezni, és ha ez az óra előtti szakaszban van, akkor az a szolgáltató vesztesége.
(#) pucuka válasza saua hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy a vezetéknek ohmos ellenállása van, és a rajta átfolyó áram valós munkát végez, hőt termel ami veszteség. Ezt nyilván valakinek (az erőműnek) fedezni kell. Mivel ezek a veszteségek a szolgáltató veszteségei, a hosszú elosztó hálózat miatt, ennek kompenzálásáról neki kell gondoskodnia. Nagyfogyasztók esetében ezt többnyire át is hárítja valamilyen módon a fogyasztóra. Kisfogyasztók esetében ennek nincs jelentősége, mert a kisfeszültségű elosztó hálózat nem túl hosszú, a természetéből fakadóan, a kisfeszültségű elosztó hálózat transzformátor állomásán többnyire gondoskodik is erről. A nagyfogyasztóknak saját fogadóállomásuk van, ahol a mérés, kompenzálás megtörténik.
Már ezért sem kell a kérdéssel magánszemélyeknek foglalkozni, amit egy jó példával bodgabo fórumtárs levezette.
Következő: »»   5 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem