Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   145 / 966
(#) karaszbandi válasza elhungaro hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
A motor működésének ismerete adja a megoldást!
(#) lui144 válasza dil hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Ha 1 fázist mindhárom fázisbemenetére kötném be és használnám almérőnek azt a villanyórát, akkor legfeljebb azt tudnám mérni vele, hogy mennyit fogyasztanak (fogyasztottak) együtt a neki bekötött fogyasztók?
(#) oregbeatsuhanc válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Szia! Ez csak egy mezei régi, de alig használt Elekthermax készülék, ami két fázisú reteszelt módon, fixen 4mm2-es madzaggal, tűzhelykapcsolón keresztül van 2X 10 A-es kismegszakítókra bekötve. Ha a tűzhelykapcsolót lekapcsolom nem zümmög. Télen a hideg lakásban tapasztaltam ezt a zúgó jelenséget, ami a sütő rövid idejű bekapcsolása után szűnt meg. Van ennek egy "kistestvére" is egy másik helyiségben, egy fázisra csatlakozó dugóval "bekötve", az is zúg üresben. A zümmögő hang a sütő belsejéből ered, valószínűleg ott lehet a kutya eltemetve.
(#) oregbeatsuhanc válasza rézágyu hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Annak idején nekem is ez a 3X40A/ 0.030 A-es FI relé vált be, ugyanis előtte próbálkoztam egy érzékenyebb 3X25 A / 15 mA-essel, de az zivataros időben gyakran "védekezett". Az érzékenységére így is jellemző, hogy amikor leszedett fedelű konnektorok mellett meszeltem, elég volt annyi, hogy a falon leguruló festékcsepp a 0 vezetékre cseppent, és már kattant is a szerkezet.
(#) karaszbandi válasza lui144 hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Három számdob van rajta vagy csak egy?
Innentől kezdve mi a kérdés?
Gondolkodj.
(#) oregbeatsuhanc válasza lui144 hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
A hőlégfúvókban triakos, vagy tirisztoros teljesítményszabályozó áramkör van, amely ha kommersz minőségű"visszarugdos" a hálózatra. A LED villogását lehet, hogy ez okozhatta. Jártam úgy is, hogy a 2kW teljesítményű hőlégfúvót a 6 A-es mérő is bírta, sőt működés közbe a forgó alutárcsát is szakaszosan megállította. Vagy előfordult az is, hogy a primerkörben triakkal szabályozott akkutöltő a 10A -es kismegszakítót "kattogtatta", míg le nem füstölt a töltő hálózati trafója. Szóval nem árt vigyázni
az ilyen félvezetős, fázishasítós fogyasztókkal.
(#) proba válasza elhungaro hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Van ugye három véged.Ha azonos ellenállást mérsz közöttük minden irányban akkor egyszerű,egy sima háromfázisú motor.Ha három különböző értéket mérsz,és kettő összege kiadja a harmadikat ,akkor egyfázisú motor,a kisebb ellenállás a fázis tekercs a nagyobb a segédfázis.
(#) rézágyu válasza proba hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Szerintem is.
(#) karaszbandi válasza oregbeatsuhanc hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
A LED azért villog egy háromfázisú mérőben, mert fázis hiányban szenved. Ha azonos fázist kötsz mindháromra, a helyzet ugyan az. Nincs meg a 3 fázis. Vagyis a 120fokban eltolt 3 fázis.
(#) elhungaro válasza proba hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
seged sorba kondival faziseltolas....
ez egy vizpumpa megy hozza a kapcsolo is....seged benntmarad kapcsolva`?
(#) kispalsz hozzászólása Jún 25, 2011 /
 
Sziasztok megint!
Köszönöm az eddigi segítségeket is. Most egy újabb keresési problémába ütköztem. Rádiófrekvenciás kapcsolóra lenne szükségem. De olyanra, ami kalapsínre szerelhető. Létezik ilyen?
2 max 3 áramkört akarok vezérelni róla.

( Konnektorba dugható RF kapcsolóm van, de az nem biztos, hogy biztonságos lenne a felszerelése az elosztó szekrénybe)
(#) kispalsz válasza kispalsz hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Már nem tudtam szerkeszteni.

Lehet, hogy félreérthető volt. Szóval a legjobb az lenne, ha 1 távirányítóval tudnék 2 vagy 3 áramkört vezérelni. A vezérlők a kalapsíneken lennének. De ha csak 1-1 oldható meg, akkor maradna a 2 vagy 3 távirányító sem. Csakhát milyet...
(#) kordatibi hozzászólása Jún 25, 2011 /
 
Tudna segíteni valaki a háromfázisú motor védelmében?
IWZ
(#) zoli_varga válasza kispalsz hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Tessék egy megoldás.Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) kispalsz válasza zoli_varga hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Nagyon köszi!
Megnéztem. Az árát is sajnos Az ár alapján úgy néz ki, hogy marad egy zárt elosztó szekrénybe épített konnektoros megoldás. Fura, hogy 4-5 ezerét lehet kapni konnektorsat, ami 3-4 eszközt is képes kezelni, és oda is adják a 3-4 aljzatot, a kalapsínesnél meg 1 kerül 15k-ba.
(#) Busz hozzászólása Jún 25, 2011 /
 
Egy idős néninél kellene visszakötnöm a melléképületeket a hálózatra. Egy villámcsapás során meghibásodott a tyúkól, kinti wc stb világítási hálózata és a szerelő akit kihívott egész egyszerűen lekötötte a házáról a melléképületeket. Nem tudni miért.

Én visszaszeretném neki kötni ingyen. De mire figyeljek, mire vigyázzak, villámcsapás után mik azok a pontok ahol tipikusan meghibásodik a rendszer?


Válaszokat előre is köszi!
(#) dil válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Mindegy, hogy hány számdob van rajta mert, mindig csak egy működik, asszerint, hogy a kapcsolóóra melyik tarifa számlálóját kapcsolja be. Tehát, így sem használható több fogyasztó almérésére.
(#) rézágyu válasza Busz hozzászólására (») Jún 25, 2011 1 /
 
Helló!
Az összes kötést, szerelvényt, ellenőrizni kell. Meg kell nézni a vezeték szigetelés állapotát nem égett-e. Nincs-e szakadás a fázis, nulla, védő vezetőben, és ha minden jó elvileg vissza köthető. Ügyelni kell, hogy a nulla és védő vezető ne legyen felcserélve, és a kapcsoló a fázist szakítsa. Szerintem.
(#) karaszbandi válasza dil hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Senki nem is mondta, hogy használható!
(#) dil válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
"Három számdob van rajta vagy csak egy?"
Ezt a kérdést nem én tettem fel.
(#) elhungaro válasza Busz hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Ha egy szakember visszamondta es te nem vagy villanyszerelo, -vagy nem vagy tisztaban a villamossagi torvenyekkel-akkor azt ajanlom hogy mindenkepp keress szakembert,a sajat es a kornyezetedben levok biztonsaga erdekeben!!!
(#) elhungaro válasza rézágyu hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Kedves rezagyu jobb ha ilyen szolasokat nem teszel kozze! Ez villanyszereles, nem holapatolas! Itt egy hiba alltal akar halalos szerencsetlenseg is bekovetkezhet! Kerem szakmai tarsaim hozzaszolasait is! koszonom!

SDC10357.JPG
    
(#) tibibalogh520 válasza elhungaro hozzászólására (») Jún 25, 2011 /
 
Szia!
Idézet:
„Kerem szakmai tarsaim hozzaszolasait is!”

Teljes mértékben egyetértek!
Üdv.
(#) fulcsii válasza Busz hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Szia!
Gyanús a dolog, hogy azért kötötte le, mert ott van hiba! Azt hiszem komoly zárlat lehet. És szerintem ez a villanyszerelő meglátta a szerelést és úgy döntött, hogy a saját és más emberek érdekében inkább nem keresi meg a hibát. Szerintem olyan állapot lehet, hogy azt tuti teljesen fel kell újítani! Ha nem vagy szakember, inkább ne is kísérletezz, mert ebből lehet tűz, vagy akár halálos áramütés is! Akkor viszont már neked kell elvinni a balhét!
(#) rézágyu válasza elhungaro hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Szerinted mit írtam rosszul?
(#) brenko hozzászólása Jún 26, 2011 /
 
Sziasztok! SOS kérdésem lenne. Tegnap egyszere ment a villanytűzely, mosógép és a vízforraló és leverte a biztosítékot. Utána a kombicirkó hibát jelzett és nem melegítette a vizet. Ki-be kapcsoltam és pár másodpecig jó volt, melegítette a vizet viszont amikor a víz alá dugtam a kezem a könyökömig lezsibbasztotta az áram. Utána szikrák csaptak ki a kombicirkóból. Gondoltam ennek a fele sem tréfa. Elkezdtük a biztiket lekaocsolni, de már a fő biztit is lenyomtuk és még mindig volt aram a készülékben (cirko), folyamatosan búgó hangot adott mint egy trafó és amikor a burkolatot akartam levenni még a szkrak hangja is hallatszott.
Mi lehet a baj? A falban osszeolvadt 2 vezetek? De akkor hol ha a főbizti lekapcsolása után is még búg?
(#) brenko hozzászólása Jún 26, 2011 /
 
Ja,odáig eljutottam, hogy sikerü.t a burkoatot levenni. Elkezdtem lekötögetni a vezetékeket a cirkóról. A biztosítékot kivettem előle de semmi. Mentem tovabb. Utána kikötöttem egy sárka csíkos vezetéket, gondolom a föld volt, viszomt az szikrazott. Utana megszűnt a búgás. Az, h a csapnal megrazott az aram az csak a cirko miatt lehetett ugye? Most nyugodtan zuhanyozhatok a fincsi hideg vizzel amig kijon egy szelo...
(#) elhungaro válasza brenko hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
hát tényleg durva majd azért írd meg mit mondott meg mit csinált a szerelö!
(#) karaszbandi válasza Busz hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Drága barátom!
Az írásod alapján nem vagy szakember, tehát idegen helyen nem ajánlatos a villanyhoz nyúlnod, meg egyébként sem a saját ás mások biztonsága érdekében. Attól, hogy a kapcsolót fel tudod kapcsolni, még a hibákat nem tudod kijavítani és csak nagyobb kárt okozol. Egy villámcsapás után sok minden lehet. Ha később leég a melléképület, akkor azt ki állja?
A villanyszerelő nem véletlen kötötte le. Ha akkor tudott villanyszerelőt hívni akkor most miért nem? Spórol? Nem kéne!
(#) karaszbandi válasza brenko hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Ha még élsz, akkor keress gyorsan egy olyan szakembert, aki ért is ahoz amit csinál és fizess neki a munkájáért. Szerintem az első verzió sem volt normálisan megszerelve, mert ha a főbiztinek nevezett akérmi lekapcsolása után is volt benne villany, akkor ott hatalmas bajok vannak. Első gond a FI hiánya vízmelegítő készülék elől. A másik gond az EPH hiánya lehet, a harmadik pedig a nem szakszerű szerelés.
Következő: »»   145 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem