Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   146 / 966
(#) brenko válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Még élek a szakszerűtlen szerelésen nem csodalkoznék. 4 éve lakunk itt de nem ez lenne az első olyan dolog amit kokler csinált. Elvileg a elozo tulaj kicsereltette a vezetekeket (ujabbnak is tunik mint a haz)
Eddig nem volt gond ezen a téren azért is gondoltam, h a túlthelés miatt olvadhatott meg a vezeték a falban. Ja igen, a cirkoba meno vezetek erezhetoen meleg volt.
Igazabol a konkret kerdes az az, hogy ha az elmult 24 oraban nem gyulladt ki a haz, akkor nem kell parazni addig amig kier egy hozzaerto szerelo?
(#) brenko válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
A fobiztit arra ertem ami az ora mellett van. (25A) Mert folotte egy masik tablan van meg 6 (16A)...
(#) rézágyu válasza brenko hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Amíg ki nem ér a szerelő addig se használj nagy terhelésű berendezést.
(#) plepi válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Ezt hogy érted hogy idegen helyen nem ajánlatos a villanyhoz nyúlni? Ha egy teljesen idegen helyre megy egy villanyszerelő ő se nyúljon hozzá? Szerintem aki lekötötte a hálózatról az adott helyen a vezetéket vagy lusta volt megnézni,és feltárni a hibát vagy csak a lekötéshez értett a legjobban. Te villanyszerelő vagy? Már csak azért kérdem mert látom azt hogy hozzá szólogatsz itt a dolgokhoz,de amikor például a 1011175-ös kérdésre is hozzászóltál nem hogy leírtad volna mit is kellene csinálni és egy rajzot betenni mint én tettem,inkább osztod itt az észt. Ha valaki kérdez valamit nem az észt kell osztani hanem elmagyarázni neki hogy hogyan kell-kellene csinálni.
(#) karaszbandi válasza plepi hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Nyilván nem a villanyszerelőre értettem, hanem arra az emberre aki kérdezte. Mivel a kérdéseiből adódik, hogy halvány lila ibolyája sincs a szakmához. Ebből a következtetésbő írtam azt, hogy idegen helyen semmi keresnivalója a villanyban. Otthon azt csinál amit akar, az az ő problémája. De ha valahol a hozzá nem értéséből kár keletkezik, akkor azt nyögheti egy darabig.

Sajnos egyre több az önjelölt villanyszerelő, aki a fórumokról szeretné megtanulni a szakmát. Csak az a baj ezzel, hogy semmi féle alap villamos képzettséggel nem rendelkezik a döntő többség. Ebből pedig egyszer baj lesz. Valaki feküdni fog, míg a többiek állnak körülötte és törölgetik a szemüket.

És ez nem vicc!
(#) ötfelezős válasza plepi hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Amit Karaszbandi a 1011175-re írt, az szóról szóra fontos volt:
Tudod, az a baj, hogy magyarországon a nullázott rendszer él, ahol a nulla és a védővezető galvanikus összeköttetésben kell, hogy legyen. Namost, amit te szeretnél elkövetni, az a nullázás megszüntetése, és földelt rendszerré átalakítás lenne.
Valóban nullázott rendszer van, és a nullázás egyedi megszüntetése valóban tilos.
(#) plepi válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Én csak arra akartam kitérni hogy nem kapta meg a kérdező a megoldás kulcsát,hogy hogyan és mit kellene csinálnia. Én is tökéletesen tisztába vagyok azzal hogy nullázott rendszer van,de egy földnyárs telepítése az a védelem fokozását biztosítja. Amit kérdezett a 1011175-ös kérdező,nem kapta meg a kimerítő választ,nem lett neki elmagyarázva hogyan telepítse az fi-t,és mit hova kössön. Szerintem tőlem megkapta ,és jó lenne ha minden kérdező ilyen kimerítő választ kapna a kérdéseire,hisz azért vagyunk mi itt.
(#) elhungaro válasza plepi hozzászólására (») Jún 26, 2011 1 /
 
Atyaúristen olyanok vagyunk mint az óvisok hehehe
(#) karaszbandi válasza plepi hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Tudod, a bajok ott kezdődnek, hogy nem tudja mit hova kössön. Na itt a baj, mert nem szakember. Ha valami baja történik és belepusztul, mert belenyúl esetleg?

A cukrász az cukrász, a villanyszerelő meg villanyszerelő. Itt szabályok vannak, amit ismerni kell. A házi barkácsolást pedig nem kellene támogatni.
(#) elhungaro válasza bundibacsi hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Mindenkivel eggyetértek!
(#) plepi válasza bundibacsi hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Ez a fórum szerintem arról szól hogy segítsünk és tanácsot adjunk,vagy tévedek?
(#) bundibacsi válasza plepi hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Bizonyos keretek közt igen.Pl.:kapcsóló,kisebb motor vagy ilyesmi bekötése.Nem egy komplett épület vagy épületrész feszültség alá helyezése.A helyzetet csak súlyosbítja ,hogy nem tudni semmit róla.
(#) plepi válasza bundibacsi hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Mondjuk jobb hogy meg kérdezte mint hogy vaktában neki álljon,az írásában azt említette tanult erősáramú ismereteket. Mondjuk egy kapcsoló bekötésénél is meg halhat bárki úgy hogy erről ennyit.
(#) lui144 hozzászólása Jún 26, 2011 /
 
A 3 fázisú villanyóra ügyében köszönöm a segítségeteket. Sok segítséget kaptam. A villanyórát fel fogom használni almérőnek. Annyit fogok megcsinálni, hogy egy falra (nem falba) szerelhető konnektort fogok rákötni az egyik kimenetére és ha valamit bedugok abba a konnektorba akkor tudom majd mérni a fogyasztását.
Még annyit megkérdeznék, hogy: Kössek-e be neki védelemnek kismegszakítót? Ha igen kb hány amperest?
(#) zoli_varga válasza kispalsz hozzászólására (») Jún 26, 2011 / 1
 
Esetlegesen még egy megoldást tudok:
Bővebben: Link

Ezt beteszed egy kalapsínre szerelhető dobozra....
(#) zoli_varga válasza elhungaro hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Valószínűleg az eredeti kivitelezés minősége miatt nem vállalta a javítást. Viszont minden szakember (és nemcsak szakember) kötelessége megtagadni a munkát ha az balesetveszélyt okozhat, még akkor is ha csak a gyanúja felmerül a veszélynek.
Az életveszélyes állapotot viszont kötelessége megszűntetni ÉTV, KLÉSZ stb ... szerint.

Alapból új vezetékezést javaslok.
(#) kispalsz válasza zoli_varga hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Hűha! Ez nagyon tetszik. Köszönöm. A linkelt oldalon nagyon sok jó ( elgondolkodtató) cucc van.
Köszi a segítséget
(#) rockersrac hozzászólása Jún 27, 2011 /
 
Sziasztok! Egy olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy közelmúltban haveroméknál az Elmű betáp vezetéket cserélt, és egy fa oszlopon keresztül megy a betáp(az oszlop csak tartó funkciót lát el) és a régi betáp kábel megmaradt nekik, és erre a fa oszlopra tervezünk udvar világítást csinálni! Ezzel semmi gond, mert meg tudjuk csinálni. A Gond az, hogy légkábellel lesz a villany az oszlophoz csatlakoztatva és nem tudom mennyi lenne az ,,optimális" belógás(mennyit kell ráhagyni a hőtágulás miatt) mert szép meg jó hogy most megcsináljuk, aztán télen meg a nagy hideg miatt leszakad netán a vezeték! Ebben szeretném segítségeteket kérni! Kb 15 méteres szakaszról van szó. Ha jól emlékszem két db 55W-os kompakt fénycső kerül a lámpatestbe ami az oszlopra fel lesz téve, szóval nem lesz számottevő melegedése a vezetéknek! Alu légkábelről van szó, ami acél sodronnyal van kifeszítve(vagyis majd lesz)
(#) karaszbandi válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 27, 2011 /
 
Azért én első körben megkérdezném az áramszolgáltatót, hogy szabad e az oszlopra bármit is feltenni!
Mert nem biztos!
(#) rockersrac válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 27, 2011 /
 
Tudtommal nem az áramszolgáltató tulajdona az az oszlop, de egyébként múltkor mikor ,,meozták"(csere előtti helyszín bejárás) a drótokat, direkt megkérdezte haverom, hogy lehet-e feltenni rá lámpát? Ők azt mondták hogy tőlük nyugodtan lehet, őket ez nem érdekli, csak annyi kérésük volt, hogy várjuk meg a vezeték cserét, hogy tuti ne legyen útban. Azóta vezeték csere megtörtént, szóval innentől ilyen szempontból szabad a szerelés!
(#) zoli_varga válasza kispalsz hozzászólására (») Jún 27, 2011 /
 
Örülök hogy segíthettem.
(#) elhungaro válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 27, 2011 /
 
Rárakhatsz nem gond! Huzz ki egy sodronyt lazán 15 mre kb 15 cm lógással, és arra kötegeld fel kis belógásokkal! Nem kell paráznod a tágulás miatt 15 méteren! De a sodronyt jól rögzítsd! Az Elmüs kábelekre is rakhatod arra nem kötnek bele!
(#) ötfelezős válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 27, 2011 /
 
No, ha nem az övék az oszlop, akkor az jó hír is és rossz hír is. Lámpafeltevéshez jó hír. Ha eltörik derékba, akkor rossz hír.
Pontosabb véleményezéshez azért kéne a gyám állása a vezetékhúzáshoz képest, a vezeték keresztmetszete, a hossza (az megvan) - a csatlakozó egyenesen megy át rajta, vagy törik, és az hány méter? De 15 méternél vékony madzagoknál úgysem fog sokat számítani.
Én nem raknám rá a csatlakozóvezetékre.
(#) rockersrac válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 27, 2011 /
 
Nem rajta lesz, csak mellette megy, vagyis a telefon kábel mellett, mert az is azon az oszlopon megy keresztül, de bírni fogja, kérdésedre a válasz: 3x2,5cm[sup]2 orosz hosszabbító kábel lesz odavitelezve.Tudom nem pont szabályos, meg ilyenek, de sajnos csak ilyen áll rendelkezésre, méghozzá aránylag sok, és amúgy igen csak vastag a külső szigetelése, szóval bírni fogja Képek holnap! Egyébként kiderült, hogy nem acél, hanem alu a sodrony(legalábbis haverom ezt mondta) és mivel kimondottan kültéri lámpatestről van szó, méghozzá egy régi utcai lámpát vett anno vakerán, és az tuti hogy jó lesz oda kintre. Az oszlop bírni fogja, elműsök azt is alaposan szemügyre vették, meg mozgatták, stb, de áll a helyén, nagyon jól végezve a dolgát A lámpa természetesen földelve lesz, bár mint említettem egyenlőre két db 55W-os kompakt fénycső kerül bele, de nem baj az ha be van a földelés kötve!( Ja! És a lámpatest régi, de a vezetékezése új, mivel újra húztuk benne-enyhén nagy volt a káosz a lámpában, így inkább újra kábeleztük) Mellékletben feltöltöttem két képet. Egyik(a két kompaktos) lesz az udvar világítás, a másik pedig a műhely előtti részt világítja be
(#) elhungaro válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Köszi a képeket! Hát ez a lámpa tényleg durva! Lavorból csinálták? Ez még a 18. századból maradt? Nagyon vicces...király vagy :-
(#) ötfelezős válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Nem beszélünk egy nyelven, de hagyjuk. Nem a "teszi a dolgát" a kívánt gondolat, hanem az erők eredője. Azért gondolj bele, a nyomatékba, 5 m magasan húzod meg... Egy tartóoszlop kb 200 kg húzást bír ki, de azt sem a vezeték irányába, hanem keresztbe (már, ha jól rakták le).

De, mint megállapítódott, ilyen rövid távon lazán nem nagyon lehetne bajt okozni.
(#) oregbeatsuhanc válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Azt én is tapasztaltam, a már azóta lecserélt régi (LED-es) Ganz mérőnknél, hogy a mérőtől elmenő 3 fázis valamelyikének megszakításával a LED világított, de nem villogott. Másik érdekesség az volt, hogy a három kismegszakító közül, ha egy, vagy + egy lekapcsolt állapotban volt, és semmilyen fogyasztás nem volt, a mérő különböző mértékű sebességgel visszafelé forgott.
(#) enree hozzászólása Jún 29, 2011 /
 
Sziasztok!

Tudna valaki felvilágosítást adni arról, hogy a földkábelfektetésnek mik a szabályai? Mélység, mit keresztezhet, ha keresztezhet egyáltalán, mivel futhat párhuzamosan?

Üdv: E.
(#) oregbeatsuhanc válasza karaszbandi hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Erről a "sztoriról" jut eszembe a saját cirkó bekötésem. Először is külön védőcsőben, külön áramkörrel , 6 A-es kismegszakítóval + a meglévő FI relével kiépítettem az elosztó tábláig a betápját, és a védőföldet. Miután a beüzemeléshez villanyszerelőtől származó pecsétes papír kellett hívtam egy szakembert, aki egy darab 2.5 mm2-es vezetékkel összekötötte a gázmérő mért, és méretlen csővezetékét, és egy kb. fél méterre lévő földelt dugalj védővezetékére kötötte. Ezzel a dolog némi pénzmagért el volt részéről intézve. Részemről viszont nem, és mire a sarkokig ért a jóember, elővettem a csípőfogót és a dugaljról levágtam az EPH-nak szánt földvezetéket. Ezt követően a cirkó csőcsatlakozásaihoz közel egy OBO BETTERMAN műanyag burkolatú földelősínt szereltem fel, amelyre gyári földelőbilincsekkel csatlakoztak a cirkóhoz csatlakozó összes bekötő csövek + a cirkó alaplemeze 6 mm2-es földvezetékkel, és a sínről ugyanilyen keresztmetszettel mentem tovább az elosztótábla földelősínjére. A gázmérő vezetékeinek átkötése is meg lett ismételve szabványos bilincsekkel, és azonos keresztmetszettel.
(#) Gafly válasza enree hozzászólására (») Jún 29, 2011 / 1
 
Ha közterületen megy akkor geodéta kell hozzá
Következő: »»   146 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem