Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   848 / 2500
(#) janika29 válasza r3pl4y hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Rendben,megpróbálom.Köszönöm előre is!!!
(#) vitéz hozzászólása Jún 28, 2011 /
 
Össze raktam egy ilyet : http://bolthely.hu/mikroshop/id/00537_KIT_erosito_mono_vegfok_1x_20...C-vel_ De nem vagyok tisztába melyik a leg jobb és leg tökéletesebb,egyen irányító hozzá.Ha valaki tudna segíteni az jó lene.Köszönöm.
(#) Braf hozzászólása Jún 28, 2011 /
 
Üdv!

Építettem LM386-al egy kis erősítőt smd ben a telefon dokkolójába. Az lenne a problémám, hogy nagyon belehallatszik a telefon rf adása. Ez ellen lehet valamit tenni?
Az ic a telefon töltőjéről kapja a tápot (5V, kapcsüzemű) 1ohm előtét ellenálláson át majd 2*1500µF low ESR kondi. 50hz től bypass kondi variálásával sikeresen megszabadultam, a kapcsüzem zajától is nagyrészt a bemenettel párhuzamosan kötött 10n kondi ,1kohm ellenállás segítségével.
(#) Directors válasza vitéz hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Szia!

Ha jól gondolom ennek elegendőnek kell lennie.
Bővebben: Link
(#) vitéz válasza Directors hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Köszönöm!
(#) janika29 hozzászólása Jún 28, 2011 /
 
Sziasztok,egy másik kérdés,hátha tud valaki segíteni.Van egy kenwood hifi a gyerkőc szobájában,és meghalt benne az stk végfok ic(száma 4140MK5)kérdésem,hogy láttam ilyen eladó ic-t,hogy stk 4140 II.Ez teljesen más,vagy helyettesíthető vele?
(#) Spiky89 hozzászólása Jún 28, 2011 /
 
Szeretnék segítséget kérni tőletek!!! Van nekem 2db UPC1270H IC-m ebből szeretnék egy erősítőt építeni de csak olyan kapcsolási rajzokat találtam amihez szimmetrikus tápegység kell, nekem meg olyan kellene amihez sima táp kell! Tudnátok ebben nekem segíteni? Csatolom az ic adatlapját de abban sincs olyan kapcsolási rajz.

upc1270h.pdf
    
(#) David 3g válasza Spiky89 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Szia.
Kondenzátorokkal megtudod oldani a szimetrikus tápot a sima tápból
(#) Spiky89 válasza David 3g hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
De valami rajzot hogy mégis hogyan tudnám megvalósítani?
(#) reloop válasza Spiky89 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Ezzel a driver IC-vel nagy fába vágod a fejszét. A bemeneti 56k ellenállás test pontját át kell tenned fél tápfeszültségre. Osztónak 2db 100k ellenállás és 22µF hidegítés elegendő. Az adatlapon nem találok utalást a Mute áramára, így annak is jobb ötlet híján fél tápfesz kell 12k ellenállásokból. A koppanás mentes bekapcsolás érdekében ezt az osztási pontot 200-500µF kondival a pozitív tápra kötném. A hangszóró elé természetesen csatoló kondenzátort kell.
(#) radocroli válasza emersys hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Hali. Kicseréltem az stk 463 as IC t 465 re, ez volt csak de az erősítőmost meg se mukkan...Eddig ugye egyik fele recsegett a másik pedig süket volt. Most egyik fele maradt süket a másik meg berántja a hangszóró membránját és zúg, búg. Amásik felén amelyik süket semmi feszültség nincs, ami berántja és búg ott -30V van.....Én már nem értem hogy mi van, tudtok segíteni??sürgős lenne...
(#) emersys válasza radocroli hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Hali.
Néztem a hq-t de látom 463 még nem volt nekik raktáron, helyetesítőnek meg írta a 465 öt!
A betétel előtt ellenőrízted amiket írtam?
Idézet:
„Linkeltem neked a hq-t ott megtudod venni., emelet ott van az ic gyári kapcsi rajza is a megrendelő lapon!
Ellenőrizd, hogy melyik-melyik lábra megy a tápfesz, és kiforrasztás után bekapcsolt állapotban mérd ki, h az adott lábon üresjáratban tényleg megjelenik -e a tápfesz.
Ha nem addig nincs is értelme h beforrasszad az ujjat.”

Továbbá azt kellet volna még ellenőrizni, hogy hq-n ami felvan tüntetve kapcsi rajz hozzá, és a te végfokod alkatrészei javarészt egyezést kell h mutasson, mivel az ic-csak a feltüntetett rajz szerint éleszthető üzembiztos állapotra!
Tehát a félvezetőknél nem tapasztaltál elhalálozást, vagy érték-tűrés kiesést?
Amit írsz az nem jó hír sajnos... nem riogatás kép de, úgy érzem ez megint ic csere lesz., és mindaddig így fog ez folytatódni amíg nem találsz hibát a nyákban, mert valami őt túlvezérli sajnos.
A hangszórókra kimegy a dc tápfeszed és, ez az ic-ben vagy a halálát jelenti, vagy pedig az őt megvezérlő bemeneti fokozat nem hangfrekvenciálissan hanem egyenfeszként vezérli..
Más sajnos hirtelen nem ugrik be.
(#) radocroli válasza emersys hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
MIkor kiforrasztottam akkor mértem és megvolt a 30 V,több helyen is . Van valami kapcsolás,de azokat az alkatrészeket nem mértem...jaj lassan többet ráköltök mint amennyi ér az egész cucc...de csak epp bekapcsoltam meg ki, már attól tönkre mehet? holnap méregetek kicsit hátha ráakadok valami hibára....De a hangszóró kimenetnél jó az a 30V???
(#) emersys válasza radocroli hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Az ott semmiképpen sem jó!
Próbál meg megkeresni a nyákon az 1k-ellenállást, tehát közvetlenül a hangfrekvenciás bemenetet és rakd rá a földre!
Utánna mérd meg mi érkezik az ic 1es lábára, ott nem szabad dc-t mérned, Annak a bemenetnek egyenáramilag lekel ,hogy legyen választva.
A munka során hangszóró ne legyen a kimeneten.
Ha kimeneten multival egyenáramot mérsz a hangszóró kimeneten főleg tápfesz közelit, akkor oda hangsugárzót sose tegyél.
Még jó ,hogy túlélte
(#) emersys hozzászólása Jún 28, 2011 /
 
Tehát ellenőrizd az 1µF bemeneti csatoló kondikat, ő választja le egyenáramilag a bemenetét.
Biztonság kép tehát őket tedd a földre, az az a 16 illetve 1es láb csatoló kondiját.
Mindkét oldalt vizsgáld hát meg, tehát a földhöz képest mi érkezik a 16 ill 1-es lábra.
Ha dc-t ott nem mérsz akk mérd meg ismét a kimeneten kint van -e a tápfesz.
(#) Mayan hozzászólása Jún 29, 2011 /
 
A mai kérdésem: közismert hogy a NAIM erősítőknek jellegzetes hangjuk van. Okozhatja ezt az hogy a bemeneti differenciál-párban a visszacsatolás felől a kollektorellenállás nagyon szokatlan ? Lásd a képet, ez a nap90 végfok, ami azonos a nait3-mal is. Köszi!

nap90.gif
    
(#) radocroli válasza emersys hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
A föld az azt jelenti hogy a nyákon keressem meg közös pontot ami megy a hangszóró minuszába is? Ehhez a ponthoz van csatlakoztatva a 2 nagy kondenzátor egyik vége is. A 30 V os. A plussz végét a hangszóró kimenetnek sehogy se találom...Van füllhalgató kiemenet ahoz megy L , R És E kábel valószínű hogy aztán inne nmegy tovább az A B kanális kapcsára és innen aztán már megvanna ka kábelek a hangszoró kimenetére...Méregetem itt a dc t az IC körül de van hogy szikrázik..ahova odaéertetem a műszert..valami rövidzár lehet?
(#) lamalas válasza Mayan hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Idézet:
„...közismert hogy a NAIM erősítőknek jellegzetes hangjuk van.”

Ez szerintem egy hifis legenda, mint ahogy sok mas hifis legenda is letezik. Egy tisztesseges vakteszten valoszinu be lehetne bizonyitani, hogy az ilyen legendaknak nincs sok alapjuk, sokkal inkabb pszichologiai (es egyeb) tenyezok jatsznak kozre.

Idézet:
„Okozhatja ezt az hogy a bemeneti differenciál-párban a visszacsatolás felől a kollektorellenállás nagyon szokatlan ?”

Diszkret teljesitmenyerositoknel lehet h. szokatlan, de nem feltetlen az egyebkent. Annal inkabb szokatlan, hogy a kimeneten a hangsugarzoval sorosan kotnek egy 0.22ohmos ellenallast, igy lerontjak a DF-et. Ennek az a hatasa lehet, hogy melyemelese lesz a rendszernek (raadasul hangfalfuggo!) ami "kellemes", meleg hangzast biztosithat. De ez nem szep megoldas, raadasul feleslegesen esik hasznos teljesitmeny azon a soros ellenallason meg akkor is ha ez a veszteseg viszonylag alacsony merteku.
(#) radocroli válasza emersys hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
A földhöz képes 1 és 16 os lábom nicsn fesz, később van L és R vezeték ami megy egy másik panelbe a treble és a bass valamint a balance gombokhoz, itt 7,5V van mindkét oldalon de inne nmegy a füllhaklgatóra az R és az L és ott mar az L az 0V az R meg -30V....a kis panelen van a gond vagy már a 7,5 vol se kell ami előbb megjelenik?Valószínű hogy nem is IC csere kelett???
(#) radocroli válasza radocroli hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Elrontottam. az 1 és 16 lábon is 7,5 volt van.....a végén meg ugye egyik oldalon 0 masikon 30..nem értem..Úgy érzem itt rengeteg a baj.....
(#) Mayan válasza lamalas hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Köszi, de igazából arra lennék kiváncsi, pontosan mi is történik, ha a diff. pár visszacsatoló oldalán a szokásos nulla ohm (általában ott nincs ellenállás) beteszünk egy 27kohm-ot, mint ahogy a naimban van.
(#) radocroli válasza radocroli hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
http://english.electronica-pt.com/db/images/STK465.jpg

Szóval méregettem kicsit...Látható db 33K ellenállás 2-7 lábak és a 11-15 lábak között..Elkezdem mérni 160K mutat a műszer és növekszik!!!, a másiknál is, aztán ha megforditom a műszer csatlaokozóit és fordítva mérem , akkro meg csökken 7 K tól lefelé 0 Ohm ig...Hát gondolom ezek nem jók, vagy??
(#) lamalas válasza Mayan hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Akkor kerdezhetted volna ezt is

Mondanam, hogy az adott erositoben felesleges az a kollektorellenallas hisz "single-ended" modban hasznaljak a differencialerositot, de lehet h. a Naimnak megvolt az oka ra. Szimulacio alapjan (amit Te magad is elvegezhetsz ) ha elerunk egy bizonyos nagysagu kollektorellenallast akkor a fokozat erositese elkezd csokkenni es minel magasabbra emeljuk az ellenallas erteket annal inkabb csokken es torzul a kimeno jel (szigoruan csak a diff.erosito kimeneten).

Akkor van jelentosege a kollektorellenallasnak ha a diff.erosito mindket kimenetet hasznaljuk.
Szokas a kollektorellenallasok helyere aramtukrot is tenni single-ended modban, hogy a fokozat erositeset megnoveljek ill. a single-ended felhasznalasbol adodo erositescsokkenest "kompenzaljak".
(#) reloop válasza Mayan hozzászólására (») Jún 29, 2011 1 /
 
A Q3 áramgenerátor 56 ohm emitterellenállása számomra épp oly irreális mint a jelzett 27k.
(#) steelbird válasza reloop hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Az kb. 10mA nyugalmi áram az első tranzisztornak. Nem olyan vészes. De ennyi kell is, hogy elég nyitófeszültsége legyen az 1kOhm -os ellenálláson a következő fokozatnak.
(#) radocroli hozzászólása Jún 29, 2011 /
 
Heeeelp!
(#) emersys válasza radocroli hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Ellenállást csak csak nyugalmi állapotban mérj!, vagyis csak úgy , hogy nincs feszültség alatt a készülék, valószínű ezért ugrált neked a multimétered.
Azok a 7.5 V feszültségek nem jelenhetnének meg, ha földre teszed az 1 ill 16 láb 1µF csatolókondiját!
Annyit tudok javasolni ha már sehogy sem sikerül a dolog, hogy óvatosan csípd el az 1es illetve 16-os lábat, úgy hogy azt majd később összetudd forrasztani!
és mérj a kimeneten egyenáramot. Ha nincs az már jó jel.!
De mindenek előtt feszültségmentesen próbálj ellenállásokat mérni, és hasonlítsd össze az eredeti kapcsi rajzban látatokkal.
Igaziból nem túl egészséges, hogy lóg a levegőben az 1es ill 16láb, mert azokat földelni kéne, h ne okozzon gerjedést! ha tudod akkor földelt őket egy darab vezetékkel.... Persze tudom hogy ic-nél ez nehéz, de azért megoldható ha kihajtod magaddal szemben a lábat.
(#) emersys válasza radocroli hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Mivel csak 16lábú az ic-d és a bemenetek is az első-utolsó lábon van, azért inkább ajánlanám , hogy ón-szippantózd le, és csipesszel húzd fel a lábát, így később könnyedén visszatudod forrasztani.
és a lábakat földeld le valahogy mert az stk irgalmatlan gerjedékeny!
(#) radocroli válasza emersys hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Nyugalmi állapotba mértem....és ingadozik valamiért.De miért?.Akkor most forraszamki az 1 és 16 lábát és kössem rá a közös pontba, mondjuk amihez a hangszoró - fele is csatlakozva van? Egyébként ne mvágo mezt földelést, villany hálozatot szoktuk földelni. ilyen berendezéseknél test pont van nem? vagyis a test pl a erősítő fémváza is nem?
(#) Moderátor hozzászólása radocroli hozzászólására (») Jún 29, 2011
 
Az ilyet díjazni fogom legközelebb!
Fórumszabályzat IV. XX. pontja.
Következő: »»   848 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem