Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Köszönöm ! Akkor a pin megy a PIC-re, az 5V-ra csatizok USB-t, vagy stabil 5-öt , a GND meg a föld. A tranyó ugye jó lesz akkor ide a 2N3904? Áramnak meg a 166mA-t kell nézni? Így 12 OHM-ot kaptam.
Amit Trudnai mester linkelt, az jó neked. A tranya mehet bele. Egy-egy ellenálláshoz nekem 100 ohm jött ki. (3V-os led 20mA-es árammal) Tényleg! Milyen led az ami 3V-os nyitófesszel rendelkezik? A kék vagy fehér, az 3,4...3,6V-os, a piros-zöld-sárga pedig 1,2...2,4V között van.
A tranzisztor bázis ellenállása pedig kb. 1kohm legyen. Arra figyelj, hogy a ledek 5V-jához nem lesz jó a 78L05, mert az csak 100mA-ig terhelhető. Az maximum a PIC-hez elég. (Ha viszont USB-re kötöd, akkor meg kevés a stabIC bemenetén a tápfesz, mert ahhoz, hogy működjön a kimeneti feszhez képest a bemenetén 4-5V-tal többnek kell lennie.)
Oké, 100OHM lesz előtétnek. Stabil 5-voltot adok neki USB-ről, akkor semmi extraság nem kell , se stabkocka, se semmi. Fehér ledet alkalmazok majd. A bázisellenállásra megy a PIC-em? Más ugye már nem kell.. Köszi előre is.
Na, akkor nekifogok, megrajzolom a kapcsolást, aztán meg a panelt. Köszi Vic ! Jövök két Borsodival.
Hé, a bázisellenállás a 4-es kimenetre megy majd , ugye?
Azt honnan a manóból tudjam, hogy melyik kimenetet programoztad le?
Ugyan az mint a tegnapi 1ledes, csak máshogy villog. )
Ha az ugy mukodott akkor ennek is kell -- amugy te is kiprobalhatod PIC nelkul a kapcsolast -- magasra huzod vagy aklacsonyra a bazist az ellenallason keresztul, es megnezed a tranzisztor jol kapcsol-e, LED-ek megfelelo fenyerovel vilagitanak-e stb (magyaran ha hiba lesz akkor fogod tudni, hogy nem ott kell keresni a bajt...
Ja, es a fenyeronel akar egy potival is kiprobalhatod hol van az a fenyero amit szeretnel, mikor megvan akkor lemered ohm merovel a poti allasat es megvan a hozzavetoleges ertek amihez kozel lellenallast keresel. Neha ezek a feher LED-ek nagyon tudnak vilagitani es joval kevesebb aram eleg nekik. Szemre vigyazni, a LED lencsejebe ne nezz bele!
Rendbe, köszi. Azért Vic válaszát megvárom,mert ő tudja, hogy jó-e , amit kérdeztem 1-el feljebb.
Ha ERRŐL van szó, akkor nem. Ez a PORTA 5-ön van, ami a PIC 2-es lába.
Rendbe, köszönöm. Itt csatolom a nyákot. Remélem hibátlan, és érthető. U.i. a led-es része külön panel lesz, mert így akarom szerkeszteni, és szalagkábellel csatolom össze.
Szia Villmos.
Köszönöm az információt/tanácsot.
Kb jó. Ha elforgatod a picet és mellé teszed a tranyót, még kisebb lehetne. A ledek tápfeszéhez nem tettél csatlakozót.
Ó, az nem baj. Ha nem hibás, akkor örülök !
Mit, hova nem tettem? nem értem. :S
Janikukac! Azt mondtam, hogy egyetlen egy esélyed van már csak. Ha megint offolsz, akkor repülsz.
Sikerült 99,9%-ban kimerítened az offolást. Szeretnél egyet repülni?
Szia. Ne haragudj, nem. Én azt hittem, itt segítenek véglegesíteni a projektot, hiszen PIC-et vezérlek. Bocsánat.
Igen, meg nyákot is gyártasz hozzá, nincs kedved akkor a nyákmarást is itt megbeszélni?
(Költői kérdés volt)
Sziasztok!
Két idézet a Microchip fórumáról: Idézet: „MPLAB 8.73 does not make a valid COFF for PIC24FJ126GA010 on my Win7 Pro 64-bit, 6GB, i5 CPU machine. The ELF/DWARF output file format seems to work for now.” Idézet: „Yes, we have removed v8.73 off teh web to fix this issue. Thank you for the feedback. We should be able to repost soon.”
Üdvözletek.
Tudna valaki némi netes irodalmat, vagy valami irányadót ajánlani a következővel kapcsolatban: Adott egy termisztor , a karakterisztikája (közelítőleg, adatlap nincs) : 20°C -on 2,6K , 100°C -on 250 Ohm. Az egyik lába testre van kötve , tehát növekvő hőmérsékletre csökken a rajta mért feszültség ( a felhúzóellenállás min. 1K kell legyen,de efelett bármi lehet). Egy hőmérőt kellene vele összehoznom 0-100°C -os tartományra. Ez egy speckó készülék szenzora, másra nem cserélhető (tehát légyszi ds-t, Lm szenzorokat ne ajánljatok...) Köszönöm előre is.
Sziasztok!
Egy elég kezdő kérdésem lenne: egy 16F877-es A Portját használom bemenetként, a felhúzó ellenállásokat 5V-ra kötöm, és egy nyomógombbal pedig húzom a földre. Így jól is működik, de meg lehet azt is tenni, hogy az ellenállásokkal a földre húzom a port lábát, és a nyomógomb zárásával pedig 5V-ra húzom fel?
Igen így is meg lehet oldani. Ekkor lehúzó ellenállásokról beszélünk. A programot viszont módosítanod kell mert a felhúzó ellenállásokra megírt programodnak pontosan az ellentettjét fogja végrehajtani a lehúzó ellenállásokkal elkészített áramkör. Tehát felhúzó ellenállásoknál ha megnyomod a gombot akkor végrehajtja a feladatot lehúzókkal viszont ha megnyomod akkor megáll a folyamat végrehajtása ha elengeded akkor pedig állandóan végrehajtja az adott folyamatot.
Szia!
10k (ez csak sacc - meg kell nézni mekkora áram folyhat maximum a lábon) körüli értékkel szerintem igen - bár vezérlés szempontjából ez csak egy negálás (!) a PIC programban...
Kiegészíteném azzal, hogy a lehúzás kevésbé stabil, mint a felhúzás. Ha nincs különösebb oka, akkor a lehúzást ne használd.
Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek! Valójában nincs különösebb oka, csak kíváncsi voltam hogy meg lehet e így is oldani, kipróbálom azért
Idézet: „A programot viszont módosítanod kell mert a felhúzó ellenállásokra megírt programodnak pontosan az ellentettjét fogja végrehajtani a lehúzó ellenállásokkal elkészített áramkör.” Vagy lecserelheti a kapcsolot nyomasra-szakitora, es akkor nem kell
Rendben, de watt tobbek kozott azert irta ezt, mert ha pl a belso felhuzo ellenallast bekapcsolod, akkor maris olyan szintet erhet el a lehuzo ellenallassal egyutt alkotott fesz osztoval a bemeneti szint, amit magasnak fog a kontroller latni. Azonkivul 0.8V felett mar magasnak latod a szintet, tehat ha nem is belso ellenallas miatt, hanem kosz vagy ott hagyott folyaszto szer vagy nedvesseg stb miatt a szint elmaszik akkor hamarabb utkozol bajba a lehuzas eseteben, mint a felhuzas eseteben tenned.
Ja, es amugy ha van belso felhuzo ellenallas meg azt is kisporolhatod az aramkorodbol...
Rajzot kaphatok esetleg?Hogy matekoltad ki a konverzióhoz szükséges képletet?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |