Fórum témák
» Több friss téma |
-Méretarányként ott van a kép felső felén egy ondósejt. Csak azt nem tudom, hogy került oda.
-Ebben az esetben, számomra ez volt a megfelelő. Nagyfrekvencián minél egyszerűbben ugye...
:eek2: Ez ott volt...
Viccen kívül. A kisebbik kerámia kondi 0805 ös?
0603-as. Jó is, hogy lefotóztam, mert csak így tűnt fel, hogy az egyik rosszul van forrasztva. Amúgy az IC MAX2014, RF detektor, az AD8307 kiváltására gondoltam.
A 'CSP' tokozású ICt valóban be lehet ültetni hanyatt is, szerintem nem olyan rettenetes.
Én hőlégfúvós pákával forrasztottam be, hason fekve, de paszta nélkül. Lemarattam a nyákot, vékonyan beónoztam a padeket, illetve az IC "lábait" is vékonyan végigfuttattam. Ezután a helyére pozicionáltam, lefogtam egy csipesszel, és megmelegítettem a hőlégfúvóval. Az egész művelet kb. 2 perc volt. Mármint maga az ónozás, forrasztás. A pozicionálással eljátszottam, mert az IC lábai, illetve a nyákrajzolat ugyebár nem látszik ha ráteszem az ICt... Ki tudja hova esnek a lábak, és ha csak egy fél mm-t elszámolok, már rövidzáras az egész, vagy nem jó helyen vannak a lábak. Ellenálláslábakat forrasztottam be fixen, és behajlítottam őket olyan helyzetbe, hogy végül az ICt csak közéjük kellett tenni és bemelegíteni a helyére. Nem a legegyszerűbb, de némi találékonysággal és lelkesedéssel bárki be tudja ültetni. De ha nagyon kell az IC, akkor szívesen ráforrasztom őket egy adapter panelre, azon ne múljon egy-egy műszer, mert tényleg hasznos dolgokat lehet vele építeni.
Sziasztok! Felbuzdulva a frekvencia mérő projekten végig olvastam a link cikkét. A legszembetűnőbb dolog az hogy a kf frekvencia tanítható, tehát egy jumper zárásával be lehet vinni az aktuális mért frekit kf gyanánt. Ezzel mérhető instabil VFO frekiváltozása is...
Megcsináltam hozzá ezt a panelt. Tök jó lett, aztán utána olvasva kideült hogy digitek véletlenül el lettek tolva rajta az eredeti szoftveren. Az egész tanulsága hogy a szerző eredetileg nem a legkisebb helyiértéket nevezte el egynek...Ettől függetlenül az eredeti leírás brilliáns. ANygon sokan utánépítették. Egy baja azért maradt: ha a 4 megás követ 6,25 re cserélem az LCD-s mérőmnél, akkor a 64 es oszto esetén pont 100-as osztást kapok. Ennél viszont ehhez a trükkhöz 31,25 Mhz-es kvarc kellene. ( Ha a pic bírja az órajelet..) Panel: Bővebben: Link Hiba: Bővebben: Link 6.digit Bővebben: Link cikk:Bővebben: Link
Ilyen lett a készülék. Itt még csak 4 mega körüli kvarc van benne 20 helyett: villog is a kijelző. Kell bele még egy kijelző. Nem értem melyik verziójú programot töltöttem bele, mert a 2. digitnél van a 0. Lehet, hogy frissült a szofver és az eredeti nyákbeültetés lesz a jó. Holnap kihámozom.
Lehet, hogy az utolsó számjegyen is ott a 0, nem?
Nagyon megtetszett ez a kapcsolás, ha lesz időm, meg is építem, csak szeretnék építeni elég egy osztót is 74AC74-essel, hogy tudjam használni 100-200 MHz között is. Bár múltkor nézegettem a honlapot, és ahol le lehetne tölteni a szoftvernek azon verzióját, ami előtt ott van egy 4-es osztó, ott hibát írt az oldal
Holnap kiderül ott van-e. Sokat szivatott korábban ez a helyiérték felcserélés dolog. Az LCD-set sokkal könnyebb elindítani, csak nem jó kifejezetten rádióba. Ha kitalálom a végleges programot közzéteszem. A nyák jónak tűnik.
2 darab nulla jelet meg a kijelzőn. Össze vissza mér. Egyelőre félretettem.
Majdnem rá akartam állni, aztán kihagytam az előfokot. Ebben az esetben már néha mér rendes értéket szóval átalakítom a bemenetét, mert elég süket. Meglátom milyen lesz, itt van hozzá az MB501.
Kipróbáltam az MB501 et. Kiválóan működik, de kell mégy egy 100K a bemenetére a kondi után is. Érdekes egymenetes nagyobb átmérőjű hurokkal sokkal érzékenyebb mint egy 2 menetes tekercsel. A korábban jelzett óraje eltolással pont 100 at oszt.
Sziasztok! Problémám akad a 137 es és a Titán vevő hangolásánál a rezgőkörök mérésével. A gyári GDO-m tekecse kb 1,5 cm átmérőjű, és egyszerűen nem mutat meg semmit dip a rezonancián. Rövidhullámon működik. Helet valahogy csatolni a köröket? 1 pF valahova? A GDO le van burkolva, sajnos bontanom kell ha ilyen megoldás.
Van szignálom is, mérőhidas megoldás is segítene ha megy 130 mega körül. H avalaki hanglt ilyen köröket légyszi segítsen, mert kinyírom mindkét bemenetet vakon...
A Titánnál megtaláltam a jelet vevő oldalon, arra gondoltam párhuzamos kapacitással, vagy pici légtrimmerrel hangolom a vevő oldalt úgy hogy hagyom a magokat az eredeti helyükön. Így jelmaximumra tudom húzni a vevőt egy diszkrét frekin fülre, de a köröket egyesével nem tudom mérni egyelőre.
Sziasztok! A titán és a csöves erősítők babrálása elhatározásra vezetett. Ma, igaz 6 hónappal az eredeti tervezett dátum után, meghegeszettem a műszer tartó állványt. 2 méter magas lett 53 centis belső szélességgel, és kap 4 gurulós kereket. Remélem be tudok csatolni egy "vergődős" képet az összeállításról. Az alábbi cuccok lesznek benne: 2 db táp, szignál, hanggenerátor, frek venciamérő, csővoltmérő, szinusz generátor, szkóp, talán wobbler. Nyilván a magasság és a méréslogika is meghatározza az összeállítást, ez elvileg RF és hangfrekis bemérő asztal lenne, és késöbb csinálnék egy másikat a többi kevésbé használt cuccnak. Ez utóbbiban lenne pl műterherlés, és nagyképernyős wobbler, amivel egyelőre még mindíg nem jött össze a mérés. Tuti én vagyok hozzá sötét.
Két szál 20x20 mm-es zártszelvény kellett hozzá. Az ötlet gyárakban található bemérő asztal összeállításból jött.
Milyen a wobblered? Hátha tudok segíteni. (fénykép)
Bővebben: Link
Ez az orosz csoda. Kép van, minden van. Csak rendes görbe nincs pl egy hangolt kör mérésekor. Van magyar gyártmányú TV wobbler is, hasonló problémák.
Nem volt. Csatlakozni tudok a dolgaihoz. Sajnos fej nem volt. Próbáltam pár dolgot, pl adni 0,5 volt DCt a bemenetre, de nem változik a görbe. Ha az egyes bemenetet megfogom , akkor egy görbe jelentkezik, amit osztani is tudok az osztóval. Bevallom sükér vagyok hozzá, sokszor próbálkoztam összeállítani mérést kipihenten is. Egyszer egyik kolléga akart segíteni, valós mérést mutatva, csak nem jutottam el hozzá Szekszárd köré egyelőre. Igazából segítene egy olyan rajz, amin van egy mérendő kör, és arra ráakasztva a diódás fej stb. Amolyan kalibrálő mérőkör.
Bosszant hogy néha sikerült átvitelt rajzolnom a TV woblerre, de más értékű alkatrészekkel semmi, aztán kiderült hoyg fals mérés volt. Markert látok, tudok sweepet állítani, market osztani stb. Csak mérni nem pl egy rövidhulámú sávszűrőt, vagy egy titán hangolt kört
A régebbi woblereknek a mérőfeje egy csöves diódás mérőfej volt, ezt onnan lehet látni, hogy a mérőfej csatlakozója sokpólusú. Mindenesetre kellene készíteni egy diódás mérőfejet, GE, vagy shottky diódával, és valahogy beleapplikálni a csatlakozóba. Enélkül nem fog működni.
Hello! A frekvencia fuggvenyeben valtozo jellemzok merese.djvu. Ajánlom (én is) ezt a könyvet, 1 Mega, ha kell elküldöm. Wobblerbiblia...
Nálad ott lehet, a hiba, hogy nem zárod le a mérendő kört a helyes impedanciával, vagy ahogy Pucuka irja, nincs a műszerben demodulátor.
Egy rezgőkör, vagy sávszűrő hangolásánál nem kell, nem is lehet lezárást alkalmazni, a diódás mérőfej kis csatoló kondenzátora biztosítja a laza csatolást. A szintek meg amúgy is relatív szintek. Lezárást csak tápvonal, reflexiós méréseknél kell alkalmazni, de akkor amúgy is iránycsatolókon keresztül mérünk.
Olvasom a könyvet. Építek egy mérőfejet a 91 ék alapján és megpróálom újra az összeállítást. Köszi a segítségeket!
Szia !
Idézet: „Egy rezgőkör, vagy sávszűrő hangolásánál nem kell, nem is lehet lezárást alkalmazni,..” Mekkora a merofejek bemeneti impedanciaja ? Ha a rezgokorben, savszuroben nincs erosito elem ami mondjuk az 50 ohmos terhelestol elvalasztja az LC kort, akkor a mert savszellesseg 50 ohm terhelesre lesz igaz, nem? Merthogy a rezgokor(ok) Q-jat lerontjak a terhelesek. A keramia szurok adatlapjaiban is altalaban le van rajzolva egy 50 ohm -hoz valo "illesztes". Vilagositsatok fel egy kicsit e teren.
Először is, rezgőkörök, szűrők vizsgálatához használt mérőfejeknek (így a diódás mérőfejeknek is) alapvetően nagy a bemeneti impedanciájuk, és többnyire egy soros kis értékű kapacitással kezdődnek. Ez biztosítja az egyenáramú leválasztást, és a laza csatolást is, Ha az áramkörben lezárás szükséges, akkor azt külön bele kell (lehet) tenni az áramkörbe, és azon lehet mérni a mérőfejjel. Ilyen szempontból a mérőfej univerzálisan használható. A mechanikai kivitele is olyan, hogy az árnyékoló ház mindkét végén valamilyen koax csatlakozó van, még ha koax kábel végén is. Ezekről a csatlakozókról lehet a mérési feladattól függő adaptereket használni. A szűrők kimeneti impedanciája sem mindíg 50 ohm, lehet bármely más érték is., pl. kerámia szűrőknél pár kohm, vagy 60, 75, 135, 240, 600, vagy még igen sokféle. Ezért kell ez a diódás mérőfej, és multiméterre kötve kalibrálás után RF feszültség mérésére használható, pl oszcillátorok, sokszorozók, RF erősítők mérésénél.
Osszeallitottam egy abrat, hogy erthetobb legyen a kerdes.
Az alabbi abran az NWT muszer lathato. (De lehetne akar mas is.) Erre az esetre irtam korabban, hogy, ha ebben a formaban merek egy LC rezgokort, akkor az atviteli gorbe 50 ohm terhelesre lesz igaz. (ha a generatort nem szamitjuk terhelesnek,.. jo kerdes,...) A jobb meresi modszer egy nagyimpedancias merofej lenne ? Ekkor ha a szurot a "helyen" mernenk, vagy a megfelelo terhelo ellenallasal, realis atviteli gorbet kapnank ?
A terhelő ellenállás (lezárás) csak abban az esetben kell, amikor tápvonalon kell mérni.
A rajzodon látható módszernél a mérőeszköz 50 ohmos impedanciája jelentősen lerontja a rezgőkör jóságát, ezáltal egészen mást mérsz, mint terheletlen állapotban. Ha a működő áramkörben kell mérni, ez a mérési módszer nem alkalmazható. Például, egy TV teljes vídeó átviteli karakterisztikáját szeretnéd felvenni, még mérőfej sem kell, mert a vídeó demodulátorról leveheted a jelet, amit a nagy impedanciás (akár szkóp) bemenetre vezethetsz, de ha a közbenső fokozatoknál szeretnél átvitelt mérni, vagy hangolni, csak nagy impedanciás diódás mérőfejjel lehet. Vonatkozik ez egy vevő, vagy adó szelektív áramköreire is. De pl. egy harmonikus, vagy egy duplex szűrő esetén az átvitelt 50 ohmos lezárások között kell mérni, Lehet úgy is, hogy a lezárások a generátor, és a mérőeszköz belső ellenállásai, pl. 50, 50 ohm. Ezt a megoldást alkalmazzák a spektrum analizátor - tracking generátor összeállításnál, wobblereknél általában 50 (60, 75) ohmos generátor, diódás mérőfejet, (esetleg utána log erősítőt) alkalmaznak.
Koszonom a valaszod. Egy merofej mekkora savszellessegre alkalmazhato ?
Mondjuk 140 MHz kornyekere milyen diodas merofejet lehetne epiteni? Valaki tud ajanlani kapcsolast, shottky dioda tipust esetleg?
A kiviteltől, diódától függ, létezik, ugyan gyári, 18 GHz -ig. De egy OA1160 -al is gond nélkül 1 GHz -ig.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |