Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem a memória lesz a hibás.
Ha egyenfeszt adsz a bemenetre akkor a kimeneteken nem szabad változni a feszültségértékeknek. Ezzel azt akarom mondani hogy vizsgáld meg a kimenetet a memória nélkül. MaSTeRFoXX használta már a TLC5540-est. Mintha arra emlékeznék hogy a 20Mhz alacsony freki ennek az A/D-nek.
Én arra gondolok hogy szed valamilyen zavart. Nekem nagyon zavarérzékenynek tűnt ez az IC, ezért tovább is léptem az AD9059-re. Lehet hogy gerjedhet akár. Van benne néhány ellenállás, azoknak a sorbakötésénél van egy-egy 100nF-os kondi? Az adatlapban mintha azt javasolták volna.
A mintavételi sebességgel szerintem semmi baj nem lehet, ez is 5MHz felett hajlandó csak működni. Esetleg nem jitteres vagy micsodás az órajel? Igen, a memóriaíráshiba független az amplitúdótól. De meg tud az is tréfálni rendesen. Bejövő jel frekvenciájától függ? 20 mega alatti és fölötti órajellel hogy viselkedik?
Mondjuk, ha belegondolok bbatka hozzászólásába akkor nekem sose működött normálisan ez az IC....
Idézet: „Szerintem a memória lesz a hibás. Ha egyenfeszt adsz a bemenetre akkor a kimeneteken nem szabad változni a feszültségértékeknek” A memoriat mar vizsgaltam ugy, hogy kulon adatforrasbol fix, de valtoztathato ertekeket adtam neki, mikozben maradt a 20M irasi sebesseg. Igy, kiolvasaskor semmi hiba nem volt tapasztalhato, a teljse 0-255 ertekek kozott! Idézet: „Ezzel azt akarom mondani hogy vizsgáld meg a kimenetet a memória nélkül” Na igen, de hogy ?? A baj az hogy pl a 31->32 valtaskor alapban billeg ugye az egesz. erre jon ra az a valami..., az nem tudom lemerni szkoppal..., legalabbis nekem nem jutott eszembe erre semmi okossag, hogy kellene magat az AD-t igy lemerni!! Valami jo otletet szivesen vennek...
Idézet: „Én arra gondolok hogy szed valamilyen zavart. Nekem nagyon zavarérzékenynek tűnt ez az IC, ezért tovább is léptem az AD9059-re” Milyen zavarra gondolsz ? Digitalis, vagy analog ? Idézet: „Lehet hogy gerjedhet akár. Van benne néhány ellenállás, azoknak a sorbakötésénél van egy-egy 100nF-os kondi?” Ez a gerjedes nekem uj...Volt konkret gyanud, vagy csak feltetelezes ? A kondik persze ott vannak, sot most meg agyonkondizva is van, de a problema nem valtozott! Tovabba masik peldany is nagyjabol ugyanazt muveli... Idézet: „Esetleg nem jitteres vagy micsodás az órajel?” Szkopszerint szep, tiszta negyszog! Nade ettol nem kene fuggnie, mikor egyenszint van mintavetelezve, es a memoria is ezt kapja szinkronban... Idézet: „Bejövő jel frekvenciájától függ? 20 mega alatti és fölötti órajellel hogy viselkedik?” Nem nagyon, DC-tol 1X MHz-ig kapott jelet, es igen gyakran "beindult" a valtotol is..., nyilvan amikor eppen n*32-t mert... Probaltam meg 10MHz-es oraval is, ugyanaz...
Az AD9059 IC be lehet itthon is szerezni ? Ha igen, hol es mennyiert ?
A TDA8703-val vannak tapasztalatok(az van meg hirtelen itthon) ?
Hát ehhez logikai analízátor kellene igazság szerint.
A TDA8703-mal sincs túl jó tapasztalatom. Nálam az is szemetelt, de most belegondolva lehet hogy túl kis frekvenciájú órajellel hajtottam meg....
AZ AD9059-et mintaként rendeltem, nekem eddig bevállt, csak egy jó műveleti erősítős áramkört kén elé biggyeszteni. Hát a gerjedés csak egy ötlet volt, nem tudom konkrétan hogy jöhetne ilyenkor létre. Esetleg a digitális rész tápja nem lenne elég szűrt? Mert váltáskor történik valami. De akkor máskor is jelentkeznie kéne. Vagy ha tényleg az a baja hogy roszkor kerül a memóriába, esetleg határon van az időzítés... Vagy még egy olyan elvetemült dolog lehet hogy nem egyenlő hosszúak az AD konvertertől az adatlábak a amemóriáig, mások a kapacitások, és ezzel a jelterjedés sebessége... De ez már elég extrém eset lenne szerintem. Nekem a TLC5540 ezt csinálta: Bővebben: Link Mondjuk itt asszem 10kHz-es órajelet kapott :idiota: Most meg van állva a szkóp project nálam. össze kéne rakni az osztópanelt csak nincs kedvem breadboardozni mert mire mind a 7-8 IC-t bekábelezném megőszülnék. Lehet hogy összerakom egy csupalyuk próbapanelra... Legalább tartós lenne, véletlenül nem tudnék kiránani belőle kábelt. [off] Most az Atmel gyártmányú Dataflash memória kezelésével próbálkozok, 16Mbit,SO8 tokozású (AT45DB161) majd ilyenre, vagy kisebb testvérére fog menteni a szkóp mérési adatokat. Ajtócsengőt, illetve zenélő ébresztőórát akarok vele építeni, amire RS232-n lehet feltölteni a különféle csengőhangokat . Nem egyszerű a kezelése az biztos
Idézet: „A TDA8703-mal sincs túl jó tapasztalatom. Nálam az is szemetelt” Hat, nem megnyugtato... Idézet: „Vagy ha tényleg az a baja hogy roszkor kerül a memóriába, esetleg határon van az időzítés...” Elvileg nem ez a baj, mert probaltam tlogatni a fazisat az AD-hez kepest, sot invertaltam is, de gyakorlatilag nem valtozott semmi sem. Jobban elrontani sem tudtam, akarmennyire igyekeztem, megjavulni meg nem akart a szemetje... Idézet: „Vagy még egy olyan elvetemült dolog lehet hogy nem egyenlő hosszúak az AD konvertertől az adatlábak a amemóriáig, mások a kapacitások, és ezzel a jelterjedés sebessége...” Ez valos problema lehetne, mert az egesz megcsak probanyakon van megepitve..., de alapban ugyeltem erre, laposkabelbol van, egyenlo hosszusaggal. Idézet: „Nekem a TLC5540 ezt csinálta:” Hmm..., kisertetiesen hasonlit az altalam latott abrahoz..., csak nem tudva a konkret ertekeket, idoalapokat, nem pont ugy nez ki. Nalam sokkal intenzivebben jelentkezett, de a stabil (gerjedesi ?)amlitudo az ugy latom nalad is megvolt.... Idézet: „Most az Atmel gyártmányú Dataflash memória kezelésével próbálkozok” Nem volna egyszerubb FIFO memoriaval dolgozni ? Abban alapban benne van a cimzo resz is, es dualportos is...??!
Idézet: „Nem volna egyszerubb FIFO memoriaval dolgozni ? Abban alapban benne van a cimzo resz is, es dualportos is...??! ” Ha tudsz nekem 10ns-es FIFO-k szerezni akkor persze, csinálom azzal De én csak 35ns-eseket találtam, ezért is maradtam a 61C256-os SRAMoknál A dataflash memória az hasonló egy flashEEPROM-hoz, csak sokkal nagyobb. Nem azt az adatot tárolja amit az AD konverter küld, hanem azokat az ábrákat amiket kiszemeltél és elmentettél rá későbbi felhasználásra
Van akar 7nsec-es FIFO is pl SN74V2x5-7. Ezeket akar 133MHz frekin lehet jaratni...Persze, a beszerzeset nem vallalom!
Idézet: „Nem azt az adatot tárolja amit az AD konverter küld, hanem azokat az ábrákat amiket kiszemeltél és elmentettél rá későbbi felhasználásra” Ja ertem..., mert nalad onallo szkop epul, PC-s interface nelkuli...
Milyen jó nekem , mert van egy 16MBytos MMC kártyám , digitális fényképezőgéphez tartozék volt. Ezt fogom adattárolásra használni.
Node nem ezért írtam. MaSTerFoXX neked már rendesen müködik az órajel generálás 40Mhz-en. Megosztanád velem a kapcsolását? Valószínűleg az enyém el fog térni a tiédtől , de biztos merítek jó ötletet belőle. Látom hogy kvarc modult használtál. Az enyém 40Mhz-es kvarcról kell menjen, mert régebben már ezt vettem. Aztán a másik dolog hogy 3.6V-ról is mennie kell, mert a CPLD ennyiről fog dolgozni. De az is lehet hogy csak 20Mhz-es lesz és a CPLD DualEdge órajel duplázását fogom kihasználni.
Itt van az órajelmodul kapcsolása oszcillátorral.
Bővebben: Link Egyszer berezegtettem egy 36MHz-es kvarcot úgy mint abban a szkóp kapcsolásban amit még jó régen rajzoltál. Talán az volt az első. Ha alapharmónikuson akar rezegni akkor a kondikkal kell variálni, tehát nem a földre kötni a kondikat a kvarctól hanem vagy kiforrasztani, vagy párhuzamosan kötni. Egyszer csak elindul a megfelelő frekvencián
Köszi ! Először próbapanelen kísérletezek.
Aha , mostmár látom hogy valóban kvarcmodult használtál.
Összeraktam próbapanelon az osztópanelt. Mostmár egészen le lehet menni a mintavételezéssel 1MHz/2048=488Hz -ig. Sikerült megmérnem egy kb 6Hz-es színsz jelet vele. Ilyenkor már azért jó lassú a képernyőfrisités. Lenne még egy 4096-os osztás, de ott már valószínűleg elmegy az időzítés, vagy nem tudom, de ott már nem jó az ábra.
Analógrésznek nem volt semmi berakva Terveztem egy panelt amin csak az AD konverter van. Az AD konverter elé raktam 2 db 8k-s ellenállást, az egyiket az offszet potira kötöttem, a másikat a jelforrásra, így lett offszet eltolás Most már csak pontosan be kell lőni 40 megára az időzítést és utána jó lesz, ott még mintha nem stimmelne, csak ott már nagyon zajos az ábra a puritán analógfokozat miatt.
Közben kiderült hogy mégiscsak működik a 4096-os osztás is, ezért a mintavételi frekvencia 244,1 Hz-ig le tud menni. És kiderült, hogy 40MHzen is jól írt a memóriába. (A zaj ellen egy 100pF os kondit kötöttem az AD konverter bemenete és föld közé ekkor eltünt a zaj, és a memória írással semmi gond)
"A zaj ellen egy 100pF os kondit kötöttem az AD konverter bemenete és föld közé ekkor eltünt a zaj"
Nemtom , mintha ezt már javasolta volna valaki. Klasszul néz ki a 6Hz-es szinusz. Mivel generáltad? Ezekszerint akkor megoldódott a mintavételezési probléma. Tanulmányozgattam úgy 1-2 hónapja az offset eltolási lehetőségeket. Van jónéhány lehetőség. pl. FET, tranzisztor, dióda, zenerdióda. Az analóg kimenetre téve őket használják offset eltolásra gyári oszcilloszkópokban .
Én most erőteljesen gondolkodok hogy a bemenetre rakok egy FET-es előfokot mint a bitscopeban és azzal megpróbálom az ofsetet tolni. Kísérletezni lesz hol, mert megpróbálom kultúrált légszereléssel fellépíteni az analógfokozatot, mint az LT application note-ban.
6Hz-et XR2206-os jelgenerátorral hoztam létre. Hogy most 6Hz vagy 3 azt nem tdunám megmondani. Kéne egy normális frekimérőt építenem Nagyon érdekes hogy semmit sem kellett szórakozni az időzítésekkel direktben van minden kötve, most nincs egy darab buffer, inverter stb kapu késleltetésnek, most jó. 244Hz-től 40MHz ig szépen írja a memóriát. A 100pF az oké emlékszek, de itt most egy darab műveleti erősítő nincs az áramkörben Most csodával határos módon nem zajos a föld. Bár nincs rajta a szkópon a földelés még, és nincs rajta a dobozának a teteje, de a műhelyben a rádióban lehet hallani hogy dolgozik.... Ebből még akár gondok is lehetnek... Ez egy jó nap volt, újra erősödött bennem az az érzés hogy még lehet ebből a szkópból valami..
Szerintem ne földeld. A fémdoboz árnyékolás rendben. A másik dolog , hogy a trafót külön fémlemezzel leárnyékolnám, de ezt csak akkor ha zavarjelekt látsz.
Azért földelni kell, úgy szabványos.
Megrajzoltam eagle-ba a kapcsolást, meg megterveztem a nyáktervet hozzá. A kapcsolásról annyit hogy van benne néhány szinkron számláló(74HC161, illetve 163, bár a rajzon nem ez van ...), ezek osztják a bemenő órajelet. multiplexerekkel lehet kiválasztani közülük az aktuálisat. A kiválasztást egy soros->párhuzamos shift regiszterrel végzem, mert annó elfogyott az IO láb az AVR alól A 2. multiplexer után van egy jumper amivel az Y és a W kimenete közül lehet válastani. A W-vel ment a próbapanel jól de babonából benne hagyon a jumpert. Ezután ott vannak a 3 állapotú bufferek ezek választják a memória írás/olvasáskor a megfelelő órajeleket. Illetve a WE láb innen kap jelet. Persze amikor olvasás van, ekkor egy 10k-s felhúzó ellenálláson kap feszültséget hogy az írás le legyen tiltva. Kellett bele egyetlen darab inverter, erre meg sajnáltam feláldozni egy egész 74hc14-et, ezért azt tranzisztorból csináltam meg, nem kell ide úgyse sebesség. Az órajel osztásnál, az alap 1MHz-et osztja, tehát ennek a peiódusa 1us, tehát 1000ns, a HC-s ICk tökéletesen megfelelnek, még a 2 multiplexer egymás után se zavar bele... Remélem jó lesz, a jövő héten fogom megépíteni, most nincs itthon alkatrész hozzá...
Összeraktam, persze nem akart menni normálisan. Hoszas keresgélés után arra jutottam hogy túl lassú a tranzisztoros inverter. Párhuzamosan kötöttem a bázis ellenállással egy 100nF-os kondenzátort ekkor megjavult. Erre már megint nem gondoltam ....
Majd háttal felragasztok egy 74HC14-et a nyákra és oda drótozom, a nyáktervet kijavítom, de újra nem építem....
Az első részt nemértem a tranzisztoros inverterrel.
Nagyon rossz ábrát rajzolt a szkóp. Már mindent átvizsgáltam hogy jól működik-e(logikai IC-ket, megfelelő szinteket adják-e), de minden jó volt. Aztán arra gondoltam, hogy talán nagyon lassan tér át olvasásról írásra, és ez okozhatja a problémát. Ezért párhuzamosan kötöttem a tranzisztor bázisellenállásával egy kodenzátort, hogy nagyobb áramot adjon a bázisnak, gyorsabban nyisson ki. Ez megoldotta a problémát. Fentebb írtam hogy kiváltottam tranzisztorral egy 74HC14-es IC-t, mert csak egyetlen kapu kellett volna belőle, de nem jött be mert olyan lassan működik, hogy egy mérési periódus kel kb míg átváltson... És ezt javítottam ki egy utólag felforrasztott inverter IC-vel.
Más: Nekiláttam az analógpanelnak, kultúrált légszereléssel. De nem sokáig jutottam mert az egyetlen max477 1x-es erősítéssel invertáló módban az AD konverter előtt máris rendes zajgenerátor. Ki kell találnom valamit, majd még átnézem a földelést hogy lehet hogy az zavar be. De most újra megírom bele a trigger részt, mert elég rossz a zavart figyelni ha összevissza ugrál a kép (képet nem tudok mellékelni, nincs itthon a gép ...)
Ja bocs, mostmár értem. Azthittem, hogy a bázis-GND közé kötöttél kondenzátort. Meleg van.
Az jutott eszembe hogy ha az offset tag a kimeneten lenne, akkor talán kisebb esély lenne arra hogy begerjedjen. Ezért említettem korábban, hogy vannak más fajta módszerek is rá és a gyakorlatban használják is őket.
Szia, az osztó paneleden miért nem használtál a 3x161 helyett egy 4040-et?
Csak kíváncsiságból kérdem, valószínű hogy már kipróbáltad.
A 4040 az nem szinkron számláló, ezért valószínűleg lettek volna olyan kimenetei aminél szétcsúszik a memória időzítés. Legelsőnek a memóriát is ilyennel címeztem, nagyon rossz eredménnyel.
Szereztem végre shift regisztert, most arra írogatom a programot, utána menüből mehet az osztó állítgatás.
Az adatlap szerint 80-90MHz-es max órajelet elbír (HC), és a belső terjedési késleltetése is alacsony.
Amúgy van 8 bites szinkron bináris fel (vagy le) számláló is, csak valsz nehezebb beszerezni. Idézet: „Az adatlap szerint 80-90MHz-es max órajelet elbír (HC), és a belső terjedési késleltetése is alacsony” Viszont ez nem azt jelenti, hogy a bemenetere adott orajellel szinkronban valtozik akarmelyik kimenet is. A legnagyobb helyierteku bit N*5-10nsec kesleltetest szenved, ami 8 bit eseten 40-80nsec keses, es raadasul a tobbi kimenet is mind-mind mas idoben valt! Igy, ha gyors memoria ul mogotte, ezen az orajelen garantaltan(!) ossze-vissza fogja cimezni a szamlalo a memoriat! Nagyobb sebessegekre csakis szinkron szamlalokat lehet alkalmazni..., es meg az is problemas tud lenni... |
Bejelentkezés
Hirdetés |