Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC programozás
Idézet: „amit Enter gomnak gondol a mezei halandó, az valójában a Return key” Én ezt tudom :yes: De legalább ezt a témát is helyre raktuk.
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Van egy PIC 16F628A vezérlőm és hozzá a programok, felprogramozná nekem valaki?Lehetőség szerint szeged és környéke, de postáznám is pic-et. Köszönöm szépen!
Azt írod van "egy 16f628 A" és hozzá programok
hány programot szeretnél egy picbe beégetni ? tudod hogy egyszerre csak egy fér bele ?
Sziasztok! Tudna nekem valaki segíteni PIC programozásban? Van egy programom amit át kéne egy kicsit írni. Sajnos én nem értek a témához... bár másnak biztos nem nagy kihívás.
Mennyire szereti a PIC(18F2550), ha a program futása közben írjuk majdhogynem folyamatosan a programmemória (nem az EEPROM!) egy részét (4kbyte-nyi részt)?
LCD kezeléshez kell videoramot létrehozni, és a programmemória egy részén lenne elhelyezve. A "TBLWT" utasításra gondoltam, viszont az elég hosszadalmasnak tűnik, és 32 byte-os blokkokban lehet írni. De mást nagyon nem is találtam. Szóval élettartamot tekintve nem viseli meg jobban a PIC-et, ha mindig írkálom a programmemóriát mint ha csak simán olvasom (a TBLRD-vel)? Szerk.: mindjárt kipróbálom mit csinál, ha csak "simán" használom a TBLWT-t, mert az adatlap szerint elég hosszú eljárás.
Nem viseli meg. Hiszen amig irod, addig a program futasa felfuggesztodik.
VISZONT az irasi nagysagrend olyan 10e-100e korul van. Ha ezt a szamot atlepted, akkor bizonytalankodni kezd majd. Nem tudsz valami kulso SRAM-ot hasznalni inkabb? Vagy belso RAM-ot? (vannak mar ekkora belso ramos PIC-ek).
Lehet mégis nézek valami külső memóriát...
A flash írása időigényes, ez gond lehet bizonyos alkalmazásoknál. A flasht nem használhatod RAM-ként, mert tökremegy.
Olvasni sokkal gyorsabb a flasht, mint írni, ezért az olvasása csak egy programutasítás időbe kerül, ez abszolut nem hat ki semmire.
Sziasztok!
Meg tudná valaki mondani, hogy a BTFSS utasítás miért nem ugrik ha a vizsgált port bitje egy? itt a progi: simulátorban csak a tesztrészig jut el, majd újrakezdi a tesztet... LIST P=16F627A #INCLUDE __CONFIG _XT_OSC& _WDT_OFF& _CP_OFF&_LVP_OFF ORG 0X20 GOTO START START BANKSEL TRISA MOVLW B'11111111' MOVWF TRISA MOVLW B'00000000' MOVWF TRISB BANKSEL PORTA MAIN BTFSS PORTA,0 GOTO MAIN BSF PORTB,0 GOTO MAIN END Válaszokat előre is köszi...Üdv!
Bocsi! Töröljétek ha tudjátok, ezt és az előzőt, mert én voltam figyelmetlen... köszi
Sziasztok!
Nos mivel még csak most ismerkedem a témával (habár iskolai kereteken belül akartak tanítani nekünk PIC programozást, de tanári mulasztás miatt nem sikerült) szeretnék kérni tőletek egy kis segítséget... szerintetek PIC16F684 jó kezdésnek? vagy esetleg másikkal kellene kezdenem? Mikre lesz szükségem, mert sajna a készleteim igen csak végesek, szóval ha esetleg valakinek lennének fölösleges alkatrészei (égető, próba panel, ellenállások, kondik... stb.) és tudná nélkülözni őket, vagy jutányos áron felszámítaná nekem és eljuttatná annak nagyon hálás lennék, alkalom adtán meg is hívnám egy kocka sörre valamelyik szolnoki vendélátóipari egységben válaszotokat előre is köszönöm! Gergő
Ez azert nem hiszem hogy igy fog menni. Viszont segitseg gyanant ajanlom a konyvespolcot. Ott talalsz irodalmat, mintapeldakat magyar es kulfoldi nyelven. Talasz melle meg demo panel doksikat. Ajanlanam a 20 labas demo panel elkesziteset. Ebbe 8, 14, es 20 labas PIC-eket lehet beletenni. A Te altalad valasztott 16F684 is belemegy. Ezen felul a 12F sorozat tagjai, es a 16F690 is. Az egetot esetleg a PIC egetos temakbol keressel, es valami segitseggel megcsinalod. Persze erosen fugg a PC HW-tol. Amennyiben van paralel portod, egyszerubb az eset, mert erre van sok egyszeru keves alkatreszbol megepitheto egeto, viszont ha csak USB portod van, akkor valami PK2 klon johet szamitasba. Esetleg olyan 10 k HUF kornyeken kaphato gyari PK2 + 16F887 demo panel a CHPCD-nal. Ugy induloban ennyi, de altalaban a legfontosabb a sok olvasas, angol nyelv, es az elektronika ismerete.
Sok jo PIC-ezest Vili
Szia!
Kezedtnek jó a 12F683 -8 láb, 16F684 - 14 láb, a 16F628A - 18 láb, 16F690 - 20 láb, 16F886 - 28 láb, 16F887 - 40 láb. Az MpLab fordító programot töltsd le a Microchip oldaláról. Programozónak a Watt féle LPT mini-t ajánlanám, ha van a gépedben LPT port. A következő lépés a 18F2550 felprogramozása és egy PICKit2 klón építése (amelyik a Vdd -t állítja).
Hali!
Sajnos a gépemen csak USB-van, szóval az LPT kizárva :S Viszont délutánra ha sikerül össze szednem az alkatrészeket nekiállok csinálni én is egy PICKit2 klónt, a Szilva féle eléggé tetszetős... de csak óvatosan vagyok bizakodó, majd még meglátom... köszi a választ :worship:
Szia!
Nem szeretnélek lelombozni... - A klón 18F2550 kontrollerét az élesztés előtt fel kell programozni. - A Szilva féle klón nem állítja a Vdd feszültséget: csak 5V -os kontrollerek programozásához lesz jó, és csak 5V -os berendezésekben tudsz programozni vagy adapterrel. Továbbá a mos fet -ekhez (ahol nincs még) a G és az S elektróda közé tegyél be 100k ellenállást. Jobb lenne a Watt féle vagy a furatszerelt klón...
Áh semmi probléma... sikerült szereznem egy gyári PICKit2-t próbapanellal PIC16F690-el szóval előbb ezen kezdek gyakorolni, aztán jöhet a saját projekt, de azért köszi a támogatást, ha valahol elakadnék akkor mindenképp írok... még egyszer köszi :worship:
... még valami... letöltöttem az MPLAB-ot de sajna minta feladatokat nem találtam hozzá, rá szeretnék először jönni a logikájára ahhoz kellenének, ha valaki tudna egy linket, vagy valakinek lennének minta feladatok MPLAB v8.73a verzióhoz és megosztaná velem annak hálás lennék...
Bővebben: Link
a Felhasználható segédanyag alatt találsz egy pdf fájl címét. Ebben a fájlban képernyő mentésekkel és mintaprogramokkal van bemutatva az indulás
Esetleg ha elolvasnad a hozzaszolasomat lehet hogy talalnal mintapeldakat.
elolvastam a bejegyzésedet töltöttem is le onnan mintapéldákat, de mivel rögtön azzal indítottam fórumozós pályafutásomat, hogy közöltem hogy nem értek a PIC-ekhez így kellen egy kis támpont, hogy konkrétan melyiket töltsem le és hogyan írjam őket át mondjuk egy olyan próbapanelre amin csak 4 led van + 1 gomb + 1 poti...
Szia!
Ha jól sejtem neked PICKit2 Starter Kit-ed van. Hasznos információkat találhatsz a gyártó honlapján, érdemes lenne nézelődni. Rengeteg mintapélda és hasznos segédanyag is fellelhető, csak picit böngészgetni kell. Microchip honlap PICkit 2 Starter Kit Lessons (ehhez regisztrálni kell, ha jól tudom) Demo Board használati
Nyugodtan letoltheted az osszes dokumentot, es lassan-lassan elkezdeni olvasni, es feldolgozni mindet.Van kozte magyar nyelvu irodalom is, igaz javareszt 16F84-re epitve. Ez nem nagy problema, mert a 16F sorozat azonos alapokra epul. Tehat amit megtanulsz a 16F84-en kesobb tudod hasznositani a tobbi PIC-nel. Nagyon fontos az alap elektronikai ismeret, es az angol nyelv tudasa. is. Angol nyelven talasz az interneten millionyi segitseget (esetleg japanul es kinaiul). Mondjuk azert vannak nagyon jo mangyar nyelvu oldalak is. Erdemes visszalapozni itt a forumban a PIC-es temekban, es kibongeszni a linkeket. Sokat fognak segiteni.
Hali!
Nos letöltöttem a mintafeladatokat ki is akartam próbálni (Hello World), kiválasztom a programmert quickbuildezem és hol hiba nélkül tovább lép, de a LED nem villan fel hol pedig ezzel a hibával áll meg: PK2Error0027: Failed verify valami ötlet?
Szerintem valami aramkori hibad van -- szuro kondik hianyoznak talan, vagy LVP lab lebeg es engedelyezve van, vagy feszultseg szintek a Vdd avagy Vpp agon nem jok avagy nincs mindegyik kellokeppen bekotve, lehet valami szajadas vagy rovid zar van valahol, igy kb ezeket neznem meg legeloszor.
Sziasztok!
MPLAB MPASM -ben szeretném a fordítás dátumát EEpromba írt program verzióhoz használni, de csak manuálisan tudom beírogatni. Ha létezne, gondolom előre definiált változó lenne. Ötlet?
Bár nem teljesen értem, de a fordításkor azt akarod hogy automatice beíródjon az eeprom-ba a dátum? Ilyet biztos nem lehet. De viszont lehet importálni. Jobb klikkelsz az első byte-ra, majd Import table...
Ott *.MCH kiterjesztésű fájlokat lehet importálni, amiben van 255 sor, az egyes sorokban az adott byte. Kreálhatsz ilyen mch fájlt, jegyzettömbben beírod az adatot, majd "Mentés másként...", beírod a Fájlnevet, a végén .mch kiterjesztéssel, majd a "Fájl típusa:"-nál azt választod ki hogy "Minden fájl". |
Bejelentkezés
Hirdetés |