Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv!
Valaki tudna ajánlani egy jó áramkör szimulátort? Ha nem ingyenes az se gond. Valami ilyesmi kéne, csak ez nem bír komolyabb kapcsolásokat:http://www.wmszki.hu/honlap/szimulacio Előre is köszi!
TINA 7 vagy 8, Multisim 11, Proteus 7.7.
És pl TINA-ban hogy tudok tesztelni? Még azt se jelzi ha egy LED világít.
Sziasztok!
Van 4 darab 6V-os akksi. Líthiumos akkumlátorokról van szó, 24V-ról szeretném őket tölteni. Feszültség ideális, ha sorbakötöm az aksikat. Miután elkezdtem tölteni őket 8A-al, az volt a probléma, hogy nem egyformán töltődtek fel az akkuk. Mivel líthiumosak, ezért a 6V-os szintet be kell tartani, az a maximum. Viszont az volt, hogy egyik aksi már 5,8V-nál járt, másik még csak 5,2-nél. Vannak erre töltéskiegyenlítő elektronikák, csak sajnos olyannal nem rendelkezek. Van erre esetleg valami egyszerű megoldás? Köszi!
Sziasztok!
Egy ideje keresem a választ arra, hogy melyik akkumulátor bírja legjobban a hideget. A neten mindenfélét találtam már, de egyik sem volt meggyőző. Az egyik topikban azt olvastam, hogy a Ni-Cd hidegtűrőbb, mint a Ni-mh Talán a Li-Po bírja a legkevésbé a hideget. Akinek pontos infója van kérem segítsen! Előre is köszönöm. Ja és kb.: 12v-ról lenne szó!
Szia!
Jól gondolod, a NI-CD akkumlátorok bírják legjobban a hideget de nemsokkal mögötte van az A123 LiFePo4 akkumlátorai amit Dewalt kéziszerszámokba terveztek... Tehát ha olcsón és nagyon jól akarod meguszni a 12V-ot mindenképpen a Ni-Cd akkumlátorokat javaslom, nagyon ellenállóak még a mélykisütés esetén is! Egyetlen hátrányuk a kapacitásában rejlik, eddig talán 1600mAh-s Ni-Cd volt a legnagyobb akku amivel találkoztam, de Ni-Mh esetén akár 3200-4000mAh is előfodulhat C méretben! Savas akkuk naggyából a felét esetleg harmadát teljesítik -10C° alatt de nagyobb igénybevétel mellet sem sérülnek, ellentétben a Lipo akkukkal amik kifejezetten érzékenyek a hidegben való terhelésre! Kistrojak
Ajánlanék túltöltés elleni védelmet! Azzal meg szépen be tudod állítani hogy mikor ne töltse tovább az akkut !
Helló a gond az, hogy a töltő régebben képes volt túltöltés elleni védelemre, csak olyan mintha elfelejtette volna.
egyébként ilyet hogyan lehet csinálni? Ráadásul, még megfelelő kapcs. rajzot sem találtam hozzá ez is bosszantó. Model: JY-120D
Szia. Ebben a topicban nézz szét. Itt vannak töltőkapcsolások. Ami a sorba kapcsolt akkuk töltéséhez szükséges azt balanszernek hívják. (A topicban több balanszer kapcsolás is van.)
Dehogy nem jelzi. Egy kis angol tudással a tina főoldaláról le lehet húzni könyvet mely leírja hogy hogyan is kell használni valamint a :google: és rákereshetsz magyar nyelvű szakdolgozatokra melyekben minden szépen le van írva. A másik hogy ne hidd hogy egyik napról a másikra fogod tudni használni az első lépés hogy minden menüt átnézel mindenre rákattintasz hogy megtudd mi található benne és hogy mire szolgál. Utána kezdhetsz egy kicsike áramkörrel amit szimulálsz pl egy LED.
Az új akkuknál sem működik a túltöltésvédelem?
Megfelelő túltöltésvédelem esetén is bekövetkezhet az, amit írtál (túlmelegszik, megolvad az akku), ha egy cella zárlatos lesz. A töltő ekkor is megpróbálja ugyanarra a feszültségre feltölteni az akkucsomagot, de a kevesebb cellát nem tudja érzékelni, ezért a maradék jó cellák nagyobb feszültséget kapnak, erre olvadással reagálnak. (Nekem APC szünetmentes tápokban ez szokott "rutinszerűen" előfordulni 3-4 évenként, ami aztán új akkuval gond nélkül üzemel tovább évekig, a következő cellazárlatig.)
Sziasztok!
Valaki próbálta-e ezt a kapcsolást. Ha igen akkor mik a tapasztalatok? Pontosan mér-e? Nekem főként az ellenállás mérő része érdekelne.
Annyira mér pontosan, amennyire a 10 kohm pontos. Természetesen ez csak a mérési tartomány közepén igaz. A pontossága hobbi szinten elegendő.
Igazából ellenállások válogatására kellene nekem. Akkor ezek szerint arra alkalmas.
Ha a cél egyforma ellenállások válogatása, akkor igen.
Az abszolút pontossága semmivel nem jobb, mint egy multiméteré. Nem is igazán arra van kitalálva, hanem tekercs, és kondenzátor mérésére, de egyúttal méri az ellenállást is, hiszen végső soron az is csak egy impedancia. Ezért írtam, hogy hobbi szinten.
Nekem igazából arra kellene hogy egy nagy adag vegyes értékű ellenállást szétszortírozzak. Erre alkalmas-e?
És induktivitást és kapacitást is olyan pontosan mér mint egy multi?
Értem. Amúgy az árnyékolt vezeték mennyire fontos? Mármint ha nem olyannal csinálom az nagy baj?
Az árnyékolt vezeték egy mechanikailag stabil szerkezet, ami pl állandó szórt kapacitást, zavarvédelmet jelent, és nem utolsó sorban kényelmes, a csatlakozók miatt. A szórt impedanciák befolyásoló tényezője a mérési tartomány szélei felé okozhat problémát.
Helo ! Ha alig-alig szabad PIC lábára forrasztani, akkor SMD-ben mit kell tenni?
A SEMI az SEMI. Egy megbízható márka. Jobban szól és ami az adatlapján van azt tudja is. Amíg az ON az micsoda?
A "SEMI" a semiconductor rövidítése és nem márkanév.
PIC-et NYAKra forrasztod, alkatreszeket is a NYAKra forrasztod. A koztuk levo vezetekdarab hosszusaga kozelithet a nullahoz.
Igazad van az F betűt /FAIRCHID/ lefelejtettem. Ez van amikor feleslegesen rövidítünk. Bocs.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |