Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Mi lenne, ha 100 vagy 200Hz-el hajtanánk a MOTokat egy fetes híddal? 2x-4x teljesítmény, és kicsi üresjárati áramfelvétel?
Tehát akkor amit mondtál,legyen:
900 menet 0,2 anyagvastagság 100m átmérőjű csévetest kondi:egy hengerre van kialakítva 2x 52cm körkerületű 16 cm széles alufólia . 2cm vastagon nejlon zsák mint dielektrikum A tórusz pedig jó nagy legyen Ez az egész pedig egy 6000v/45mA/270W szórótrafóról lesz meghajtva. Tegnap néztem meg hogy ez szórótrafó nem neontrafó csak egy dobozban voltak még abban a ami a neonreklámnak adta a feszt még annó. ![]() UI: Milyen magas legyen a csévetest? ![]() ![]()
Nem akarok nagyon kötekedni, de úgy gondolom, hogy egy tesla tekercs építéséhez kell némi önállóság. Ezen felül, legyünk pontosak a későbbi félreértések elkerülése végett. Mondok pár példát: "0,2 anyagvastagság",
"100m átmérőjű csévetest", "2cm vastagon nejlon zsák mint dielektrikum". Gondolom érted, hogy mi itt a probléma. Amúgy fontos lenne azt is figyelembe venned, hogy amatőr szinten nem úgy építünk tekercset, hogy elméletben kiszámoljuk a dolgokat és a tekercs egy az egyben olyan lesz, mert például 100 mm átmérőjű pvc tudtommal nem létezik (maximum csak szellőzőcső, de az vékony falvastagságú), így érdemes egyből a 110es szabvánnyal számolni, mert úgyis azt tudsz csak beszerezni. De hogy ne csak kritizáljak, írok hasznosat is: ha összeszorzod a menetszámot a huzalvastagsággal akkor kapsz egy értéket, ami kb megegyezik a szekunder tekercs hosszával (valamivel kisebb nála), ennél az értéknél nagyobb hosszúságú pvc-t kell beszerezned. Az utóbbi 30 oldalon elég rendesen ki lett vesézve a szikraközös tekercsek építése, így erősen ajánlom annak átolvasását, így biztosan te is sok kérdésedre találsz választ, és elkerülhetjük a felesleges ismétléseket is.
Hy
Mivel nem tudom jó kivezetést csinálni aluból rézre így abban a döntésben maradtam,hogy építek egy kondibankott. De 90nF/10-15kV-os-nak kel lennie. Na ezt sok kicsiből akarom. Tehát venni sok sok kisebb fóliát és úgy kötni őket,hogy a kívánt feszültség/kapacitás meglegyen. Így működne? És ha igen hogyan is kel kiszámolnom,hogy hány nF-os kondikat vegyek? ![]() ![]()
sokkal drágább lenne bank-ot készíteni szerintem... Meg ha jól emlékszek Collector azt mondta, hogy a bank-nak túl nagy lenne a belső ellenállása(vagy mi), de lehet, hogy az csak a mikró kondikból készült bankra vonatkozik.
A MOC-ra értve az mivel annak van belsőleg kisütő ellenállat... Lehet,hogy drágább de a réz fólia sem olcsóbb... Ma voltam bent a pack centrumban. 275Ft/métere a fóliának hozzá! De sok külföldi képen Wima kondikból van a bank. Igaz az az egyik legdrágább...
![]()
Minek akarod még jobban melegíteni azokat a trafókat? Így is megfőnek.
Ha párhuzamosan vannak kötve a kondik, csökken a belső ellenállásuk, de ez itt lényegtelen. A mikrosütő kondi sem azért rossz, mert van benne egy 10Mohmos ellenállás, hanem mert olajos kondi.
Tehát jó lenne? Meg célszerűbb ha pl veszünk nagyobb tételt 8gondolok itt 3-400db-ra) és úgy lehet olcsóbb is és több teslába is jó. Meg mivel mi már túltárgyaltuk ezt az alus dolgot így csak erre jutottam,hogy máshogy JÓL nem bírom megcsinálni (kivéve HA rézfóliát veszek).... Na majd elválik mennyi a lomexben a kondi és milyenek is vannak. Több bankot gondoltam egy plexi állványon tehát pl 3-4db A/4-es nyákon szépen tele... /Gyantával kiönteni?/
Az lehet... De lehet jobb lenne mint egy nagyot vagy több kicsit tekerni. De még megnézem pontosan mennyi kondi is kel és mibe fog kerülni aztán döntök,hogy mi is lesz.
Találtam ilyen fólia kondit... Ebből sok sok darab elég lenne?Még az éjjel kiszámolom mennyi is kel pontosan. Viszonylag jó árban van... És ha párhuzamosan kötöm nő a fez é ha sorba akkor a kapacitás,ugye? Bővebben: Link
Hát akkor fogjunk bele a számolásba. 90nF 8kVAC-n minimum. A kondi DC-n 630V-os, tehát AC-ben bír kb 300V-ot. Emiatt 8kV-hoz 27-et kell sorbakötni. 27 kondi sorbakötve kapacitásra 2,2nF/27=81pF. Ebből 1100 darab kell. Azaz ennyi sor, és nem ennyi kondi! A kondik száma 1100*27= 29700. Árban pedig 841 ezer forint. Jó építgetést
![]()
Akkor maradok a sima homade kondinál...
![]()
Sziasztok!
Majd valamikor szeretnék belekezdeni egy ilyen tesla építésébe.Bővebben: Link És olyat hallotam mandor-tól hogy a 20 db 1N4007-es dióda kipukkan a kapcsolásban. Ha ez így igaz akkor mivel lehetne helyetessíteni? ![]()
nem kipukkan hanem el szál kis idő után.. Nem bírja az az a nagy impulzust amit ránt a MOC... De ezt Collector jobban eltudja mondani.
Használj két egyforma MOT-ot sorba kötve és nem kell duplázni.
Nem muszáj egyenirányítani sem, megy váltóról is. De rákerestem neked, itt a link Leírtam mindent. Mint láthatod, 3 magnetront is használtam diódának, azok bírják a strapát. ![]()
Na most én is okosodtam mert abban a tudatban voltam,hogy csak egyen feszen megy... De a fűtést szűrd meg egy pár pF-os kondivan... Kerámiát használj pl 3kV-osat.
![]()
Szerintem elkerülte valami a figyelmed.
Összeraktam a tekercset, de valami miatt mégsem akar menni (neont sem gyújt be, így valószínűleg a rezgés sem indul be). A szekunder (1,4 MHz) maradt, kapott egy új primert (36 menet, 118 uH) és egy új vcs-t (34 menet). A primer kondi egy 20-250 pF-os forgókondi. A vcs körben egy 1 nF- kondi és egy 20 kOhm-os ellenállás kapott helyet. Az anód elé raktam RL tagot is. Terveim szerint a vcs a szekunder és a primer alja alatt lett volna, de így nem akar menni, pedig a primer és a vcs kivezetéseket minden lehetséges mód szerint felcseréltem, ezek után megfordítottam a primert és a vcs-t (tehát a primer került alulra), de minden próbálkozásom ellenére így sem akart menni. Az egész egy feszduplázóról jár, a g2 egy 10 kOhm-os ellenálláson keresztül kap áramot. Egyszerűen nem tudom, hogy mi a hiba (több csővel is próbálkoztam).
Nem akarok belekontárkodni de szerintem mérd meg a kondid kapacitását hátha ott van egy rejtett probléma. Az RL tagot szerintem egyelőre kiszedheted hátha ez okozza a gondokat. (Nekem ez nagy mértékű szikracsökkenést eredményezett ha beletettem) A rácselőtét ellenállásod hány wattos? Szerintem próbáld ki úgy hogy a vcs és a szekunder alja egy szinten van és a vcs-en rajta van a primer, nekem így adta a legnagyobb szikrákat (esetleg ha van nagyfeszültség ellen védő kesztyűd akár működés közben is próbálgathatod a tekercsek elhelyezését.) Ezenfelül én még a vcs menetszámot mindenképp lejjebb venném mert nekem ez nagyon nagynak tűnik így.
A kondi le lett mérve, így arra nem gyanakszom. A vcs kicsit nekem is soknak tűnik, de elvileg ez sem lehet gond. A primert és a vcs egy csévetesten van, így ezt nem tudom variálni. A rácselőtéttel sem lehet gond, mert kiszámoltam, amúgy egy 10 wattosat raktam bele. Azt már próbáltam, hogy a vcs és a szekunder alja egy szinten legyen.
Azt írta _BiG_ is, hogy nehezen jön rezgésbe és hogy neki is trükköznie kellett, hogy szikrázzon, igaz nálam az előző konstrukciónál nem volt ilyen probléma.
Szerintem simán lehet a vcs a probléma. 34 menet az nagyon sok nekem volt egy határ (a vcs menetszámot illetően) ami felett egyáltalán nem jött rezgésbe. De ha közösen mozgatod a vcs-t és a primert az is segíthet.
Az nem lehet,hogy fordítva kel bekötni? A sorkimenőnél néha úgy van. Teát fordítva kel rá tenni.
Ez nem tudom kinek az oldala (Bővebben: Link) de mikor megláttam, hogy fí relé is kell a tesla tekercsbe röhögtem egy jót
![]() Idézet: „a primer és a vcs kivezetéseket minden lehetséges mód szerint felcseréltem” Ha ezt megtette semmi szükség fordítva rátenni. (legalábbis szerintem) Amúgy ez az oldal nem semmi, Collector az véletlenül nem a te coilgunod?
Ráadásul még a kép neve is ugyan az mindegyiknél. Lementette, és még arra sem volt hajlandó, hogy átnevezze
![]()
Ma készítettem új szekundert. A cső lakkozásánál a nitrolakkara esett a választásom, mert elég rugalmas, és jól elterül a csövön. Csövet is vettem újat, nem ezt a gagyi szürke szennyvízcsövet használom, hanem a narancssárga színűt. Valamivel jobb, egyébként árulnak polipropilén csövet is, de az nem volt nekik. Az lenne a legjobb igazából. Készítettem egy primitív tekercselőgépet is, 1000 menet megvolt vele 15 perc alatt.
![]()
35kVA VTTC Bővebben: Link
Izmosabb szikrákra számítottam, de így sem rossz.
Nekem tetsik!
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |