Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Ez azért messze nem így van. Nézz meg nagyon sok kapcsolást. 2-3V hián megközelíti a tápfeszt és erre számolva azért már nagyobb teljesítmény jön ki. De már csak ha adatlapokon grafikonokat nézel is észrevehető. A híd-at meg nem muszáj teljesen kivezérelni és hídnál akkor már inkább a 4 ohm -os impedancia lesz a baj az erősítőre nézve.
Először is a quad az szerintem nem 1504 forintba fog neked fájni. Na mellesleg nem azt mondtad, hogy 24V-od áll rendelkezésre? A quad-nak trafót kapni jóval húzósabb dolog lesz. Mellesleg a hangszórók sorba kötése felelne meg neked feltéve, hogy azok teljesen egyformák. Egyáltalán akkor van már tápod?
Senki ne értse félre de a TDA2030 és társai egészen TDA2052-ig a legmegfelelőbbek ilyen célokra én még mindig azt vallom. Egyik percbe még A osztály, aztán hangos is legyen de IC-s is jó lenne de végén mégis quad kategória. Hát itt az egész teljesen más besorolás egytől-egyig. Nézd már meg légyszíves amit ajánlottam és nem fogsz csalódni benne.
Bocsi, de ezt már rossz olvasni. Mi lenne, ha eldöntenéd végre, hogy mit szeretnél? Előbb gondold át, AZTÁN írd le. Ennek semmi értelme, mindenki írogat de minek.
Persze, visítva kb 12W 4 Ohmra. 20Vp-p vehető ki max egy 24V -os végfokból, az meg 12W.
De amúgy meg tényleg eldönthetné már, hogy tulajdonképpen mit is akar. Írjuk, hogy nem jó úgy, erre néz egy még megvalósíthatatlanabbat.... Jó lesz az a TDA2030, 240, vagy 2050, sanykaraj! Ne akarj lehetetlen dolgot alkotni.
Hali!
Van egy 2xTDA2030 végfokom, és egy a képen látható előfokom hozzá. Az előfok elé beraktam egy 100K-ohmos potmétert. Na, ha a potméter teljesen le van tekerve akkor is átjön rajta a hang, és fél hangerőnél meg a maximumot hajtja ki a hangfalból. A kérdés, hogy lehetne "beszabályozni" a legegyszerűbb módon, hogy nullánál ne szóljon, és közel véghelyzetben hozza ki a maximumot a hangfalból? Üdv.:Gergő
A srác sajnos még elég kezdő de szerintem is maradjon a tda2030nál, az kb kijön ennyiből: Tanítványom de nekem nem mindig hisz
A hangerőpotinak az egyik szélső lábát a földre kell kötni, a másik szélsőre megy a bemeneti jel, a középsőről pedig megy az erősítő felé. Ha pedig túl nagy a jel, egy soros ellenállást köss be a bemenő jellel sorosan.
Sziasztok szerintem is söt még annyit tennék hozzá maga a kész panel megtalálhato kidobott TV-k ben csak be kell kötni és szol.Azok mind 24v-os táprol mennek.
Épp ez a baj. Nézd meg. Még nem is szimmetrikus a táp hanem szimpla szóval kell "kondenzátorozni". De mellesleg ha megnézed ettől eltérően egy TDA adatlapját ott 24V mellett több is kivehető 4 ohm -ra mint 10-12W híd nélkül is.
Az meg egy másik dolog, hogy az erősítő lelke a hangszóró. Csak ezt nehezen fogják fel egyesek és csodálkoznak, hogy valahol 10W úgy szól mint máshol a 100W
Szia! Az adatlapon a teljesítmény/tápfeszültség diagramot nézd meg 4 ohm 5 és 10% torzításra. Ahol csak szimmetrikus táp van megadva, ott a +/-12V-nál keresd. Innen leolvasható a kivehető teljesítmény, az adatokat reálisnak vélem :yes:
Szia!
De mivel neki 24V nem szimmetrikus hanem szimpla és kondenzátorokkal oldódik meg a leválasztás ezért nézhető az a diagram 24V-ra.
Hello!
A potit jól kötöttem be azzal nincs baj. Raktam be egy 100kohmos ellenállást annak megfelelően ahogy mondtad. Ezesetben ha feltekerem maximumig akkor erölködik a hangfal, szóval ilyen téren jó lenne. Viszont ha teljesen letekerem egy kis hang még így is szűrödik át. Mit lehetne ez ellen tenni?
Próbáld ki másik új potival, valószínűleg nem érintkezik rendesen.
Igen, néztem, egyezik az általam számítottal, én 12,25W -ot számoltam, a diagrammon meg olyan 13W körül metszi a 24V -ot a 4 Ohmos görbe. De ez már 10% THD.
Egyébként meg az elején írják: Idézet: „Typically it provides 14W output power (d = 0.5%) at 14V/4W; at ą 14V or 28V, the guaranteed output power is 12W on a 4W load and 8W on a 8W (DIN45500). The TDA2030 provides high output current” +/-14V -nál 14W, de csak a 12W a garantált, 4 Ohmra.
Bocsánat de lehet pár kérdésem?http://www.electronicstudio.net/schematics/aa10wgerm.jpg az alábbi linkre mutató rajzon szereplő erősítő az működőképes-e? Mivel tudom modellezni? Későbbiekben kimenőtranszformátort is akarok hozzá azt hogy oldjam meg?Tudom sokak szerint zajos a Germánium,nekem eddig tesztjeim alapján ez jött be a legjobban.(már mint a germániumtranzisztoros erősítő, a kimenőtranszformátort tudom hogy a csöveseknél szokták...De itt most Leválasztó funkciója leenne)
Félreértettük egymást Én már a TDA2030-nál nagyobbakat nézegettem. Bocsi, hogy nem pontosítottam.
-Működőképes..
-Bármilyen áramkör szimulátorral, ha megvan a programban az adott tranzisztorok áramköri (spice, pspice, stb.) modellje. Ha nincs, akkor először meg kell hozzá keríteni.. -Kimenő transzformátor méretezése. De kicsatoló kondi akkoris kell... -Az első tranzisztor kiszajú szilícium, nem germánium, a zajt pedig egy erősítőnél a bemenőkör paraméterei határozzák meg leginkább.
Bocs, de csatolsz egy képet, bekarikázol rajta egy ellenállást és egy értelmetlen mondatot odaírsz, amiről nem lehet még azt sem eldönteni, hogy kérdés akar lenni, vagy kijelentés, mert nem használsz sem vesszőt, sem pontot, sem kérdőjelet, sem írásjelet...
A bekarikázott ellenállás 1 Ohm. Egyébb kérdés? De lehetőleg pontosan fogalmazz, mert senki nem gondolatolvasó...
Elcímezted ezt szerintem
El, de nagyon!
Ehh... a péntek sosem volt az én napom... Visszavonva!
Kössz. mert sokan aszonták hogy "gagyi a germánium" én a csövesbe csalödtam sokat...
A germánium sokkal érzékenyebb a hőmérséklet változásra, elmászik a munkapont, meg tényleg zajosabb. A végtranyók és a meghajtók épp ezért hajlamosak a hőmegfutásra. Mára már alapvetően korszerűtlen.
A csöves más kategória. Ahhoz jó hálózati trafó kell, jó táp és szűrés, meg egy nagyon precízen kivitelezett és megtervezett kimenőtrafó. Ha csak egy mezei trafót teszel rá hangkimenőnek, akkor egészen biztosan nem fog úgy szólni, ahogy kellene. Nem nagyon találkoztam még olyannal, akinek nagyon nem jön be a csöves hang, de ízlés kérdése végülis. A csövesnek lágy, meleg hangja van a párhuzamos felharmonikusok miatt, ami nem minden zenére jó. Death-metált, és egyébb birkanyúzó zenét nem biztos, hogy jó csövesen hallgatni (bár, ki tudja...)
Érdekesség kedvéért, kíváncsiságból érdemes germánium tranzisztorral erősítőt építeni, hallgatás céljára nem. Ha az előbbiek motiválnak itt van két kapcsolás, amit annak idején megépítettem.
Azok a régi szép idők, amikor OC1071-es tranzisztorral csináltunk erősítőt. Bár én nem ahhoz a korosztályhoz tartozom, de az első erősítőmet OC ill AC tranzisztorokkal csináltam, mert nagybátyám ilyeneket kotort elő a fiókból, amivel elvoltam egy darabig.
Be bejön szoktam rólla darálni de nem stúdió cucc.Háhá germánium, kis Körting rádió olyan szépen szólt még a Yamahamat is hazavágta minőségbe.Csövesnél ott van hogy kimenötrafórol tudom hogy nem a legjobb(ezt leszámítva anyi a bajom vele mint hogyha valamit hozzáadna és azt torzan tenné meg, megint levonom belőle a hálózati transzformátort... és kaptam egy olyan hangzást ami hiányos lehet hogy másik csővel is kéne barátkoznom... mindenesetre videoton velence de lux a haverom.Csöves erősítőn van ami jól szól de akkor sem studió cucc.
Köszönöm, de akkor is nagyon jól szól botfülem meg csak nem lehet.
Roberta, a germániumtranyós erősítők nem a germánium miatt szólnak szépen, hanem a szimpla tápos, egyszerű, oldskool kapcsolástechnika miatt. A kondenzátoros csatolás alapvetően más hangot ad, mint a mai dc csatolt cuccok, sokkal nyugodtabb, kellemesebb, hosszabban hallgatható. Ezek az egyszerű, régi kapcsolások valahogy tökéletlenségeik, magasabb torzításaik mellett mégis nagyon szépen szólnak. Mindegy hogy szilícium vagy germánium tranyósak.
...de vannak hangok amit csak azzal hallok meg...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |