Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
 
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 151
(#) szabi83 válasza Villám hozzászólására (») Júl 14, 2007 /
 
Idézet:
„az LM3915 kb mennyibe kerül?”


~ 500 FT
(#) Kovidivi válasza bodnar00 hozzászólására (») Júl 14, 2007 /
 
Hello!rá lehet kötni hifire, de akkor meg kell változtani néhány ellenállást a kapcsolásban (meg csak akkor gyullad fel az összes led,ha fülsüketítő zene megy...halkan meg alig világít egy (és szerintem "halkan" többet hallgatod)).ehhez nem értek.
Szinte teljesen mindegy milyenek a ledek(3-5mm, sima-extra fényű) mert áramgenerátoros módon vannak meghajtva.
Nyákrajz biztos van ebben a fórumban, keresgélj az elejéről.
Szvsz jobban jársz,ha a hangkártya kimenetére kötöd,mert akkor jó a fórumban található kapcsirajz,meg halk(a hifid halk...) zenénél is szépen ugrálnak a ledek(mert megkapják a maximális jelnagyságot)...
(#) Skip válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 14, 2007 /
 
Ezek igy igazak! ha a Hifire akarod akkor nem nagyon fog felfutni a dolog maximum ha nagyon hangos...

én anno próbáltam az LM es IC vel a dolgot... működik de nagyon vigyázni kell, mert érzékeny IC. vagyis nekem sikerült meggyilkolnom egyet még nagyon régen! és vettem másikat de attól meg márt féltem és inkább hagytam a fenébe(azóta is megvan eredeti állapotába ahogy a boltból elhoztam).
mindenki döntse el sztem hogy mivel szeretné! a kritikák innen onnan már hallhatók!
Üdv.:Skip
(#) Árpy válasza Villám hozzászólására (») Júl 14, 2007 /
 
Heló! A Hqvideonál eléggé jó árak vannak (nem reklámképpen)

LM3914 (lin) ---> 391Ft
LM3915(log) ---> 437Ft
UAA180 (lin) ---> 273Ft
UAA170 (lin) ---> 1775Ft
UAA170(log) ---> 2020Ft

Én a LM3915-t ajánlanám, mert az logaritmikus; 10 db ledet tud meghajtani, korszerűbb, mint az UAA-k, tartalmaz beépített áramgenerátort, így a ledek mindig ugyanakkora fényerővel világítanak. Két db LM3915-t össze is lehet kötni, így 20 db ledet lehet vele meghajtani. Az adatlapjában található többféle alkalmazású kapcsolási rajz.

Én korábban LM3914-et használtam fel egy kétütemű motor fordulatszámkijelzéséhez, először nem müködött, mivel elrontottam a tranyós tápot neki, azt kicseréltem egy 7805-ös stab IC-re és már tökéletesen müködött.

Én is készülök építeni egy kivezérlésjelzőt, de még nem jutottam odáig

Arpy
(#) Villám válasza Skip hozzászólására (») Júl 14, 2007 /
 
Én nagyon halkan szoktam zenét hallgatni, legfőképp mert koleszben lakok, de különben se birom elviselni a hangosat...

Az LM... ára viszont egész barátságos
(#) Villám hozzászólása Júl 14, 2007 /
 
Ha az UAA-t kilövöm, akkor a másik, ami szimpi, amit Szabi83 linkelt a 6.oldalon, k89.pdf néven. Stereo VU meter, 2db LM3915-ös történet.
Ez se hifire való? Akkor mire, pl szgépre? De azon se hallgatok hangosan semmit, saját épített zenecuccom meg nincs :whatever:
(#) szabi83 válasza Árpy hozzászólására (») Júl 14, 2007 /
 
+ áfa
(#) Árpy válasza Villám hozzászólására (») Júl 14, 2007 /
 
Az IC-nél be lehet állítani a referenciafeszültségeket, így meg lehet adni a minimális és maximális jelszintet (egy tartományt). Akkor úgy gondolom, hogy te a hangszóró kimenetre szeretnéd kötni. Erre is vannak kapcsolások, az is olyan, amit Szabi83 ajánlott

(de én szívem szerint vonalszintű jelre kötném majd, ha megcsinálom... erősítőbe készülök készíteni, először bejön a jel, egy SAS560-as IC-vel relés bemenetválasztó, aztán megy a jel az LM3915-nek és az LM1036-nak.... aztán az előfok után vagy a quadot fogom berakni, vagy csinálok VF2-t)

Ha szobaméretű kivezérlésjelzőt akarsz csinálni, szerintem arra a legmegfelelőbb egy kisebb keresztmetszetű műanyagcső, az extra fényerejű ledeknek fúróval méretre kifúrni a helyét, aztán ragasztópisztollyal beragasztani érdemes szerintem. Úgy gondolom, hogy így jól nézhet ki.

Arpy
(#) Árpy válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 14, 2007 /
 
úúú... téényleg az áfát elfelejtettem... kössz, hogy szóltál

Általában sajnos csak postán tudok onna rendelni (itt nagyon drága minden) és akkor mikor már össze vannak írva az alkatrészek, akkor számolom még hozzá azt is.

Arpy
(#) Villám válasza Árpy hozzászólására (») Júl 14, 2007 /
 
Igazából nemtom hova szeretném kötni, mert nemtom hova lehet. De csak egy szobai kis hifim van és szgépem. Ilyen erősítős cucc csak a kocsiban van.

Akkor amibe a PIC-eket adják, hosszú vékony műanyag izé jó lesz.
(#) Kovidivi válasza Villám hozzászólására (») Júl 14, 2007 /
 
a számítógépről is vonalszintű jel jön ki a hangkártyáról.arra rákötöd a kivezérlésjjelzőt,meg a hifit párhuzamosan.ennyi.
(#) Árpy válasza Villám hozzászólására (») Júl 14, 2007 /
 
Szerintem is a vonalszintű jel megfelelőbb, ha gépről szoktál zenét hallgatni. De ha a hifin gyakran szoktál cd-t, rádiót, kazettát hallgatni, akkor lehet, hogy érdemes a hangfallal párhuzamosan kötni. A döntés rajtad áll

Arpy
(#) Villám válasza Árpy hozzászólására (») Júl 14, 2007 /
 
Nem vmi jó a hallásom, de a kis szgépes hangszórónak borzalmas a hangja. Hifiről jobb lenne. Akkor az a k89.pdf-es megfelelő, annak nekiállhatok építeni? Ha kész lesz majd kérek segítséget,hogy akkor pontosan hogyan kell a hangfalhoz rakni... :yes:

És az nem lesz gáz,hogy mivel magas lesz a cucc, így a ledek ugye egy hosszú csőszerűségre kerülnek, de oda más nem fér, a pic lent lesz egy kis dobozban és oda kell levezetni a led lábától a kábelt?
(#) Moderátor hozzászólása Villám hozzászólására (») Júl 14, 2007
 
Villám! A linkelést javítottam. Ha így "szúrod be", az nem gond. :integet2:
(#) Attila86 hozzászólása Júl 14, 2007 /
 
Üdv.!
Villám, ha jó nagy kivezérlés-mérőt szeretnél építeni, akkor szerintem nem néz ki olyan jól 10db led egymás fölött 20-30 centinként. Én úgy gondolom, hogyha már nagy, akkor a ledek száma is több legyen. Így sokkal jobban mutat.
Ezért én a az LM3916 ADATLAPjának 13. oldalán lévő kapcsolást. Ilyen mószerrel végülis akárhány ic-t kaszkádba lehet kötni. Nem értem hogy minek rajzoltak külön tápot a ledeknek... :miaz:
(#) Villám válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 14, 2007 /
 
Azt hiszem kettőt kéne építeni. A kisebb (méretre kisebb) 2X10ledből fog állni, jobb és bal hangszóróhoz. Sztem a másiknak is elég, ha 20ledből áll, azt már magasra lehet húzni.
(#) bodnar00 hozzászólása Júl 14, 2007 /
 
HiFihez akkor melyik lenne jó? Vagy, hogy lehet átépíteni az LM3915 öst h jó legyen hozzá? A hangrzóró kimenetre kéne kötni ?, vagy úgy nem lenne jó?
(#) bodnar00 hozzászólása Júl 14, 2007 /
 
HiFihez akkor melyik lenne jó? Vagy, hogy lehet átépíteni az LM3915 öst h jó legyen hozzá? A hangrzóró kimenetre kéne kötni ?, vagy úgy nem lenne jó?
(#) suhanc válasza bodnar00 hozzászólására (») Júl 14, 2007 /
 
Az lm3915 inkább volt mérönek jó.De elv. a hifire jó én UAA180-ast építetem meg és tök jól mükszik az is.lm3914 inkább a kivez.jelzö ic aszem???
(#) Attila86 válasza suhanc hozzászólására (») Júl 14, 2007 /
 
"Az lm3915 inkább volt mérönek jó.De elv. a hifire jó én UAA180-ast építetem meg és tök jól mükszik az is.lm3914 inkább a kivez.jelzö ic aszem???
Suhanc!
Nem. Az LM3914 lineáris kijelzésű, ezért az való feszültségmérőhöz. Az LM3915 és LM3916 pedig logaritmikus kijelzésű, ezek valók kivezérlés-jelzőnek, de a kettő közül ha választani lehet akkor inkább 3916, mert az a gyártó szerint audio felhasználásra valamivel jobb. Hogy mivel, az mondjuk még az adatlapból se derül ki...
Én LM3915 köré építettem kivezérlésjelzőt, amiről videók épp most kerültek fel az oldalamra (spektrum analizátor).
(#) Villám válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 14, 2007 /
 

Egy csomag led kapásból ugrott hozzá
(#) m.joco hozzászólása Júl 14, 2007 /
 
http://villamdetektor.atw.hu/ (a legelső kapcsolásról van szó)
Ez egy villámdetektor, ezt szeretném megépíteni, de a kimenetre kivezérlésjelzőt szeretnék tenni.
A LM3915-ös kapcsolási rajza megfelel az LM3914-nek, mivel lineárisat akarok? És egyáltalán lineáris kell???
Volna mégegy probléma, hogy villámláskor a kivezérlésjelző csak egy pillanatra villanna fel, ezért lehet hogy észre sem venném. Szóval a kiv. jelző bemenetére tennék egy kondenzátort, de az gyors jel, amit a villámdetektor adna, az azalatt a rövid idő alatt fel tudná tölteni a kondit??? Vagy vannak olyan kondik amelyek gyorsabban feltöltődnek?
Üdv.
(#) Kovidivi válasza m.joco hozzászólására (») Júl 15, 2007 /
 
itt van a megoldás számodra! itt ez a kondi fogja meghosszabítani a jelet.nekem pl. a számítógép bekapcsolásakor kap egy nagyon rövid jelet a kiv.jelző, aztán szépen lassan lekúsznak a ledek a pirosból a zöldig.nagyon szép...nagyobb kondival lomhább lesz a kapcsolás.
(#) ferci válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 15, 2007 /
 
Szerintem a bemeneti jelet kell megnyújtani, talán ennyi elég... az elkók értékét ki kell kísérletezni - 47 µF be, a bemeneten 10-47 µF ( a zöld kereten belül ).

A + tápon lévő elkó miért lenne erre jó? Ott mindenhogyan van és nem ezért.
(#) Attila86 hozzászólása Júl 15, 2007 /
 
"A + tápon lévő elkó miért lenne erre jó?"
Bizony Kovidivi! Miből gondoltad hogy a TÁPOT pufferelő kondi "meghosszabbítja a jelet"? Ez nagy okosság volt.

m.joco!
A jel pufferelése tényleg nem annyira egyszerű, hiszen a nagyon rövid ideig tartó jel nem tudja feltölteni a kondit. Kissebb kapacitású kondenzátort gyorsabban lehet feltölteni (azonos feszültségről), na de az viszont gyorsabban ki is sül.
Én ezt egy monostabillal oldanám meg, 555-el. A bemenete nagyon gyors jeltől már billen, és a kimenetén a beállított időzítés leteltéig tartja a szintjét. Utána hogy ne azonnal tűnjön el a kijelzés, egyszerűen csak pufferlelni kell az 555 kimenetét.

Másik megoldás, hogy kis értékű kondenzátort alkalmazunk, viszont utána egy nagy bemeneti ellenállásra állított OPA-ra menjen a jel. Annak a kimenetét pedig már egy nagy értékű kondival puffereljük.

Én az elsőt építeném meg.
(#) lgyk válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 15, 2007 /
 
Idézet:
„Utána hogy ne azonnal tűnjön el a kijelzés, egyszerűen csak pufferlelni kell az 555 kimenetét.”


Minek? A monostabil 555 egy ideig aktív marad, nem kell azt pufferelni. A másik gond, hogy az 555-nél nincs értelme kivezérlésjelzőnek, mivel a jel erősségétől független a kimenet állapota. Így erre a megoldásra csak egy LEDet érdemes kötni.

A műverősítős dolog viszont jó ötlet! :yes:
(#) Kovidivi válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 15, 2007 /
 
Bocsi.ezt abból gondolotam, hogy mikor kondi nélkül használtam a kapcsolást,akkor nem volt ilyen "lassú"(vagyis inkább tökéletes) a kivezérlésjelző... lehet valami más miatt volt.nem tudom, hülyeség-e ,ki kell próbálni. bocs,ha az...
(#) m.joco hozzászólása Júl 15, 2007 /
 
És ha több kisebb kapacitású kondenzátort tennék a kiv. jelző bemenetére? És esetleg tudnátok kapcsolási rajzot adni arról a műveleti erősítős megoldásról?
(#) Attila86 hozzászólása Júl 15, 2007 /
 
"Minek? A monostabil 555 egy ideig aktív marad, nem kell azt pufferelni. A másik gond, hogy az 555-nél nincs értelme kivezérlésjelzőnek, mivel a jel erősségétől független a kimenet állapota. Így erre a megoldásra csak egy LEDet érdemes kötni."
Ebben nincs teljesen igazad, de légyegtelen úgyhogy nem is fejtem ki hogy miért...

"És ha több kisebb kapacitású kondenzátort tennék a kiv. jelző bemenetére?"
Hogy is mondjam...
Sok kicsi sokra megy. Ha beraksz több kissebb kapacitású kondenzátort egymás mellé párhuzamosan, az pontosan olyan mintha egy nagyot tettél volna oda. Tehát nem jó.

"És esetleg tudnátok kapcsolási rajzot adni arról a műveleti erősítős megoldásról?"
Igen, mindjárt...
(#) lgyk válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 15, 2007 /
 
Idézet:
„Ebben nincs teljesen igazad, de légyegtelen úgyhogy nem is fejtem ki hogy miért...”


Miért is?

Az 555 monostabil vagy átbillen, vagy nem. A kettő között nem fog a kimenet felvenni értéket, így használhatatlan a megoldás erre a célra, kivezérlésjelzővel.
Következő: »»   14 / 151
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem