Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor lehet hogy jut hely egy kisebb szirénának vagy egy lednek ---> hogy beérett a paradicsom
(ha a szenzorok valamelyike nem érintkezne... stb.) Már csak a progit kell kicsire varázsolni hogy beleférjen... Baromi sokat segítetek nekem - még egyszer örök hála Délután hőmérőépítés...
Te egy zseni vagy Nagyon jó megoldás
Kuldtem egy kapcsrajzot ebben a topikban. Ez egy mukodo megoldas rajza. Keresd meg! A Vref erteket erdemes 2,56 V-ra beallitani, mivel az AD felbontasa 1024, igy a kapott erteket nem kell sokat varazsolni, hogy fokra atszamold. Igy 1/4 fokos felbontast kaphatsz 1024-es AD bontasnal.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy 7 led-es kijelzővel lehet-e betűket megjeleníteni,ha igen milyen módon?
Úgy lehet, ha nem egy dekóder IC-vel hajtod a kijelződet, mint a 4511, hanem szegmensenként. Így azt gyújtod csak ki, amelyiket akarod. Már csak egy táblázat kell, és onnan hívogatod a karaktereidet.
Szia Simpi!
Sikerült-e elindítani a qei modult? A linkről letöltöttem azt a fájlt, de tesztben nem csinál semmit. Gondoltam, nem kap jelet a bemeneten, ezért nyomógombokat tettem a qei bemenetekre, de így is csak folyamatosan "0" jelenik meg az LCD-n. Üdv: rotomat
Sziasztok!
Szeretnék egy automata locsolórendszer vezérlést csinálni,ami pl:minden nap 20:00-kor bekapcsol x időre. A problémám az ,hogy nem tudok egy valós idejü órát csinálni úgy hogy ha a programom áll pl:vár egy gombnyomásra vagy egy menüben épp állítok valamilyen értéket,az óra a háttérben folyamatosan menjen.Ehhez kéne egy kis segítség.
Én külső rtc (valósidejű óra) IC-vel csinálnám. Egyszerűen I2C buszon kommunikálnak és van amelyikhez egy 3V-os lítium elemet kötve áramszünet esetén is tovább üzemel.
jó ötlet. Milyen típusú rtc ic-t ajánlasz amit lehet kapni?
Sziasztok!
Küzdök az I2C kommunikációval,de nem jön össze.Tud valaki egy példaprogramot csinálni,hogy megy ez a busz.RS5C372A és egy pic 16f877 között.
Köszönöm. Átnézem és megpróbálok kihozni belőle valamit.Egyébként az SPI buszos kommunikáció ugyanolyan jól működik,és használható RTC ic-hez is?
Üdv Mindenkinek...
MCP9700A szenzor illesztésével kapcsolatosan szeretném megkérdezni az itt összegyűlteket... Illesztettem a pic-re a fenti szenzort de a Jeges vízben 108 a forrásban lévőben pedig 267 értéket vesz fel a ADC beolvasás értéke. ReadAsInt el olvastam be. Lehet hogy más módon kellene a Flowcode-ban beolvastatnom az értéket? (RaedAsVoltage?) Vagy jó így és képlettel számoljam ki? Milyen irányban érdemes elindulni? Előre is köszönöm...
Udv A forumon.
A MCP9700A 0 C homersekletnel 0,5 volt fesultseget ad. Tehat a helyes homerseklethez a mert ertekbol ki kell vonni 0,5 voltot. Meg egy tanacs, igaz a flowcodeban nem tudom hogy lehetne megoldani (nem abban programozok). Erdemes 2,56 volt Vref-et hasznalni, igy egesz osztast fog adni az AD. Igy a felbontasod pontosan 1/4 C lesz.
Köszönöm a választ...
Jól értelmezem a rajzod? A Vref megy a szenzor tápjára? Más: A kiszámoláshoz találtam itt egy képletet Bővebben: Link Ezt módosítva 5V táphoz ki is jön az az érték amit a szenzor mutat a teszt során... A 1024-es felbontáshoz és az 5 V-hoz : (1024/5)*0.5)=102,4 (kb 108 0fokon) 108-102=6 (6/3)/2=4 tehát 0 Cfokon mutat 4-et 100 Cfokon pedig 109-et Gondoltam hogy kivonok az egészből 5-öt és akkor közelítőleg fokra pontos a középső tartományban (szobahőmérséklet) Csak az a gondom hogy az osztás miatt nem egyesével hanem kettesével változnak az értékeim... Van ötletetek? lebegőpontos változóval számoljak? (de kifutok a PIC-ből)
Szia!
10-el szorozd meg és a végeredmény utolsó számjegye elé rakj veszőt és akkor sokkal pontosabb lesz, legalább is én az enyémet így csináltam.. De lehet hogy az se a legtökéletesebb megoldás.. 1024*10/5*0.5=ami marad 1024 ebből jön ki a vessző berakásával a 102,4
Igen a Vref megy ki a tapra.
En emiatt alkalmaztam 2.56 V Vref-et, mert ugye 2.56/1024= 2.5 mV -> 1/4 C, es ugye a 0.5 V egyenlo 200 osztas, tehat a AD ertekbol kivonsz 200-at es megkapod a homersekletet AD erteket, majd ezt az erteket megszorzod 0.25-el es megvan a homerseklet (Elosztod 4-el). Tehat : Vt=AD-200 // 0.5 volt kivonasa. Temp = Vt/4 // 0.25 szorzas. Egyszeru leprogramozni akar ASM-ben is. Igy a homerseklet kijelzes 0.25 azaz 1/4 C pontossagu lesz.
Kedves VilmosD!
Köszönöm... Megépítettem a Vref-et beállítottam 2.56V ra és rákötve a szenzort 0 Cfoknál 114 et ad az AD értéknek 100 Cfofnál 298 at! ??? így a képletet módosítottam : Homerseklet = ((ADertek-100)/2) így félfok pontossággal mér... De az elvet már nem értem... (de szeretném) Az értékek ugrabugrálását én is tapasztalom, gondolom arra megoldás lesz a kondi és ellenállás a szenzor mellett
Ok, itt küldöm.
Legyszives merd meg multimeterrel a szenzor feszultseget "0" es "100" C eseten. 0 foknal 0.5 V es 100 foknal 1.5 V a merendo ertek. ennek megfelel a 200, ill 600 AD ertek 2.56 V Vref eseten. Meg egy nagyon fontos: A szenzor tap labara tegyel egy 100 nF kondit, es a kimenettel sorba egy 1k ellenallast. Egy kicsit gerjedekenyek ezek a szenzorok. Esetleg szkoppal (ha van) meg kellene nezni a Vref, es a merojelet.
Értem, a 256*10mV=2.56V ami a referenciafeszültség (és ezen belül lesz értelmezhető a 1024-es felbontás).
Így már kezd összeállni... Köszönöm.
Az számít hogy milyen kábelen vezetem el?
Most egy egyméteres UTP kábellel eléggé reszket 21-23 között, az ellenállás és a kondi ellenére (kondi a táp és a gnd között a szenzornál, 1k a adaton) Használjak árnyékolt kábelt?
Jobb arnyekolt kabellel. Meg segithet a PIC oldalon egy 100 nF kondi az AD bemeneten. Viszont ha ICSP-t hasznalsz a kondi es a bemenet koze kell egy 1k ellenallas. En szoktam atlagolni 4 vagy 8 meres atlagat.
Kiprobalom...
Most 20 mérés átlaga hozza azt amit szeretnék. (mármint hogy csak másodpercenkent valtozik és nem ugrik két értéket odavissza) Nem ICSP rakosgatom... Már eleve bene van egy DIL-ben ... Hátha megússza
Nem tudom mi lehet nalad a hiba, de nekem mukodik egy par ilyen homerom, es hofokszabalyzom, de az 1/4 lepes sem nagyon libeg, vagy csak nagyon lassan. A nagy libeges megbolonditana a szabalyzo egysegemet. Fontos lehet a megfelelo tapegyseg, a hidegitesek a tapon, a Vref-en. A TL431 melle legalabb 4,7, de inkabb 10 µF elko dukal. Persze ha protoboardon epitkezel, akkor sajnos elo fordulnak ilyen mokak. Nem jo a 20 meres atlaga, mert sok szamitast igenyel. 4, vagy 8, vagy 16 a helyes megoldas. nem 9, 10, 13, 20. Ez azert van, mert a 2 hatvanyaival valo osztas, vagy szorzas egyszerubb uC-s kornyezetben. Ez megoldhato sfiftelessel, es nem floating szorzas, osztassal. Sokkal kevesebb eroforrast vesz el. Ez a dugdosos programozas nem baj, de ha sokt kell birizgalni a programot azert jobb a ICSP. Nekem veszett mar el PIC laba a sok dugdosastol. A nagyobb tokokhoz (nem 8 labu) inkabb teszek ICSP-t. Fejleszteshez sokkal jobb. Persze sorozat gyartashoz ki lehet hagyni.
Nyilván a kábel... Ha direktben ráforrasztom akkor a ADC érték alig billeg (illetve 4 értéket sosem fe-le, így nem reszket az egész érték sem az átlagolás után)
Próbapanelen forrasztgattam össze. Osztást 16-ra állítottam. Az elko meg 10µF-s. Sehol nem melegszik - ha jól értem a "hidegítés" szót. Köszönöm a tanácsokat. Az ICSP felcsigázott Az égetőmön 6 kimenet van VPP, VDD, VSS, PGD, PGC, AUX, Ezeket ha rákötöm értelemszerűen a beépített PIC-re akkor nem kellene ki-be rakosgatnom a foglalatból? De hova megy az AUX? És gondolom a Flowcode-ból ugyanúgy küldöm a PIC-be a programot? (miért is lenne másképp) Ez szuper lenne Idézet: Elektromosan a hidegitest szuresre ertjuk. Jelen esetben a tapfesz szuresere a PIC taplabainal. ICSP Erdemes meg elolvasni a PK2 manualjat. A lenyeg, hogy a MCLR, PGD, PGC labakat le kell valasztani az aramkortol. A MCLR ellenallas es egy dioda, a tobbi altalaban egy ellenallas. Az AUX itt nincs hasznalva. A mellekletben a 40-pin demo panel megoldasat lehet kovetni. „Sehol nem melegszik - ha jól értem a "hidegítés" szót” Ja meg a szenzorra egy kerdes. A jel vezetekben hol helyezted el a soros ellenallast? Kozvetlen a szenzor labara kell kotni, nem a kabal masik vegere. Ugyanott a tap labakra kell tenni a hidegito 100 nF kondit. En ugy csinaltam, hogy gyartottam a TC1047A-hoz egy picike panelt (SMD) amire raterveztem a szinten SMD 100 nF, es 1k helyet. Felforrasztas, kiprobalas utan szilikonnal zsugorcsobe teszem es kesz a szenzor. 100-110 fokon, nedves paras helyen evek ota mukodnek. A MCP9700A hasonlo eljarast kivan.
Köszönöm az infókat.
Szenzornál van a kondi. a táp és a gnd között és a ellenállás is a szenzor lábára van forrasztva. Inkább az árnyékolatlan kábel lehet a rezgés oka. |
Bejelentkezés
Hirdetés |