Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Most erősen elgondolkoztam rajta, hogy mégis megépítem azt a tápot amit akartam +-5 és 12V-os verzióban a jól bevált disszipatív IC-kkel. És "hallgatva a modern idők szavára" talán kiegészítem egy 3.3V-os ággal is. Van egyébként itthon egy labortápom de az sajnos csak 1 csatornás és nem tudom így szimmetrikus tápként használni.
A kérdés, hogy egy esetleges zárlatra milyen gyorsan reagál. Itt senki se a tápot félti.
Hova kell a PIC-hez szimmetrikus táp? Meg 12 V, meg...?
Mondtam én hogy csak PIC-hez akarom használni? Azért írtam példának a mikrovezérlőt mert az a legkényesebb a tápfesz minőségére, ha ahhoz jó akkor pl jó műveleti erősítőhöz, stb. is. Ez egy ilyen univerzális téma lenne.
Na még egyszer és összegezve: Egy PC táp képes működtetni egy mikrokontrolleres áramkört. Az esetleges probléma ott lehet, hogy ha van a nyákon egy zárlat, akkor ott megindul a 10-20A és mindent szétéget. Ha van egy hibás alkatrész az a nagy áram hatására szétrobbanhat, megsebesítve a szemlélőt. Voltam tanúja ilyennek. A másik a kapcsolóüzemű tápok zaja, ami a digitális üzemnél ugyan nem sok gondot okozhat, viszont annál inkább egy analóg áramkörben.
Esetleg áramkorlát, vagy biztosíték segíthet.
Üdv Inhouse
Szia!
Áramkorlátnak megteszi ez a kapcsolás? Gondolom itt az Rs lenne a figyelő ellenállás. Ha ez egy poti lenne akkor szabályozhatóként működne? Köszi!
Hello! Építettem egy vincseszterekhez való tápot. 12V/2A-es adapterről menne, eredetileg az adapter külső vincseszterhez való szóval elég erős. Viszont amikor rákötöm, a vincseszter nem kezd zúgni, pörögni. Mitől van ez? A 12V-ot egyből az adapterről kapja, az 5V-ot pedig egy 7805-ösről. Komolyabb tápot kne építsek?
Nem áramgenerátor, áramkorlát kell inkább...
Van itt egy olyan kapcsolás, ahol a feszültség állítás és az áramkorlát is be van rajzolva, keress kicsit vissza... ATX áramkorlát Üdv Inhouse
Elvileg a kisebb 7805-ös (M) IC is elbírja, mert egy HDD-nek az áramigénye 200mA körül van, mind az 5, mind a 12 voltos ágon.
A piros 5V a sárga 12. A tápnak valóban el kell bírni, elvileg (mondom elvileg) a mai IC-k már nem gerjedékenyek. Melegszik az IC? A testek rendben vannak? Kisebb hűtőfelülettel ne felejtsd ellátni.
Tettem rá hűtőbordát, de úgy is melegedett. Ilye tettem rá: SK09-20 SA. Jól kötöttem be mindent, meg is mértem. Az 5 voltos ágra volt téve egy led. Az világított is rendesen. Ha csak be volt kapcsolva nem melegedett, de ha a vincseszter rá volt kötve, akkor igen. Amúgy táp nélkül is felismerte a vincsesztert. Mármint alul megjelent a kis ikon, hogy eszköz eltávolítása, de a Salyátgép-ben, se táppal, se a nélkül nem ismerte fel/nem jelent meg. Lehet, hogy a vincseszter volt a hibás és nem a táp? Idegességembe ki is dobtam azt a kis #&@% tápot. Szerinted jó az elképzelés amúgy? Úgy értem, hogy 7805-ösről mennyen az 5V? A vincseszteren azt írja, hogy:
5V===0.45A 12V===0.8A Akkor most 200-200mA vagy 450 és 800mA?
Üdv mindenkinek!
Van egy ehhez nagyon hasonló tápegységem. Fix 16v-os kimenetre szeretném átalakítani. A 494 vezérlőnél megcsináltam minden módosítást, működik is, de szeretném megtartani az lm339 védelmeit, persze módosított formában(csak a 16v-os ágat figyelje, és jó lenne rövidzárvédelem is). Valaki el tudná mondani, hogy melyik komparátorja pontosan melyik védelemért felelős, és röviden a működését? Sajnos nem igazán értem ezt a részét. Előre is köszönöm.
A vinyó áramfelvétele 5V-on 450mA 12V-on pedig 0,8A. Az hogy felismeri az csak azt lejenti, hogy az elektronika része feléledt. Azért nem látja, mert nem pörög fel. Ilyen problémám nekem akkor szokott lenni, mikor simán a gépre kötöm a vinyót. nem tud felpörögni, mert nem kap elég áramot aztán ha az USB elosztó adapterét bedugom egyből felpörög. Tehát valószínű, hogy túl nagy áramot akar felvenni, és a táp nem bírja az indulást. Gondolom USB-n keresztül csatlakozik a gépre a vinyó, tehát szerintem meg kéne próbálni, hogy az 5V-ot az USB-ről kapja, a 12V-ot pedig az adapterről.
Sziasztok, Az USB Port kimenet csak kb 500mA terhelhető, ha több portot használsz, akkor tudsz több áramot felvenni.
Az USB portra egy VMOS Fet-el kapcsolja a tápot, és van egy áramfigyelő. Ha 500mA felett lenne, letiltja az USB Port-ot, hogy az esetleges zárlat az alaplap belső 5V-t ne tegye tönkre. ez az áramkorlát nem pontosan 500mA-re vonatkozik, kb 10% eltéréssel már találkoztam.
Mekkora áramot akarsz kivenni belőle? Ha nem túl nagyot azt csinálnám a helyedben hogy kidobnám belőle a 339-et, a feszültség szabályozáshoz úgysem kell, azt az 1-es lábon lévő ellenállásokkal figyeli. Oda tehetsz esetleg potit is és akkor szabályozhatod a kimenetet.
A kimenetre tennék egy söntöt ami túláram esetén kinyitna egy tranyót vagy egy optót amivel fel lehetne húzni a 4-es lábat Vref-re és kész is a rövidzár védelem.
Köszönöm a válaszod. Egy modell töltő lesz utána, 150W-os. Így kb 10A kellene a kimeneten. Az 1-es lábon lévő feszültségosztót már megcsináltam, a kimeneti fesszel nincs is semmi gond. Elvileg a 15-16-os lábon a primer tranzisztorok áramát figyeli, és lekapcsol ha kell, de ezt elég rizikós kipróbálni Mivel nem saját használatra lesz (olaszországban élő unokatesvéremnek), ezért a lehető legrobosztusabbra szeretném megcsinálni, mert ha tönkremegy, akkor elég körülményes javítani. Mivel elég drága a modelltöltő, szeretnék túlfesz védelmet is. A söntös védelem jól működik egy átalakított labortápban. Viszont mivel a gyári sokkal több védelemmel rendelkezik(túlfesz,stb), ezért szerettem volna inkább azt átalakítani, és a túlfeszvédelmet kiiktatni az egyéb feszültségeken, míg az áramfigyelés maradt volna a 339-es által is. Így már redundáns lenen a túláramvédelem, amibe jobban bízok. Végső esetben kiszedek mindent a komparátor körül, és tervezek hozzá saját túlfesz figyelést, felhasználva a 339-et. Akkor már a söntöt is figyelheti a komparátor. Csak a gyári alkatrészek már benne vannak, egyszerűbbnek tűnik kiszedni azt amire nincs szükségem. Szeretém megismerni, megérteni hogy gyárilag hogy megy ez, mert valószínűleg a gyári megoldás jobb mint amit én terveznék bele. Vagy ha nem is jobb, legalább tudjam hogy miben kellene javítani
A primer tranzisztorok áramát hogy figyeli? Azok ebben a felállásban nem lehetnek galvanikus kapcsolatban a vezérléssel ellenkező esetben a kimenet rendesen fog csípni ha megfogod. :no:
Nincs most időm végigbogarászni de ezekben figyelni szokták egyenként minden kimenet feszültségét. Ha valamelyik jelentősen eltér a másiktól akkor a 339 leállítja a vezérlést.
A primeren a trafó egyik kivezetése egy menettel átmegy a tranzisztorokat vezérlő kistrafón is. Így a vezérlő trafón a primer áram is gerjeszt. Ezt nézik a szekunder oldalon csúcsegyenirányítással. A jobb minőségű tápokban van külön áramváltó tekercs, de a low-end kategóriában ezt a vezérlő trafóval oldják meg. Ezt külföldi oldalon találtam, és ezt még értem is. Sajnos a védelem többi részére nem tértek ki.
Hello!
- Leszimuláltam neked a feszültség figyelés egy részét. Melléírtam az LM339 komparálási szintjeit is. Ebből láthatod, nem olyan komoly a dolog. Hibánál IC2a reteszelődik (RS tár) - A plusz tápfeszültségek csökkenését, a Q10-11-12 tranyó végzi. A szükséges referencia feszültséget a ZD2 biztosítja, plusz az R47-48-49-es osztó. Ennek működését hatástalanítja IC2c a táp indulásakor D18-on keresztül. - IC2b A táp indítását végzi PS bement lehúzásakor. Q13 D40-en keresztül törli IC2a bebillenését, valamint D39-en keresztül DCT felhúzásával leállítja a tápot. C35 végzi a "lágy indítást". - Igazából túláram korlátozás itt nincs (sem primer sem szekunder). A terhelés figyelése úgy történik, hogy növekvő terhelésre a PWM kitöltése nő. És ez nem mehet egy szint fölé. Gyakorlatilag az R17 ellenálláson figyeli a kitöltést (növekvő kitöltés csökkenő feszültségesést okoz). Ha ez meghalad egy szintet, akkor a 494 +I2 bemenetén ezt észleli, és visszaszabályozza a kitöltést. Ha ez nem lenne hatékony, akkor a feszültség R58 és D36-on keresztül bebillenti az IC2a komparátor-RS tárat. - IC2d meg C18/R38-al késleltetve jelzi, ha megy a táp. De ha a PS nincs lehúzva, akkor Q9 kinyit és azonnal megszűnik a PG (PowerGood) jelzése. Dióhéjban ennyit látok a rajz alapján.. üdv! proli007
Nagyon-nagyon szépen köszönöm a segítséged. Ez nem kis dolog. Azzal próbálkoztam hogy különböző állapotokban(PS_on be,ki, különböző feszültségek a szekunderen) mértem a feszültségeket a komparátorok egyes bemenetein, és próbáltam kitalálni hogy melyik miért felelől, de sajnos még negatív feszt is mértem, pedig semmi olyan nem volt bekötve, amitől negatív fesz lehetett volna. Itt elakadtam. Mindenesetre a leírásod alapján átnézem az egészet, így biztos vagyok benne hogy menni fog. Köszönöm a türelmed mégegyszer!
Sziasztok!
Korábban egy PC ATX tápot átalakítottam +/-28V-os tápegységnek. Ez megy is egy ideje, de most inkább azt szeretném ha szabályozható lenne (tól-ig) a feszültség, (esetleg áramkorlát is), csak egy tápfeszültség szabályozással. Erre itt meg is találtam a kapcsolási rajzot, ám van egy kis gond az itt alkalmazott PWM IC típusát illetően. Ezen ennyi olvasható: DR0183, a szokásos pl. TL494 helyett. Mit lehet tudni erről a IC-ről, miben tér el a TL494 bekötésétől. (A lábkiosztása úgy tűnik, nem egyezik meg, adatlapot nem találtam róla.) Két kép a tápról.
Szia!
Lehet, hogy ez segít: http://www.free-service-manuals.com/Computers___Software/PSU___UPS/...10458/
Szia!
Igen, ez segíthet! Köszönöm az infót.
Sziasztok !
Nekem 16...18 V és ~15 A tartós(5-6 óra) terhelésre kellene átalakítani PC tápot, úgy, hogy az áramkorlát állítható legyen. A kérdésem, hogy ez trafó áttekerés nélkül megvalósítható-e ? A másik kérdés, hogy EZT az átalakítást megcsinálta-e már valaki a gyakorlatban ? Köszi !!! üdv: sector99
Az első kérdésedre tudok válaszolni.
Szerintem csak akkor ha a táp adattábláján a 12 voltra 15-20 amper van megadva, legalább, és a táp nem valami noném bóvli.
Az 5-6 órás tartós terhelés miatt legalább 6-700W-os táp mellett tenném le a voksot.
A 12V-os ágon 270W a terhelési igényed (12V 22,5A), melyet áttekerés nélkül egy kb. 550W-os táppal tudsz elérni. Nem árt ha nem járatod csúcson, csak max 70%-75% on emiatt indokolt a 700W+ táp.
Igazából neked a 12V-os ár terhelése a mérvadó. Amikor egy tápra ráírják hogy pl 500W, akkor az összes ágon lévő együttes terhelésre írják. A 12V-os ág ennek az összes terhelhetőségnek csak egy része, kb 50-60%-a. Arra akarok kilyukadni, hogy neked akár egy 300W-os(összteljesítmény) táp is elég lehet, ha azt tényleg tudja, és áttekered a szekundert vastagabbra. A tekerést valószínűleg nem fogod megúszni, de szerintem kezdőként lehet hogy egyszerűbb egy meglévő, működő tápot áttekerni, mint egy teljesen újat építeni, pláne ha az rezonáns. Jobb a hatásfoka, de lényegesen macerásabb hozzá a trafót elkészíteni(szórási induktivitás méretezése), pláne ha valami egyéb dolog miatt nem indul. Voltak már sikeres trafó áttekerések ha jól tudom ebben a topikban is, olvass vissza.
Nagyon köszönöm ! Teljesen jól ráéreztél, ezen a területen nagyon kezdő vagyok. Szerintem ezt a megoldást választom, amit írtál.
Nem olvastam még végig a topikot, de úgy emlékszem, hogy a trafó szétszedés legegyszerűbb - legbiztonságosabb - módja a főzés. ....És inkább több vékony szálból tekerjem vagy egy vastagabból ?
Itt találsz némi értekezést hogy mekkora áramerősségre mekkora keresztmetszetű, és mennyi huzal kell. Segítségképp a PC tápok 70-80Khz körül mennek, tehát az áram bahatolási mélység kb 0,26mm, tehát 0,4-0,5mm-es drótból tekerheted a szekundert, annyi menetet összefogva ami kiadja az áramból számolt szükséges keresztmetszetet. Az eredeti tekercselésnél nem igazán foglalkoznak ilyesmivel, jóval kevesebb és vastagabb vezeték van, mint kellene, ezért is kell hűteni ventillátorral a tápot(többek között).
A trafó szétszedésére több módszer is van. Én multkor feltettem főni a "trafólevest", sok kis és nagyobb maggal. A kicsik szétjöttek főzés után, a nagyobbak(EI33 és felette) meg sem moccantak, főleg ha az egész ki volt öntve műgyantával, nem csak a vasak. Ezeket mikróznom kellett.(Mikróba nagy pohár víz, és mellé a trafó. Teljesítménytől függően kb 30 sec-ig melegíteni, aztán 10 másodpercenként megpróbálni széthúzni.) Esetleg van még a higítós megoldás is, az elején linkelt topikban van szó ezekről is, hogy kinek mi jött be. |
Bejelentkezés
Hirdetés |