Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » B5 és B8 végerősítő
Apropó meleg tegnap elmentem fürödni, és olyankor kb.3/4 kivezérlésen hallgatom. Viszont most alapból nagyon meleg volt bent és mikor vissza értem a hűtőbordát megvizsgálva megijedtem! Ha a kezemet nem szívesen hagyom rajta 3-4 mp ig ,akkor az már baj?(úgy 70C re tippelek) Hány fokig szabad melegednie ?
Szia. Mint IC-él mint Tranyónál úgy szokták mondani ha már a nem bírod megfogni akkor már gondban vagy mert nem szeretik a meleget mert ugye változik olyankór mindene a Tranzisztornak.
Szia. Megbírom, csak jó meleg. De nem ijedek meg, mert a voltvégfokom (castone) szintén passzív hűtéses, csak ugye az 4 ohm on, de kb. ugyan annyira melegedett fel 2 óra full kivezérlésnél 35 C-ban ,mint most a B5. Azt sem volt kellemes fogdosni, de 10 évig legtöbbször úgy ment és a hangjának csak használt a meleg... Van egy határ tudom, találkoztam már vele. Viszont csak gyári erősítőkben vagy "hifi" ben. Ezeknél ugye spórolnak az ALU val
Általában véve, még ha kézzel meg tudod fogni a bordát, a félvezetők nem károsodnak. Ez alól persze kivétel az, ha a megemelkedett hőfok miatt meglazul a lefogató csavar, vagy egy rossz konstrukció miatt például megszalad a végtranzisztorok nyugalmi árama és lavinaszerűen elfőnek a túláramtól.
A hővédelmek is 100 fok környékén aktiválódnak, úgyhogy nem kell nagyon aggódni, ha jól van megépítve és tervezve az a végfok. Legfeljebb viszed a tojást, és rántottázol egyet..
Ezeknél a tranyóknál a megengedett üzemi réteg-hőmérséklet (amilyen meleg ott belül a szilícium) úgy 150-170 fok általában. A réteg-tok hőellenállásuk általában elég kicsit. Ha jó hővezetéssel van a bordára téve, és jó a hőkompenzáció, akkor szerintem ezek még 100 fokos bordahőmérsékletet is elviselnek.
Hát ezekre a szimulációkra azt tudom mondani, hogy én 0,45% THD-t mértem a saját B5 végfokaimon anno.
A mostani teljesen visszacsatolás mentes erősítőm 0.05% THD alatt van, ami egy nagyságrenddel jobb. (Persze ehhez már nem árt válogatni a végtranyókat). Ha vissza is csatolom, akkor simán 0.001% alá is le lehet erőszakolni a torzítását, de a legjobb hangja így van, visszacsatolás nélkül. A mérhető paraméterei így is felveszik a versenyt a visszacsatolt erősítők többségével. Sávszélességben, gyorsaságban, tranziens átvitelben pedig borzasztóan jó, sokkal jobb, mint egy átlagos visszacsatolt erősítő.
Egyébként egy haverom szintén nagyon rákattant a B5-re, aztán fél év alatt szépen ki szórakozta magának az alkatrészeket bele. Ebben találta meg az álmai erősítőjét. Állítólag le is nyomott valami olcsóbb Mark Levinsont, meg egy Creek-et....
Idézet: „akkor simán 0.001% alá is le lehet erőszakolni a torzítását, de a legjobb hangja így van” Szia ez az amit említettél a "mek"?
Nem ez saját tervezés. A macintosh egyébként is visszacsatolt és egyenlőre kihagyom inkább, mert abból a húsz-harminc millás árból olyan színes TV sormeghajtó tranyókra tellett nekik, amit ma már nem gyárt a Toshiba...
Ez a lambda3 névre keresztelt végfok, amiről beszéltem. De most készül egy "current feedback" topológiára épűlő végfok is. (Marantz MA9S2 ihlette. Ez jóval olcsóbb, csak 4 milla a két monoblock). Egyébként deszkás verzió is sokkolóan jó hangú, gyakorlatilag bármit lenyom bármin (a lambda3 kivételével ). Ebben pl van visszacsatolás. Most tervezem a végleges nyákját. Idézet: „kihagyom inkább, mert abba a húsz-harminc millás árból olyan színes TV sormeghajtó tranyókra tellett nekik, amit ma már nem gyárt a Toshiba...” Ez van..., ki tudja miben van a jóság... ezek a lüke japánok már csak ilyenek.A Mac. tényleg v.cs. arra nem emlékeztem. Remélem megosztod majd egy két építőszellemű DIY-istával(pl:velem) a projektedet,hogy nekik is legyen szegény sorsuk ellenére egy kis "ajudijófill" élményük.
Gondolom a Macintosh egyet füttyent, aztán neki gyártanak. Nekem is gyártanának, ha rendelnék 100.000 párat. Akkor már tíz forint alatt van egy tranyó. Két milla alatt ki is jönnék a rendeléssel. Télen azzal szórhatnám fel a jeget sóder helyett
Jó, majd megdumáljuk. Adok két csatornára való alkatrészt. Sajnos ebben is olyan Toshiba tranyók vannak, amivel idén álltak le. Csak rendelésre gyártják már, ahhoz meg mennyiséget kéne rendelni. Még mák, hogy az utolsó pillanatban sajti levadászott egy adagot a mouserból, mert megtudta, hogy leállnak vele. Most már ezt sem lehet átlagembernek beszerezni. Találni kéne helyette egy alternatívát. Az a gáz, hogy már két éve próbáljuk leváltani ezeket a tranyókat, de annyira jók, hogy idáig nem sikerült leváltani semmi másra. (2SA1360 2SC3423).
Én megemlítettem, hogy TIP41/42-vel a végén szimulált 0,9%-ot (annál még a BD243/244 is jobb volt)). Toshibákkal már 0,5 körül volt. Gyanítom, hogy az MJL-ekkel is hasonló lenne. Szóval ezekszerint nem lőtt nagyon mellé a szimulációm.
Idézet: „De most készül egy "current feedback" topológiára épűlő végfok is.” Bizony jo ez a topologia, az en legujabb erositom (amit a AAET-n mutattam volna be) szinten ilyen topologiara epul. Nagy szep, tiszta, dinamikus hangja van. ethosz2! Kozben megvasaroltak a B5 erositomet igy ezt mar nem tudjuk "elboltoni"...
Hát nem baj, majd akkor nyár végén odaadnám neked egy RMAA mérésre. Persze nem ingyen kell, majd megegyezünk. De most nem akarok hangkártyára beruházni azért az egy-két mérésért. A visszacsatolás nélküli erősítőkhöz megfelelt idáig a hagyományos torzításmérő, ehhez viszont már nem. Adok majd tápot is hozzá, ha gondolod meg is hallgathatod. A Barjákot már régóta próbálom rávenni, hogy vessük össze a TPA-s erősítőjével, de idáig mindig talált ürügyet, hogy ezt kikerülje....
Idézet: „...majd akkor nyár végén odaadnám neked egy RMAA mérésre.” Ok. Az RMAA mellett az Artat is hasznalom mert THD es IMD-n kivul TIM-et (vagy nevezik DIM-nek is) tud merni adott modszerrel (ill. mas jellemzoket is). Persze kell hozza a jo hangkartya. Az en hangkartyam tudasa egyelore (vegerositoknel) boven elegnek bizonyult Pagrus TPA erositojehez mar keves lenne mert annak annyira alacsony a torzitasa ...
Az egyik oldalon megfogom a TIP ek hűtőjét és búg a másik oldalnál nem csinálja. Akármit csináltam ugyan úgy búg...a TIP ek le vannak szigetelve pedig és mégis
Pagrus TPA erősítőjét lenyomja harmónikus és intermodulációs torzításban egy 40 éves ottala erősítő is. Néztem a méréseiket és valami 0,00096%-ot torzít a TPA-s erősítőjük. A sebességet a betett OPA1632-vel végzik ki, szóval így már egyáltalán nem nehéz túlszárnyalni egy diszkrét erősítővel.
Mindenesetre valószínűleg 0,005% alatt lesz a torzítás annál, amit viszek, de lehet, hogy mókolok még rajta és 0.001% alá kéne mérni (Tehát a TPA-s szint alá ). Milyen pontosan tudsz ezzel mérni?
Bocsánat ,mégis a szigetelés volt Ma érkeztek az új kondik, de még hallgatózok. Azért ha nagyon azt akarom hogy jobb legyen és el is hiszem ,akkor talán közvetlenebb lett a hang....nem mernék rá mérget venni
Idézet: „Milyen pontosan tudsz ezzel mérni?” A hangkartyam (EMU0202) a kovetkezoket tudja: THD - 0.0013% IMD - 0.0069% DIM - 0.0018% Van nalam epp egy kolcson EMU0204 is amiben picit ujitottak ezt-azt (pl. D/A konverter) az EMU0202-hoz kepest. Az ujabb kartya ezt tudja: THD - 0.00076% IMD - 0.0069% DIM - 0.0026%
Mégis beleraktam az 5 ohm okat a 3.9 helyett. A nyugalmi áram úgy 20% al kisebb lett ,így azt feljebb kellett tekerni a régi értékre. A hangja az jó ugyan úgy
Sziasztok!
Túl vagyok a dobozolásán a B5-ösömnek, de adódott egy probléma, amiben segítségeteket szeretném kérni. Alapvetően dual-mono konstrukció, csak a tápbemenet közös. Viszont amikor rákötöm az előerősítőre (ami eddig több erősítővel is jól működött), a védelem nem kapcsolja rá a hangszóró-kimenetet. De ha csak külön-külön csatlakoztatom a jobb vagy a bal bemeneti kábelt, tökéletesen szól bármelyik oldal. Földhurokra gyanakszom, pedig betartottam a leírásban szereplő bekötési rajz szabályait. (Jelzem, dobozolás nélkül tökéletesen működött együtt a két kütyü majd' egy éven keresztül.) Köszi előre is az ötleteket!
Fém dobozban van ? a hálózati védőföldet rákötötted a dobozra ?
A bemenet és a hangszóró GND.je az a doboztól elszeparált kell legyen , de tehetnél egy képet a dobozolásról háta többet látnánk .
A dual-mono lényege úgy tudom a két független tápegység (sejtésem szerint). Szerintem földhurkod lehet valahol.
A táp is szeparált, külön trafók. Csak a hálózati bemenet ami közös.
Félig fém, félig fa doboz (fém alap- és fedlap, illetve körbe fakáva). Nem lett bekötve a hálózati föld sehová. Minden szeparált, a bemeneti gnd-re külön ügyeltem, hogy az csak közvetlenül az erősítő-panelnél csatlakozzon. Semmin sem változtattam a deszka-verzióhoz képest. Ami gyanús nekem, az a hűtőborda. Kettő csavarral rögzítettem az alaplemezhez. Ott esetleg lehet hurok, mivel az közös a két panelhez. De már azt is lekötöttem az egyik (kettő van) csillagpontról, változatlan eredménnyel. Holnap a borda két rögzítő csavarját leválasztom szigetelő gyűrűkkel (tranyós). Majd beszámolok a tapasztalatokról. Egyébként remekül szól, csak külön-külön a két oldal...
A hűtő szigeteléssel nem, inkább a GND kábelekkel variálnék.
Így már világos. A közös tápbemenet alatt hirtelen közös kisfeszültségű táplálást értettem
|
Bejelentkezés
Hirdetés |