Fórum témák
» Több friss téma |
Mit jelent az, hogy "gyengébben muzsikál" ?
Nem emlékszem már pontosan, ugye ez is kondis kicsatolású, aszimmetrikus táppal megcsinált végfok ugye?
Ha igen, akkor a kondi bemenete és a test közt féltápfeszt kell mérned, ha nem annyi, akkor a végfokpanelen levő trimmerrel be kell állítani.
Ez az egyik végfok azt hiszem a balos de ezen nem látok potikat
Közben előtúrtam a rajzát, itt is fenn van a topik legelső oldalán. Rosszul emlékeztem, ez szimmetrikus táplálású, tehát nem a felezéssel van baj... Én a helyedben az égésnyomokat kezdeném kivizsgálni. Kezdd el átmérni az ellenállásokat, mennyire vannak megnyúlva a hőtől, mert az rendesen fel tudja borítani a működést.
Kontakthibákat is érdemes keresni, főleg a szabályzó modul környékén.
Ahogy nézegetem a képet, az emitterellenállások is meg vannak 'kissé' fáradva...
Lesz melód vele rendesen, mire feltámasztod.
Az emitterellenállások láttán, lehet, hogy valamelyik védőtranzisztor is kapitulált! VTZ26-27
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy mivel érdemes tisztítani, az előlapot? Azt hallottam, hogy elég érzékeny a bizonyos tisztítószerekre a festés és a feliratok. Köszönöm előre is.
Enyhén samponos vizzel megnedvesíteni, szivaccsal, majd kb. 5 perc behatás után könnyed mozdulatokkal megtörölgetni.
(Alkohol, dörzsölés kerülendő.)
Bevált a módszer: a kosz lejött, a feliratok maradtak. Köszönöm!
A fém részeket kevés ULTRA-DERM mosogató szivaccsal, a plexit pedig Ciffel fel lehet polírozni. Bevállt, már jópár alkalommal kipróbálva!
Köszönöm, ezt a polírozást is meg fogom majd próbálni.
Most, hogy a régóta álló erősítőt el kezdtem próbálgatni, még azt vettem észre, hogy a frekvencia hangolót tekergetve a háttérvilágításból az egyik égő hol világít, hol nem. A jobb oldali AM kapcsolókat váltogatva is jelentkezik a hiba.
A világítás javításán kívül még egy olyan kérdésem lenne, hogy a balance potméter gyárilag sem tudta teljesen némítani az ellenkező oldalt, vagy ezen is állítani kéne? A mute kapcsoló sem működik, bár ez nem fontos funkció.
A skálavilágításnál szerintem valami kontakthiba lesz, ellenőrizd az izzók foglalatán a forrasztást, nézd meg a foglalatban az érintkezők nincsenek-e elhajolva, esetleg az alján lévő érintkezőlemezkét hajtsd kicsit fentebb, vagy ha úgy tetszik kintebb.
Előfordulhat az is, hogy a skálahúrba valahol belegabalyodott a jobboldali izzóhoz menő vezetékpár, és a sok mozgástól eltört, így hol érintkezik, hol nem... A balance potméter gyárilag sem némítja az ellenkező oldalt teljesen, ez így normális. A mute kapcsoló pedig az FM tuner zajzárja, azaz ha benyomod, akkor mikor nincs adóra hangolva sem fog sisteregni, hanem néma marad, a többi funkciónál (AM, Magnó stb.) nem csinál semmit. Üdv: Laci
Köszönöm. Az érintkezőn hajlítottam és most világít rendesen. A mute és a balance dolgok meg akkor tisztázódtak.
A jobb hátsó sarokban rövidhullámú antennát lehet csatlakoztatni? Lehet még olyat találni valahol?
Igen, oda az AM antenna csatlakozik, a rövid vagy középhullámhoz (középhullámhoz általában elég a rajta lévő ferritantenna is).
Nem tudom mennyire lehet még találni ilyesmit, de általában egy minél hosszabb vezetékdarab is megteszi, gyárilag is egy kb 3m-es vezetéket mellékelnek hozzá a megfelelő villás csatlakozóval.
Egy csatlakozó nélküli loop antenna két szárát dugtam be, most sikerült fognom mindenféle nyelvű rövidhullámú adást vele. Időközben rájöttem, hogy a laptoptól is tisztes távolságot kell tartani.
Korában jó kis cucc lehetett ez. Az alapzúgást leszámítva ma is elfogadhatóan szól rajta a zene.
Kérdeznék még a hozzáértőktől. Az mitől lehet, hogy a némító áramkör hol működik hol nem?
Az alapzugás teljesen lehúzott hangerőnél normális jelenség ilyen erősítőnél?
A némító áramkör működését zavarhatja ha földelt cuccot kötsz rá (pl. PC) ilyenkor a némítás nem működik...
Megoldás lehet rá pl. egy kis leválasztó trafó használata, én annak idején még a M. markt-ban kaptam ilyet, autóba való "ground loop isolator" néven, nemtudom lehet-e még kapni. Egy nagyon pici alapzúgás sajnos "normális" a végfokok összeszednek némi zajt a trafóról annak ellenére, hogy árnyékolva van, ez sajnos gyári hibája.
Tényleg az zavarta.
Ez a leválasztó gondolom hasonló vagy ugyanazon az elven működik, mint az antenna technikában a galvanikus leválasztó. Rákerestem lehet még kapni autóba való RCA végű leválasztókat. Az alapzaj nem olyan zavaró egyébként, mert elnyomja a zene. Köszönöm a hasznos válaszokat. Üdv: Tamás
Igen olyan mint az antennáknál, a lényeg a galvanikus leválasztás, az enyémben 2 pici rendes vasmagos trafó van, ha jól sejtem 1:1 arányban megtekerve.
Anno kb. 2ezer pénz volt, azóta lehet kicsit drágult ez is... Azt még elfelejtettem, hogy az antenna kivétel az alól, hogy nem szabad közvetlenül földelt cuccokat rákötni (a gyári leírása szerint is), az nem zavarja a némító áramkört, mert a tunerben egy 470pF-os kondival le van választva a testről, tehát nyugodtan köthetsz rá pl. kábeltv-t, vagy földelt antennát. Üdv: Laci
A némítás akkor nem működik, ha te "leföldeled" magadat! Tehát, ha valamelyik gombot megnyomod, akkor nem szabad a rádió egyetlen fém részét sem megérinteni.
Ami az alapzúgást illeti, azt nem a trafó árnyékolása okozza, hanem az szabályzó, valamint az előerősítő modulok földhurkos bekötése!!! Pár mozdulattal meg lehet szüntetni!
Igen, természetesen akkor sem működik a némítás, ha hozzáérsz az előlaphoz, vagy a burkolat egyéb részéhez,, de mint ahogy wrxtr-nél is bebizonyosodott akkor sem némít, ha földelt készüléket kötsz az erősítő valamelyik bemenetére, vagy pl. leföldeled a burkolatot!
Az alapzúgást pedig eddigi tapasztalatim szerint nem földhurok, hanem a trafóból összeszedett zavar okozza, amit a végfokok, ill. a szabályzó modul szed össze. Ezt mutatja az is, hogy amikor próbaképpen egy külső trafót (ugyan olyan gyári Vidi trafót, mint ami benne van) kötöttem (jó hosszú vezetékekkel) az erősítőre a zúgás teljesen megszűnt, még fülhallgatóval is néma lett. Természetesen lehet, hogy egyes daraboknál földhurok is közrejátszik. Nálad hogyan sikerült megszüntetni a földhurokból adódó zavarokat? Üdv: Laci
Megsúgom neked, hogyha a földhurkot megszünteted, akkor 0 lesz az alapzúgás!!!
Küldjél privátban egy nagy felbontású fotót a 6363 alaplapjáról és én berajzolom rajta, hogy hol és mit kell átvágni és átkötni. Nekem most csak 6360 van itthon szétszedve. Az van műtét alatt! A 6363 gyakorlatilag úgy be van építve, hogy pár órás munka lenne kibontani. A RIAA korrektor az egy kicsit nagyobb műtét! Gyakorlatilag az IC-n kívül minden alkatrészt ki kell benne cserélni, valamint nyákot vágni és vezetékelni is kell!!! Erről tudok fényképet csinálni.
Videoton RA 6303 tuneren van hőmérsékle változásra elhangolódik. Olyan személyt keresek aki megtudná javítani vagy legalább megpróbálná megjavítani.
Majd írd meg légy szíves, hogy mi lett az eredmény. Ha működik, én is nekifognék.
Üdv: Tamás
A probléma megoldása nem egy egyszerű feladat. Egyrészt elmászik a fázistoló tekercs, valamint a hangoló feszültség előállítása sem hőstabil. Ezt a hibát teljesen orvosolni úgyszolván lehetetlen.
Igen, sajnos én is ezt tapasztaltam....
Nálam az oszcillátorban a kis 4pF-os, és 220pF-os kerámiakondi cseréje nagy hőfokstabilitásúra segített a problémán, most már olyan kicsi lett az elhangolódás mértéke, hogy az AFC bőven "meg bírja fogni", de még AFC nélkül is épphogy az aláhangolást jelző LED kigyullad, több órás üzem után. Fázistoló tekercsen a szorzókörben lévő UL86-os tekercset érted? Ezt szerinted nem lehetne, hőfokstabilabbá tenni esetleg, vagy cserélni valami más készülék stabilabb darabjára? Üdv: Laci
Szerinted új korában is meglehetett ezeknél a modul rendszerű Vidi FM tunereknél ez az elhangolódás, vagy idővel alakult csak ki, és ha igen, vajon miért?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |