Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró probléma
Lapozás: OK   28 / 42
(#) hangszoros válasza reloop hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Nem a kondenzátor milyensége, nagysága hanem a kezelő keze -és vagy a füle- volt a hunyó.
Egyébként , valaki írta, hogy fölösleges jó alkatrészeket a Somogyikhoz. Nem azt mondom, hogy ezüstfóliás Jenseneket kell venni, de nagyon hallani a jobb kiszolgálást. Gyári állapotban is tuning nélkül !
Egyébként ágyteszten a Somogyi is hozná, hogy extraklaszis kondi
(#) anagma válasza bundibacsi hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Köszi
(#) ptesza válasza hangszoros hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Igen de azért túlzás lenne ,hogy a kondi ,meg egy tekercs meg két ellenállás többe van mint a magassugárzó. Korábban volt logotech-es link is de kendre mindenképpen egy ""gyári"" SAL váltóval szeretné megkoronázni a művet.
(#) hangszoros válasza ptesza hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Na akkor a kudarc garantálva
(#) kendre válasza hangszoros hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Eddíg nem feltétlenül a salról szólt az eszmecsere, hanem arról, hogy váltó, vagy kondi. Nem zárkózom el más gyártók váltóitól, de nem ismerek más gyártót. Illetve nem tudom, hogy esetleg a Canton és Tannoy hangváltók mennyire jók..?
Meg ezt a Logotech-et abszolút nem ismerem, nem tudom, hogy a hangváltói utánygyártottak-e vagy ami Tannoy néven fut, az tényleg Tannoy-e..?
De akkor konkretizáljuk: Mit ajánlotok a hangfalaimba a Logotech-es termékek közül? A kicsikbe két utas kellene, az egyszer biztos. A két nagyba még az sem eldöntött tény, hogy tegyek három utast, vagy inkább kétutast plusz egy szub váltót.
Ha nem kérdezek, nem mondom az érveimet, akkor nem is tanulhatok. Segítsetek hát! Az nekem nem megoldás, hogy valaki azt mondja tegyél kondit, meg tekercset. Ennél konkrétabb segítség kell, mert nem vagyok műszerész, csak egy rokon szakma amit tanultam, hangtehnikában nem vagyok otthon. Illetve csak felhasználó szinten. A legjobb segítség az, hogy valaki megmondja a legjobb választást számomra, azt megveszem és beszerelem. Ez az igazán nagy segítség.
És mégvalami: tisztában vagyok vele, hogy ezekből nem lehet audiofil hangfalakat csinálni. De jelenleg olyan a konstrukció, hogy kinyírja a magasakat és nem is szól szépen. Kevés a magas, kevés a szép mély és sok a közép. Csak ezt szeretném kijavítani, hogy ne kelljen utána egy pár évíg hozzányúlni.
Referenciaként: van egy pár Videoton DC 2050 hangfalam, gyári állapotban. Ha ezt a szintet megütik a Sal-ok, az nekem elég. Most elmarad tőlük.
(#) hangszoros válasza kendre hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Szívesen segítenék, de sokkal összetettebb a kérdéshalmazod minthogy lelehessen pötyögni.
Konkrétat a hangszórók ismerete nélkül, senki nem tud. A különböző gyári hangváltók egy adott hangszóró garniturára vannak csinálva. Kizárt, hogy talákomra vásárolt mindenféléhez jók legyenek. Nem a SAL-al van a baj.
De legfőképp: A magasak törvényszerűen megfognak pusztulni, ha ráemelt magassal próbálod hajtani. 5-10Wattnál többet nem bírnak effektivbe.
Gondolom azt szeretnéd, ha odacsapnak a cinre, süvítsen. Ez dómmal, nem fog menni , főleg nem folyamatosan. ( esetleg sok darabbal )
Nem cikkizésből irom !
Ha felhívsz konkrét kérdéssel segítek.
(#) kendre hozzászólása Júl 24, 2011 /
 
Addíg is amíg nem beszélek hangszorossal, mi a különbség hangzásban és strapabírásban a magassugárzók típusai között? Tehát a dóm és piezzo sugárzók között, házi használatban. Igaz eddíg nemigen találtam olyat ami jó a régiek helyére, de azért nézelődöm.

Aztán a másik kérdés, ha már logotech: onnan melyik a jobb hangváltó a SAL-hoz képest? A H2000 ből van a legnagyobb kínálat...
(#) msteve válasza kendre hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Igazából mindegyik hangváltó jó...a megfelelő helyre.Ha egy magassugárzónak a frekiátvitele egyenletesen esik a frekvencia függvényében,akkor elegendő elé egy darab kondenzátor.Esetleg még egy ellenállás sorba,hogy érzékenységben illeszkedjen a közép,vagy mélyközép hangszóróhoz.Fontos hogy az a kondi ne elkó legyen,hanem fólia.Erre a konstrukcióra jó példa az Epos ES-11-es dobozkája ahol a mélyre közvetlenül ment a jel,és csak a magas előtt volt R-C páros.A magassugárzók teljesitménye,vagy inkább teljesitmény-tűrő képessége függ a kialakitásától.Pl. a mágneskör erejétől,a tekercselésétől,a lengőrendszer engedékenységétől,és a keresztváltótól.Ugyanis minél meredekebben vág a szűrője,annál kevesebb jut rá a közép,és mély hangokból...
(#) skero válasza msteve hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Idézet:
„Igazából mindegyik hangváltó jó...a megfelelő helyre.”
Így van ,csak nagyon soknak a megfelelő hely a kuka. Nem tudom miféle mérnök tervezte az előző oldalon belinkelt hangváltókat ,de egyszerűen ránézésre sem jól vannak kialakítva. A túl közel lévő tekercsek és az ott kialakított geometriai elrendezés nem javasolt. A kis távolság miatt a tekercsek megszórják egymást ,bizonyos szempontból még trafó szerűen is működnek ,ami nem jó hír a magas sugárzónak. És a megszórás miatt megváltozott induktivitást nem lehet belekalkulálni a tervezésbe mert erősen függ az épen alkalmazott bemenő teljesítménytől.
(#) kendre válasza skero hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Ezt a Sal váltókra érted? Azokat linkeltem be az előző oldalon, a végefele.
(#) reloop válasza kendre hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Rakhatsz márkásabb váltót a hangfalba, az eddig olvasottak alapján ez sem garantálná a sikert.
(#) kendre válasza reloop hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Akkor nem rakok márkásat. Jelenleg túl sok a közép és nincs igazán mély, mag magas is csak csínján. Pedig van a hangfalakban egy 25 centis mélysugárzó (nekem nagyon erős a gyanúm, hogy az amit az autós szubcsövekben is használ a gyártó). Tehát kiválasztom a váltókat, az eddígiek alapján nem lesz drága, aztán, ha nem jönnek be, akkor irány a vatera. De ha bejön, akkor valószínüleg megjeleneik a szubbasszus (legalábbis aki már megcsinálta, az nagyon dícsérte az eredményt). Mivel középnek ott lesz a két 16 centis és nem lesz ott a nagy, ezért valamivel gondolom kevesebb lesz a közép. Előfordulhat, hogy így a magas szekció is jobban hallható lesz, de ha a közepet leszűkítem már az is jó. Tudom, hogy a mélysugárzó méretéből adódóan önmaga is egy szűrő és nem ad ki minden közepet, de füllel hallhatóan elég sok van benne.

Ezután ha még így is kevés lesz a magas, akkor jönnek a magassugárzók illetve azok cseréje. Sajnos nem nagyon van helyem bővíteni, csak a csere jöhet szóba. Szerintem, de akinek van ötlete a SAL 2610 esek láttán, az szóljon. Tehát ki kell majd választani, hogy milyenek legyenek a magasak. Úgy tudom a piezzo magasak elég erőteljesek, de inkább hangosítási célra használják őket. Maradjak a dómnál és annak különböző típusainál?
(#) skero válasza kendre hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Igen! Nem kívánok kitérni márkanevekre. Attól jobbat tudsz házilag készíteni ha másért nem ,legalább az általam említett szempontból. Rengeteg cucc kerül ki úgy hogy "csak működjön" Ja és egy kis érdekesség. Na meg egy kép.
(#) kendre válasza skero hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Ez igen érdekes. Nem is zárkózóm el attól, hogy magam csináljak egyet, de nem sok adatot tudok a hangszórókról. Az elég, hogy tudom az impedanciájukat és, hogy pl a magas honnan dolgozik? Meg azt, hogy a mélyet szubbasszusnak kellene/lehetne beállítani? Na meg a dobozokon fel van tűntetve a teljes hangfal teljesítménye, da hangszórónként nincs.
(#) skero válasza kendre hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Ez sajnos kevés infó egy tökéletes kivitelezéshez. Igazából sokat segíteni nem tudok. Nem tudod milyen frekiken kéne csillapítani érzékenységbeli eltérések stb...! Amit most küldök ezért a többi fórumtárs joggal megfog engem kövezni ,mert így nem lehet kifinomult váltót építeni de kb annyit ér mint az "univerzális" (ami nem létezik) gyári váltók. A diagramhoz tartozó csévetest seprőnyél átmérőjű ,bár én nem arra tekercseltem de szükség esetén jólehet .Bővebben: Link

tekercs.JPG
    
(#) kendre válasza skero hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Köszönöm! Tudom, hogy kevés az adat. Ez a piacgazdaság átka. A kedves gyárta nem ad meg semmilyen adatot, hogy csak tőle vegyél alkatrészt és majd ő tudja, hogy mi való bele.

Ma próbaképp lekötöttem a mélynyomót (ami ugye nincs szűrve) és messzemenően jobb volt a hangkép, kiderült, hogy van itt magas bőven, csak valami miatt nem hallatszik. A méylnyomók olyan erős közép-mélyközép-mély tartományt sugároznak, hogy elnyomja a magashangokat. Legalábbis ez a benyomásom. Hát ezen a váltón még gondolkodni kell és főleg számolni, tervezni. Az bisztos, hogy a mély nem fog 200Hz fölé menni Nincs értelme a két középsugárzó mellett.

Köszönöm mindenkinek!
(#) zolijee hozzászólása Júl 26, 2011 /
 
Sziasztok! Érdekelne a véleményetek egy hangszóról
még pedig erről!:Bővebben: Link
Nem biztos hogy jól értelmezem, de mintha azt írná hogy 3-4-8-12 ohm -os ez hogyan lehetséges? nem látok rajta több csatlakozót vagy valami kapcsolót,de lehet hogy csak félre értem a dolgot mert nem igazán tudok angolul amit meg a google fordító lefordított arra inkább nem mondanák semmit Egyébként sub ládába szeretném otthoni használatra. Válaszokat előre is köszönöm!
(#) zolijee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 26, 2011 /
 
Köszi a választ! pedig nagyon meg tetszett Cervin Vega utánzat de ha azt mondod nem kifejezetten dobozba való akkor lemondok róla és a gyártóról se nagyon tudok semmit hogy mennyire meg bízható jó hangszórókat csinálnak, na mindegy nézelődök még.
Még egyszer köszi a választ!
(#) lamalas válasza zolijee hozzászólására (») Júl 26, 2011 /
 
En nem ajanlanam ezt a hangszorot. Igaz soha nem hasznaltam meg ilyet de mas T/S parameterek vannak az ebay oldalon megadva mint a gyari honlapon. Ez mar tuti, hogy nem jelent jot.

Raadasul az ebayen Ft-ban megadott kb. arat is ir (hangszoro+szallitas = 54700Ft). Ettol valamivel olcsobban Seas SUB-ot lehet vasarolni ami ugyan nem 30 centis "csak" 27centis viszont megbizhato a gyarto, lehet hinni az adatlapjanak, biztos tudja is azt ami ra van irva. Subnak en tuti ezt hasznalnam.
(#) zolijee válasza lamalas hozzászólására (») Júl 26, 2011 /
 
Szia igazad van! nem is figyeltem tényleg nem egy forma a két T/S adat hát így már tuti nem foglalkozok vele,amit mutattál hangszórót az tényleg elég jó csak kicsit drága mert az a helyzett hogy a posta nekem nem került volna semmibe és így már jó lett volna az ára na mind1 köszi a választ
(#) lamalas válasza zolijee hozzászólására (») Júl 26, 2011 /
 
Az a helyzet, hogy valoban nem olcso az a Seas sub amit ajanlottam. Viszont nagyon jo. Az autos es egyeb hangszorok tobbsegere (de nem mindegyikre!) sajnos ez nem igaz. Ha jo es megbizhato hangszorot akarsz akkor en tovabbra is a Seast ajanlom. Gyujts ra penzt, ne siesd el a vasarlast mert egy olcsobb hangszoroval esetleg megjarhatod, csalodhatsz benne, viszont a Seas tenyleg azt tudja ami az adatlapjara ra van irva.
(#) hangszoros válasza zolijee hozzászólására (») Júl 26, 2011 /
 
Nekem ez a mágneskör kialakítás azt sugalja, hogy nagyon nem értenek hozzá. Vagy szemre csinálják, hogy mutasson.
Az a 3. 4. 8, 12 Ohm feltehetőleg arra utal, hogy ilyenbe rendelhető
(#) lamalas válasza hangszoros hozzászólására (») Júl 26, 2011 /
 
Idézet:
„Az a 3. 4. 8, 12 Ω feltehetőleg arra utal, hogy ilyenbe rendelhető”

Ez is igaz lehet. A leirasban az szerepel, hogy dupla tekercses a hangszoro. Az egyik 4ohmos a masik 8 ohmos tekercs.

...the Uni-Z-4/8jp is a 4 or 8 ohm speaker in one package. Hook-up is simple too, if you need 4 ohms, hook up the 4 ohm side, if you want 8 ohms, then plug into the 8 ohm side...

Ha a kettot parhuzamosan kotod akkor kozel lesz az eredo impedancia a 3ohmhoz, ha sorosan akkor 12 ohm, es a kettot kulon-kulon is lehet hasznalni. Ennek csak az mond picit ellent, hogy az osszes kepen 2 kivezetest latni, nem 4-et, de valamelyik resze a hangszoronak mindig takarasban van igy nem lehet biztosan azt mondani, hogy nincs 4 kivezetese.

Mindenesetre megvizsgalnek egy ilyen hangszorot valojaban mit is tudhat, mennyire allnak kozel a valosaghoz a gyari adatlapok, stb. Termeszetesen egy fillert nem adnek erte latatlanban
(#) zolijee válasza lamalas hozzászólására (») Júl 26, 2011 /
 
Igen szerintem is úgy kell értelmezni hogy ez egy "univerzális"hangszóró legalább is nekem így jött le
(#) elektromania92 hozzászólása Júl 26, 2011 /
 
Hello. Megtudná valaki mondani, hogy hány wattos a képen szereplő hangfal?
(#) ptesza válasza elektromania92 hozzászólására (») Júl 26, 2011 /
 
30-35 lehet ,de miért fontos az?
(#) elektromania92 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 26, 2011 /
 
Készülök eladni és nemvoltam benne biztos, én csak kaptam. Meg nemtaláltam róla semmilyen infót a neten.
(#) skero válasza hangszoros hozzászólására (») Júl 31, 2011 /
 
Itt arra gondolsz ,hogy a zárólemez és a pólusmagot tartó gyűrű kifelé túl lóg a mágnesen és oda is kivezeti a mágneses erőt és így a kevesebb energia összpontosul a légrésbe ezért ott csökkenti a fluxussűrűséget?
(#) hangszoros válasza skero hozzászólására (») Júl 31, 2011 /
 
Az csak jót tesz a linearitásnak, hűtésnek. Különben is a vevő ezt nem látja.
A nagy túlnyúló vasak folytán vagy 30% delej kívül haszontalanul elszoródik, visszont növelik a látványt. Végülis a vas ocsó. Hogy a mágneskör jóságát csökkenti az meg nem számít, a szemre vásárlóknak.
A hány Wattos ? vevőkre gondolok
(#) skero válasza hangszoros hozzászólására (») Júl 31, 2011 /
 
Ebben a kivitelezésben gyanítom ,hogy már kész mágnesekkel szerelik és nem úgy delejzik hogy össze van állítva a teljes máneskör. Pedig akkor a felmágnesezés során beállna a lágyvas részecskéinek mágneses tengelye is. Nem jól gondolom?
Következő: »»   28 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem