Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró probléma
Lapozás: OK   27 / 42
(#) ptesza válasza Levi Jr. hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Ezzel tisztában lennék meg azzal is ,hogy pont emiatt nem kell elé hangváltó , esetleg egy zobel tag ,és kész, de inkább az sem.
(#) ptesza válasza kendre hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Ha elé teszed a tenyered és elveszed akkor hallani fogod a különbséget , márha működnek. Ha csak egy kondi volt sorosan az okozhatta a halálát , lehet ,hogy túl alacsonyra került a vágási freki .Meg általában a magassugárzók jóval érzékenyebbek ,(ugyanakkora jelnél akár 2x hangosabb is lehet mint a mélyközép) ,és emiatt csillapítani kell ,egy soros ellenállással ,vagy még jobb ha egy L-Pad van beméretezve.
(#) kendre válasza ptesza hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Szerinted hülyeség lenne azt a kondis megoldást egy normális két utas hangváltóra cserélni? A magassugárzó amit veszek majd, ha ezek tényleg elszálltak, a gyári adatok szerint 2000Hz-től dolgoznak. Ha teszek be egy hangváltót aminek a vágása 3000-4000 Hz közötti, azzal lehet, hogy szebb hangzást és hosszabb élettartamot érek el?
(#) ptesza válasza kendre hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Alább leírtam ,hogy hogyan néz ki egy hangváltó, a magas előtt.
Szerintem inkább számoljuk ki azt a kondit ,meg a két ellenállást.
(#) putr4 hozzászólása Júl 22, 2011 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy hangszórót megszólaltatni (alant a kép), melyet egy rádiós magnóból guberáltam még anno. A szerkezet már nincs meg csak az output. Próbáltam megszólaltatni és rákötöttem a gép audiokimenetére, de semmi. Gondolom kéne neki egy kis erősítés, de semmit nem tudok róla. Építenék neki erősítőt, de nem tudom mekkora fesz-ről kéne táplálni, meg hogy mit bír. Ha tudnátok mondani valamit, amiről már el tudnék indulni azt nagyon megköszönném.

DSC00271.JPG
    
(#) kistotti01 válasza putr4 hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Persze, hangszorót erősítőről lehet meghajtani. Hangkártya 1V-os kimenete, arra jó, hogy egy erősítőnek bemeneti jelet adjon, ami majd megtudja hajtani a kimenetén a hangszorót. Első ránézésre egy 20...30W-os erősítő teljesen elegendő fog lenni a meghajtásához. Legegyszerűbb megoldás egy kis TDA-s erősítő építése pl.: 1554, 2030 stb. Vagy a másik megoldás, hogy veszel vagy keresel egy erősítőt amiről meg tudod hajtani. A hangszorók erősítő nélkűl nem használhatók zenehallgatásra.
(#) reloop válasza kendre hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Mennyi a magassugárzó csatlakozói között mérhető ellenállás?
(#) Levi Jr. válasza kendre hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
ez lenne a legjobb megoldás, mert magasabb határfrekvenciáról indulva, a nagylengésű "mélyebb" hangok nem terhelik annyira a hangszórót, és hosszabb élettartamú, és ahogy írtad: szebb hangú is lesz.
(#) kendre válasza reloop hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Hát sajnos ez megszakadt, meghótt, elszállt. Fogalmazzunk úgy, hogy csak ellenállás van, semmi más...
(#) kendre válasza Levi Jr. hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Igen, én is ebben reménykedem.
Ha Te értesz hozzá, akkor tovább kérdeznék. Tudom, hogy nagyon sok dolgot kell figyelembe venni egy hangváltó vásárlásakor, mégis elgondolkodtató, hogy egy kicsit fel kellene tuningolni ezeket a hangfalakat. Olvastam valahol, hogy hangváltóval ezekből egész jó minősíget ki lehet csikarni. Nos ennél mindenképp jobb lehet, mert most a régi Videotonom simán lekörözi őket.
Szóval ez egy házimozi rendszer nálam, mind a SAL 2610-es széria része, a frontok is abból valók. Van aktív szubom is, tehát az igazán mélyeket van ami kiadja. A frontok elég rosszúl lettek megtervezve, mert van benne váltó a mélyközép és a magas számára, de az oldalsó mélysugárzó direktbe van kötve. (Megjegyzem ezekre a váltókra is panaszkodtak már fórumokon, tehát kukába fognak kerülni ők is.)
Szóval, hogyan "váltózzam" fel őket?
1., Egy három utas váltó ami 500HZ-nél és 3000Hz-nél vág és ezzel megoldott a teljes hangfal 'vezérlése'. Ebben az esetben a mélyre még mindíg sok mélyközép frekvencia jut, de azért mégsem direktbe kapja a hangot mindenféle szűrés nélkül.
2., Egy kétutas váltó a közép és magas szekció számára és egy szub váltó az oldalsó mélysugárzó számára. Itt a vágási frekvencia 160Hz és szintén 3000Hz lenne.

Hallottam tapasztalatokat, aki csak a szubot vágta 200Hz-en és azt mondta, hogy sokkal szebb hangja lett a hangfalnak.
Melyik szerinted az ésszerűbb, a szebb hangzást adó megoldás?
Mindenképp a SAL kínálatából fogok választani, mert ha egyszer meghibásodás miatt alkatrész gondom támad, akkor talán jobban járok velük, mint egy maszek szerelő által épített váltóval, vagy egy neves külföldi céggel... Mondjuk ezeket:
- 3 utas frontokba
- 2 utas a hátterekbe
- 2 utas a frontokba és a szubváltó
(#) reloop válasza kendre hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Milyen értékű kondenzátor volt előtte, hogy így el lehetett pusztítani?
(#) kendre válasza reloop hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Húúú, ezt nem tudom megmondani, gondolom a gyári... Hacsak nem buheráltak valamit vele.
(#) kendre válasza reloop hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Megnéztem az egyiket, 4,7 mikroF-os van benne. Ellenben látok nagyon apró küsérelmi nyomokat, hogy a frontokban is ki volt szedve a magassugárzó, nem tudom miért. Mindenesetre lehet, hogy cserélve volt az is, pedig azokban már van váltó. Hogy lehet hallgatni 4 hangfalat, hogy mindegyikben kimenjen a magas?
Persze most jók a magasak a frontokba, csak látszik, hogy meg volt bontva a doboz.
(#) reloop válasza kendre hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
A hangszínszabályzó megoldja, hogy a normálisnál négyszer nagyobb jel kerüljön a magassugárzóra
(#) kendre válasza reloop hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Tehát akkor Treble fel az egekbe és lehetőleg nagy hangerő. Ez kinyírhatja őket? Miközben a többinek nem esik baja? Tudom, hogy a magasak érzékenyebbek, de ennyire? Akkor nekem is vigyáznom kell.
(#) reloop válasza kendre hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
A kezelési útmutatók mind felhívják erre a figyelmet. Murphy törvényei viszont itt is érvényesülnek
(#) reloop válasza kendre hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Használtam a SAL keresőjét. Bővebben: Link
Úgy látszik nem árt egy-két magassugárzót is venni a set-hez.
(#) kendre válasza reloop hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Csak tudod mi a gáz, a kis hangfalakban nem ez a típus van, hanem méretre egy majdnem fele akkora. Ami itt az első termék, az a frontokba való.
Tudnál nekem írni egy pár szót a magassugárzókról, hogy melyik típus mit tud, mire való, milyen hangja, ereje, strapabírása van?
Lehet, ha találok méretben odavalót, akkor mindet kicserélem egy típusra. Persze abból is kell két méret, de hátha...
(#) reloop válasza kendre hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Sajnos csak egy típust ismerek közelről. Ilyennel építettem pár dobozt. Kérd ki nálam tapasztaltabbak tanácsát.
(#) bundibacsi válasza reloop hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Sajnos én is ismerem,maxumimum kutyadobálásra alkalmas. :kalap:
(#) kendre hozzászólása Júl 23, 2011 /
 
erre valaki:
(#1030895) ?
Melyik a járhatóbb, jobb út?
(#) ptesza válasza kendre hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Nagyon nem jól látod.
Idézet:
„hogy hangváltóval ezekből egész jó minősíget ki lehet csikarni”
Mit nevezel hangváltónak? Az az egyszem kondi is hangváltó volt , csak nemvolt rászerelve egy panelra.
(#) kendre válasza ptesza hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Ez igaz. Elképzelhető, hogy ki is nyírta mindkét csipogót.
Egy gyári 2 és három utas panelra szerelt hangváltóra gondolok, ami azért kiküszöböli az ilyen elrontási lehetőségeket. Mondjuk, még azért keresgélek semmi sincs megvásárolva, csak ezek is szóba jöhetnek, ezekhez könnyű hozzájutni és gondolom többet érnek mint egy kondi. Meg legalább tudok konkrét vágási frekvenciát róluk. Bár, ki tudja mennyire konkrét...
(#) ptesza válasza kendre hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Látom nem akarod megérteni. Azon a panelon is csak egy kondi van (esetleg egy tekercs utána párhuzamosan), a magas előtt , meg egy vagy két ellenállás. Ha jobb minőségű váltót akar valaki akkor minőségi alkatrészekből teszi azt.
Bővebben: Link
(#) kendre válasza ptesza hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Na, látod, lehet, hogy pont az a tekercs fog rajta segíteni. Megaztán amikor megveszel egy hangváltót akkor annak meg van adva a vágási frekvencia. Ellenben lehet, hogy épp ezek a magányos kondik vágták haza a magasakat azzal, hogy alacsonyan vágtak. Ezt itt a fórumon írta valaki.
Meg a másik gond egyelőre az, hogy ezekre a magasakra nincs írva semmi. Azt, hogy 8 ohmosak és 2000 Hz-től dolgoznak, azt is a gyártó oldaláról olvastam le. Ehhez ha veszek egy váltót ami 3000-nél vág, azzal csak biztonságban érezhetem magam egy kicsit, nem?
(#) lamalas válasza ptesza hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
A jo minosegu alkatresz nem garancia semmire. Akkor erdemesebb jo minosegu alapanyagbol dolgozni ha tudja is az ember fia, hogy mit miert csinal. Magyarul eloszor a hangvaltot kellene rendbetenni (az adott hangsugarzokhoz kesziteni/fejleszteni) majd ha igeny van ra akkor esetleg dragabb/jobb minosegu alkatreszekbol felepiteni a valtot. Bar en SAL dobozokhoz nem hasznalnek olyan alkatreszeket amiket az audionl-en lehet vasarolni mert felesleges penzkidobas.
(#) lamalas válasza kendre hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Idézet:
„Megaztán amikor megveszel egy hangváltót akkor annak meg van adva a vágási frekvencia.”

Igen es a megadott vagasi freki csak akkor igaz ha tisztan rezisztiv terhelest kotsz a hangvaltora, magyarul 1-1 ellenallast a hangszorok helyere. Amint valodi hangszorokat kotsz rajuk minden megvaltozik, hisz a hangszorok impedanciaja a frekvencia fuggvenyeben valtozik. Tehat nagy esellyel nem ott lesz a valtasi frekvencia ahol a gyarto specifikalta. Ezert sem jok az univerzalis hangvaltok akarhova.
(#) kendre válasza lamalas hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
És ez van annyira rossz megoldás, hogy a hangszórók károsodását is okozhatja? Tehát lehet akkora az eltérés a frekvenciában, hogy attól egy magassugárzó meghalhat?
Pl a magas, mint már említettem 2KHz-től dolgozik, a váltó meg 3KHz-nél vág, de van ami e fölött. Lehet akkora az eltérés, hogy a magassugárzó túl mély hangokat kapjon és károsodjon?

Azért lehet, hogy mégis váltót kell tennem, mert sajnos nem írnak rá semmit a sugárzókra, semmi adatot nem tesznek közzé, így az sem biztos, hogy kondit ki lehetne hozzá számolni. Legalábbis nem lenne biztonságosabb, mint egy unverzális váltó. De nyugodtan javíts ki ha tévedek!
(#) anagma hozzászólása Júl 23, 2011 /
 
Üdv! Van egy Raveland x1118-am.Az a kérdésem,hogy a benne található hangszórót (kéttekercses, 2x8Ohm) lehet e egy csatornára kötni.Tehát egy 4Ohmos kimenetre ráköthetem e a két tekercset párhuzamosan?Mert ha jól gondolom akkor az ugye 4 Ohm ami tökéletes lenne.
(#) bundibacsi válasza anagma hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Hello! Nyugodtan kötheted párhuzamosan.
Következő: »»   27 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem