Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock

Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   238 / 489
(#) Hp41C válasza kovacstomi hozzászólására (») Júl 11, 2011 /

Szia!

Alacsony a fordulatszám... Kiegyensúlyozáson kellene javítani.
(#) kly válasza kly hozzászólására (») Júl 12, 2011 /

Sziasztok

Probléma megoldódott , már normális sebességgel tudom programozni az órát a BT modulon keresztül. Gyanúm beigazolódott ,hogy a windows virtuális soros port kezelése BT modul alatt nincs a helyzet magaslatán.
Megoldásként nem a kis USB-s BT modult használok hanem egy másik ugyanolyan modult mint az órában van, összekötöttem a PC soros (alaplapi sima COM1) portjával és erre a modulra jelentkeztetem be az órát. Így minden úgy megy ahogy kell .....

Kis szépséghiba ,hogy így nem tudom ágyban fekve fejleszteni a szoftware-t laptoppal mert azon nincs soros port , marad a nagygép ,de ez már nem a BT hibája.
Lényeg hogy nem kell kikapcsolni a forgást és kábeleket dugdozni , ez volt a lényeg.

Most már gondolkozom egy külső egységen amin keresztül lehet DCF szinkronizálni majd és a beállításokat , szövegeket képeket PC ről valami kis progival feltölteni, az óra saját magát bekapcsolja, ébresztés,programok,ilyenek. Most ,hogy működik a kétirányú kommunikáció nagyon sok lehetőség megnyílik.....
(#) szepazelet hozzászólása Júl 21, 2011 /

Sziasztok!

Az óra bázishoz (analóg bázis, amelyen PWM kimenet van 555-tel) tegnap készitettem el a primer tekercset, amely 0.2-es huzallal készült, kb 100 menettel, a távlsága a szekundertől kevesebb, mint 1 mm. A gondom az, hogy igencsak melegszik, ha anagyobb áramot akarok áthajtani rajta, amire ugye majd szüksége is lesz a propellernek. A menetszámot növeljem, vagy szerezzek vastagabb huzalt?
Ti melyik huzalt preferáljátok?

A másik érdekes dolog, hogy a szekunder tekercsen lévő, szűrést és egyenirányitást ellátó egység (kerek nyák, két nagy kondival és 15V-os zénerrel) kimenete 16V-ra is felszökik. Ezt hogyan tudnám orvosolni?
(#) Hp41C válasza szepazelet hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

Szia!

- A kitöltést lehet kisebbre állítani. Patexati szerint nem mindegy a szekunder körbeli egyenirányítás módja sem - a legjobb hatásfokú az egyutas megvalósítás, de itt sem mindegy a tekercs bekötése. A diódahídasról is tökéletesen üzemel...
- A 16V normális hiszen nincs terhelés. A zéneren most sokkal nagyobb áram folyik át, mint amire tervezték (amelyikhez megadták a névleges feszültségét).
(#) szepazelet válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

Szia!

Szerinted mekkora áramfelvétel szükséges a rotornak a táp oldalon, mert jelenleg labortápról üzemelve 17 V DC, 2-300 mA áram az, ami mellett még nem melegszik a primer. Egyébként ezek szerint a primerem jó a leirt adatok alapján?
Nektek mennyire melegednek a primeretek, és milyen átmérőjű huzalt használtok az elkészitéséhez?

Ez a tápellátás legjobb tudomásom szerint nem elengendő a rotornak, hiszen a veszteségek, mire a zéneren megjelenik a 15V elég nagyok, és ugye kéne a rotornak vagy 0,5 A legalább...

Szia!

Minden attől függ milyen led-eket használsz fel. Nagyfényerejű ledekhez a rotoron 200-300mA elég, ennyit a tápod biztosan le tud adni. Több rotor is épült 0.2 - 0.22 huzallal. Ha növeled a huzalátmérőt, csökken a tekercs ellenállása, még jobban fog melegedni. Inkább a kitöltést kellene csökkenteni...

Szia!

Annyi kérdésem még hadd legyen, hogy rotoron az LM358 erősitő milyen célt szolgél, hogyan befolyásolja a rotor működését?

Egyébként jól éllok az óra többi részével, ma tesztelek, és teszek fel képeket, talán még el is indul.

Szia!

A fényerő állítós 16F886 -os rotor?

Az LM358 és a P-FET egy vezérelhető feszültségforrás a led -ek táplálására, amit a PIC szűrt PWM feszültség kimenete vezérel.

Szia!

Igen, a 886-ost készitem, tavaly már majdnem elkészült, de pont a primer melegedése miatt elsősorban (másodsorban időhiány) feladtam a küzdelmet; segitségettekel most ismét nekiláttam, és végül is egészen jól állok.
(#) szepazelet válasza szepazelet hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

Még valami:

Melyik lába a PIC-nek a PWM, a 886-os propellernél?

Köszi!
(#) Hp41C válasza szepazelet hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

Az RC2.
(#) szepazelet hozzászólása Júl 22, 2011 /

Sziasztok!

Tegnap sikeresen végrehajtottam az élesztés lépéseit, amelyeket korábban leirtatok, és ebből jelenleg egy teszt volt rossz. Oszcilloszkóppal néztem a TSOP kimenetét a földhöz képest, és a távirányitóval jeleket is küldtem (telóval is meg szkóppal is néztem, villog és jelet ad ki), a de kimeneten semmi változást nem érzékeltem, egy bizonyos feszültségszinten stagnált. Elszálhatott az infravevő?+5V megvan a bemeneten, a GROUND-ja a földön, a kiosztás tehát megfelelő elvileg. Ez már egyszer be volt épitve, úgyhogy lehetséges a múltkor megöltem...

A másik a HALL IC volt, ami után feláltam és inkább lefeküdtem. Eddig vagy 4 hall-t hal(l)moztam fel, ebből egyik nincsen jelzés (semmi!) a másikon lévőt a google nem ismeri (110S45L), a negyedikhez találtam ugyan datasheet-et (n3220), de a lábkiosztás nem stimmel. Labortápról áramkorláttal megpróbáltam vele ledet kapcsolni mágnessel, de nem reagált rá, aztán végigpróbáltam az összes permutációban a lábkiosztást, de nem lettem okosabb...Vagy rövidzár volt, vagy szakadás, de egyik esetben sem reagált a mágnes terére...
Szóval ma veszek inkább a3425-t, arra azt irtátok, hogy jó.
A túl erős és nagy mágnes lehet gond? (kb mint az órán az elem akkora, de 1T-s tere van, mivel neodinium)

Szép napot!

Szia!

- Sokféle lábkiosztással bíró TSOP típus van forgalomban. Le kellene ellenőrizni a lábkiosztást, a tápfeszültséget (5V) és a moduláló frekvenciát (36kHz). Továbbá egy AGC erősítő van bennük, ami akadályozza a folyamatos üzemet, csak csomagokra reagálnak. ld. adatlap. A fénycsőlámpák zavarhatják a vételt. Megvan a felhúzó ellenállás? Bekerült oda egy dióda is az ICSP miatt, jól van bekötve?

- Hall érzékelővel is az a baj, hogy rengeteg típus van... Vannak bipoláris és unipoláris példányok is. PC ventilátorból is lehet bontani, akkor a kivezetések funkcióit a panel elárulja. A mágnes iránya sem mindegy... Sokkal kisebb mágnest használok, de forgatnom kellett a biztonságos érzékelés beállításához. Állítsd le a forgató motort, kézzel mozgasd a mágnes fölött, figyeld meg a jelváltást. Akkor jó, ha a mágnes fölött áthaladva egy pulzus keletkezik. Megvan a felhúzó ellenállás? Nekem a TLE4905 bevált.
(#) szepazelet válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 22, 2011 /

Szia!

Elmondod, hogy mik ezek a felhúzó ellenállások, hogy találom meg őket, ha esetleg nincsenek rajta a nyákterven, vagy ha ott vannak, melyek azok, és mire valók pontosan?

Szerintem a dióda jól van benne, de még otthon leellenőrzöm este.

TSOP kimenetén helyes működés esetén mit kellenne látnom?
A 36 KHz a távirányitó vivőfrekvenciája?

Szia!

A TSOP és a HALL nyitott kollektoros kimenetet a +5V -ra húzó 10k ellenállások... Rajta vannak a panelterven.
A dióda leellenőrizhető: A TSOP kimenete nyitott kollektoros (~80k ellenállás van belül a saját táplábára), vagy TSOP nélkül mérni. A kimenetet földre lehet húzni és megnézni, hogy a pic lábál a feszültség lemegy-e 0.3V alá. A Hall is ugyanígy mérhető ki.

TSOP -nak egy csomag kell, a kimeneén a demodulált jel jelenik meg negáltan: Ha volt moduláció a bejövő IR jelen, akkor alacsony. Ha túl hosszan kap bemenő jelet a kimenet inaktívvá válik - magas szintre megy.

Igen a 36kHz az infra adó modulációs frekvenciája - sajnos a fénycsőlámpák sugárzása jelentős az infra tartományban és egyes típusoknál a táplálás frekvenciája a moduláló frekvencia közelében van.
(#) szepazelet hozzászólása Júl 23, 2011 /

Sziasztok!

Tegnap este csoda történt, ELINDULT az óra!
Sikerült bele TLE4905-ös hall ic-t szereznem, és most működik...Persze még csak deszka modell, sok-sok beállítás van még hátra.

A távirányítóban kicseréltem az infra ledet is, de semmi változás, a rotoron a TSOP nem reagál; valószínűleg majd kicserélem...

Úgy vettem észre, hogy a szinkronhoz nagyon be kell pozicionálni a mágnest, különben pl nálam a piros külső led nem világít folyamatosan, meg néha az óra is elcsúszik, de ha ilyenkor kicsit megmozgatom a mágnest, akkor jó lesz.

Kissé még haloványka, de ha majd a távirányító jó lesz, akkor feljebb állítom. Továbbá az elem bár a helyére került, az óra IC lábán nincsen rajta a +3V ha a berendezés nem kap tápot, valószínűleg szakadás van valahol.

De ezeket leszámítva én már nagyon boldog vagyok!
(#) tomics76 hozzászólása Júl 24, 2011 /

Sziasztok.Segítséget szeretnék kérni.Próbálgatom csinálni a vicsys-féle órát.Most azt csinálja ,hogy ha ráteszem a bázisra a primér tekercs kivezetéseit akkor a labortápom azt jelzi-kattan- hogy rövidzáras talán? Ha nincs rajt a két kivezetés akkor csak a propeller forog, ha ráteszem akkor megáll ill a FET ekkor nagyon melegszik. Vagy az a kapcsolós 5 lábú akármi nem kapcsolgat?
A tekercsnek való drótot széttört tápdugaljból vettem ki és pill.ragasztóval ragasztottam---hülye kérdés de esetleg a ragasztó átvezet?
Most persze a propelleren lévő ledek sem világítanak mert persze el sem indul,de ha az ezen levő dióda hídra teszem a labortáp kivezetéseit akkor is inkább kattan a labortáp-ez is zárlatos? korábban ez a prop. valahogy működött(félig-meddig) de amióta egy szebb bázis nyákra tettem az alkatrészeket ,azóta ezt csinálja.De már annyit kínlódtam vele.
Megfordult a fejemben,hogy esetleg tudna valaki jutányos áron egyet eladni?
Köszönettel:tomics76
(#) szepazelet hozzászólása Júl 26, 2011 /

Sziasztok!

Miután az óra szépen ment, rendes fényerővel világitott, időnként fogt magát és elhalvényult, kis időre rá pedig teljesen halovánnyá vált (csak teljes sötétség mellett látszik valami, de ott látható, hogy az óra maga működik). Elkezdtem gyanakodni a tápra, de a szekunder tekercs utáni szűrés és egyenirányitás után az izzó világitott, +15V meg volt.

Akkor jött a propeller. A tranzisztorokat ki-kinyitogattam, és ott a ledek rendesen világitottak egy darabig (ekkor a rotor labortápról üzemelt), aztán ismét csak pislákolni kezdtek.

Vagyis a hiba a rotoron van valahol. Elkezdtem méregetni, hogy megvannak-e a megfelelő feszültségértékek. Nos, ekkor akadtam rá a fetnél lévő furcsaságra: a GATE lábnál +15 V van! Ellenben a DRAIN-nen +0,5 V. Legjobb tudásom szerint ennek forditva kellenne lennie. Nem csoda tehát, hogy a ledek nem világatanak!

Egy a kérdésem: a FET a rossz, vagy a műveleti erősitő? (esetleg mindkettő?). Egyébként amig a FET S lábát nem forrasztom be, addig a GATE-n 0,5 V van, és miután a SOURCE lábát +15V bekötöm, akkor lesz a GATE-n +15 V.

SZeretném hangsúlyozni, hogy nem rövidzár az ok, a jelenlegi beültetés mellett rendesen működött az óra, szóval biztosan valami elszállt!

Köszi!
(#) Hp41C válasza szepazelet hozzászólására (») Júl 26, 2011 / 1

Szia!

Ezze a helyre P-MOS FET való: NTD2955, stb...

Próbáld meg kivenni a fet-et és a d - s közé tett rövidzárral mindig teljes fényerővel kell működnie.

Következő lépés a fényerő szabályzás ellenőrzése. A fototranzisztor reagál a fényre? Mérd meg a jelet a PIC lábán is. A pic PWM kimenetén van jel? Az RC szűrő kimenetén az átlagértéket kellene mérned.

Ha van lehetőség a kontroller nélküli mérésre, akkor bekötött fet mellett a PWM kimenetre adott 0 - 5V feszültségre a fet D elektródáján 0 .. 15 V -ot kellene tudni mérni.

A fényerő szabályzás négyféle módon tud működni: mindig nappali, mindig éjszakai, időzítve (08:00 - 20:00 között nappali) és fénymérésen alapuló módon. Mindegyik módnál állítható a fényerő - mindig csak az aktuális. A fénymérésen alapuló módnál lehet állítani a küszöbértéket is. Ha jól emlékszen a fényméréses mód a default...
(#) szepazelet válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

Szia!

A PIC PWM lábra még a PIC beültetése előtt +0-5V-t adtam, és szépen megjelent a +0-15V (bár ha jól emlékszem, talán nem ment le teljesen nullára, néhány volt volt még rajta, az baj?).

De ez a rövidzárás tényleg jó ötlet (átmenetileg persze)! A fototranzisztorra is gondoltam, mikor pislákoltak a ledek, ezért volt amikor nagyon világosban próbáltam, volt amikor pedig egy szigszalag darabbal letakartam, de különséget nem vettem észre, ergo nem a fototranzisztorral volt a gond. Mindenesetre majd szkóppal ránézek, hogy reagál-e a fényre.

Egyébként nem kell új TSOP-ot vennem, mert közben azt is kivettem és megnéztem szkóppal külön, hogy reagál-e a távirányitóra, aztán visszatettem a nyákba: mindkét esetben jel nélkül +5V volt a kimeneten, gombnyomásra ez az érték hirtelen nulla körüli értékre ugrott, majd vissza is állt. Szerintem ez azt jelenti, hogy megfelelően működik az infra adó-vevő páros (más kérdés, hoyg sajna semmit sem tudok állitani egyenlőre).

Jah, eszembe jutott még valami: az órám elfelejti az időt, hiába van benne az elem, és az óra IC a +3V. Ennek mi az oka?
(#) Hp41C válasza szepazelet hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

Szia!

- A néhány volt maradék feszültség nem probléma - 1.4 .. 3 V kell a led-nek, hogy legyen fénye.
- A fototranzisztornak kell egy munkaellenállás is, aminek az értéke a fototranzisztortól függ - nekem 2k0 -val működött jól.
- Ismerni kellene a távirányító által küldött címet és parancskódokat. Ezeket a kódokat be kellene írni a keys.asm -be, újrafordítani. A címnek a bázison és a rotoron azonosnak kell lennie, a parancskódoknak pedig egyedieknek.
- Az időállítás után kiadott külső kör váltás írja be az időt az RTC -be. Amíg nem tudod verérelni a rotort, az idő nem tárolódik, azaz minden indulásnál sikertelen lesz a beolvasás...

- Melyik bázist építetted meg? Van lehetőség PC -s kapcsolatra? A kapcsolattal bíró bázis programja elküldi az infrán vett címet és parancskódot (akkor is, ha nem neki szólt) megkönnyítve a távirányító konfigurálását...
(#) Hp41C válasza tomics76 hozzászólására (») Júl 26, 2011 / 1

Szia!
- A bázis áramfelvétele motorral és a transzformátorral elég nagy, így a tápod valószínűleg nem zárlatot jelez, hanem túlterhelést. Tegyél be egy 10 ohm 5W ellenállást a transzfornátorral sorbakötve.
- A pillanat ragasztó nem vezet, de máshogy csinálhattál menetzárlatot a bontott huzallal.
- Valószínűleg fordítva van beültetve a zéner, vagy a diódahíd valamelyik tagja - esetleg valamelyik dióda rossz. Az is előfordulhat, hogy a zéner feszültségénél nagyobb feszültséggel táplálod - csökkentsd le a táp feszültségét a zéner feszültsége alá min. 1V -tal.
Magának a rotornak nem lehet ekkora áramfelvétele. Konrtroller nélkül próbáld meg táp alá helyezni, mérni az áramfelvételét. Ha normális (10 mA alatti) az áramfelvétel, akkor egy 1k ellenállással a led vezérlő kimeneteket +5V -ra húzva egyesével le tudod ellenőrizni a led meghajtó tranzisztorokat.
(#) tomics76 válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 26, 2011 /

Helo, köszi válaszod.tettem be ellenállást a primér tekercsbe sorba ,most elindult rendesen és a ventillátor is gyorsabban forog.A prop. áramfelvétele is 10 mA alatt van.A ledeket úgy világítanak,hogy pl 12 volt a dióda hídra és voltmérő az 5-ös lábra ill valamelyik másik láb a voltmérő másik végére...így vílágítanak a ledek.Viszont amikor forog akkor egyik sem. De lehet hogy a pic ment tönkre vagy valami kontakt hiba van.Ezt még vizsgálom.De eddig segített válaszod.Köszönöm. De ez mitől van hogy ellánállás nélkül másnak megy nekem meg melegszik a Fet,ha nagy nehezen elindul.--Kevés a menet szám?
Szia Tomics76
(#) Hp41C válasza tomics76 hozzászólására (») Júl 27, 2011 /

Szia!

A rotoron a led-ek csak a forgás stabilizálódása után világosodnak ki. Ehhez az kell, hogy két egymás utáni fordulat ideje közötti eltérés elég alacsony legyen. Lehet, hogy a forgás érzékelése nem jó, vagy a ventilátor nem pörög elég gyorsan, esetleg a kiegyensúlyozatlanság miatt nem egyenletes a forgás... Egy infra led-et villogtass az érzékelő alatt kb. 20 - 30 Hz -vel (pl. 555 -tel felépített oszcilátorról), akkor az álló rotor azt érzékeli, hogy 1200 .. 1500 ford/perc sebességgel forog... A külső nemkívánatos fények a pozíció érzékelését is zavarhatják. Az infra led-re és az érzékelőre tegyél átlátszatlan műanyag cső darabot..

Szerintem mindenkinek melegszik a fet... Elegendően nagy hűtőfelületre kell szerelni (rossz PC tápból lehet kiszerelni). A probléma a tápból is jöhet, az alacsony áramkorlát leold a transzformátor terhelésére. 15VA -es 230/12V -os transzformátorról járatom, a puffer 4700uF. A melegedés csökkenthető a kitöltési tényező állításával. Ha a bázisnak van PC -s kapcsolata, akkor egy PC-n futó programmal lehet állítani a kitöltést, ha nincs kapcsolat, akkor a bázis programjában kell módosítani és újra kell fordítani, programozni... A tekercsem 100-120 menetes, 0.2 mm -es huzalból készült.

Még nem válaszoltál, hogy melyik bázist építetted meg.
(#) tomics76 válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 27, 2011 /

Szia. A vicsys-félét csináltam meg. A primér tekercs száma igaz most 1 kicsit kevesebb lett kb .70. mert vastagabb a drót.Még próbálkozom vele 1 kicsit(1-2 hetet) Ha esetleg nem sikerülne, akkor megcsinálnád nekem.? -és ha kész akkor elküldeném a pénzt és csak azután küldenéd vissza.?Már kikészít teljesen, -meg nem vagyok elektoműszerész sem.
Szia :Tomics76
(#) szepazelet válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 28, 2011 /

Idézet:
„Ismerni kellene a távirányító által küldött címet és parancskódokat. Ezeket a kódokat be kellene írni a keys.asm -be, újrafordítani. A címnek a bázison és a rotoron azonosnak kell lennie, a parancskódoknak pedig egyedieknek.”

Ezt ha megkérhetlek kifejtenéd részletesen? Pontosan mit kell beleírnom a keys.asm-be, és ha azt lefordítottam akkor hova kell azt beleégetni? Én ugyanis eddig ezzel a keys.asm-mel nem találkoztam az égetés során.
Elnézést az értetlenségemért, de nagyon nem tudom mi a teendő, úgyhogy ha megkérhetlek, "for dummys" szinten!

Köszönöm!
(#) nurseboy hozzászólása Júl 28, 2011 /

Szia kly!

Meg szeretném építeni az órádat. Már van 886-os verzióm, de a tied nagyon tetszik. A feltöltési helyen mindent megtaláltam, csak a wireless egyenirányításának nyáktervét és a beültetést nem. (Kép) Kérlek segíts!

Üdv Ati
(#) kly válasza nurseboy hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

Szia

Megkeresem és felrakom a tervet.

Sok sikert kívánok az építéshez!
(#) Hp41C válasza nurseboy hozzászólására (») Júl 29, 2011 /

Szia!

A dsPIC30F6015 és az infra modul közül ne hagyd ki az MCP2120 -at, akkor az IrDa kapcsolat is működni fog...
(#) kly válasza nurseboy hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

szia

itt van Bővebben: Link

Ez a terv cnc maráshoz készült vasaláshoz nem jó mert nincs megrajzolva a GND réteg, kiindulásnak azért jó hamar meg tudod rajzolni a vasalós verziót.
Következő: »»   238 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem