Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   38 / 185
(#) mapi65 válasza CHZ hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Helló, minden megoldás érdekel. Ezt is megfontolom. Köszi!
(#) CHZ válasza mapi65 hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Ha feltennéd a rajzát, talán egyszerűbb lenne..
(#) mapi65 válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Szia, mikrokapcsolós. Nincs benne semilyen kapcsoló mert motoros mozgatású a mechanika. Köszike!
(#) balux33 válasza mapi65 hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Szerintem a feszültségeket kellene kimérni,valószinű azok hiányoznak, ha megvan a a kapcsolási rajz onnan meg tudod nézni hol kellene mérni.

CHZ: tessék it van a service manual
(#) mapi65 válasza balux33 hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

A feszültségeket a rajz szerint végig(mértem)néztem. nincs meg a 10.2v ahogy balux említette. CHZ javslatára az ellenállásokat kimértem, szakadás nincs a feszültségstabilizátor tranyókat kivettem átnéztem dióda vizsgálóval nem találtam sem szakadtat, sem zárlatosat az erősítök tápegységében a tranyókat feteket (Q9,10,11,12) megnéztem nem rosszak. Kérdés: diódák nem okozhatnak ilyen galibát? Végül is ki kellene forrasztgatnom az elkókat, diódákat hogy nem-e ezek közül rossz valamelyik.
(#) Tomi94 válasza mapi65 hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Szia! Dióda ugyanúgy megszakadhat vagy zárlatossá válhat, mint egy tranzisztor. Itt inkább az előbbiről lehet szó, ha nincs meg a feszültség.
Tomi94
(#) balux33 válasza mapi65 hozzászólására (») Júl 30, 2011 /

Sejtettem hogy ott lesz a hiba, de nem tudom mi okozhatja ezt.
Rakok fel a tápegységről egy képet hátha hozzátud szólni valaki,mert kapcsolási rajz nélkül nehéz

táp.png

(#) mapi65 válasza balux33 hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

A táp megjavult, de nem tudom mitől,(talán a sok forrasztgatástól) mert alkatrészt nem cseréltem. De van egy másik hiba is, de annak megvan az okozója, (kép) nincs R/P vezérlőjel.
(#) mapi65 válasza mapi65 hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Íme a feltételezett bűnös.

DSC02649.JPG

Egyébként az általad bekeretezett táprészben kiforrasztottam minden alkatrészt, és egyenként megvizsgáltam nem találtam rosszat. A kiforrasztott alkatrészek nélkül is működöt a magnó de a hiba megmaradt de ez természetes mert ez a rész volt a rossz. Visszaforrasztáskor "sikerült" kis szikravetit csinálni a Q36 os körül, azóta jó!
(#) balux33 válasza mapi65 hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Hát akkor valószínű csak egy rossz forrasztás volt.
Gondolom akkor így még most sem használható,biztos hogy a vezérlő ic a rossz? Most mit csinál?

Sajnos ugyan az a hibajelenség mint eddig. A mechanika jól működik viszont nem szól, és nem is fogad bemenő jelet. Az ic hibájára az vezethet hogy megmértem hogy van-e feszültség ugrás az 5.lábon felv./lej. váltás közt, sajna nem volt, nem úgy mint a némítás vezérlés esetén. Ez még felveti azt is hogy ahova kiadja a 7?voltot nem-e ott van estleges rövidzár és esetleg ez tette tönkre a ic-t. Ezt majd még megpróbálom külső tápról 7V-ról hogy van e zárlat vagy szakadás. De ott van még az is hogy nem jelzi megfelelően(csak a normál kazettát ismeri fel) a kazetta típust sem, és miért?
(#) balux33 válasza mapi65 hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Hát ebből a kazetta felismerésből én azt vettem észre hogy a 7,5v os tápegység még most sem megy, mert ezt a feszt kapcsolják rá 2 tranzisztorra a kazettafészekben tálálható kis kapcsolók, próbáld meg kimérni ezt a feszt is és a -7,5v ot is.
Ugye a -10 v is megvan? (ezeket a feszeket egy külön részen állítja elő a +/- 10v ból. (ezeket az infókat mind a sm böl szedtem)
A felvételi átkapcsolónál lehetséges hogy zárlatos a tranyó vagy valami és az húzza földre az ic lábát, én lekötném azt a részt az ic lábáról és úgy mérnék. (szerintem 5v ot ad ki az ic "h" szintnél mivel 5v ról megy)
De legelsőnek mérd ki újra az összes feszültséget és mérd le az ic-k nél is!
Kár lenne ezért a deck-ért nekem tetszik
(#) mapi65 válasza balux33 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Jó a magnó! Tökéletesen működik!! Összefoglalva: a tápegység valamely (valszeg. rossz elöregedett forrasztás okozta) nemműködő része miatt volt rossz a magnó. KÖSZÖNÖM a segítséget: balux33, chz, és tomi94 a ti segítségetek nagyban hozzájárult a hibakeresés eredményességében. Egészen jó hangja van. Meg van a "bátyja" az KX1100G is. Az is komoly gép.
(#) balux33 válasza mapi65 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Örülök
Tegnap néztem vaterán egy kx1100g-t, kis hibája van de javíthatónak néz ki lehet meg kéne vennem.
Szívesen segítek ha tudok bárkinek.
(#) mapi65 válasza balux33 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Úgy látom még meg van. Én is motor hibásan vettem az 1100G-t. Nekem bontásból volt ilyen asyst motorom. A hibásat szétszedtem a komutátort kitakarítottam és már jó is volt. A kijelző javításra nem válalkoznék bár van mind a kétfajta nekem tartalékban.
(#) balux33 válasza mapi65 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /

Hát a motort biztos megtudnám oldani,de a kijelző tényleg necces. Vagy a vezérléssel van valami vagy eljárt a kijelző felett az idő, a fűtés ahogy néztem egyből a trafóról megy úgyhogy azzal nem lehet nagy baj.
Azt se tudom meddig megy fel az ár,de valószinű nem veszem meg inkább. Te menyiért veted a tied ?
(#) mapi65 válasza balux33 hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Az 1100G 5eft a 880D 4eft. Egyébként a villám ár 5eft+posta, szerintem nem sok, de be lehet vele "vásárolni".
(#) balux33 hozzászólása Aug 3, 2011 /

Sziasztok!
Szükségem lenne két ic adatlapjára vagy legalább a lábkiosztására, az egyik la2746 a másik ta7629p , ezek dolby b ic-k.
Az is jó lenne ha lenne egy deck kapcsolási rajza amiben benne van valamelyik ic.
(#) pelirobi hozzászólása Aug 12, 2011 /

Sziasztok! Van egy Pioneer CT-506 magnó deckem. A bajom, hogy a főékszíj elszakadt. Nem tudjátok, hol lehet ilyet beszerezni? Próbáltam már több helyen, "0" sikerrel. Esetleg aki tudja a pontos méretét, az leírhatná. Köszönöm előre is. Üdv.: Robi
(#) zolika60 válasza pelirobi hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Ha a keresztmetszete kerek, akkor az O gyűrű boltban keress egy alkalmas méretű darabot. Ha lapos, vagy négyszögletes akkor nehezebb ügy.
(#) pelirobi válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Lapos a gumi. Esetleg címet nem tudnál adni, ahol ilyen cuccok vannak? HQ Video-nál érdeklődtem, de ott nincs ekkora méretű (30 cm).
(#) zolika60 válasza pelirobi hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Sajnos nem, de talán lesz más aki tud.
(#) ujfalusi válasza pelirobi hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

A KÖNIG ELEKTRONIC forgalmaz mindenféle szíjakat. Ott próbáld meg.
(#) Rober_4 válasza pelirobi hozzászólására (») Aug 22, 2011 /

Nekem van egy ilyen készülékem belseje bontva a pincében.
Az ékszíj már biztos régi azon is, de ha Miskolc közelében laksz és esetleg kell pótalkatrésznek, akkor odaadom. Én biztosan nem fogom összerakni a magnót, pláne, hogy csak a belseje van meg...
(#) balux33 válasza pelirobi hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Szia!
Nem tudom merre felé laksz de én debrecenben vettem a Hobbielektronika boltban az enyémre, eddig mindenféle szíjuk volt amilyen kellet
Én úgy tudom hogy valami Daniella "üzletlánc" tagjai, ennek van pesten is boltja lehet ott is van.
(#) pelirobi válasza Rober_4 hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Köszönöm szépen! Sajnos messze vagyunk egymástól. Én Lajosmizsén lakom, de Apósom járja az országot, ha arra felé veszi az útirányt, akkor jelentkezem.
(#) pelirobi válasza balux33 hozzászólására (») Aug 24, 2011 /

Köszönöm szépen a választ. Egy pénztárgép szervíz ígérte, hogy beszerzi. Várakozási idő 2 hét. Most nézem, hogy a közelünkben is van ilyen üzletlánc (Kecskemét) is. Mégegyszer köszi.
(#) Tomi94 hozzászólása Szept 9, 2011 /

Sziasztok!

Egy javítási módszert osztanék meg mindenkivel, ami jól jöhet a régebbi deckek mechanikájának javításakor. A konkrét eset: szereztem egy Akai CS-M02 magnót, külsőre szinte új, de a mechanikája bizony felújításra szorult. Tisztítás és szíjcserék után már nyávogás nélkül szólt, de folyton kikapcsolgatott, feltekerte a szalagot a görgőhöz stb. Átnéztem még egyszer a mechanikáját, és a hibát a lendkerék tengelye és a felcsévélő kuplung között levő görgőnél találtam meg, ami csúszott a dörzsfelületen, és nem tudott elég erőt átadni a folyamatos lejátszáshoz. Na most, egy 30 éves (pont ennyi, a dobozban találtam egy '81 júliusi gyári matricát!) mechanikához honnan szerezzek ilyen gumigörgőt? Először valami bontott mechanikára gondoltam, aztán úgy döntöttem, megpróbálom ezt feljavítani. Kivettem a helyéről, ráhúztam egy megfelelő vastagságú csavarhúzó nyelére, és azon óvatosan forgatva, 2000-es polírpapírral megcsiszoltam a felületét, épp csak addig, amíg eltűnt róla a fényes külső réteg. Ezután lemostam tiszta alkohollal a felületét, az áttétel többi tagját is megtisztítottam, összeraktam. Próba - és bejött az ötlet! Ha erősen lefogom a felcsévélő részt, akkor még megcsúszik néha, de a szorulásra hajlamos, elöregedett kazettát is végigjátszotta elakadás nélkül. Szerintem érdemes lehet megpróbálni más típusok elöregedett gumigörgőinek a feljavítására is.

Azt viszont megjegyezném, hogy a fejek után következő nyomógörgőt nem érdemes így javítgatni, mert ott már szemmel nem látható pontatlanság is durva nyávogást, szalagvándorlást okoz, és valószínűleg többet árt, mint használ neki, ha nem teljesen egyenletesen megcsiszolnám. Nálam ezt szerencsére elég volt alkoholos fültisztító pálcikával megdörzsölni, elég szépen lejött róla a felkeményedett por (második képen).
(#) Rober_4 válasza Tomi94 hozzászólására (») Szept 11, 2011 /

Ez egy nagyon szép magnó, gratulálok hozzá!
Következő: »»   38 / 185
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem