Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Abszolút kezdőként szeretnék tanácsot vagy segítséget kérni. Fuji HS20-hoz szeretnék távirányítót készíteni ez alapján (nem tűnik bonyolultnak) megcsinálnám egyből infra vezérléssel (amihez csak infra fényforrás kell) de pár dologban nem vagyok biztos: - a távkapcsoló egy sima IR led lenne kapcsolóval - namost az IR vevő fototranzisztor vagy fotodióda legyen vagy mi a külömbség és melyik legyen?(meg miért 3 lába van az egyiknek?) - a képen látható kapcsolót nem ismerem hogy hogy kéne forgatni-beforrasztani (ez ilyen félig+teljesen is lenyomhatós gomb) - ilyen "duci" ellenállásokkal még nem találkoztam de a színkódjuk egyezik az ugyanilyen sima ellenállásokéval jó helyette az a fajta is? végül a legnehezebb - nemtudom hogy lehetne microUSB-re átkötni a 3 vezetéket (amiből a 2 fekete egy helyről jön és az egyik nemtudom melyik porthoz kapcsolódik) hát röviden ennyi ![]() ![]()
A fototranzisztornak és a fotodiódának is jellemzően 2 lába van, itt szinte bármilyen típus jó. A háromlábú TSOP-xxxx alkatrészek azok komplett IR vevők, és ide nem jók.
A kapcsolót miért akarod forrasztani, már benne van a távkioldóban?!... Ha meg magad akarod megépíteni, akkor előbb a kapcsolót kellene beszerezni, mert ahány féle, annyifajta lábkiosztás lehetséges, de könnyen kimérheted egy szakadásvizsgálóval, "lámpázóval" ha már van. Az ellenállásokról bővebben ír a cikk, de amúgy igen. A cikk azt is leírja, a miniUSB-nek mely lábai kellenek. Ha az angollal gyűlt meg a bajod, akkor meg azt írd (mert néma gyereknek anyja sem érti szavát), és lefordítom neked.
no ezzel bizony sokat segítettél
már csak azt nem tudom hogy van-e valami praktikus módszer miniUSB-re átkötni vagy ezt hogy lehetne megoldani
Lehet bennem van a hiba, de továbbra sem igazán értem mit szeretnél csinálni.
Pl. már másodszor írod, hogy Idézet: „miniUSB-re átkötni” Miért akarod átkötni miniUSB-re, amikor már eleve az? ![]() Jó lenne, ha a félreértések elkerülésére a következőket megosztanád: -Van-e már ilyen RR-80 távirányítód és azt akarod átalakítani VAGY magad akarsz "0-ról", alkatrészekből egy hasonló funkciójú távirányítót építeni. -HA magad építed nulláról, akarsz-e bele nyomógombot, vagy csak az IR rész a lényeges? -Ha vettél/vannak már alkatrészeid hozzá, írd le azokat pontosan.
-a 0-ról akarom megépíteni és úgy gondoltam hogy szerkezetileg lemásolom IR-rel együtt tehát úgy ahogy ott van (lehet hogy tényleg egyszerűbb lenne kapcsoló nélkül) mert nemtudom hogy működne-e a Half Press rész nélkül
-átkötés alatt azt értettem hogy miként lehetne a végére azt a miniUSB-t rákötni (azzal csatlakozik a géphez) de ezt már meg tudom oldani -alkatrészekeket meg majd beszerzem ha megvan a pontos koncepció (van ami már megvan) -az világos hogy A-GND és B-PIN4 de a másik fekete vezeték melyik PIN-hez kapcsolódik?
A 3 állású kapcsoló helyett használhatsz két db 2 állásút.
A cikk szerint azonban elhagyhatod a félig lenyomott állapotot. Tehát: A két kivezetés között 82k ellenállás: nyugalmi állapot, az eszköz csatlakozását jelzi csak. A két kivezetés között kb. 27k ellenállás (82k és 39k párhuzamos eredője): félig lenyomott állapot, fókusz, expozíció meghatározása. A két kivezetés között kb. 9-12k (82k, 39k és 12k párhuzamos eredője) ellenállás: exponálás, ha nem volt előtte félig lenyomva a gomb, akkor is elvégzi a fókuszálást, expozíció meghatározást. A félig lenyomott állapot értelme annyi, hogy a fókuszálást, expozíció meghatározást időben elválaszthasd az exponálástól, ami ellenfényben, vagy pl. anschnitt beállításnál lehet hasznos, de ez a köztes lépés elhagyható. A kábel reprodukálásához szükséged lesz egy USB-B MINI dugóra, mivel a gyári kábelekben az X (vagy 4.) láb ritkán van bekötve (persze nem azt jelenti, hogy nem találhatsz ilyet valahol). A 3 vezeték a következőképp kapcsolódik a dugóhoz, ha a lábszámozást eszerint nézzük: X láb: A pont 4. láb: B pont egyik (GND) Csatlakozó burkolata: B pont másik (az árnyékoló harisnyán keresztül)
Azthiszem minden világos.
Nagyon köszönöm a segítséget. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |