Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1236 / 2208
(#) joepapa válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 1, 2011
Szóval te sem hiszed el, hogy van jó PP...?

Én most már azt nem akarom elhinni, hogy van jó SE.
Ez a kis 20kg os masina valami mágiát tud idevarázsolni. Erre majdnem mindeggy mit kötök egy tejeszacskó is jól szól vele.

Rákötöttem a régóta pihenő triangle zephyreket, és láss csodát azok is jól szólnak vele...mégsem biztos, hogy a hangfalak voltak a láncom leggyengébb láncszemei? Bár most tényleg azok.
(#) buburobi válasza pucuka hozzászólására (») Aug 1, 2011
Én arra gondoltam, hogy 1 cső 1 se erősítő. Vagyis a két csőfél párhuzamos kapcsolására. Ha jól tudom a paralell kapcsolás ezt jelenit (PSE, Paralell Single-Ended).
(#) buburobi válasza sturbi hozzászólására (») Aug 2, 2011
Köszi. Ezek szerint szerinted is járható az az út ami eszembe jutott. A napokban csinálok is egy tesztet.
(#) pucuka válasza buburobi hozzászólására (») Aug 2, 2011
Erre viszont én nem gondoltam, párhuzamosan a két csőfél biztosan használható. Bár ennek nem sok értelmét látom, mert a kimenőt úgyis készíteni kell. És PP ben sokkal kisebb torzítás érhető el. De a PSE ben problémás lehet, ahogy sturbi is írja.
(#) sturbi válasza soos csaba hozzászólására (») Aug 2, 2011
Mert 50 menet 1 mm átmérőjű huzal 5 cm, és 70 menet 0,7 mm-es is. A tekercsnek faltól falig kell tartania, tehát vagy 2,5 (2,6) cm széles a cséve vagy 5 (5,1) cm széles.
A 2000 menet primerből arra következtettem, hogy kb. SM 74-es lehet a vas, hogy elfogadható primer induktivitás is legyen. Mivel a tekercseknek faltól falig kell tartaniuk, az 50 menet 1 mm-es huzal pont belepasszol az SM 74 csévéjébe 1 sorba. Megtekerhető a trafó kisebb vason is, de akkor már kicsit keveslem a 2000 menetet a jó mélyátvitelhez. Képkimenő trafó vasán még jó lehet, elképzelhető hogy azon van a trafó, akkor 2 sorban van az 50 menet), Jani tudná megmondani, vagy akik megépítettték (képkimenő vason én legalább 2560 menet primert tekernék 90 menet szekunderrel, de lehet, hogy más kevesebbel is jónak tartja). Igazából kívánatos lenne 10 Hy fölötti primer induktivitás (15 Hy), ami kevés menettel csak nagyon jó vason megy (pl. 3 cm2-nyi (légréses M55) 0,1 mm-es permalloy lemezekkel). Ki lehet indulni minimumnak abból, hogy a Beag M55-ös légréses (0,3 mm) trafóra (5,1 cm2) 2720 menetet tekert primernek (0.14-essel), nagyobb magkeresztmetszetű vason kevesebb is lehet a menet, kisebb vasat én nem ajánlanák (hagyományos szilíciumos vasnál 10 cm2-ig (lemezvastagság semmiképpen ne legyen 0,35-nél vastagabb, vékonyabb lehet), vágott szalagmagnál SM 74-ig, tehát nagyobbat sem, mert a kis csővel lusta lesz), ha már tekerni kell. A számítot áttétel 28:1 környékén legyen 8 ohmra (6,3 K Ra körül, ekkor a valós áttétel 30:1 köröl lesz (7,2 K).
(#) sturbi válasza buburobi hozzászólására (») Aug 2, 2011
Természetesen járható. Elvileg hidegre tett katóddal és segédráccsal egyedül is lehet vele csekélyke teljesítményű sztereo erősítőt csinálni 10 k körüli Ra-val 250 V anódfesszel (((400-100)/2)+100=250 (V)), de nem érdemes. Triódás kötésben viszont jó lesz szerintem (kiesik a tetródás torzítás, mert a segédrács az anósfeszt követi, ezért sokkal tovább arányos áram folyik rajta, sokkal kisebb maradékfeszültség kell, jól munkapontba lehet állítani. Ugyanez a probléma a PCL 85 tetródás kötésével is, de ott magasabbra lehet ereszteni a tápot).
(#) buburobi válasza sturbi hozzászólására (») Aug 2, 2011
A g2I és g2II anódra vagy esetleg katódra legyen kötve? Szerintem anódra kéne kötni, de bizonytalan vagyok.
(#) sturbi válasza buburobi hozzászólására (») Aug 2, 2011
Csak egy közös g2 van, természetesen az anódra megy (köss vele sorosan egy 100 ohmos ellenállást is).
(#) buburobi válasza sturbi hozzászólására (») Aug 2, 2011
Értem. Köszi.
(#) ferencferenc hozzászólása Aug 2, 2011
hello,.... sturbi: "A számítot áttétel 28:1 környékén legyen 8 Ωra (6,3 K Ra körül, ekkor a valós áttétel 30:1 köröl lesz (7,2 K)." Ez mindig így számítandó? A veszteségek nem az ellenkező írányban módosítják a menetszámokat? Nem vitatkozom, hanem kérdezem?
(#) sturbi válasza ferencferenc hozzászólására (») Aug 2, 2011
Tételezzük fel, hogy rákényszerítesz egy 28:1 feszültségáttételű veszteségmentes trafó primerjére 140 V-ot, a szekunderen 5 V jelenik meg (Ra=28*28*8=6,2 K). Legyen a veszteség 10 %, ezért a szekunderen csak 4,5 V jelenik meg (mert 0,5 V a veszteség), nem jön le annyi mint amennyit számoltunk. Az áttétel tehát 31:1 lett (Ra=31*31*8=7,68 K).
(#) ferencferenc hozzászólása Aug 2, 2011
köszi
(#) mark.budai hozzászólása Aug 2, 2011
Látom a menetszámokról beszéltek. Mi van akkor, ha csökkentjük a légrést? Mondjuk a Jani által használt 0,2mm-ről 0,1mm-re. Ekkor ugye kevesebb menetszám jön ki. Akkor is mélyhiányos lehet, vagy így rendjén lesz minden? Gondolkozok, hogy mit csináljak, mert pont most csinálnám a PCL86 SE-met, és ha a dobozolás szép lesz (végre), akkor már a hang is legyen jó.
Nem várok falat döntő mélyeket, de azért rendesen legyen benn. A kisebb képkimenőt szánom bele, de ha ez kicsi, akkor szerzek SM65-öt, kétszer nem akarom tekerni. (Elég lesz egyszer is.)
(#) CIROKL válasza joepapa hozzászólására (») Aug 2, 2011
Idézet:
„te sem hiszed el, hogy van jó PP.”

Ellenkezőleg !
(#) 6C4C válasza joepapa hozzászólására (») Aug 2, 2011
Ilyen végcsövekkel nem csodálkozok a véleményeden én se, pedig eléggé preferálom az SE felépítést :yes:
(#) 6C4C válasza sturbi hozzászólására (») Aug 2, 2011
Egy kicsit bővebben ha lehetséges
(#) sturbi válasza 6C4C hozzászólására (») Aug 2, 2011
A kaszkód is, az SRPP is fázist fordít szerintem. A fázisfordítást a bemenet és a kimenet között értelmezzük, vagy nem ?.
(#) 6C4C válasza sturbi hozzászólására (») Aug 2, 2011
OK igazad van, benéztem a földelt rácsot...
(#) sturbi válasza 6C4C hozzászólására (») Aug 2, 2011
Gondoltam. Amúgy törölmi akartam azt a hozzászólásomat, csak nem sikerült, ezért maradt az "A" betű.
(#) 6C4C válasza sturbi hozzászólására (») Aug 2, 2011
Készülődök újra előszedni azt a régi kaszkód végfokot aminek Te láttad a rajzát, szárazelemes munkapontbeállítással van megvalósítva
(#) sturbi válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 2, 2011
Ha csökkented a légrést, nő az induktivitás. Jobb lesz a mélyátvitel, feltéve hogy a csökkentett légrés még elegendő hogy megakadályozza a vas telítődését. 0,1 mm légrés egyébként szerintem elegendő a PCL 86 nyugalmi áramához 6,5 cm2 körüli képkimenő vasnál (ha erre gondolsz kisebb alatt).
(#) marone válasza sturbi hozzászólására (») Aug 2, 2011
Ez a vastelítődés ez hogyan működik ?
Ha mondjuk egy 3W-os erősítőbe 25VA-es kimenő trafót rakok, légrés nélkül, akkor az is telítődik előbb-utóbb ?
Vagy az azért már nem ?
(#) 6C4C válasza marone hozzászólására (») Aug 2, 2011
Akkor telítődik a vasmag, ha a primertekercs áramának növelése már nem növeli a vasmag mágneses térerejét...
Az aránytalanul nagyméretű trafó vasmagja nem biztos, hogy telítődik, de a vasveszteség biztosan tekintélyes lesz
(#) mark.budai válasza sturbi hozzászólására (») Aug 2, 2011
Van 5cm2-s is, olyanom van. Ezek szerencsére nem voltak impregnálva, sokkal jobban lehet velük bánni. 6.5cm2-s nem volt itthon, ezek a kicsik meg jó minőségűek is. Remélem elég lesz a 0,1mm.
(#) sturbi válasza 6C4C hozzászólására (») Aug 3, 2011
Felmerült bennem egy olyan kérdés, hogy vajon javítana-e a hangminőségen, ha változó vastagságú (kifele csökkenő) légrést alkalmaznánk. Tekercselt magoknál ez némi deformálódás árán megvalósítható lenne. Így el lehetne érni, hogy a belső körön (ahol a rövidebb erővonalhossz miatt kisebb a mágneses ellenállás), és a külső körön egyforma mágneses ellenállást lássunk (kvázi egyforma erővonalhosszt állítanánk be azzal, hogy belül nagyobb, kívül kisebb lenne a légrés a mostani számtani átlagolás helyett...).
(#) PetAd hozzászólása Aug 3, 2011
Sziasztok
Azon kezdtem el gondolkodni, hogy ha befújom a csövet hajlakkal (más nincs itthon) akkor az nem fog-e leégni róla. Szeretem ha rajta van az eredeti festés, úgy szebb, viszont nagyon könnyen lekopik róla.
(#) pucuka válasza PetAd hozzászólására (») Aug 3, 2011
Leég róla. Ha pedig lakkozni akarod, akkor lámpalakk, az hőálló. De azért azt tudnod kell, hogy ezzel csökkented a cső terhelhetőségét. (disszipációját) Amit régi csöveken látsz festést az többnyire matt, fémtartalmú festék, ami egyrészt árnyékol, másrészt növeli a búra hőleadását.
(#) PetAd válasza pucuka hozzászólására (») Aug 3, 2011
Akkor inkább békén hagyom, ha keveset piszkálom a csöveket akkor talán nem kopik le a festés.
(#) soos csaba válasza sturbi hozzászólására (») Aug 3, 2011
Köszi szépen a segítséget sturbi
(#) 6C4C válasza sturbi hozzászólására (») Aug 3, 2011
Szerintem egy próbát megérdemelhet a dolog, ha van elérhető sikköszörű(s)... Bár az biztos, hogy a vas eléggé integrálja ezt a hatást, nem biztos, hogy hatalmas javulásra számíthatsz
Következő: »»   1236 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem