Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Igaz, elírtam, tehát mA. Jó lenne az akkutöltő, de a 12V mindenképpen kellene.
Sziasztok!
Segítsetek, legyetek szívesek. Van egy tekercs, aminek a tokozásán a következő jelölés van: .472 Mennyi ennek az értéke? (milliHenry? mikroHenry?) Előre is köszönöm! (úgy különben egy dvd lejátszó tápegységében van)
Sziasztok!
Vettem nemrég egy gégemikrofonos headsetet logicom fx 40 rádióhoz. Először át kellett forrasztani a mikrofon és füles vezetékét. Most már működik rendeltetésszerűen csak a mikrofonba ordibálni kell, hogy mások hallják a forgalmazásom. Hogyan lehet hangosítani rajta? Köszi
Akkor nem a hozzávalót vetted meg. De jobb lenne a PMR -es topikban.
Hello!
Akkor oké, de mi a gond? Mert azt írod, "szerettél volna".. A trafó jó lesz hozzá. (De ez még nem számláló, csak impulzus jelző) üdv! proli007
Hello!
Ha kis mikrokapcsolót használsz, vagy aminek van bontó és záró érintkezője, akkor a bontót a másik zárójával sorba kötve megakadályozható az összenyitás. (Ez a keresztretesz.) "és mi kell még bele, hogy a gépnek ne ártson?" Hogy nem is viszed ezt a szikrázó valamit a gép közelébe sem.. üdv! proli007
És esetleg 4x16 csatornásat tudnál ajánlani?
Hello!
Kissé sok lába lenne.. CD4067 négyszer.. üdv! proli007
Rosszul írtam, de ilyen kell amit írtál, elnézést és köszönöm
Üdv!
Szeretném megtudni, hogy melyik az ideálisabb választás az alábbi problémához. Sok vezetékre volna szükségem, egy gombsornál, boltban nem leltem megfelelőt. A lomjaim pakolgatása közben viszont találtam számítógépes hálózati kábelt UTP-t és FTP-t is. Ideális volna az előre színezettsége, és ez már 8-assával "kötegelve" is volna. 12V környezetben melyik az ideálisabb jobban terhelhető? A tömör rézvezeték, vagy a sodrott?
Szerintem a sodrott jobb. Nem a terhelhetősége miatt, hanem mert jobban bírja a hajtogatást. A terhelés szempontjából csak a réz mennyisége számít.
Valóban nem kompatibils mert ahhoz kifejezetten nincs is. Ráadásul a csatlakozója se megfelelő méretű. Kellett egy átalakító 2.5mm sztereóról 3.5mm szereóra.
A mikrofonnal sorba van egy kis pic amin emlékeim szerint egy tranzisztor és több smd ellenállás van. Csinálok róla képet hátha egy ellenállás kikötésével hangosabb lesz
Nem az a gond, hanem, hogy a PMR mikrofon bemenete milyen mikrofonhoz készült. Ha csak dinamikus, akkor nem jön táp az elektret mikrofonnak. Meg kellene nézni, hogy jön-e táp, vagy nem, és milyen mikrofon van a headsetben. Mivel mint mondod van benne némi áramkör, a mikrofon csatlakozóban szükség lenne tápfeszre.
Piezo van benne. Egy rézlap rajta egyik oldalon fólia. Kell neki táp? Szerintem kap is csak ezek szerint keveset?
Üdv!
Csináltam egy tda1554-es erősítőt de a 2200µF elektrolit kondenzátor felrobbant ezen kapcsolás alapján:http://w3.externet.hu/~veres_ferenc/pictures/elektro/tda1554_3.gif mi lehet a baj??
Fordítva volt bekötve, vagy kisebb volt a kondenzátor feszültsége, mint a tápfeszültség, (vagy váltakozó feszültséget kapott).
Fordítva volt a táp akkor az ic is meghalt?
Esélyes. De azért próbáld ki, mielőtt elhajítod
Nem valószínű. Az adatlapja szerint rövidzár és fordított polaritás ellen védett az ic.
Na kinlódtam vele és arra jutotam hogy halkan szól meg így serrceg a hangszóró most mi lehet?
Ellenőrizd a forrasztásokat, a nyomtatott áramkört, hogy mindenütt vezet-e. Megfelelő-e a tápfeszültség? Nem olyan bonyolult dolog ez, hogy ne működjön. Esetleg egy fotót tegyél fel, hátha látunk valamit.
Sziasztok,
Csak a biztonság kedvéért volna egy kérdésem tranzisztor bázisellenállással kapcsolatban. Van egy BD137-es tranzisztorom, 1V-tól nyit. Egy PIC18 3,25 V-s magas jelszint kapcsolódna egy ellenálláson keresztül a bázisára. A tranzisztornak ~120-150 mA-t kéne átengednie, ekkor 100-as a bétája. Jól számolok-e, ha azt mondom, hogy a bázisellenállás értéke: U-Tny= R*I 3,25 V -1 V = R *0,0012 A 2,25 V / 0,0012 A = R; amiből R= 1875 Ohm, tehát ennyi legyen bázisellenállás? Nem vagyok biztos magamban... Köszi, zimpee
Szervusz!
Első látásra ami feltűnt hiba, az az áram. 120mA az 0,12A, nem pedig 0,0012A! Máté.
Szia,
Igen, de a béta 100-szoros, tehát, ha azt akarom, hogy 120 mA folyjon a CE-n, akkor annak százada, 0,12 mA kell a BE-re. Vagyis 0,0012 A. Nem? Mod: most látom, hogy inkább 0,00012 A. Jól tévedek? zimpee
Szia!
Na tessék átsiklottam felette, csak 120mA-t és 0,0012A-re figyeltem. Szerintem 120mA százada, 120/100=1,2mA! Tehát 1,2mA= 0,0012A. Máté-
Valóban.
Ennek ellenére kérdésem, hogy helyes-e a gondolatmenet? zimpee
Szia!
A gondolatmenet és a számolás is jó (0.12A / 100 = 0.0012A). Evvel a bázisárammal a tranzisztor még a normál aktív tartomány szélére eső munkapontbe fog csak kerülni, azaz a kollektor - emittter feszültség nagy lesz, ami magas disszipációhoz (hőtermeléshez) vezet. Ennél az ellenállásnál kisebbet célszerű alkalmazni, ekkor a tranzisztor telítéses üzemmódba kerül, kellően nagy bázis árammal a kollektor - emitter feszültsége 0.2 .. 0.3V -ig vihető le, a hőtermelés csökkenthető. Elsőre 1 kohm -ot javasolnék. |
Bejelentkezés
Hirdetés |