Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1414 / 3998
(#) Kuanu válasza pucuka hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Igaz, elírtam, tehát mA. Jó lenne az akkutöltő, de a 12V mindenképpen kellene.
(#) sanykaraj hozzászólása Aug 2, 2011 /

Üdv a 0,1uf kerámia kondira mi van ráírva?
(#) bodnar00 válasza sanykaraj hozzászólására (») Aug 2, 2011 / 1

Szia! Link .
(#) sanykaraj válasza bodnar00 hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

KÖsz
(#) tucher hozzászólása Aug 2, 2011 /

Sziasztok!
Segítsetek, legyetek szívesek.
Van egy tekercs, aminek a tokozásán a következő jelölés van: .472
Mennyi ennek az értéke? (milliHenry? mikroHenry?)
Előre is köszönöm!
(úgy különben egy dvd lejátszó tápegységében van)
(#) szbalogh hozzászólása Aug 2, 2011 /

Sziasztok!

Vettem nemrég egy gégemikrofonos headsetet logicom fx 40 rádióhoz. Először át kellett forrasztani a mikrofon és füles vezetékét. Most már működik rendeltetésszerűen csak a mikrofonba ordibálni kell, hogy mások hallják a forgalmazásom. Hogyan lehet hangosítani rajta?

Köszi
(#) pucuka válasza szbalogh hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Akkor nem a hozzávalót vetted meg. De jobb lenne a PMR -es topikban.
(#) proli007 válasza lov hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Hello!
Akkor oké, de mi a gond? Mert azt írod, "szerettél volna".. A trafó jó lesz hozzá. (De ez még nem számláló, csak impulzus jelző)
üdv! proli007
(#) proli007 válasza gyulank hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Hello!
Ha kis mikrokapcsolót használsz, vagy aminek van bontó és záró érintkezője, akkor a bontót a másik zárójával sorba kötve megakadályozható az összenyitás. (Ez a keresztretesz.)
"és mi kell még bele, hogy a gépnek ne ártson?" Hogy nem is viszed ezt a szikrázó valamit a gép közelébe sem..
üdv! proli007
(#) GyurEEE válasza gabi20 hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

És esetleg 4x16 csatornásat tudnál ajánlani?
(#) proli007 válasza GyurEEE hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Hello!
Kissé sok lába lenne.. CD4067 négyszer..
üdv! proli007
(#) GyurEEE válasza proli007 hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Rosszul írtam, de ilyen kell amit írtál, elnézést és köszönöm
(#) Inter-face hozzászólása Aug 3, 2011 /

Üdv!
Szeretném megtudni, hogy melyik az ideálisabb választás az alábbi problémához. Sok vezetékre volna szükségem, egy gombsornál, boltban nem leltem megfelelőt. A lomjaim pakolgatása közben viszont találtam számítógépes hálózati kábelt UTP-t és FTP-t is.
Ideális volna az előre színezettsége, és ez már 8-assával "kötegelve" is volna.
12V környezetben melyik az ideálisabb jobban terhelhető? A tömör rézvezeték, vagy a sodrott?
(#) zolika60 válasza Inter-face hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Szerintem a sodrott jobb. Nem a terhelhetősége miatt, hanem mert jobban bírja a hajtogatást. A terhelés szempontjából csak a réz mennyisége számít.
(#) szbalogh válasza pucuka hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Valóban nem kompatibils mert ahhoz kifejezetten nincs is. Ráadásul a csatlakozója se megfelelő méretű. Kellett egy átalakító 2.5mm sztereóról 3.5mm szereóra.
A mikrofonnal sorba van egy kis pic amin emlékeim szerint egy tranzisztor és több smd ellenállás van. Csinálok róla képet hátha egy ellenállás kikötésével hangosabb lesz
(#) pucuka válasza szbalogh hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Nem az a gond, hanem, hogy a PMR mikrofon bemenete milyen mikrofonhoz készült. Ha csak dinamikus, akkor nem jön táp az elektret mikrofonnak. Meg kellene nézni, hogy jön-e táp, vagy nem, és milyen mikrofon van a headsetben. Mivel mint mondod van benne némi áramkör, a mikrofon csatlakozóban szükség lenne tápfeszre.
(#) szbalogh válasza pucuka hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Piezo van benne. Egy rézlap rajta egyik oldalon fólia. Kell neki táp? Szerintem kap is csak ezek szerint keveset?
(#) morzsa15 hozzászólása Aug 3, 2011 /

Üdv!
Csináltam egy tda1554-es erősítőt de a 2200µF elektrolit kondenzátor felrobbant ezen kapcsolás alapján:http://w3.externet.hu/~veres_ferenc/pictures/elektro/tda1554_3.gif mi lehet a baj??
(#) kendre256 válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Fordítva volt bekötve, vagy kisebb volt a kondenzátor feszültsége, mint a tápfeszültség, (vagy váltakozó feszültséget kapott).
(#) morzsa15 válasza kendre256 hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Fordítva volt a táp akkor az ic is meghalt?
(#) qvasz2 válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Esélyes. De azért próbáld ki, mielőtt elhajítod
(#) vizor válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 3, 2011 /

Nem valószínű. Az adatlapja szerint rövidzár és fordított polaritás ellen védett az ic.
(#) morzsa15 válasza vizor hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Na kinlódtam vele és arra jutotam hogy halkan szól meg így serrceg a hangszóró most mi lehet?
(#) zolika60 válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Ellenőrizd a forrasztásokat, a nyomtatott áramkört, hogy mindenütt vezet-e. Megfelelő-e a tápfeszültség? Nem olyan bonyolult dolog ez, hogy ne működjön. Esetleg egy fotót tegyél fel, hátha látunk valamit.
(#) zimpee hozzászólása Aug 4, 2011 /

Sziasztok,
Csak a biztonság kedvéért volna egy kérdésem tranzisztor bázisellenállással kapcsolatban.
Van egy BD137-es tranzisztorom, 1V-tól nyit. Egy PIC18 3,25 V-s magas jelszint kapcsolódna egy ellenálláson keresztül a bázisára. A tranzisztornak ~120-150 mA-t kéne átengednie, ekkor 100-as a bétája.
Jól számolok-e, ha azt mondom, hogy a bázisellenállás értéke:
U-Tny= R*I
3,25 V -1 V = R *0,0012 A
2,25 V / 0,0012 A = R;
amiből R= 1875 Ohm, tehát ennyi legyen bázisellenállás?

Nem vagyok biztos magamban...
Köszi,
zimpee
(#) MaTe193 válasza zimpee hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Szervusz!
Első látásra ami feltűnt hiba, az az áram. 120mA az 0,12A, nem pedig 0,0012A!
Máté.
(#) zimpee válasza MaTe193 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Szia,
Igen, de a béta 100-szoros, tehát, ha azt akarom, hogy 120 mA folyjon a CE-n, akkor annak százada, 0,12 mA kell a BE-re. Vagyis 0,0012 A. Nem?

Mod: most látom, hogy inkább 0,00012 A. Jól tévedek?

zimpee
(#) MaTe193 válasza zimpee hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Szia!
Na tessék átsiklottam felette, csak 120mA-t és 0,0012A-re figyeltem. Szerintem 120mA százada, 120/100=1,2mA! Tehát 1,2mA= 0,0012A.
Máté-
(#) zimpee válasza MaTe193 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Valóban.
Ennek ellenére kérdésem, hogy helyes-e a gondolatmenet?

zimpee
(#) Hp41C válasza zimpee hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Szia!

A gondolatmenet és a számolás is jó (0.12A / 100 = 0.0012A). Evvel a bázisárammal a tranzisztor még a normál aktív tartomány szélére eső munkapontbe fog csak kerülni, azaz a kollektor - emittter feszültség nagy lesz, ami magas disszipációhoz (hőtermeléshez) vezet. Ennél az ellenállásnál kisebbet célszerű alkalmazni, ekkor a tranzisztor telítéses üzemmódba kerül, kellően nagy bázis árammal a kollektor - emitter feszültsége 0.2 .. 0.3V -ig vihető le, a hőtermelés csökkenthető. Elsőre 1 kohm -ot javasolnék.
Következő: »»   1414 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem