Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC programozás
Megcsinalhatod, csak ne azon teszteldd es fejleszt a kodot
![]() ![]()
Sziasztok!
Nincs valakinek valami ötlete arra, hogy miért nem ismeri fel a pickit2 klónom, a 18F2550-est? Ilyen van a pickitben is és a cél pic is ez a típus, de nem ismeri fel, más picet pl 16F627A-t gond nélkül... Bekötés nagy eséllyel jó, nincs kontakthiba.... Vcc és gnd közt 100n-es kondi, Vcc és Vpp közt 10k-s ellenálás..lehet hogy túl nagy? Mi lehet a gond? Válaszokat előre is köszönöm! A rajz alapján csináltam. Üdv!
Ha jól van bekötve, jó az IC és a 18F-es menüvel ismerteted fel, akkor fel kell ismerje.
Pickit 2 saját progiját használom, de nem állítgattam semmi ilyent... :O
Az ICSP csatlakozó rosszul van bekötve. A 4-es tüske a PGD, az 5-ös a PGC!
Jah igen most látom hogy nem is támogat a progija 18 as szériát, ezt onnan gondolom, hogy a manual selectnél, csak 16 osok vannak...
1. MCLR felhúzásából vedd ki a diódát!
2. A PGM bemenetet (RB5) kösd a PICkit csatlakozó 6. lábára, vagy kösd le a földre! 3. Ha ezek után sem megy, és volt már programozva (nem vadiúj) a PIC, akkor esetleg az a baj, hogy RB6 vagy RB7 túl hamar kimenetre áll be. Ilyenkor esetleg a Vpp first opcióval kell próbálkozni, de ez majd elmondják a nagyok...
Ez is igaz.... de lehet hogy emellett a pickit program sem támogatná... De köszi hogy észrevetted
![]()
Nagyok??? Úgy tudtam, benne vagy a top 3 ban bőven
![]()
PK2 biztos tamogatja. Le kell tolteni a Device file-t. Utana mindent felismer. De ez alapvetoen benne van.
Honnan veszed, hogy nem támogatja? Támogatja! Kössd be rendesen és használd az automata felismerést és a 18F-eket választd ki a menüből felismertetéskor!
Egyébként írtam, hogy honnan veszem: onnan hogy a PICkit2 2.61 nél nálam a manual device select-nél 12f től 16f ig van és nyoma sincs 18f nek, de autómatán biztos felismeri ha mondjátok, csak a PGC, PGD -t kell megcserélnem gondolom... Köszi azért
![]()
Nem tudod kezelni a programot... A Device Family alatt kell kiválasztanod a 18F-eket, mint azt már 3x leírtam, és utána a manual módban ott lesz az összes 18F!
Idézet: Igen, azzal kell kezdeni. „ha tényleg fel van cserélve a PGC, és a PGD akkor már ott elbukott a dolog gondolom...”
Én egy Szilva féle Pickit 2-t építettem, 16f627a-t programozok vele, semmi problémám nincs vele...Netről szedtem 18F2550 hez bekötést hogy programozzam, de ezek szerint téves. Második hogy valóban nem tudom 100%ban kezelni a PICkit progit, mert nem is volt rá szükségem eddig... Elnézést amiért kezdő vagyok...
Én már több 18f2550 et beégettem a Szilva féle klónnal !
Az nem az áramkör hibája ha neked nem, sikerül .Nézd át a bekötést.
A konyvespolcon talalsz PK2 egeto adapter doksit. En terveztem szabad felhasznalasra. 8, 14, 18,20 28 es 40 labas DIP eszkozok programozhatoak vele. A 10Fxxx eszkozokhoz van kulon egy feltet. Ezzel nem lesz problemad, lehet vele minden labasjoszagot programozni. a jumper a kislabszamu, es a 28-40labuak kozott valtja a Vpp cstlakozast.
Nem azzal van a baj, hogy kezdő vagy, hanem azzal, hogy úgy jelentesz ki dolgokat, hogy nem nézel utána, és ezért nem értesz hozzá! Ez a te hibád!
Az első ez volt: Idézet: „Jah igen most látom hogy nem is támogat a progija 18 as szériát” Aztán most ez: Idézet: „Netről szedtem 18F2550 hez bekötést hogy programozzam, de ezek szerint téves.” A neten a bekötés nem téves, csak legfeljebb nem a PK2 kiosztásának megfelelő számozású az ICSP csati! Mindig a felhasználónak kell meggyőződnie arról, hogy a megfelelő lábak a megfelelő ICSP csatlakozókra mennek-e! Nincs szabvány arra, hogy az ICSP milyen kiosztású legyen(én is mást használok, ezt szoktam meg), csak arra, hogy milyen lábak legyenek bekötve és a PIC melyik lábaira! Az oldalamon írok az ICSP-ről esetleg érdemes elolvasni!
Jogos amit írsz. Azt hittem hogy az ICSP egy szabványos dolog és egyforma a kiosztás, de mindíg tanul az ember..
Sikerült közben bekötni, működik?
Nem az. Az ICSP csak egy rovidites, In-Circuit Serial Programmer (Aramkoron Beluli Soros Programozo). Az, hogy a tuskesort a panelen hogy alakitjak ki az tetszoleges - nyilvan erdemes a PicKit2 -nel hasznalt elrendezest hasznalni, hogy ne legyenek gondok belole.
Amugy A PicKit2 - 3 tuskesora nem polaritasos es nem is vedett az esetleges felre dugdosastol, eppen ezert erdemes elgodolkodni az ICD2-3 -nal is hasznalt RJ-11-es csatlakozo hasznalatarol.
Igen sikerült minden, mind az 5 pic-ben bekerült a firmware. Köszönöm szépen a segítségeteket!
![]()
Ennek örülök és remélem a magam módján segíteni is tudtam, még ha nem is én mondtam meg a megoldást!
El_Pinyo észrevétele sokat lendített a megoldáson, de ha nem mondod, hogy a Pickit2 progijában kell külön kiválasztani a családot, akkor erre tuti nem jövök rá. Már azon voltam, hogy MPLAB-bal progizom fel... Köszi mégegyszer
![]()
Pedig ez egy fontos lépés, mert a PK2 nem tudja, hogy milyen tápfeszültséget kapcsolhat ki a Vdd-re! Ha pl. 3,6V-osra 18F családdal kerestetsz rá, akkor lehet, hogy a PIC tönkremegy. Ezért kell először kiválasztani a családot, majd csatlakoztatni a PIC-et és újra felismertetni! Persze 5V-os PIC-ek esetében nem kell ilyen óvatosnak lenni, és a szilva félénél amúgy sem jön szóba a 3,6V, de nem árt tudni a jövőben.
Sziasztok!
Miután sikeresen felprogiztam a 18F2550-eket, és visszatértem a 16F627A tanuló picemhez, újdonságként, írás után a visszaellenőrzéskor ezt mutatja amit a képen mellékeltem, és a Data protact sem volt eddig ott :O lehet hogy elállítottam valamit? Az írás ettől még sikeres, csak nem értem hogy most ez mi.. Valaki adna erről infót?
A konfigurációs szónál nem stimmelnek a dolgok. Be van állítva az adatmemória védelem. Írd át a forrásban, fordítsd le, majd Erase-el töröld a chipet és programozd újra.
Ez a konfigurációs szavam: __CONFIG _XT_OSC& _WDT_OFF& _CP_OFF&_LVP_OFF Amúgy az első 3 4 sor ki van mentve jegyzettömbbe, azért hogy ne kelljen mindig ugyan azokat beírkálni, csak programfejlesztésnél beillesztem és fogytatom. Eddig nem volt ilyen gond, de azóta annyiban változott a helyzet, hogy 3fff-ek helyett 0000-át ír mikor olvasom, és már gyakorletilag írni sem lehet. Szerintem kuka lett a pic...de hogy hogyan azt nem tudom. Érintésvédelemre próbálok figyelni szal nem fogdosom meg ilyesmi..
![]()
A DATA_CP_OFF- nak is szerepelnie kellene.
Megpróbáltam beleírni régebbi, már kipróbált és jól működő progit, de ugyan ez a helyzet...És az All protect folyamatosan ott van, ha törlöm hanem, ha olvasom az eszközt akkor mindenhol a programmemóriánál 0000 van végig, és az EEprom memória résznél is 00 végig... Azért kipróbálom amit írtál, és köszi!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |