Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   208 / 782
(#) Ge Lee válasza szitko hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
Ennél a megoldásnál természetes hogy nagy a feszültségesés terheléskor mert nagyon laza a két tekercs közti csatolás, nekem ezért is nem tetszik.
(#) lorylaci válasza ABU hozzászólására (») Aug 1, 2011 / 1
 
Ha nincs beállítva a működés, valamint ha nincs elég soros induktivitás, akkor a rövidzári áram nincs rendesen korlátozva, valamint az áramváltozás sebessége sincs korlátozva. Így könnyedén előfrodulhat, hogy a FETek elpukkannak mielőtt még a védelem bekapcsolna.

Ha a rezonáns működést jól megtervezed, akkor kiegészítő védelemre sokszor nincs is szükség. (mint ahogy skori oldalán írja, egy síma bizti is elég lehet, ha nincsenek speckó igényeid)

A rezonáns működés további trükközésével az is elérhető, hogy a feszesés ne legyen akkora. De a feszes bizonyos esetekben nem is probléma.
Sőt, frekvenciamoduláció alkalmazásával bizonyos keretek között stabilizálható is a kimeneti fesz.
(#) ABU válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
Akkor az a baj, hogy nincs beállítva rendesen. Valahogy meg kellene majd mérnem a trafó szórási induktivitását és hozzá igazítani a rezonáns kondit meg az üzemi frekvenciát. Egyenlőre műszerhiány van. A trafót egy P4-es tápból szedtem EI-33ASG van rá írva, nincs áttekerve.
(#) Ge Lee válasza ABU hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
Ha nincs áttekerve akkor az a baj. Nem tudom mekkora kondit használsz, de azzal a trafóval nem lesz rezonáns működésed csak ha kiegészíted egy külső induktivitással.
(#) lorylaci válasza neocska hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
A megnevezett IGBT-t használhatod az IRF740 helyett. Amennyiben folyamatos, teljes terhelésed van (legalább 4A az IGBT-ken, szóval kb 400W), akkor a veszteséged is kevesebb lesz. Egyébként pedig a FET-tel lenne kisebb veszteség.

A BYV29 is jó lesz.
(#) neocska válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
Nem tudom hogy mennyire lessz folyamatos terhelés, de olyan IRF740-et nem tudok beszerezni sehonnat se, milyet ajánlasz helyette? (2darab hidalt tda7294 lenne hajtva rolla)
(#) lorylaci válasza neocska hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
Erősítőt hajtasz vele, ergó nem folyamatos lesz a terhelés. (a zene folyamatos, legjobban a zajjal lehet modellezni).
Mit értesz azon, hogy "olyan IRF740-et"? Az IRF740 elég ősrégi FET, szinte mindenütt lehet kapni.
(#) lorylaci válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
vagyis pont hogy nem folyamatos a zene, s így az erősítő terhelése sem
De rengeteg FET közül lehet választani,még a legtöbb helyen is (én kedven em az STP12NM50 és az STP20NM50, valamint az FQP7N40)
(#) neocska válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
Épp az hogy ahonnat én rendelek nincs (más oldalakon se ahonnat szoktam rendelni) mivel nem magyarországi vagyok
(#) lorylaci válasza neocska hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
Akkor készíts egy listát a kapható legalábbb 400V-os fetekről (max 500-550V afelé nem érdemes menni, de az 500V-os fetekből van a legtöbb).
Válogasd ki azokat, amiknek a gate töltése 100nC alatti (különben szegény meghajtó IC sírni fog), majd csinálj egy táblázatot az Rdson és Gate töltés alapján, az is nagyon jó ha csinálsz egy külön oszlopot, ahol a kettőt összeszorzod. Ha a szorazatrelatíve alacsony, az azt jelzi hogy modernebb FETtel van dolgod.
Ezek után az árat is figyelembe válaszd ki a kaphatók közül a legjobb FETeket a feladatra.

A farnell-tól amúgy szinte mindenhova tudsz rendelni, kivéve ha monjduk Kenyában laksz, vagy Zimbabweben, mondjuk a farnell drága
(#) Sly hozzászólása Aug 4, 2011 /
 
Sziasztok.Találtam megint egy kapcsolást ami jolenne csak az a kérdés hogy szerintetek érdemes e megépiteni és mi a véleményetek róla?
(#) neocska válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
idöközben sikerült beszereznek a tanáromtol 4darabot, hozzáférhetö áron, köszönöm a segitséget
(#) lorylaci válasza Sly hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Sajnos a felbontása elég kicsi, de ránézésre nagyjából jónak tűnik, bár van pár fontos részlet, mai a felbontás maitt nem látszik.
Az egyik a közös pontok, ahogy látom mindegyik alatt van szöveg jelölés. Ezt mindenképp ki kell deríteni, mert különben életveszélyes. Sajnos a vezérlőIC típusát sem tudom így kivenni.
Néhány helyen nem tudom kivenni a fukciókat, de gondolom ez a vezérlő sajátja.
(#) Sly válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Szia.Igy talán egyszerübb.....Kérlek fuss át rajta és ha szerinted rendben akkor ez lessz az áldozat...Majd mindenképpen kell egy kis segitség az épitésben de ha ez jonak tűnik akkor az már nyert ügy.Addig is köszi!
(#) lorylaci válasza Sly hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Na itt elég részletes leírás van működésről, elkészítésről, úgyhogy hajrá.
Én mondjuk sokmindent leegyszerűsítenék.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Sly hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Miből lesz tekerve a primer tekercs?
(#) dancsa hozzászólása Aug 4, 2011 /
 
Hello!
Egyetemi csoporttársammal kisérletezgetnénk, és kéne egy 24 Voltos táp, ami min 10 ampert le tud adni, és minél egyszerűbb a felépítése annál jobb.... jah mivel egyetemisták vagyunk, úgyhoyg olcsónak sem árt ha olcsó... Van viszont egy frissen felrobbant codegen tápegységünk donornak... mihez tudnánk kezdeni vele?
(#) lorylaci válasza dancsa hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Milyen követelmények vannak? Mármint:
- folyamatos vagy szakaszos terhelés
- stabilizált vagy stabilizálatlan feszültség, mekkora esés engedhető meg
- feszültség szabályozhatóság kell -e?
- mekkora a zajkorlát
- mekkora a méretkorlát
- áramkorlát, rövidzárvédelem...stb kell -e
- csak egy darab kell, hogy legyen, vagy több

Mi lenne a terhelés?

Jó kérdés, hogy meg is akrod -e érteni a működését, vagy csak utánépíteni akarsz.

Ha egy komoly tápot akarsz megtervezni, néhány prototípussal, annak a kötlségvetése kb 20-100 ezer tapasztalattól függően (hány prototpíus lesz).
Ha már benne vagy, és kész a végleges prototípus, akkor egy táp anyagköltségre fele annyiba kerül mint az azonos teljesítményű trafó.
(#) dancsa válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Nem kell feszültség, áram szabályozás, rövidzár védelem helyett is elég egy két biztosíték, 1 darabra lenne szükségünk, különféle plasmaspeakereket tesztelnénk vele, amiket a neten találunk, ezek után meg majd kitalálunk valami új alkalmazási területet.
A napot kereséssel töltöttem, és találtam hestoreban egy TOP 227 YN kapcsolóüzemű táp IC-t, annak a doksiában 1. oldalt lévő példakapcsolás tetszene is, doksi szerint max 150W-ot bír,
de mivel ez a példakapcsolás kimondottal olcsónak tűnik arra gondoltam, hogy meg lehetne építeni belőle kettőt, és párhuzamosan kötni, pár szűrőkondenzárotort még a végére, és boldogság... Vagy rosszúl gondolom
(#) lorylaci válasza dancsa hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Flybackkal nehézskes 200W fölött, olyat már nehéz építeni, ráadásul neketek nem kell semmi szabályozás, így flybacket lőjjétek ki. Drága is lesz a nagy bordák és a angy trafó miatt.

Ilyen alkalmazásra cimó 1.1 tökéletes. Az tud mindent akkor ami nektek kell.
(#) gabilow hozzászólása Aug 4, 2011 /
 
Üdv!
Az alábbi tápot építettem pc_táp trafóval.Itt a videón működés közben látszik, 2x100w terhelés mellett a fesz 2x25.6v és 2x3.8A és nem melegszik semmi. Terheletlenül viszont a szekunder oldali diódák elég gyorsan melegszenek, pedig üresjáratban is csak 28v a kimenő fesz. Mi lehet a gond? Választ előre is kösz.
(#) lorylaci válasza gabilow hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
A diódákat ilyen esetben a kimeneti fesz kétszeresére kell méretezni, ugyanis így kb 56V van rajtuk, ahol már átvezetnek.
(#) gabilow válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Köszönöm a választ, sejtettem hogy a diódák feszültsége alacsony.
(#) gabilow válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Ilyen tokozásban - hogy ne kelljen a panelt újratervezni - tudnál nekem ajánlani megfelelő típust? ( Ezeket amúgy Pc tápból bontottam)
(#) norbika78 válasza gabilow hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Üdv
Nagyon jó kis táp lett gratula.Megosztanád velünk a kapcsolási rajzot is?
Már az is segítség lenne ha egy olyan rajzot mutatnál amin szerepelnek az alkatrészek értékei típusai.
Köszi
Norbi
(#) gabilow válasza norbika78 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
A kapcsokási rajz általános inkább ráírom az értékeket a nyomtatási rajzra. A diódák értékeit majd Lorylaci megmondja.
(#) dancsa hozzászólása Aug 4, 2011 /
 
MBR 20100 CT ( http://www.hestore.hu/prod_10022256.html) Ez jó lenne bele? Mármint gabilownak már nem jó, mert nem olyan tokozású, de különben jó lenne?
(#) norbika78 válasza gabilow hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Köszi
(#) rockersrac hozzászólása Aug 5, 2011 /
 
Többször is kérdeztem kapcsolóüzemű táp ügyben. A sors úgy hozta, hogy sikerült hozzájutnom egy 30V dc kimenettel rendelkező táphoz, ami tv-ben volt benne és sikerült a táp részt(meg kb a tv panelről minden ilyen tekercset) egyben megmenteni! Szóval a tekercselőgép tápja meg van oldva! (230V dc motorhoz kell, szóval picit még valahogy vissza is kell majd vennem a feszültségből valószínűleg)
(#) lorylaci válasza gabilow hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
A TO247 tokú schotky diódák baromi drágák. (min 300ft/db), valamint a nyákon ahogy nézem a diódák egyik felé használod ígyis, ami eléggé pazarlás, ugyanis a kívánt teljesítményre elég lenne DO201 tokú dióda is, mondjuk SB560 (4db, kb 50ft/db) vagy SR806 vagy SR506.
Ha ragaszkodsz a "hideg járáshoz", akkor azt is meg tudod csinálni, hogy veszel TO220-as diódákat és kíjebb hajligatod a lábait, ekkor MBR2060 (kb 150ft/db) tökéletes választás.
Következő: »»   208 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem