Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1416 / 3998
(#) Medve válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Köszönöm válaszod, a négy közül egynél 20mA-t mértem, sub-A osztály lenne ?
(#) kiskata hozzászólása Aug 5, 2011 /

Pic18F4520 felélesztésével van valakinek tapasztalata?
Táp, Gnd rajta 1-es lábon 10k ellenállással 5v
Egy led raakasztva - progi beleegetve...

Lehet rosz egy vadiuj pic?
(#) kiskata válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

ok átmentem oda...
(#) p_istvan válasza Medve hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Szervusz!
Ha 5V körüli táppal mérted akkor inkább "B" lesz az!
Ahhoz hogy áramgenerátoros üzemmódba kerüljön a JFET rövidre-zárt GS kivezetésnél (0 Ugs) a drain (abszolút értékben) feszültségnek nagyobbnak kell lennie mint az elzáródási feszültségnek. jelen esetben ha nem 15V-tal mérted (impulzus üzemben, hogy a maximális disszipációt ne lépd túl) akkor a mért áram kisebb lesz mint a tényleges.
Érdemesebb inkább az elzáródási feszültséget mérni (nincs túlterhelés): a táp negatív kivezetésére a "G", a "S" láb egy 20-30 kohm-os ellenállással a negatív tápkivezetésre és a "D" pedig a +15V-ra megy. Ekkor megméred az ellenálláson lévő feszültséget és megkapod a Ugs elzáródási feszültséget a katalógus szerinti 200 uA körüli áramnál.
Én általában egy 1 Mohm-os ellenállással mérem meg az elzáródási feszültséget, típustól függetlenül. A katalógusok eltérő és inkább kisebb áramoknál adják ezt az értéket. Elvileg nulla áramnál kellene megadni, de azt nehéz mérni (meg más oka is van) és túl nagy hibát nem okoz pár uA eltérés)
Ezután a katalógusból leolvasható a hozzá tartozó Idss áram is.

De ha bízol a statisztikában akkor a jelöletlen példányok igen nagy valószínűséggel "B" besorolásuak, de persze erre nincs garancia.
(#) sanykaraj hozzászólása Aug 5, 2011 /

Üdv tegnap szétszedtem egy DVD írót és a motorját akarnám használni de nem tudok mit kezdeni a 3 vezetékkel nem nagyon értem hogy hogyan működik
(#) mps válasza sanykaraj hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Szia! Ha ez a lemez forgató motor, nem is fogsz egyszerűen. Pl. itt nézz szét:Bővebben: Link
(#) Medve válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Köszönöm neked is a válaszod, megmértem még egyszer, 15V mellett rövidrezárt GS-nél 20mA adódott. A másik háromnál pedig 50-60mA. Majd kipróbálom valami más kapcsolásban, hátha hibás (?)
(#) Medve válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Folytatás:
A történet egyébként az, hogy frekvenciamérőhöz szeretnék egy bemeneti erősítőt és a cikkben (RT ÉK 2007, 131. old) azt említi a konstruktőr, hogy csak az "A"-s tipus a megfelelő a kis munkaponti forrás-kapu feszültsége miatt. Ha jó uton járok, akor ez a példány igen alkalmas lenne, mert a tűrésen kívül van, mégpedig lefelé!
(#) WaRL0 hozzászólása Aug 5, 2011 /

Sziasztok.Van 3drb Li-Ion aksim.Ezeket szeretném párhuzamosíttani és egyszerre tőlteni.Találtam egy kapcsolást ami 500mA-al töl és ha jól tudom maximum 1C-vel lehet tölteni az aksit.Szoval akkor nekem 1500mA-os töltőáram kellene a 3drb cellára, de ha csak 500mA használnák akkor elnyúlna a töltés ideje.
Na a kérdés az, hogy amit itt leírtam az igaz?
Köszönöm
(#) vilmosd válasza WaRL0 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Idézet:
„Na a kérdés az, hogy amit itt leírtam az igaz?”
Nem. Akkukat nem kotunk parhuzamosan, es nem toltunk parhuzamosan. A litiumosokat meg sorosan is csak cellankenti figyelessel illik tolteni.
(#) Mybuster hozzászólása Aug 5, 2011 /

Hellosztok !

Lenne egy olyan kérdésem hogy szeretnék egy napelemes lámpát amit nappal tölt mondjuk egy kondit ami este kisül és meghajt egy ledet valami kapcsolóüzemű tranyós mególdásra gondoltam! Megvalósítható ?
(#) janikukac válasza Mybuster hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Egy kondi gyorsan kisül, a ledet csak felvillantaná.. Próbáld ki! Fogsz egy 1000µF kondit, elemet rákötöd , aztán leveszed, polaritáshelyesen a LED-et rárakod, és csak felvillan szinte..
(#) vilmosd válasza Mybuster hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Igen. Kell egy 10 15 Farados kondi. De azert akkuval sokkal egyszerubb.
(#) Medve válasza Mybuster hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Hello, a gyakorlatban így oldják meg:...(Tranzisztor típusa nem kritikus)
(#) Mybuster válasza janikukac hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Persze tudom aszt értem akkkor jobban járok aksival!!
(#) Mybuster válasza Medve hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Köszz!
(#) mefi01 hozzászólása Aug 5, 2011 /

Sziasztok, még régen olvasgatva a fórumot rábukkantam egy olyan kapcsolásra ami a hálózati feszültségből csinált 12v DC-t.

Most pont szükségem lenne egy ilyenre, max 500mA áramfelvételű berendezés lesz rákötve.
Azthiszem, hogy egy kondiból, egy ellenállásból és egy greatz ből állt a kapcsolás, de lehet rosszul emlékszek.

Ha valaki lenne olyan kedves és belinkelné nekem, azt nagyon megköszönném
Üdv.
(#) vilmosd válasza mefi01 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Ezek a kapcsolasok mukodnek, de eletveszelyesek. Sokkal egyszerubb venni eg 12 volto adaptert, ami jo esellyel stabilizalt kimeno fesszel rendelkezik. Esetleg egy trafo + graetz + 1000µF kondi + 7812.
(#) Medve válasza mefi01 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Csatlakozom, s azon kívül az 500mA sok az ilyen tápoknak. Ha rákeresnél, akkor a kulcsszó: transformerless power supply
(#) vilmosd válasza Medve hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Es foleg olcsobb mint a temetes Bocs a fekete humorert.
(#) blackdog hozzászólása Aug 5, 2011 /

Sziasztok!

Bővebben: Link
Hány amperrel terhelhető max. ez a csatlakozó?
(#) ujfalusi válasza blackdog hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Kicsit jobban utána néztél volna az adatlapján megvan adva,
250V 5A
(#) karaszbandi válasza mefi01 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Ne haragudj már, de ez még kezdő kérdésnek is életveszélyes!
(#) golem hozzászólása Aug 5, 2011 /

Sziasztok!

Van nekem a képen látható alkatrész mit lehetne belőle épiteni meg vajon hány amperes lehet.
(#) blackdog válasza ujfalusi hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Néztem én. Lehet vak vagyok, de adtlapot nem találtam. Legalább is HES nem közöl. A paraméterek között illene ott lennie a terhelhetőségnek szerintem.
(#) blackdog válasza golem hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Építesz egy óriási LED falat
Az a toroid nem gyenge. 12V 350VA (29A).
Vagy egy combos 12V tápegységet.
(#) karaszbandi válasza golem hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Így, ebben az összeállításban max ajtókitámasztónak jó!

A trafón minden adat megtalálható!
Gyúlékony anyagot nem használunk erősáramú berendezés dobozolásához!
(#) p_istvan válasza Medve hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Akkor tényleg 'A'!
Viszont, ha a kis bemenő kapacitás fontos, akkor a BF256B talán alkalmasabb, bár kisebb a meredeksége, ezért pár dB-el kisebb lesz az erősítése. Ha nem csak az 5V áll rendelkezésre, akkor a 28. ábrán lévő kapcsolási rajz nekem szimpatikusabb.
Majd még küldök pü-et is.
(#) golem hozzászólása Aug 5, 2011 /

A butorlap ki lesz majd cserélve az csak egy betét ami el birja a troid trafót meg a töbi alkatrászt. köszönöm a válaszokat.
(#) ujfalusi válasza blackdog hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Az általad megadott linken néztem meg én is. Kicsit tovább kellett volna lapoznod.
Következő: »»   1416 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem