Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1418 / 3998
(#) mrtnhrch hozzászólása Aug 7, 2011 /

A 18A-24V problémája megoldódott... Ezt nem tudom használni. Az lm317 viszont ígéretesnek tűnik. Holnap meg is rendelem. Apropó... A táfeszem 15V. Köszönöm mindenkinek!
(#) nagy_david1 válasza mrtnhrch hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

15V de mennyire stabilan vagy ez csak egy pufferelt érték egy kondenzátorban egyenirányítás után? Ha stabil még lehet az is belefér a 2 db dióda is az LM317 áramkörébe. Az LM317 sajnos csak 1,25V körüli alsó értékig tud hanem lemenni.
(#) mrtnhrch hozzászólása Aug 7, 2011 /

A 15V stabil 15V Igazából a 2V már tökéletesen elég nekem tehát ez így gyönyörű. Köszönöm majd holnap kipróbálom.
(#) rufika hozzászólása Aug 7, 2011 /

Üdv !
Van egy 16 Amperes megszakítóm ami hálózatról ment (230V) . Működne a biztosíték 12V ről is??
(#) blackdog hozzászólása Aug 7, 2011 /

Sziasztok!

A multimétereknél mit jelent pontosan a True RMS? Mi a jelentőssége?
(#) blackdog válasza rufika hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Feltételezem, hogy az a bizti 230 VAC/16A.
12 VDC vagy 12 VAC melett akarod használni?
Bár lényegtelen mert 12V esetén ez csak nagyon szélsőséges esetkben fog oldani.
A célnak és felhasználásnak megfelelően válassz biztosítékot. Szerintem.
(#) rufika válasza blackdog hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Igen 230V/Ac és 12V DC ről akarom használni
(#) pucuka válasza blackdog hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

A True RMS az elvileg azt kellene hogy jelentse, hogy az az érték amit a műszer mutat, az mért érték, és nem számolt. Pl. Thrue RMS (igazi, valódi) mérése hőhatáson, alapuló mérés. A multiméterekben csúcsot, egyenirányított átlagot mérnek, de eff értékre (RMS) re skáláznak (számolják). Ez azonbam csak színuszra érvényes, más jelalak méréséhez ismerni kellene az alaktényezőt.
(#) blackdog válasza rufika hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

De milyen célra?
12 VDC mellett max., ha zárlat van akkor fog oldani. A/B/C... az automata? Ez sem mindegy!
(#) rufika hozzászólása Aug 7, 2011 /

Van egy akkum és azért szeretném használni hogyha gond van ne robbanjon fel az akku és ne legyen zárlatos amúgy pedig C-s a biztosíték
(#) gkari válasza rufika hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Ha ez a "kismegszakító", én nem használnám, mert 16A egyenáram akkora ívet fog húzni, hogy többet az már nem lesz használható, jobban jársz, ha olvadószálas biztosítást alkalmazol(sokkal kisebb helyet foglal).
(#) proli007 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Hello!
"Thrue RMS (igazi, valódi) mérése hőhatáson, alapuló mérés."
Ma már nem. Hanem ténylegesen mikroproci által számolt négyzetes középérték, ahogy a nevében is van. Termokeresztes mérést, csak régen, és később általában már csak nagyfrekin alkalmaztak. Volt rá RMS képző AnalogDevice IC, multiméterekbe inkább az volt.
(Természetesen tudom, hogy a "számolt" szót Te másképp értelmezted.)
üdv! proli007
(#) pucuka válasza proli007 hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Igen, lehet rosszul fogalmaztam. Én a "számolást" az egyszerű multiméterekben alkalmazott skálázásra értettem, ami gyakorlatilag a mért feszültség egy konstanssal való szorzását értettem. Ez a konstans egy adott jelformára (színuszra) érvényes, másfajtára nem. Inkább azt mondanám, ma már vannak korszerűbb mérőáramkörök is, de a hőhatáson alapuló mérés ma is érvényes.
(#) vilmosd válasza proli007 hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Itt vigyorog elottem egy Fluke 8506A multimeter. Ez bizony "Thermal RMS Digital Multimeter". Mondjuk nem mai gyerek, de azert ez azt hasznal.
(#) rufika válasza gkari hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Köszi akkor mindenképpen olvadósat fogok használni
(#) morzsa15 hozzászólása Aug 8, 2011 /

Üdv!
Ha most 1Amperes a dióda híd és kicserélem mondjuk 3 amperesre akkor annyit fog leadni?
(#) kadarist válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

A 3 A a legnagyobb áramerősség, amit károsodás nélkül képes elviselni a dióda.
(#) blackdog válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

A dióda híd semmit sem fog leadni. Az azt jelenti, hogy 3A terhelést fog elviselni.

És ha összekötök 2 db ellenállás-t sorosan akkor össze adódék az értékük?
(#) kadarist válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Igen, összeadódik.

Na csináltam egy lm317-es "labortápot" de csak 0.20volt-ot változtat miért van?

Vagy rosszul számoltad az osztókörben az ellenállásokat vagy nagyobb valószítüséggel felcserélted a lábakat.
Az adatlapon világosan látszik, hogy a lábak nem in-adj-out sorban vannak!
(#) morzsa15 válasza blackdog hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

820Ohm van benne és nincs felcserélve!! és a potmétert a földet meg a ki menetet kell össze kötni?
(#) deadlyroberta válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Az a max terhelhetösége..
(#) morzsa15 válasza deadlyroberta hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Ezt most nem értem..

Milyen kapcsolás alapján dolgoztál?
Bővebben: Link
Adatlap 8. oldalán van az alap kapcsolás próbáld ki azt. Az ellenállások számításához meg itt a HE-n is van segédprogram.
[off]
További kérdést légyszíves az LM317 saját topikjába tegyél fel!
(#) sanykaraj hozzászólása Aug 8, 2011 /

Üdv az a kérdésem hogy mit mérnek henryben csak érdekel mert olvastam egy tekercsen
(#) nagy_david1 válasza sanykaraj hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Bővebben: Link :google:
(#) Cunici hozzászólása Aug 8, 2011 /

Sziasztok

Rendeltem két trafót egy ilyet LinkBővebben: Link

Valamint egy torroidot.

A problémám az, hogy az van írva a trafóra, hogy 12V és én 16V AC-t mérek rajta, a torroidra pedig 24V van írva és azon 28V AC-t mérek. A mérőműszer tuti, hibátlan kettővel is mértem és biztos jó mindkettő.

Ez normális?

Attila86 labortápját akarom megépíteni és gondom van vele, lehet ez a hiba oka. (Tudom a hiba nem ide tartozik, de a kimeneten folyton 0,5-0,6V-ot látok ).

A válaszokat előre is köszönöm.
(#) mate_x válasza Cunici hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Szia!

Trafóknál ez normális, ha terhelést teszel a kimenetre egyből lecsökken a feszültség.

Üdv, mate_x
Következő: »»   1418 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem