Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Elkészült a csöves hibrid panel.
A táp része még csak tervezés alatt, de lassan talán az is elkészül és elkezdhetem a tesztelését. [OFF] Bassmester! -Az, hogy ki hogy méri, illetve teszteli a végfokát az épp oly szubjektív mint a jó erősítő fogalma. Én úgy vélem azért mert te esetleg nem teszel különbséget tiszta Ohm-us és Ohm-us + kapacitív terhelés között én azt is elfogadom. Okítást sem tartok senkinek, nem is vagyok olyan helyzetbe, hogy bárkit is okítsak. Ezt félretéve a személyeskedést viszont kérlek mellőzd, mert persze mindenre lehet magyarázatot találni, s azt megfogalmazni magasröptűen.
Üdv.
Nagyon szép munka, igényes és preciz! Tetszik.
Idézet: „kapacitív ellenállás elhanyagolandó az elektrodinamikus hangszóróknál” Ne feledkezz meg a hangváltóról sem!
Nagyon szép lett, az induktivitás még jót is tehet a kimeneten, stabilabb lesz.
Nem személyeskedésnek szántam, puszta jóindulattal írtam... ha rossz néven vetted, akkor én kérek elnézést, de ha már RMS teljesítményt mérünk, akkor inkább egy szabványra mintsem a szubjektivításunkra hagyatkozzunk
Jól néz ki a hibrided, grat
Egy végfok (Quad 405) szimpla kimenőteljesítmény méréséből indult ki a történet. Ne keverjük már bele a hangváltót.
Ennek már kezd se füle se farka lenni. Az erősítőnek van teljesítménye amit már leírták ,hogy kell mérni. Ilyen ,hogy induktivitás meg kapacitás ,hogy a fenébe jön ide ,attól még szerencsétlen erősítő leadja azt a teljesítményt még ha az utána lévő fogyasztó(k) másképpen is hasznosítsák azt. Ezen az alapon ahány hangszóróval próbálunk egy erősítőt annak anyi külömböző teljesítménye lesz ,mert nincs két egyforma impedanciamenetű hangszóró. Na meg a váltó az még kellett a képbe ,csak az a hiba hogy nem minden hangdobozban ugyan olyan a váltó ,de még akkor sem lenne köze az erősítő teljesítményéhez. A teljesítmény az amit az erősítő egységnyi idő allatt képes munkát végezni J/s. Elnézést mindenkitől.
Szerintem csupán félreértés van közöttetek.
Négyszöges mérésekre gondolt emersys, amivel az erősítő kompleksz terheléses mérésére utal (szerintem). 10KHz négyszöggel mérve 8 ohm + 750n terhelést gyengébb végfokok nem szeretik, erős túllövés jelentkezhet a négyszög felfutó élén, de akár berezgés gerjedés is létrejöhet. Csatolásban az elvárható jelalakot láthatod. Nem minden erősítő produkálja ezt, akár ki is próbálhatod..
Nem teljesítmény mérésénél van jelentősége!
Ezt mikor állítottam?! Erősítő méréséhez viszont hozzá tartozik a kompleksz terhelésen való mérés is, csak sokan ezzel nem törődnek.
A félreértés nyilvánvaló :yes:
Ezért kell pontosan meghatároznunk a mérés célját, annak eszközeit, beállításait. Ha a "nyers" RMS kimenő teljesítményt akarom mérni, akkor: 1 kHz, névleges Ohm-os műterhelés, szkóp, multiméter U(rms), I(rms). Aki most kezd méricskélni (ugye Roberta?), az először ezen legyen túl, mielőtt komplex terhelésen akarna tranziens átvitelt megy egyebeket vizsgálni.
Így van.!
Remélem tisztáztuk és érthető hogyan keveredett bele a hangváltó, jelentős kapacitásokat okoz a terhelésben, ezért érdemes így is tesztelni a végfokot. Rejtve maradt hibák is kiderülhetnek.
Most nézem milyen rossz minőségűek a képek, tettem fel inkább valamivel "jobbnak mondhatót"
Bassmester-> Nem vettem magamra, csak úgy éreztem itt már olyan témák is feszegetve voltak, amiket már én is jó párszor végigéltem (végfokok mérése) Sajnos igen, pontatlan volt a multiméter-es megfogalmazásom, és félrevezető is. A jelalak-ra értettem ezt a mérési módszert ahol nem csak tiszta Ohm-us összetevő van, egy másik oldalon ezt CHZ-el már beszélgettük, hogy is kéne majd mérnem a hibridet. Ezt félretéve sem változott semmi, mert az elmúlt megjegyzésektől nem lett senki sem több sem kevesebb! Most ott tartok hogy a cső fűtőfeszültségét (lineáris) felfűtéssel szeretném megvalósítani, amit arra értek, hogy ne egyből kapja majd meg a teljes fűtőfeszültséget. (6.3V) És örülök h tetszik a nyák nektek is
Itt az előzményekben az volt hogy egy fórumtárs egy quad teljesítményét akarta mérni egy multiméterrel. Bassmester őt próbálta útba igazítani ,hogy mik az akadályai ennek. Szó sem volt mindenféle csicsás mérési technikák és körülményekről ,csak bele lett magyarázva ,hogy "így meg úgy". Elnézést az okoskodó hangvételű hozzászólásomhoz. Ezzel nem akartam senkit minősíteni vagy kioktatni és egészen nem is neked szólt. Egy quad egyszerű teljesítményének beméréséről lenne szó. Ahogy Bassmester is írta ez nem lehet 250 W körül és nem lehet műterhelés és scope nélkül kivitelezni egy alapműszerrel !
Ez melyik hibrid? Fent van valahol a kapcsrajza?
Dobsz egy linket?
Értem, én nem olvastam végig a megelőző hozzászólásokat, csak emersys reagálásából következtettem mérési szándékára.
Feltettem neked.
Annyiban módosítottam rajt, hogy a nyugalmi áramot belövő részt, osztóra tettem, ha netán "elfáradna, vagy kontaktos lenne" a trimer ne verje szét a hirtelen nagy áram a végtranyókat. Továbbá a jelföldet és a nagy áramú földet elkülönítettem egymástól, a potenciálkülönbségek végett. (ellenállás párhuzamosan egy kondival majd úgy rá a földre) Protel szimuláció szerint a 3.8mH -induktivitás volt a legnyerőbb a kimeneten. 0.33-ra csökkentettem az 5W-os ellenállásokat . A negatív visszacsatolást egy 3-as visszacsatoló osztóra tettem, (jumperes) tesztelések céljából. És az ECC helyett egy 6H6 cső van bent, kíváncsi vagyok mit tud eddig jókat mondtak róla többen is
Talán praktikusabb lett volna a nyugalmi áramot stabilizáló tranyó helyére BD139 tranzisztor használni. Stabilabban rögzíthető, jobb hőkontaktus.
Jó ötlet.
MJE 340/50-em van idehaza bőven , talán azzal sem lesz gond majd a kapcsolásban. Később , (mérések után) ha beválik a végfok, akkor a félvezetős részét átméretezem 2pár végtranyóra, és legalább +-50V tápfeszre, a meghajtó fokozatán majd még gondolkodom ne-e legyen pl MJE tranyó darlingtonba.
Az is megfelelő, tokozása azonos.
Ha nagyobb teljesítményt szeretnél, akkor a csöves rész fesz. erősítését is növelni kell. Már a 6N6P miatt is kisebb lesz az elérhető teljesítményed mint az eredeti változatnak, kb. 10-12V eff. jöhet össze a kimeneten, 1V eff. bemeneti szintre.
Szia! A nyugalmi áram beállító tranzisztornak a meghajtó (2N5xxx) tranyókkal érdemes thermikus kapcsolatban lenni. Lásd: B5.
Sziasztok.. Készül az erőlködöm a toppoknak. Viszont az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnám elintézni, hogy oldalanként 4 topp ládám legyen? Fel merült egy olyan ötletem, hogy a 8 ohmos ládákból kettőt sorba kötök.. kettőt pedig párhuzamosan.. így elvileg 8 ohm lesz a terhelés az erősítőn. ez így járható út? vagy a profik hogy oldják meg?
Úgy is van kialakítva neki ha fentebb megnézed a képet. Különben gyorsan megfuthat.
Tiszteletem mindenkinek.
Lenne néhány kérdésem: - a találkozón volt 2 félvezetős erősítő amit nem tudtam beazonosítani a képeiket csatolom -a fórumba közzétett v. inkább épített erősítök majdnem mindegyike soros visszacsatolású de a Sípos Gyula hifi erősítök építése című írás v. még egy de azt most nem találom pont azt súg alja ,hogy az nem tökéletes vagy ők tévednek?
Csak egy tipp
1 kép: Lambda2 (Tibi + KD mester) 2 kép: VF3 Eredetileg KirályTibortól A B5 erősítőben az említett visszacsatolás nincs meg átfogóan. KD írt erről cikket is, építési tanácsokat stb.
+-32V mellett megnéztem a félvezetős részét, 7-11mV közt ugrál a kimeneti dc.
Persze ez még változhat ha a csöves része is beindul majd. A nyugalmi áram beméretezése (trimer + ellenállás osztóval)viszont nagyon jó lett.
Sziasztok.
Egy olyan kérdésem lenne hogy van egy házimozi rendszerem amit nem használok csak az erősítő részét ami külön trafóról megy és külön panelen van. Szeretném kiszedni és egy külön dobozt készíteni neki. Van a panel szélén egy szalag kábel ami mellé a következők vannak írva: ML GND MR GND SL GND SR GND CEN GND SW MUTE Ez lenne az erősítő bemenete? Elég lenne jelt vinni rá egy potival vagy ennél kicsit bonyolultabb lenne?
ML/MR ( monitor left / right) Bal első illetve Jobb első.
GND- föld potenciált jelöl SL/SR (Surround left/right) Hátsó Bal/Jobb. Cen Center Középső széles sávú. Sw Subbwoofer mélynyomó Mute- Némítás (ide vagy betáplálás kell, vagy föld) Valószínűleg nem tartalmaz Dolby processort ezért, igen külön-külön kell bevinni a jeleket. Szalagkábelen elhihető a becsatolás, kimenetre már nehezen tudnám elképzelni. Várd meg azért más fórumtárs válaszát is, hátha valaki többet tud így látatlanba.
Jelenleg számítógéppel van összekötve a gyári bemeneten és csak az első stereo és 1 nagyon kevés mélyet hallok ezért gondoltam a kölön jelbevitelre 3 db LM4731TA jelű ic van benne. Majd reggel vagy délután próbálok csinálni egy szebb képet róla.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |