Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   882 / 2541
(#) Pigi válasza demcar hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Sajnos én már találkoztam hamis TIP tranzisztorokkal.
(#) Pigi válasza koncsik03 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Nagyon figyelj a helyes bekötésre.
(#) demcar válasza Pigi hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Hát remélem hogy amit én veszek az nem lesz hamis, mert akkor nagyon ideges leszek.
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Aug 12, 2011 /

Sziasztok!
El készültem a KD mester féle 270W-os végfokkal.. Holnap kezdem az élesztést. Az lenne a kérdésem, hogy muszáj a bizti foglalatba 10ohmos ellenállást tenni az élesztés idejére? nincs már itthon egy darab 10 ohmos ellenállásom és szeretném már elindítani... esetleg ha kisebb biztit tennék bele addig? mondjuk 6 A helyett 1 A-est?
(#) Massawa válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Egy villanykörte is megteszi (föleg ha találsz 110V-osat, de lehet akár 3 darab 24 V-s egyforma autoizzo is)
(#) CHZ válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Egyszerű védelem, hál. trafóval sorosan bekötsz egy 40-60W 230V izzót, ha teljes fénnyel világít, akkor probléma van. Szekunder feszkó kevesebb lesz, de indítani méregetni így is lehet.
(#) Bártfai Ferenc válasza CHZ hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Szia!
A trafóm lágy indításába van egy védelem féle... ha zárlat vagy valami van a sec oldalon akkor egyszerűen nem húz meg a relé ami az ellenállásokat rövidre zárja így nem nő meg a sec áram sem... max füstölnek a primer oldalon az ellenállások..
(#) CHZ válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Hosszabb méregetés idejére az nem megfelelő védelem, soros ellenállás, vagy izzó a biztik helyén, vagy fentebb említett soros izzó a primer körben.
(#) sanykaraj hozzászólása Aug 13, 2011 /

Üdv e szerint ha 100hz 9 menet és egy 4500 uf kondi kel ha ez működik és megépítem akkor kapok egy jó kis mély hangszórót?
(#) deadlyroberta válasza sanykaraj hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Elég magasnak egy kondi ha meg 3 utast akarsz akkor vegyél.
(#) dave500 hozzászólása Aug 13, 2011 /

Sziasztok! Van nekem egy olyan problémám, hogy az átalakított Roadstar mini"hifi"-m kegyetlenũl torzít, ha AV kimenetre kötöm. Úgylátszik sok neki a 0.775mV-os jelszint. Hogyan tudnám egyszerũen csökkenteni 0.100-150mV-ra? Előre is köszönön.
Ui: Átalakítás=A magnó "helyére" raktam 2 RCA-t, így amikor a magnó funkcióra kapcsolok, akkor pl DVD-t erősítek vele.
(#) emersys válasza dave500 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Szia.
A torzítások elkerülése végett, én a helyedbe építenék egy egyszerű kis előerősítőt, amiben 50 vagy 100K log hangerő szabályozó van. (más nem kell a feltételhez)
A vonalszintű jel ráadása után, a kimenetét csak akkorára állítsd be, amíg még nem torzít.
Ha esetleg van otthon jelgenerátorod + szókopod, akkor: 1Khz-es sinus jelet állítsd be rajt és a Gain szintet 0.775mV-ra állítsd be, ezt követően a potit addig tekerd míg a kimeneti vonalszintű érték neked a megfelelő lesz, hogy av-n már ne torzítsál.
Azért is előnyös egy előfok, mert a hangképbe abszolúte nem fog beleszólni, és emelet a kimeneti torzítása is elenyészően kicsi, ráadásul ha egy Ic-et építesz meg, amibe mondjuk egy jó OPA, vagy egy NJM műveletit teszel, még a hangképen is javíthatsz valamelyest jó irányba.
(#) emersys válasza dave500 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Még valami: Azt az Av-s dolgot nem értem
Idézet:
„kegyetlenũl torzít, ha AV kimenetre kötöm”

Én bemenetként értelmezem, nem tudom elírtad-e,??
Kimenetre nem kötünk vonalszintű, sem más egyéb bemeneti jeltagot.
(#) dave500 válasza emersys hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Elírtam, bocsi.:| Köszönöm mind2-töknek, épitek egy előfokot neki.
(#) Shoo hozzászólása Aug 13, 2011 /

Sziasztok!

Mág egy másik topicban feltettem pár kérdést még a mai napon, de ahogy elnéztem a hsz-ek gyakoriságát nem sok reményt fűzök hozzá, így gondoltam ide is írok, mert addig akarom ütni a vasat amíg meleg
Bármit meghallgatok és elfogadok, mert nagyon új nekem ez a téma, és már nagyon szégyellem, hogy épp ehhez nem értek szinte semmit....
Íme az említett kérdések:
Link

Előre is köszönöm a segítségeket!
Üdv!
(#) koncsik03 válasza Shoo hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Helló!
Először is azt kéne tudni hogy hány wattos hangszóród van?
(#) Shoo válasza koncsik03 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Megnéztem és fel is írtam mindent róla.

Ultimate T1-520 a márkája, 13cm-es, 2 utas és 90watt a max. teljesítménye. Ebből van 2 darab.
Hátul még van 2 hangszóró, de velük nem számoltam..A bőség zavara.
Azok azt hiszem max. 60 wattosak 4ohm-osak

Mély még nincs, de vennék egy olcsóbbat csak nem tudom, hogy milyet.

Idézet:
„egy kisebb erősítőt építenék.”

Pontosan mekkorát?

( ...) Azt szeretném, ha nem kellene külön akkuról futtatni a rendszert, hanem az autó saját aksija lenne az egyetlen áramforrás és ne szívja le 5 perc alatt.

Speciel nem is tudom, hogy ezekhez a hangszórókhoz mennyi a max teljesítmény, amit lehet kapcsolni.

Nem vagyok a nagy számok megszállottja, ha 20W az, ami miatt egy normál ember "elolvad" akkor legyen 20W, de ha 60-80W az se baj.

Azt is elárulom, hogy a szóban forgó autó egy 2007-es Lada Niva szóval ehhez mérten kellene kezelni

Úgy hallottam, hogy az aktív 50W körüliek már elég jók... Tényleg hihetetlen amatőr vagyok ebben a témában, szóval ne nézzetek, ha hülyeséget beszélek csak kérlek legyen türelmetek kijavítani.

Nézz szét erre: Bővebben: Link

Köszi a linket.

Esetleg tudod valamelyiket ajánlani, ami tényleg szépen szól?

Bővebben: Link
Ez elég jó lehet de ez olcsó,van nyákterv és van beültetési rajz.A hangja az összesnek "ic"-s.Ez nem azt jelenti hogy rossz de nem is az igazi...
(#) nagy_david1 válasza Shoo hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Szia!

Ahova feltetted a kérdésed először ott válaszoltam. Kicsit többet azért várhattál volna a válaszra ott is.
(#) Shoo válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

[OFF]Elnézést, csak elég halottnak tűnt

Akkor a többi kérdést ott teszem fel.
(#) Bártfai Ferenc válasza CHZ hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Nem szándékozom sok méricskélést végezni.. be állítom a nyugalmi áramot 100mA-körüli értékre.. meg mérem mennyi az egyenáram a kimeneten... ha nem éri el a 100mV-ot akkor kap a bemenetre jelet.. kimenetre hangszóró oszt kezdődhet a 24 órás tuc-tuc..
(#) Bártfai Ferenc válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Amúgy be vallom töredelmesen, ez az első nem TDA-s erősítőm és már nagyon izgat, hogy működik-e rendesen.. Tiszta lázban égek... Bár már ma nem fogom beindítani Amúgy valaki építette már meg ezt a KD mester féle végfokot?
(#) reloop válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Szia! Úgy emlékszem a hűtőbordával párhuzamos nyákot terveztél. Fontos a hűtőborda GND-re kötése, mert veszélyesen gerjedhet. Ellenőrizd a fet-hűtőborda szigetelést.
(#) Bártfai Ferenc válasza reloop hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Szia!
majd csinálok képeket.. a hűtőborda természetesen GND-n van! Továbbá az erősítő teljes fém váza is.. Azért köszönöm, hogy szóltál!
(#) subwoofer220 hozzászólása Aug 14, 2011 /

Sziasztok!
Van egy házi építésű erősítőm, és zene hallgatás közben az egyik oldallal valami történt és elpukkant a hangszóró is ! Vajon mi lehet a gond? A képen látszik 2 db ellenállás, ami leéget.
(#) sanykaraj válasza subwoofer220 hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Lehet hogy az ellenállás adta meg magát szerintem ezt cseréld ki először ja és ajánlatos beszerezni egy hangszóró védő kapcsolást
Következő: »»   882 / 2541
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem