Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszi szépen! de ez, hány mA-eres? mert úgy szeretném meghajtani a pointert hogy jó erős legyen, olyan 150mW-os, ahhoz ugye kb 50mA kellene
Köszi előre is!
Hello!
Csak szólok, hogy amit Mybuster belinkelt, az nem áramgenerátor, hanem feszültség stabilizátor. Így az áramgenerátornak (vagy áramkorlátozásnak) a ceruzában kell lenni.. üdv! proli007
Szia!
Köszi, de nekem nincs ceruzám, csak egy sima lézer diódám egy dvd íróból, szóval olyan kapcsolás kellene ami jó arra hogy meghajtsa olyan 150mW-ra
Köszönöm a gyors válaszokat!
Hello!
Oké, csak azt nem értem, miért nem abban a topikban keresed a megoldást és teszed fel a kérdést, ahová való? pld. itt.. Kereső nem szimpatikus számodra? üdv! proli007
Sziasztok!
Műanyagot ( víztiszta plexi lapot ) mivel lehetne legeredményesebben fényvisszaverővé tenni? A cél az lenne, hogy egy korong széleire minél több fény verődjön a középen elhelyezett ledből, a lehető legkevesebb veszteséggel. Tehát kívülre nem fontos a szép fényvisszaverő képesség, annál inkább belülre. Mind a két oldalát kezelném. A környéken nem találtam olyan üzemet ahol műanyag krómozásával foglalkoznának, ráadásul úgy tudom az belülre nem is lenne fényes. Amire végül is jutottam, hogy króm sprével fújnám le a darabot, vagy ragasztanék rá alufóliát. Ha valaki foglalkozott már ilyesmivel megköszönném a segítségét.
Szerintem ezüst festék is megteszi. A plexi egyébként is elég jól a két felület között tartja a fényt az éleken fényesebb. Ha semmit sem teszel rá akkor is úgy működik ahogy szeretnéd. De a legjobb eredményt tán tükörfóliával, vagy a felületére fektetett tükörrel kapnád.
Sziasztok!
Annyit szeretnék csak kérdezni,hogy ugye egyes erősítők bemenetén és kimenetén vannak sorba kötött elektrolit kondenzátorok.Ezek mi célt szolgálnak? Köszönöm!
Szia. Azt a célt szolgálják, hogy a ki- és bemenetről leválasztják az egyenáramot.
Ezt,hogy képzeljem el?
Az ic-nek szolgáltatja az egyenáramot? Ha igen akkor nem értem. Ugyan is én az erősítők működését úgy képzeltem el,hogy a bemenetre adott logikai 1-ek és 0-ák nagyon,nagyon sűrű váltakozását erősíti fel(a kimenetnek nagyobb feszültséget szolgáltat a digitális jelekből). Vagy nem? Amit nem értek az szóval az lenne,hogy ha az ic-nek szolgáltat egyenáramot (folyamatos akadásmentes tápfeszültséget biztosít) akkor az ic nem tud mit felerősíteni. A válaszokat előre is köszönöm.
Miért, van kis egyes és kis nulla, amit erősíteni kell?
Az erősítő az feszültséget erősít nem digitális változásokat! Az erősítő működését nem elképzeln kell, hanem megtanulni.
Köszi a választ, de megoldódott a dolog. Bevásárlásnál a szemem elé került egy tekercs alumínium ragasztószalag. Teljesen tökéletes
Emberek, amit mégsem akartok megvásárolni, nehogy a helyére tegyétek vissza!
A hangfrekvenciás erősitők analóg erősitők. Ha adsz neki pl. 0.7V bemenő feszültséget akkor a kimenetén ennek többszöröse (pl. 30V) jelenik meg. Minél kissebb a bemenő jel, annál kisseb a kimenő jel is.
Ha van egy pl. 30V-ról üzemeltetett erősitő és a kimenetén egy félhíd kapcsolású tranzisztorpár van akkor a kimenetén - 0V bemenő jelnél- 15V kimenő jel fog megjelenni. A kondenzátor ezt hivatott megszüntetni. De ajánlom, hogy nézz utána jobban az erősitők működésének mert ezt csak nagyon felületesen magyaráztam el.
Hello!
Szivargyújtós USB adaptert szeretnék venni, de csak 1000 és 500mA-est találtam. A telefonom gyári töltőfeje 800mA. Az ötszáz mA-rel gondolom nem lehet gond, annyi jön a gépemből is, de az 1000 meg gyorsabban töltené. Kérdés, hogy az ezer milliamper nem károsítaná a telefont? Köszönöm.
Az az 1000mA nem azt jelenti hogy mekkora árammal tölti majd az akkumulátort, hanem hogy maximum mennyire terhelhető. A ténylegesen felvett áramot a terhelés, - azaz akkumulátor - ill. a töltőfeszültség fogja meghatározni.
Tehát nem kell aggódnod; nem fogja károsítani.
Tegnap szétszedtem egy akkus fúrót aminek nem működik a fordulat szám szabályzója de nem tudom megalapítani mekkora ellenállású lehet a potija mert csak két széncsík az egész a vezérlést egy ne555 és egy mo265516 ic vezérli sajnos többet nem tudok róla hogyan lehetne kitalálni hogy mekkora lehet a potija ?
Akkor jó, nagyon köszönöm a gyors választ!
Hi Mesterek!
Csináltam egy szivargyújtóról működő telóra aksi töltőt. Mivel USB keresztül lehet tölteni így adta magát az 5V stab ic. Lemértem töltés közben vagy fél percig néztem ekkor 3,5mA vett fel a teló. S itt jönne a kérdésem hogy szerintetek ez lehet a max töltő áram vagy azért megrántja azt néha jobban? Mert a szűrés stb után raktam rá egy áramkorlátnak egy 500 X ohmos ellenállást s így max. 9mA mehet be. Csak így utólag jutott eszembe hogy lehet hogy kevés lesz ez neki. Válaszokat ötleteket előre is köszönöm.
Osztán minek abba azaz ellenállat?
Ohm bácsi ki tudná számolni a töltőáramot.
Hi
Lehet rosszul fogalmaztam vagy nem lehetett érteni. Maga a töltő áram 3,5mA volt azaz ennyit vett fel a 5v-ról a teló amikor figyelemmel kísértem vagy fél percig hogy mit eszik a kicsike. Ezután raktam össze a stab IC-és áramkorlátos kis kapcsolást, és ezért írtam hogy soros ellenállás miatt max csak ~9mA vehet fel(pontossan már nem emlékszem mert lehet hogy 8,7mA volt amikor rövid zárba raktam a kapcsolást). Az ellenállat hogy minek, azt nem tudom de azért jobb félni mint megijedni vagy lehet hogy Én bonyolítom túl az egészet Időközben megnéztem a hálózati töltőjét és azon 5V 0,7A van feltüntetve. Úgyhogy kilököm belőle a korlátot.
Sziasztok szakik énis kezdő volnék segítséget szeretnék kérni,egy olyanban hogy méréseket gyakorolnék de szeretném azt szakszerűen csinálni.Annyi lenne a kérdésem nincs erre valami szakkönyv vagy a neten valami, ha tudtok valami jó megoldást nagyon megköszönném.Előreis köszönöm a fáradságotokat üdv.Mindenkinek.
Sziasztok!
Elkezdtem megépíteni a ledes világítást az akváriumhoz, de egy problémába ütköztem. Van egy 5.7 Voltos 800mA-s adapterem, szépen be is kötöttem és max 2 ledet tud így kiszolgálni (jelenleg 15-t kellene). Hogy kössem párhuzamosan, mert az én kicsi agyamba az, hogy a kiindulú ponttól jön 15-15 szál az ugyanaz mintha a ledeket kötném sorba egymással. Valaki leírná, hogy hogyan lehet, vagy egy videót vagy képet tudna mutatni?
Nezz szet a konyvespolcon! Talalhatsz sok erdekes konyvet a kezdoktol a haladokig.
Sziasztok!
Első AVR programozómat szeretném elkészíteni, lehetőleg a legegyszerűbb módon. Ezt néztem ki: Bővebben: Link Az lenne a kérdésem hogy ezzel a programozóval az összes Atmega8 pu típusú, egyező lábszámú ic-t tudom használni? Mondjuk pl ezt: ?Bővebben: Link A másik dolog pedig hogy köthetek előtétezve pár ledet a socket áramkörbe (mint ennél az Attiny-nél ) Bővebben: Link hogy programozás után egyből ki is próbálhassam ugyan abban az áramkörben? Köszönettel: Chocob
Így csináld:Bővebben: Link
Hello!
400MHZ környékén működő FM kapcsolatnál mi az ami zavarhatja vagy gyengíheti a jelet? Az sokat gyengít ha az egyik antennát műanyag veszi körül vagy fém stb.? Konkrétan egy riasztóról van szó amivel minél nagyobb hatótávot szeretnék elérni kisebb-nagyobb trükkökkel. Tudtok egy-két hasznos tippet adni? Vagy csak az antenna csere segít? Előre is köszönöm a segítséget!
Szia!
Pont ez a bajom Így próbáltam. Lehet hogy nem sikerült jól a forrasztás? Elég lassan sikerült csak ráolvasztanom a cint és szerintem elég béna a pákám is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |