Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1422 / 3998
(#) wtc válasza Mybuster hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Köszi szépen! de ez, hány mA-eres? mert úgy szeretném meghajtani a pointert hogy jó erős legyen, olyan 150mW-os, ahhoz ugye kb 50mA kellene
Köszi előre is!
(#) proli007 válasza wtc hozzászólására (») Aug 12, 2011 / 1

Hello!
Csak szólok, hogy amit Mybuster belinkelt, az nem áramgenerátor, hanem feszültség stabilizátor. Így az áramgenerátornak (vagy áramkorlátozásnak) a ceruzában kell lenni..
üdv! proli007
(#) wtc válasza proli007 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Szia!
Köszi, de nekem nincs ceruzám, csak egy sima lézer diódám egy dvd íróból, szóval olyan kapcsolás kellene ami jó arra hogy meghajtsa olyan 150mW-ra
(#) adamhollos válasza vilmosd hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Köszönöm a gyors válaszokat!
(#) proli007 válasza wtc hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Hello!
Oké, csak azt nem értem, miért nem abban a topikban keresed a megoldást és teszed fel a kérdést, ahová való? pld. itt.. Kereső nem szimpatikus számodra?
üdv! proli007
(#) Tarbur hozzászólása Aug 12, 2011 /

Sziasztok!
Műanyagot ( víztiszta plexi lapot ) mivel lehetne legeredményesebben fényvisszaverővé tenni? A cél az lenne, hogy egy korong széleire minél több fény verődjön a középen elhelyezett ledből, a lehető legkevesebb veszteséggel. Tehát kívülre nem fontos a szép fényvisszaverő képesség, annál inkább belülre. Mind a két oldalát kezelném. A környéken nem találtam olyan üzemet ahol műanyag krómozásával foglalkoznának, ráadásul úgy tudom az belülre nem is lenne fényes. Amire végül is jutottam, hogy króm sprével fújnám le a darabot, vagy ragasztanék rá alufóliát. Ha valaki foglalkozott már ilyesmivel megköszönném a segítségét.
(#) zolika60 válasza Tarbur hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Szerintem ezüst festék is megteszi. A plexi egyébként is elég jól a két felület között tartja a fényt az éleken fényesebb. Ha semmit sem teszel rá akkor is úgy működik ahogy szeretnéd. De a legjobb eredményt tán tükörfóliával, vagy a felületére fektetett tükörrel kapnád.
(#) lov válasza proli007 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Köszönöm a segítséget, majd próbálkozom
(#) Robi98 hozzászólása Aug 13, 2011 /

Sziasztok!
Annyit szeretnék csak kérdezni,hogy ugye egyes erősítők bemenetén és kimenetén vannak sorba kötött elektrolit kondenzátorok.Ezek mi célt szolgálnak?

Köszönöm!
(#) B.I válasza Robi98 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Szia. Azt a célt szolgálják, hogy a ki- és bemenetről leválasztják az egyenáramot.
(#) Robi98 válasza B.I hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Ezt,hogy képzeljem el?
Az ic-nek szolgáltatja az egyenáramot?
Ha igen akkor nem értem.
Ugyan is én az erősítők működését úgy képzeltem el,hogy a bemenetre adott logikai 1-ek és 0-ák nagyon,nagyon sűrű váltakozását erősíti fel(a kimenetnek nagyobb feszültséget szolgáltat a digitális jelekből).
Vagy nem?
Amit nem értek az szóval az lenne,hogy ha az ic-nek szolgáltat egyenáramot (folyamatos akadásmentes tápfeszültséget biztosít) akkor az ic nem tud mit felerősíteni.

A válaszokat előre is köszönöm.
(#) karaszbandi válasza Robi98 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Miért, van kis egyes és kis nulla, amit erősíteni kell?

Az erősítő az feszültséget erősít nem digitális változásokat!

Az erősítő működését nem elképzeln kell, hanem megtanulni.
(#) Tarbur válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Köszi a választ, de megoldódott a dolog. Bevásárlásnál a szemem elé került egy tekercs alumínium ragasztószalag. Teljesen tökéletes
Emberek, amit mégsem akartok megvásárolni, nehogy a helyére tegyétek vissza!
(#) B.I válasza Robi98 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

A hangfrekvenciás erősitők analóg erősitők. Ha adsz neki pl. 0.7V bemenő feszültséget akkor a kimenetén ennek többszöröse (pl. 30V) jelenik meg. Minél kissebb a bemenő jel, annál kisseb a kimenő jel is.
Ha van egy pl. 30V-ról üzemeltetett erősitő és a kimenetén egy félhíd kapcsolású tranzisztorpár van akkor a kimenetén - 0V bemenő jelnél- 15V kimenő jel fog megjelenni. A kondenzátor ezt hivatott megszüntetni.
De ajánlom, hogy nézz utána jobban az erősitők működésének mert ezt csak nagyon felületesen magyaráztam el.
(#) b-max válasza Robi98 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Egyenáramú leválasztás, ha jól tudom.
(#) Kuanu hozzászólása Aug 14, 2011 /

Hello!

Szivargyújtós USB adaptert szeretnék venni, de csak 1000 és 500mA-est találtam. A telefonom gyári töltőfeje 800mA. Az ötszáz mA-rel gondolom nem lehet gond, annyi jön a gépemből is, de az 1000 meg gyorsabban töltené. Kérdés, hogy az ezer milliamper nem károsítaná a telefont? Köszönöm.
(#) Zsora válasza Kuanu hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Az az 1000mA nem azt jelenti hogy mekkora árammal tölti majd az akkumulátort, hanem hogy maximum mennyire terhelhető. A ténylegesen felvett áramot a terhelés, - azaz akkumulátor - ill. a töltőfeszültség fogja meghatározni.
Tehát nem kell aggódnod; nem fogja károsítani.
(#) sanykaraj hozzászólása Aug 14, 2011 /

Tegnap szétszedtem egy akkus fúrót aminek nem működik a fordulat szám szabályzója de nem tudom megalapítani mekkora ellenállású lehet a potija mert csak két széncsík az egész a vezérlést egy ne555 és egy mo265516 ic vezérli sajnos többet nem tudok róla hogyan lehetne kitalálni hogy mekkora lehet a potija ?
(#) Kuanu válasza Zsora hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Akkor jó, nagyon köszönöm a gyors választ!
(#) Baxi hozzászólása Aug 14, 2011 /

Hi Mesterek!

Csináltam egy szivargyújtóról működő telóra aksi töltőt.
Mivel USB keresztül lehet tölteni így adta magát az 5V stab ic. Lemértem töltés közben vagy fél percig néztem ekkor 3,5mA vett fel a teló.
S itt jönne a kérdésem hogy szerintetek ez lehet a max töltő áram vagy azért megrántja azt néha jobban?
Mert a szűrés stb után raktam rá egy áramkorlátnak egy 500 X ohmos ellenállást s így max. 9mA mehet be.
Csak így utólag jutott eszembe hogy lehet hogy kevés lesz ez neki.
Válaszokat ötleteket előre is köszönöm.
(#) karaszbandi válasza Baxi hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Osztán minek abba azaz ellenállat?

Ohm bácsi ki tudná számolni a töltőáramot.
(#) Baxi válasza karaszbandi hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Hi
Lehet rosszul fogalmaztam vagy nem lehetett érteni.

Maga a töltő áram 3,5mA volt azaz ennyit vett fel a 5v-ról a teló amikor figyelemmel kísértem vagy fél percig hogy mit eszik a kicsike.
Ezután raktam össze a stab IC-és áramkorlátos kis kapcsolást, és ezért írtam hogy soros ellenállás miatt max csak ~9mA vehet fel(pontossan már nem emlékszem mert lehet hogy 8,7mA volt amikor rövid zárba raktam a kapcsolást).
Az ellenállat hogy minek, azt nem tudom de azért jobb félni mint megijedni vagy lehet hogy Én bonyolítom túl az egészet
Időközben megnéztem a hálózati töltőjét és azon 5V 0,7A van feltüntetve. Úgyhogy kilököm belőle a korlátot.
(#) dannu hozzászólása Aug 14, 2011 /

Üdv.
Találtam itthon egy "caddy " hőmérőt ami 20-110 fokig mér . Na most ebből jönm ki kettő szál rá kötöttem 3 volta és mind kiválóan világít . Hogy lehetne egy lm35 segítségével hőmérőként használni egy lm3914 ic van benne .
(#) devero hozzászólása Aug 14, 2011 /

Sziasztok szakik énis kezdő volnék segítséget szeretnék kérni,egy olyanban hogy méréseket gyakorolnék de szeretném azt szakszerűen csinálni.Annyi lenne a kérdésem nincs erre valami szakkönyv vagy a neten valami, ha tudtok valami jó megoldást nagyon megköszönném.Előreis köszönöm a fáradságotokat üdv.Mindenkinek.
(#) Kray hozzászólása Aug 14, 2011 /

Sziasztok!

Elkezdtem megépíteni a ledes világítást az akváriumhoz, de egy problémába ütköztem.
Van egy 5.7 Voltos 800mA-s adapterem, szépen be is kötöttem és max 2 ledet tud így kiszolgálni (jelenleg 15-t kellene). Hogy kössem párhuzamosan, mert az én kicsi agyamba az, hogy a kiindulú ponttól jön 15-15 szál az ugyanaz mintha a ledeket kötném sorba egymással. Valaki leírná, hogy hogyan lehet, vagy egy videót vagy képet tudna mutatni?
(#) vilmosd válasza devero hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Nezz szet a konyvespolcon! Talalhatsz sok erdekes konyvet a kezdoktol a haladokig.
(#) chocob hozzászólása Aug 14, 2011 /

Sziasztok!

Első AVR programozómat szeretném elkészíteni, lehetőleg a legegyszerűbb módon. Ezt néztem ki: Bővebben: Link
Az lenne a kérdésem hogy ezzel a programozóval az összes Atmega8 pu típusú, egyező lábszámú ic-t tudom használni? Mondjuk pl ezt: ?Bővebben: Link
A másik dolog pedig hogy köthetek előtétezve pár ledet a socket áramkörbe (mint ennél az Attiny-nél ) Bővebben: Link hogy programozás után egyből ki is próbálhassam ugyan abban az áramkörben?
Köszönettel: Chocob
(#) zolika60 válasza Kray hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Így csináld:Bővebben: Link
(#) kistigris88 hozzászólása Aug 14, 2011 /

Hello!
400MHZ környékén működő FM kapcsolatnál mi az ami zavarhatja vagy gyengíheti a jelet? Az sokat gyengít ha az egyik antennát műanyag veszi körül vagy fém stb.? Konkrétan egy riasztóról van szó amivel minél nagyobb hatótávot szeretnék elérni kisebb-nagyobb trükkökkel. Tudtok egy-két hasznos tippet adni? Vagy csak az antenna csere segít?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Kray válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Szia!

Pont ez a bajom Így próbáltam.

Lehet hogy nem sikerült jól a forrasztás? Elég lassan sikerült csak ráolvasztanom a cint és szerintem elég béna a pákám is.
Következő: »»   1422 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem