Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1423 / 3998
(#) pucuka válasza kistigris88 hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Meglehetősen sokminden zavarhatja a kapcsolatot, meghibásodáson kívül is. Ilyen frekvencián csak professzionális felhasználás van, (PMR-t kivéve) amelyeknek a frekvenciahasználati díj fejében jár a zavarvizsgálat, és a zavarelhárítás. Amennyiben tényleg zavar miatt nem használható (akár időlegesen is) a kapcsolat, bejelentést kell tenni az NMHH területileg illetékes kirendeltségén. (Egyébként ebben a sávban fázismodulációt használnak, nem frekvencia modulációt. Nem sok a különbség, de van)
(#) zolika60 válasza Kray hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Azt csak te tudhatod. A LED sem szereti, ha túl sokáig melengeted. Főleg ha ez rövidre vágott lábbal történik. Szerezz egy használható pákát.
(#) kistigris88 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Használható csak nagyobb hatótávot kellene tudnia a leírása szerint. Érdemes ''szabad ég alá'' rakni az antennát vagy a műanyag pl. nem zavarja? Egyébként nem fizetek érte semmit ez csak egy riasztó ami jelzi nekem ha riasztás történt illetve távolról is tudom vezérelni.
Ja még ezt találtam: Modulated way FSK.
Ez mond neked valamit?
(#) Kray válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Igen tudom, szerencsére nem vágtam rövidre a lábakat és világít még mindegyik (aksival kipróbáltam). Holnap szerze egy vastagabb kábelt és azt forrasztom hátha azt egyszerűbb lesz mint ezt a béna hangfalkábelt.

Mekkora ez a távolság amit át szeretnél hidalni, és milyen frekvencián (pontosan), és milyen berendezésekkel?
(#) zolika60 válasza Kray hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Sok sikert.

5 km kellene tudnia ami szerintem csak parasztvakítás vagy rálátással esetleg tudja. De azért ha 1 km tudna a városban az már jó lenne. 433-434 mhz. Azt nem tudom hogy érted hoigy milyen berendezéssel. 0 vagyok elektronikából.

Ebben a sávban nem lehet 5 km -es összeköttetést csinálni, sem a használható teljesítmények, sem a zavarvédelem hiánya nem teszik lehetővé. Nyílt terepen még talán, de városi környezetben szinte biztos nem. A magasan elhelyezett külső antenna sem használható sem jogilag, sem praktikum szempontjából. Nem is biztonságos, mert az az első, hogy az "illetékesek" leszedik. Ilyen célra használj inkább GSM modult, biztonságosabb is, és az üzemeltetése sem kerül sokba.

Értem. Még pontosítok ez egy autóriasztó egyébként és az antennaa beltérben be van téve a műanyag burkolat alá. Ha kivenném és belülről a szélvédőre vagy tetőre raknám az sokat számítana a hatótávban?
(#) Baxi válasza kistigris88 hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Hi, Én hallottam olyat bár még nem próbáltam hogy ha a kocsi mellöl mondjuk haza szólsz az asszonynak mert bezártad a kulcsodat és Ő az othoni pótkulcsal rányom a "kinyít gombra" akkor a mobil hálón keresztül átjön s kinyílik. Na most hogy mennyire igaz vagy sem azt nem tudom, de jól hangzik és így akkár még több mint öt kilométer is összejöhet

Még rosszabb a helyzet, és attól függ, hogy milyen autód van. Az autó belseje sugárzási szempontból nem a legjobb hely, pláne ha az üvegek színezettek. Nyilván azért dugták el az antennát a szerelők, hogy az "illetékesek" ne nyúljanak hozzá, és ne is tudjanak róla.
Bármilyen külső antenna ezt az előnyt teszi tönkre.
(#) RJ411 hozzászólása Aug 15, 2011 /

Hello

Fali kapcsolóra szeretnék led-et szerelni hogy jelezze ha a kamrában véletlenül úgy maradt volna a világítás.
Hogyan lehetne ezt megvalósítani kevés alkarbézsöl és 5-10W os led előtét ellenállás nélkül?
(#) SKY hozzászólása Aug 15, 2011 /

Hello!
Valaki megmondaná, hogy meg lehet e a következőt csinálni shift registerrel vagy a bistable latches típusú IC-vel? Egy olyan ic kellene nekem, ami egy bcd kódot eltárol, akkor amikor kap egy impulzust, vagyis azt a bcd kódot adja a kimenetén mindaddig amíg a következő impulzus hatására el nem tárol egy új bcd kódot ami akkor volt a bemenetén. Van néhány ic-m, így azokat szeretném felhasználni a feladathoz, ezek a következők: 74LS95 és 74LS75 esetleg 7496 vagy talán a 74125 is használható ilyenre...? Ha többel is meg lehetne oldani, akkor mindegyik megoldás érdekelne.
(#) szbalogh hozzászólása Aug 15, 2011 /

Ha egy lednek ezek a paraméterei:
Munkapontifesz. (V) : 14
Sug.szög 2 θ 1/2: 120°
Munkaponti áram: 700 mA /14V
Munkaponti áram: 350 mA /12V

És egy 3 cellás frissen töltött lipo aksiról (12.6V) akarom üzemeltetni akkor ugye nem kell elé ellenállás?
Vagy érdemesebb lenne 2db 2cellás sorba kötött lipóról üzemeltetnem hogy megkapja a 700mA-t?
16V lipóval számolva 3.3Ohm 1.6W ellenállás kell hozzá.
Nem huzamosabb ideig égne max pár pillanatig szóval nem akarok áramgenerátorral bajlódni.
Köszi
(#) pucuka válasza szbalogh hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Pedig kénytelen leszel bíbelődni. A LED ahogyan a nevében is benne van dióda, egy nem lineáris elem, és nem izzószálas égő. A dióda paraméterei az átfolyó áramtól függenek, és ehhez tartozik a rajta eső feszültség. Ha egy kis belső ellenállású feszültség generátorról (bármilyen akksi, tápegység) akkor az történik, hogy mivel az eszköz feszültség/áram karakterisztikája nagyon meredek, (lásd dióda nyitóirányú jelleg görbéje) kis feszültségváltozáshoz nagy áramváltozás tartozik, elég pici feszültségváltozáshoz jelentős paraméter (fényerő) változás tartozik, illetve könnyen átléped a dióda max áramát, mert amúgy is annak közelében dolgoztatod, és akkor tönkremegy. Ezért kell áramgenerátoros nagy belső ellenállású generátorról meghajtani, hogy ne a dióda határozza meg az áramot.
(#) proli007 válasza dannu hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Hello!
Tessék!
Üdv! proli007
(#) szbalogh válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Köszi a választ és a tanácsot!
Akkor ha nem akarok bíbelődni maradjon a 3 cellás lipo aksi ugye? Azzal nem léphetem át a max feszültséggel járó max áramot de a max teljesítményt se tudom kihasználni?
(#) Medve válasza SKY hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Hello, az sn74LS75-ös alkalmas, a D bemeneteken lévő állapotot az engedélyező lábak LH átmeneténél tárolja le. Az Engedélyező lábak H állapotánál az IC átlátszó
(#) bancsi15 hozzászólása Aug 15, 2011 /

Sziasztok!

A vezetékes telefonunk közvetlen a hűtőszekrény mellett van és ha felvesszük a kagylót zúg. (Sajnos a hely szűke miatt máshova nem tudom tenni.) Nem lehetne valami egyszerű módszerrel ezt megszüntetni, mert néha már elég zavaró. Valami ilyesmire gondoltam.

Köszi

Nem érted. Nincs maximális feszültség, az adódik. (nem a Te hatásköröd) Az áramot állítsd be a kívánt értékre, áramgenerátorral, áram korlátozó ellenállással. Ehhez nyiván nagyobb feszültségre van szükséged, mint amennyi majd a diódákon várhatóan esni fog. Egy kis segítség
(#) proli007 válasza SKY hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Hello!
A 74125-öt kivéve, mindegyik alkalmas a feladatra. De talán a legcélszerűbb a 74LS75 alkalmazása. Hogy miként működik, megtalálod az adatlap "Function Table" leírásában. Két-két tárolónak közös órajel bemenete van. Ha ezt közösíted, akkor egyszerre íródik be mind a négy tároló.
De az hogy a tárolandó infó BCD vagy más, az teljesen mindegy, mert csak négy bit tárolásáról van szó.
A tárolók között, két típus létezik. Egy él-vezérelt és egy szint-vezérelt. Az él-vezérelt az órajel minden fel(v. le)futó élére tárolja az infót. A szint-vezérelt is az élre működik, csak ha az órajel ezután magas értéken marad, akkor un. átlátszik a tároló. Vagy is a bementi jelek változása látszik a kimeneten. És ha az órajel visszatér "L" szintre, akkor tárolódnak a bitek. Tehát ténylegesen egy impulzust kell az órajelre adni, ahhoz, hogy a bemeneti bitek tárolva legyenek. És az órajel magas szintje alatt, a bementek szintjei nem változhatnak. (Persze van lefutó élre működő tároló is, de a leírtak éppen a 7475-re vonatkoznak)

De egyszerűen ki tudod próbálni, ha az IC a kezedben van.
üdv! proli007
(#) sanykaraj hozzászólása Aug 15, 2011 /

MI a különbség az stabil és a monstabil ne 555 közöt
(#) szbalogh válasza pucuka hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Oksa köszi.
És akkor mi van ha a nyitófesz és a tápfesz ugyanakkora? Akkor nem kell ellenállás ugye?

Ha pontosan ugyanakkora lenne, akkor esetleg nem. De ez csak abban az esetben működhetne, ha ismernéd pontosan a nyitófeszültségeket. Azt azonban nem lehet tudni, mert ennek elég nagy a szórása. Ezért ha válogatlanul hasraütéssel meghatározott feszültségeket összeadva rákapcsolod az akkura, akkor két eset lehetséges. Vagy nem fognak megfelelően világítani, (ez a jobbik eset) vagy egyik-másik, esetleg mind tönkremegy. Ráadásul, mivel az akumlátor feszültsége a töltöttség csökkenésével csökken, így a fényerősség is csökkenni fog. Meg kellene értened, hogy a LED -ek helyes működése áramgenerátorral biztosítható, a többi csak gányolás, lehet működik, esetleg ideig óráig, vagy mindjárt a bekapcsolás pillanatában kijön a füst, és akkor . . .
(#) Medve válasza sanykaraj hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Az 555 ugyanaz, csak a környezete más A stabilt -feltételezem- bistabilnak kell érteni, ahol az átbillentett állapot megmarad, ameddig van tápfesz. A másik esetben az átbillentett állapotból egy idő múlva visszatér és ottmarad.
(#) sanykaraj válasza Medve hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

kösz
(#) Abukodonozo hozzászólása Aug 15, 2011 /

Sziasztok!

Valaki tudna nekem mondani egy teljesen mezei, akárhol kapható és audio célokra használható TO-3-as tokozású tranzisztort? Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv. Abu
(#) saraha válasza Abukodonozo hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Nyilván a péknél nem fogsz kapni tranyókat....
Sorrendben:2n3055,2n3442,2n3773.Mj 15003,MJ 15015 meg a gugli is segít.
(#) Abukodonozo válasza Abukodonozo hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Darlington tranzisztort. Elnézést, a legfontosabbat kihagytam.
(#) saraha válasza Abukodonozo hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Mindegy...a gugli okos! Mj11015 vagy BDX széria keressél nem nehéz...
Következő: »»   1423 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem