Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Lapozás: OK   27 / 45
(#) Pety_ válasza steve25 hozzászólására (») Aug 11, 2011 /

Tekerj rá 10-20menetet a trafódra (kb) ugyanoljan huzalból mint rajta van(szekunder). Mérd meg menyit emelkedik az üresjárati, ha 25V-ot eléri kössed sorba az eredeti szekunderral, ha szépen akarod megcsinální akkor veszel +1csatit és van 1 70v-os kimeneted ami begyújtja az(t az átkozott) elektródát! Bent a cégnél láttam egy oljan hegesztőt amin volt 3-csati, (-), (+55V),(+75V), nem használta senki(mindenkinél inverter figyel).
(#) steve25 válasza Pety_ hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Köszi, erre gondoltam lehet rá tekerni, azt akarom kérdezni hogy ha nem csinálok neki még egy kivezetést akkor ugyanugy lehet 75 voltal is hegeszteni arutilos pálcát vagy neki szigoruan kevesebb kell , és azért mondtad hogy vezesemm ki azt is? azon ne muljon ))
(#) mpisti válasza steve25 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Természetesen meg lehet emelni a kimeneti feszültséget, de számolj azzal,hogy a feszültség növekedéssel ha nem is arányosan ,de csökkenni fog a hegesztőáram. Ezzel együtt növekszik a primer áram is, ezt viszont nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel a megnövekedett primer áram miatt csökken a Bi.(bekapcsolási idő) értéke.
A kérdésedre válaszolva: a rutilost is lehet magasabb gyújtófeszről hegeszteni. Sőt,jobban is szereti.
(#) steve25 válasza mpisti hozzászólására (») Aug 12, 2011 /

Azt akarod ezzel mondani hogy jobban fog melegedni?
elvileg 160A a trafó ha mégis tekerek rá kb 20menetet kb mennyire csökken?, Ha növekedik a primer azt jelenti hogy többet fog fogyasztani?? Tennék bele nagyobb hűtőt ha szükséges lenne...
Amit te akartál javasolni az mi lenne? kérdezted hogy van e elég hely a dobozban. Van!
Kösz hogy segitesz... :integet2:
(#) Pety_ válasza steve25 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

A kivezetést pontosan a melegedés miatt írtam, mivel ha több a tekercsszám nagyobb a belső elenállása a trafónak az ív elenállása pedig ugyanannyí ezért jobban fog melegední, a 230v pedíg jobban leterhelődik mert több teljesítményt veszel ki (alúlméretezett lessz a vas). Én egy hangyányival vékonyabb anyagot tekernék fel, mert ez lefedi a régi tekercset tehát nem tud úgy hűlní a belső része. Tekerj fel 10 menetet a szekunderre, mérjrd meg mennyí voltot ad le, számold ki menyí menet kellene a kívánt gyújtófeszhez, számold ki a keresztmetszetet(+menetszám )x(huzal keresztmetszet)nézzed meg elfér-e a vason, ha igen akkor tekerés.
(#) steve25 válasza Pety_ hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

A feltekerést ott kezdjem ahol az elöző abba hagyta?
És ugy kössem össze hogy az elözző tekercs külső kivezetése meg az új kezdése legyen majd össze kötve?

pl.png

(#) mpisti válasza steve25 hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Bocsi hogy csak most válaszolok,de ma egész nap fát vágtam. Ha nem lesz egyenirányított a trafód,akkor egy mikrohullámú sütő trafójáról leszeded a szekundert,és tekersz rá annyit megfelelő keresztmetszetű huzalból,hogy kb 20V legyen a szekunder feszültsége. Ezt a 20V-os tekercset sorba kötöd a trafód szekunderével, a primert pedig a betáppal párhuzamosítod úgy,hogy a mikrotrafó szekunder feszültsége hozzáadódjon a trafód feszültségéhez. A mikró trafójába a mágneses sönt lemezeket vissza kell tenni áttekerés után! Ezzel a módszerrel megemelted a trafód gyújtófeszültségét, az eredeti trafón semmiféle változtatás nem történt,tehát a hőegyensúlya maradt a régi, a visszahelyezett mágneses söntnek köszönhetően a két trafó egymásra hatása minimális lesz.
(#) steve25 válasza mpisti hozzászólására (») Aug 13, 2011 /

Lenne pár kérdésem a dologgal kapcsolatban!
1. Ha ezt beszerelem akkor utána nem lehet egyen irányitani? Miért?
2. A vezeték amit rátekerek a mikró trafóra ,annak ugyan olyan keresztmetszetűnek kell lennie ,mint a hegesztő trafó szekunderének a keresztmetszete?

Gondolom olyan keresztmetszetünek kell lenie mivel ha sorba kötöm akkor azon keresztűl megy a hegesztő áram..
Minimális hatása? akkor nem befolyásolja a mikró trafó primer tekercsét a megnövekedett áramerőség ami a szekunderen halad át hegesztés közben?
Bocsi csak azért kérdezem ezeket mert nem értek hozzá, tudni szeretném pontosan, nem okoskodásbol bár ha ugy is látszik, hanem puszta kiváncsiságbol és érdeklődésböl...
Köszönöm
(#) Pety_ válasza steve25 hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Először valami huzalt keresel(szigetelt vezeték tökmindegy a keresztmetszet mert csak mérésre kell), feltekersz 10! menetet. Bekapcsolod a trafót megméred mekkora váltófeszt ad ki, felírod. Kiszámolod mennyí menet kell még hogy elérd a kívánt gyújtófeszt. Keresel olyan keresztmetszetű huzalt amilyen a szekunder, feltekered a kiszámolt menetszámot(előtte leszeded a 10 menetes próbát). Összekötöd az egyik szek. tekercset a másikkal mint ahogy rajzoltad. Megméred a feszültséget, ha megemelkedett a kívánt értékre (+-10%) akkor ok, ha lefele ment a fesz akkor az egyik szek.tekercsnek a másik végét találtad meg az összekötésnél(cseréld meg). Mehet az egyenirányítóra ! Másik h.sz.-ben leírtakhoz csak azt fűzném hozzá: A mikrótrafó utánn lehet egyenirányítani.
(#) steve25 válasza Pety_ hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Az a baj hogy hogy nincs elég hely a trafóban hogy tekerjek rá huzalt max 10 menetet ha tudok....
(#) steve25 válasza mpisti hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Pisti, nics mikró trafóm, de van egy 380 voltos 24 voltos trafó aminek ha leszedném a kölsejét akkor arra lehet tekerni bőven anyagot
ha jó az hogy 380 voltos. ki lehetne próbálni nem? 16*13cm a mag vasmag háza
(#) steve25 válasza mpisti hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Rámértem a 380 as trafóra, bekötöttem 220ra 24 V helyett 16,2 V mértem, szerinted ez jó lesz?
(#) steve25 válasza steve25 hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Ha 2 trafórol kapja a hegesztő áramot akkor lehet hogy nem kell használni simitót egyenirányitás után??
(#) mpisti válasza steve25 hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Na ez a trafó bőven jó. De ha mindenképpen akarod egyenirányítani,akkor én más megoldást javasolnék neked. Akkor sokkal jobb megoldás az,hogy ha a szekundert nem 15-20V-ra tekered,hanem pl. 80V-ra. Majd egyenirányítod a főtrafódat megfelelő nagyságú egyenirányítóval,és egyenirányítod a segédtrafó 80V-ját külön egy 25A-es Graetz híddal. Az elképzelésemet a mellékelt "móricka"rajzon láthatod. Az ellenállás beépítése fontos, mert ez korlátozza a segédtrafó szekunder áramát. Ha ezt beépíted,akkor a szekundert elég 3-4A-ra méretezni, azaz a szekundert 1,5-1,6mm-es huzalból elég tekerni.
A fojtó nem létszükséglet, de sokat tud javítani a gép dinamikáján egy jól méretezett fojtó. Kipróbálod fojtó nélkül, és ha hozza az elvárt eredményt,akkor nem kell.
(#) steve25 válasza mpisti hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Ez bevált? Müködik? nem kételkedem csak kérdezem, megcsinálom azt hiszem van ilyen huzalom mint a kis trafó szekundere és akkor tudok tekerni hozzá
(#) Jazzman válasza mpisti hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Szeretném megkérdezni, ez hogy működik a fentebb említett Hetra 200 SVE-nél? Mert az három fázisú, és szekunder oldalon is három tekercs van - háromfázisú hídkapcsolással egyenirányított.
Tudom, hogy korábban volt szó róla de nem találom. Mivel nekem is ilyen trafóm van / és imádom / ezért érdekelne. De csak elméleti síkon, mert nem lenne szívem hozzányúlni.

Megcsináltam, de olyan 63V ra sikerült tekernem még kelett volna 50menet de már nem fért ki, ez ugye kevés? lehet az lehet a probléma hogy primer tekercsben túl soka menet vagy kevés, nem?
akkor hogy csináljam tovább?

S1031477.JPG

(#) mpisti válasza steve25 hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Korábban kérdezted,hogy ez a megoldás jól működik -e?
Igen, többféle gépben találkoztam már a megoldással, általában TIG gépeknél, vagy MMA+TIG gépeknél jellemző megoldás.
A 63V nem túl sok, de ha ezt egy 33000µF 100V-os kondival megturbózod, akkor több mint elég lesz a
gyújtófeszültség. De én a kondi árát szerettem volna megspórolni azzal, hogy a segédtrafó nagyobb feszültséget adna le. Ha jó a főtrafó karakterisztikája, akár cellulóz pálcával is próbálkozhatsz.
(#) mpisti válasza Jazzman hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Az SVE200 az egyik legjobb hegesztőtrafó, amivel eddig találkoztam Nekem is az volt az inverteres előtt. A lényege,hogy a háromfázisú háromoszlopos trafónál a primer és a szekunder tekercsek közé egy söntvasmagot mozgatunk be egy csavarorsó segítségével, és a primer által keltett erővonalak egy része ezen a söntvasmagon keresztül záródik, így azok az erővonalak,amelyek így záródnak,nem vesznek részt a szekunder tekercsben keletkező teljesítmény előállításában. Minél beljebb van a tekercsek között ez a vas,annál kisebb lesz a szekunder tekercsekben keletkező áram.De a gyújtófeszültség jó közelítéssel mindig azonos marad a sönt helyzetétől függetlenül.

Köszönöm a válaszod! De még mindíg érdekelne az is, hogy lehet ezt a gyújtófeszültséget megnövelni. Steve25 fórumtársnak linkelt rajzodon 1 fázisú készülék látható, és ez ugye másként is van egyenirányítva.
(#) Jazzman válasza Jazzman hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Működik úgy mint a rajzon / 1 fázisú trafóról /, ha viszek neki egy plusz nullát, vagy mindenképpen kell hozzá gyártani egy 3 fázisú trafót?

Pisti megspórolom a kondit, leszedtem tekercset amit ráhúztam most vékonnyab huzalt használtam kicsit pihenek de közben rámértem most 72,9 volt de 1,0 huzalom volt, remélem elegendő
ha elég neki ez a feszültség akkor hagyom ha nem , akkor tekerek még rá kb 30-40 menetet, szerinted?
(#) mpisti válasza Jazzman hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

A gyújtófesz az SVE200-nál kb. 70V. Ez bázikushoz elég. Tudom, mert sokat hegesztettem bázikussal,amíg az SVE200-am volt. Ha cellel akarsz hegeszteni akkor valóban kevés lehet, de 90V-nál több akkor sem kell. A gyújtófesz emeléshez megfelel az egyfázisú segédtrafó is,de ebben az esetben kell a nulla is, -vagy 400V primer feszültségű segédtrafót keresel. A szekunderét 92V-ra tekerd,akkor lesz 90V egyenirányítás után. Minden egyéb dologban ugyan az érvényes,mint steve25 esetében.

Az 1mm átmérőjű huzal elég sovány,de ha a soros ellenállás értékét megnöveled 22ohm-ra akkor elég lehet.

Bázikussal én is rendszeressen hegesztek, nics is vele gond. Cell-el nem szándékozom - nincs rá szükségem egyenlőre. Viszont nagyon érdekelt ennek a megoldásnak az elmélete, ki tudja talán egyszer mégis szükség lesz rá. Úgyhogy most jól megjegyzem magamnak.Ismét köszönöm a válaszod!
Jazzman

Dioda csak ilyen van, tudom helyetesiteni a leirtal? 35A 200V KBPC3502G (LTO) RoHS GBPC SARUS GLASS PASS.
vagyis találtam másikat 25A 600V GBPC2506
(#) Pety_ válasza steve25 hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

Nem rám tartozik de bármejik jó lessz (k.b.:4Amper kell).
mpisti
A nagyfeszgyújtás is így működik Elektródánál és awinál? Vagy oda még kell egy-két kütyű? (a legegyszerűbb érdekelne).
Köszönöm
(#) mpisti válasza Pety_ hozzászólására (») Aug 15, 2011 /

A nagyfesz gyújtás teljesen más felépítés, teljesen más működési elv. Ez csak gyújtófesz növelés,azaz a trafó karakterisztikájának a módosítása viszonylag egyszerű módszerrel, a főtrafó átalakítása nélkül. A nagyfesz gyújtás az azt jelenti,hogy a meglévő hegesztő feszültségre ráültetünk egy olyan(nagyfeszültségű nagyfrekvenciás)jelet,amelyik lehetővé teszi azt,hogy a nagyfeszültség átütése következtében létrejövő ívcsatornában kialakuljon egy sokkal nagyobb áramú, azaz munkavégzésre is alkalmas villamos ív. Mindezt úgy kell megcsinálni,hogy a hegesztőáram egyenirányítását végző félvezetők ebből semmit ne vegyenek észre, azaz ne következzen be az átütésük a zárófeszültségüknél sokkal nagyobb nagyfesz miatt. Elektródás üzemnél tilos[/ a nagyfesz gyújtás!

Ahogy pety is írta, bármelyik jó,de én a GBPC2506-ot választanám. A másik inkább akkutöltőbe való.
(#) steve25 válasza mpisti hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Énis azt választottam, viszont ellenálásbol nem találtam 22ohm 100W csak 10ohm 100W ha ezzel kipróbálom akkor nem lesz baja valaminek??
Következő: »»   27 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem