Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma

Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   53 / 298
(#) zolika60 válasza krups hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Egy vagy két kompresszoros?
(#) Indra hozzászólása Aug 7, 2011 /

Hello!
Van egy régi típusú Lehel-Bosch fagyasztó, az a baja hogy bekapcsolás után kb 2 perccel kikapcsol és pici idő múlva újra visszakapcsol, utána megint ki. A kapcsolóját kicseréltük, de az sem segített. Nem rég lett gázzal feltöltve.
Nem tudjuk mi lehet a probléma, ezért szeretnénk segítséget kérni.
Köszi előre is, ha tudtok.
(#) raptor1974 válasza Indra hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Első olvasatra a kompresszor szált el, vagy az indítóegység védelme kapcsol le ok nélkül.
(#) atomant76 hozzászólása Aug 8, 2011 /

Köszönöm a segítséget raptor1974-nek! A hűtő beállt és azóta rendesen működik,nem kellett kicserélni.
(#) szaxxa hozzászólása Aug 8, 2011 /

Üdv mindenkinek!

Segítségre lenne szükségem! Adott egy Indesit BAN 34 NF P típusú hűtő. Használtan vettem kb 10 hónapja. Nem volt semmi gondja, de újabban havonta kell leolvasztani, mert egyre több ideig megy, pedig a "Total No Frost" felirat díszeleg az elején.
Az utolsó olvasztás óta (tegnap) pedig megállás nélkül megy. Eddig ennyi idő alatt már régen visszahűtött mindent. Jah, és csak az alsó részét, a fagyasztót olvasztottuk. A hűtő része 10 fok, pedig "ECO"-ra van állítva, ami korábban 3-4 fok volt.
A hűtő amúgy egy sarokban áll, kissé a helyiség belseje felé fordítva, a falaktól legkevesebb 8 cm-re, hőforrástól távol, közvetlen napfény nem éri.
Új tünet: a hűtő hátoldalán a rács jobb oldala (a hűtővel szembeállva) "szobahőmérsékletű", a bal oldala viszont meleg.
Korábban beszéltem szakemberrel, aki azt mondta, hogy, mivel total no frost, egy fűtőszál időnként automatikusan gyorsan leolvasztja a jeges részeket, de ettől még időnként manuálisan is olvasztásra szorul. Na de havonta?

Előre is köszönök minden tanácsot!
(#) Busz hozzászólása Aug 8, 2011 /

Ismerősöm 4 éves Indesit kombihűtője kieresztette a gázt amit egy szerelő 20eFt-ért meg is csinált (feltöltés + foltozás).

De azóta a javítás után nagyon jegesedik a mélyhűtő része. Annyi jég van benne mint máskor 1 év után és még csak 1 hónap telt el.

Ők örülnek ennek, mondván a szerelő túl jól csinálta meg.
De szerintem meg valami nem stimmel.

A hűtő termosztátja 50%-ra van állítva vagyis közepes állásra. De így sem kapcsol ki sose. Tehát állandó üzemben megy, igaz így hűt rendesen.

Szerintetek ez normális, majd helyrejön hogyha nem lesz ez a kánikula vagy valami nem stimmel és azért jegesedik a mélyhűtőrész? Amúgy a felső rész no frost, az alsó meg nem.

Valami tipp?
(#) converter hozzászólása Aug 8, 2011 /

Sziasztok!

Adott egy Candy CFD 2450 2 ajtós 1 kompresszoros R600-as hűtőszekrény. A készülék a világításon túlmenően semmilyen életjelet nem ad. Semmilyen külső behatás nem érte egyszerűen csak megállt és azóta semmi. 2 éves, decemberben járt le a garanciája.
Kompresszora semmilyen furcsaságot nem mutatott a hűtő korábbi működése közben, tehát elég valószínűtlennek tartom, hogy az adta volna meg magát. Az indítóját szemrevételezéssel vizsgálva semmilyen elváltozás nem tapasztalható, így gyanúm a termosztát kapcsán merül fel elsősorban (olvasva a korábbi bejegyzéseket). Gondoltam azért rákérdezek mielőtt hozzábabrálok.

Egyébként az indítót lehet valahogy tesztelni ha nem a termosztát a hunyó?
Kompresszornál pedig ha korábban furcsa hangokat nem adott akkor mechanikus jellegű probléma gondolom kizárt, az elektronikus gondot meg ellenállás méréssel ki lehet szűrni ugye? Ha pedig az is rendben van akkor lehet még valamilyen hibájára gyanakodni?

Előre is köszönöm szépen a válaszokat!
Üdv!
(#) szaxxa válasza szaxxa hozzászólására (») Aug 8, 2011 /

Kiegészítés a korábbi kérdésemhez (#1041371)

A kompresszor továbbra is nonstop dolgozik, a fagyasztó most estére nagy nehezen elérte a -9 fokoz, a hűtő pedig a 12 fokot...

Szóval havonta olvasztom, és tegnap óta alig hűt. ötlet???
(#) Lacq válasza szaxxa hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

üdv!

Elviekben nem kellene ilyenek lenije. Szállítás közben nem volt megdöntve?
De én jobban a szigetelést nézném meg. Hűteni hűt mert jég van rajta bőven és nem kellene havonta leolvasztani!
Én arra tippelek hogy szigetelés baja lesz valahol szellőzik
Ellenőrizd :yes:
(#) Lacq válasza converter hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

üdv!

Mérd ki műszerrel a termosztátot. Elviekben ez csak egy termo kapcsoló de láttam olyat hogy nem ilyet szeretek be hanem pic vezérelte a hűtőt és termoellenállás mérte a hőmérsékletet.
A másik dolog semmi életjelet nem ad a hűtő?(a világítást csak egy kapcsoló kapcsolja) Meglesném a helyedbe a vezérlő panelt.
Véleményem szerint ha nem tudod mit kell keresni inkább szakembert hívj!
(#) converter válasza Lacq hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Szia!

Nem egy olyan bonyolult jószág ez a típus, ebben semmi vezérlőpanel nincs, csak egy sima tekergethető hőfok kapcsoló és annyi. Ráadásul szerintem az lesz a hunyó, ha lesz egy kis időm direktbe kötöm a kompresszort és akkor kiderül. Köszi a segítséget.
(#) szaxxa válasza Lacq hozzászólására (») Aug 9, 2011 /

Köszönöm a tanácsot!

Ellenőriztem a szigetelést. Laikus szemmel semmilyen rendelleneset nem találtam. Viszont van egy csavar a hátoldalon, ami elforog (talán elnyírt menet), arra gondolok, hogy már volt bontva a készülék. Kíváncsi lennék, miért...
Döntve volt szállításkor, de csak olyan 30 fokos szögben a függőlegestől a hátsó oldala felé. "Dobozos" teherautóval hozták, és a magassága miatt csak így fért be.
Eszembe jutott még egy dolog, minden manuális kiolvasztás után érdekes hangot szokott produkálni. Durrogó hangot szoktunk hallani. Nem hangos, és csak 3-4 alkalommal, de először fura volt.
Közben jó hír is van, a fagyasztó elérte a -20 fokot, a hűtő része pedig 9-et. De azóta is folyamatosan megy.
Továbbra is bizakodok, viszont a szerelő majd legközelebb csak csütörtökön tud kijönni, és lehet, hogy sokba fog ez nekem fájni
(#) kamisi hozzászólása Aug 13, 2011 /

Udv mindenkinek olvasgatom mindenki sajat problemajat de sajna az enyemmel kapcsolatos problemat nem talaltam >Tudna e nekem segiteni valaki van egy ket reszes hutoszekrenyem egy motros az egyik naprol a masikra le alt es nem indul be a huto kiolvadt es nem regal semmire aram van benne a termosztat mukodik, akkor ez kompresszor hiba vagy mi jah es kurva jo hetvege van es a szerelo nem dolgozik ilyenkor irja meg nekem valaki csak megnyugtataskent is elore is koszonom
(#) raptor1974 válasza kamisi hozzászólására (») Aug 14, 2011 /

Ez nagy valószínűséggel kompresszor, esetleg indítóegység.
(#) Busz hozzászólása Aug 15, 2011 /

Ismerősöm indesit kombihűtőjét nem rég töltötték fel gázzal mert egy leolvasztás után nem hűtött. Most meg hűt nagyon is, de kb 1 hónap alatt így bejegesedik a fagyasztórész felső része: lásd képek.

Nem zárna jól az ajtó vagy a hűtőgép hűt túl jól?

Mert mikor leolvasztás után visszakapcsoltuk akkor azon a szakaszon lett legelsőnek "deres" a cső ahol a nagy jégréteg is képződik.

Gyanúm szerint ott felül ott hűt a legjobban a gép és ezért az összes jég is oda gyűlik össze. De régen soha nem jelentkezett ez a probléma, csak most miután egy szerelő feltöltötte gázzal.
(#) csszigeti hozzászólása Aug 16, 2011 /

Sziasztok!
Segítséget kérek: Adott egy Daewoo FR550NT felül fagyasztós, légáramoltatós kombi hűtő. 8 éves.
165W-os. Hűtőközeg R134a.

Hűtött rendesen, csak a kondenzvíz elvezetés nem volt tökéletes, leszedtem a belső burkolatot, felhajtottam az elpárologtató hőcserélőt a mélyhűtőtér mögött, kiszárítottam a szigetelést, tömítettem a kondenztálca kifolyócsonkjánál a rést, 2 nap után összeraktam és most azt játsza, hogy a kompresszor csak 3-4 mp-re bekapcsol, majd "zökkenve" leáll és kb. 1 percig vár, majd újraindul 3-4 mp-ig és megint leáll. Ezt csinálja folyamatosan. Minimálisan hűt, de alig érezhető...
Mi lehet ez? Dugulás? Gázszivárgás? Termosztát?
Lehet/érdemes javítani?

Köszönöm előre is!
(#) zsuka77 hozzászólása Aug 16, 2011 /

Sziasztok
Szomszédból kaptunk egy Whirlpool fagyasztó ládát,állt már egy ideje használaton kivül,most kitakaritottam,bedugtuk,bekapcsoltuk,megy,de nem hűt.Milyen okai lehetnek ennek?Köszi,ha valaki tud segiteni.
(#) Lacq válasza szaxxa hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

ez csak tipp:
Ha durrog talán a kompresszor nem tudja megcsinálni a kívánt nyomást. Végül a hűtőgépek úgy működnek hogy a gép kompresszora 1-1,5 bar nyomásra összesűríti a hűtőgázt, és ezt a sűrített, cseppfolyós anyagot egy nagy keresztmetszetű csőben elpárologtatja. A párolgás hőt von el a környezetből, és ez biztosítja, hogy a hűtő térben lévő, hűteni kívánt sörök hőmérséklete csökkenjen az ideális 5° ra
(#) Lacq válasza zsuka77 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Ha bedugod egyből nem lesz hideg benne idő kell ahhoz!
De sajnos sokat nem írtál pontosan mit csinál. Csak annyit hogy nem hűt! Így nehéz.

Szia
Több órát vártam,tettem be egy hőméröt,de semmi,akkor ment lejjebb a hőfok,mikor betettem mellé 3csomag lefagyasztott dolgot.
Ugye bedugtam,ég a piros,hogy áram alatt van,bekapcsolom a narancs sárga lámpát,ekkor az is világit,gondolom,ekkor kellene elkezdeni hütenie,ennél az égőnél egy hőmérő jel van,és van még egy zöld lámpa,ez nem világit,Csendesen jár a motor,halk hangja van,ennyit csinál.
Köszi a segitséget
(#) Busz válasza zsuka77 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Olvasd el ezt, ez megmagyarázza mi a baja a hűtődnek tuti:
http://mithogyanbiztosanne.blogspot.com/2011/07/hutogep-gazhiany.html

Köszi.Erre gondoltam Én is,hogy nincs benne elég gáz,akkor már csak egy ezerelőt kell keritene,aki nem is ver át.nem tudod,mennyiért vesztegetnek egy ilyen gázzal feltöltést?
(#) Lacq válasza zsuka77 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Hát jó kérdés de szerintem 5000 Ft- 15000 Ft között kéne lennie az árnak. Attól függ honnan jön a szerelő meg milyen anyag kell bele. Lehet az is hogy más hiba is van ami ezt a szivárgást okozta
Minden esetre érdeklődni kell mielőtt kihívod
(#) Busz válasza Lacq hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Mi 20 ezret fizettünk a javításért, de a hűtőt elvitte és majd javítás (feltöltés + foltozás) után 24 óra tesztjáratás után meg visszaszállította a házunkba. 1 hetet volt távol a gép, és 20km-ert utazott (csak oda). Egy ceglédi hűtőgépszerelő volt akinek a számát a tudakozó adta meg.
De én azt mondom a kérdezőnek hogyha a hűtője leeresztette a gázt akkor 15 ezer alatt fel se emelje a telefont. Bár én sem tudom hogy milyen a hűtője, milyen gáz való bele de én ha nincs zsebben a 15 ezer addig fel sem emelném a telefont.
Mert elment a gáz akkor csak akkor úszod meg olcsón ha javíthatatlan de akkor meg vehetsz másik hűtőt.
(#) Lacq válasza Busz hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Ha nem tudja a helyszínen megcsinálni vagy "sunyi" baja van amihez jobban szét kell szedni akkor előfordulhat. De ha összekalkulálod neked majdnem 90-100Km kiszállási díjat kellet fizetni ami minimálisan 5000 Ft !Tehát ha városon belül van a szerelő és nem kell elvinni akkor szerintem ár nagy vonalakba jó. Ezért is írtam hogy érdeklődni kell!
(#) Busz válasza Lacq hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Hát amúgy nagyvonalakban jó! Csak nekünk nem is a szerelő jött hanem a futárja aki elvitte a gépet, függetlenül attól hogy mi a baja és hogy a helyszínen javítható-e. Szóval tényleg attól függ hogy milyen szerelőt fog ki.
(#) raptor1974 válasza zsuka77 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Nagy valószínűséggel a hűtőközeg elszökött. Ez álló mélyhűtő ládáknál nem ritka jelenség. Ugyanis mikor hideg, tehát vagy éppen hűt lefele, vagy már lehűtött, a nyomás igen kicsi a hűtőpalástban. Ez akár a légköri nyomás alatt is lehet. Ezért, ha van egy kicsi lyuk a hűtőtesten, csak nagyon lassan fog elszökni a hűtőközeg. Viszont mikor a hűtőládát hosszabb időre kikapcsolják, akkor az felmelegszik, a tárolás helyétől függően akár 30 fokos is lehet. Az ehhez a hőfokhoz tartozó telítési nyomás jóval magasabb, mint ha hideg a készülék. pl. R134a vagy R12 hűtőközeggel üzemelő hűtőknél hűtés közben közel légköri nyomás (tehát kb. 1 bara), 30 fokon viszont már kb. 7,7bara!
(#) raptor1974 válasza raptor1974 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

A palástot javítani nem nagyon lehet, viszont, ha csak kicsi lyuk van rajta és folyamatos használatban van, akkor símán elmehet pár évet egy feltöltéssel, de ez vagy vagy.
(#) raptor1974 válasza Lacq hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Az hogy milyen nyomásra nyomja a kompresszor a hűtőközeget erősen függ a hűtőközeg típusától, de az 1-1,5bar semmi esetre sem jó érték. A nyomóoldali hőfok általában 35-40C fok körüli értéken jó kapilláris csöves készülékeknél. Az ehhez a hőfokhoz tartozó kondenzációs nyomás hűtőközegenként erősen eltérhet.
A kondenzátorban a hűtőközeg leadja a hűtött térben felvett hőt valamint a kompresszor veszteség hőjét és cseppfolyós halmazállapotba kerül. Ezt egy fojtáson (kapilláriscső, adagoló szelep, stb.) befecskendezik a hűtőtestbe. A fojtás miatt a nyomása erősen lecsökken és ezzel együtt a forráspontja is. Így a hűtőközeg elforr, elpárolog. Innen a hűtőtest másik elnevezése az elpárologtató. A párolgáshoz a környezetéből (azaz a hűtött térből) hőt von el. A gőz állapotú hűtőközeget a kompresszor elszívja majd összesűríti. Ekkor a nyomással együtt a forráspontja is jelentősen megemelkedik, ezért tud hőt leadni a kondenzátorban és le cseppfolyósodni, kondenzálódni. Ezután a körfolyamat újra kezdődik.
(#) Busz válasza raptor1974 hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Nade a palást hogyan tud kilyukadni? Tehát ha hozzá sem érek a géphez akkor mi tudja ezt okozni?
Következő: »»   53 / 298
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem